Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Wpisy z tagiem: chałwa

piątek, 06 czerwca 2014
Drożdżówki z jabłkami i chałwą

Niesamowite doznania smakowe daje połączenie  jabłek, chałwy i ciasta drożdżowego. Pierwszy raz coś takiego spróbowałam, ale już widzę tu pewne możliwości i planuję  kolejne pyszne wypieki. Jest tylko jeden warunek: trzeba lubić chałwę.


Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g miodu
  • szczypta soli
  • 800 g mąki

Składniki na nadzienie:

  • 100 g chałwy
  • 100 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Zalać drożdże odrobiną ciepłego płynu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie wlać resztę płynu, dodać miód, sól i prawie całą mąkę, zachowując część na później. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.

W tym czasie utrzeć masło, dodać pokruszoną chałwę i brązowy cukier, po czym wymieszać je na gładką masę.

Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Ciasto ułożyć na stolnicy i wyrobić z resztą mąki. Następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.

Rozprowadzić na cieście masę chałwową, a na niej starte jabłka. Zrolować prostokąty wzdłuż dłuższego boku i pokroić każdy wałeczek na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć bułeczki , stroną cięcia do dołu, na blachach pokrytych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzać piekarnik do 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10 min a potem pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

wtorek, 13 maja 2014
Ciasto czekoladowo-chałwowe

To ciasto wygląda przeciętnie, dwa kakaowe blaty i biała masa. ale nie dajcie się zwieść bo masa chałwowa, która znajduje się w środku jest mega pyszna. Nie mogłam się odczepić od garnka. Biszkopt nasączyłam nalewką waniliową i to był dobry pomysł bo z chałwą dało to ciekawy efekt. Ciasto miał być jeszcze polane polewą czekoladową ale znikało w takim tempie, że nie zdążyłam.

Inspiracja

Składniki na masę chałwową:

  • 250 g chałwy,
  • 150 g białej czekolady,
  • 450 ml śmietany kremówki,
  • 12 g żelatyny,
  • masło do wysmarowania formy,
  • wiórki kokosowe,
Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 80 g cukru,
  • odrobina soli,
  • 1,5 łyżki kakao.

Składniki na nasącz

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 nalewki waniliowej

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku,  mąkę i kakao. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 24/32 cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.
150 ml śmietany zagotować, dodać czekoladę i 175 g chałwy, a resztę pokroić w kostkę i odłożyć. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance gorącej wody celem rozpuszczenia, następnie wlać do ciepłej masy chałwowej. Przestudzić. Ubić resztę śmietany, dodać powoli do masy.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszą część biszkoptu nasączyć,  wylać masę, rozłożyć kawałki chałwy przykryć od góry drugą częścią biszkoptu. Górę również lekko nasączyć i polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego:)
niedziela, 27 lutego 2011
Tort chałwowy z czekowiśnią

Potrzebowałam pysznego ciasta, które napewno się uda i zachwyci gości. W takiej sytuacji zajrzałam na Moje wypieki i znalazłam ten oto tort a, że masę chałwową robiłam już nie raz, długo się nie zastanawiałam. Tort jest doskonały. Bardzo wyraźny w smaku, dość słodki, chociaż ja zmniejszyłam ilość cukru, ale ta słodycz została przełamana konfiturą wiśniową. Miłośnikom chałwy będzie smakował.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

    Składniki na masę: 

  • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
  •  125 g masła, o temperaturze pokojowej
  •  125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  •  2/3 szklanki drobnego cukru
  • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
  •  2 łyżki likieru kawowego
  • Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

     

    Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać. Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu). Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

    Ponadto do przełożenia:

    • 1 szklanka czekowiśni (konfitura wiśniowa podgrzana z 1 łyżką kakao) 

     

    Do nasączenia:

    • 100 ml likieru kawowego
    • 100 ml mocnej herbaty

    Wymieszać.

    Do dekoracji:

    • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
    • 100 g chałwy, pokruszonej
     

     

    Jeden blat tortu położyć na paterze, nasaczyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

    Smacznego:)

    piątek, 03 grudnia 2010
    Bułeczki czekoladowo - chałwowe

    Dzisiaj przedstawiam swoją pierwszą propozycje z 96 edycji Weekendowej Piekarni. Przepis na te bułeczki pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem. Jest to zbiór naprawdę świetnych przepisów a bułeczki to potwierdzają. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie a masa z chałwy z dodatkiem czekolady rozpływa się w ustach. I co ważne przy przepisach drożdżowych, te bułeczki długo pozostają świeże. Z przepisu wychodzi około 40 porcji, ale można zrobić z połowy porcji. Wychodzą tak samo smaczne:)

    Składniki na ciasto:

    • 500 ml mleka
    • 50 g świeżych drożdży
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 g masła
    • kilogram mąki

    Składniki na nadzienie:

    • 75 g czekolady deserowej
    • 150 g chałwy
    • 75 g masła
    • 2 łyżki cukru
    • łyżka kakao
    • jajko do glazury

    Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je  na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

    czwartek, 16 września 2010
    Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

    Dzisiaj polecam  ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej  słodycz i doskonale  komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.

    Składniki na biszkopt:

    • 6 jajek
    • pół szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na  dwie części. Biszkopt można nasączyć dowolnym nasączem.

    Składniki na masę:

    • 20 dag masła
    • pół kostki margaryny
    • 2 jajka
    • pół szklanki cukru
    • 3 batony chałwy
    • kieliszek spirytusu

    Miękkie masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę.  Jajka ubić z cukrem na parze, wystudzone dodać do masła i dalej ucierać. Na koniec dodać chałwę i spirytus.  Utrzeć dokładnie.Wymieszać.

    Na jedną część biszkoptu rozłożyć połowę kremu chałwowego, na krem pokrojone brzoskwinie, drugą połowę masy,  na to drugą część biszkoptu. Wszystko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową.

    Smacznego:)

    wtorek, 24 sierpnia 2010
    Ciasto z bezikami i chałwą

    Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą  z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe,  wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.

    Składniki na biszkopt:

    • 6 jaj
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek oleju
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki kakao

    Składniki na masę:

    • 1 torebka bezów
    • 1 masło
    • 1/2 margaryny
    • 2 budynie śmietankowe
    • 3 szklanki mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 2 batony chałwy waniliowej
    • czekolada gorzka

    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). 

    Ugotować budynie. Masło i margarynę utrzeć, dodawać zimny budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony chałwy waniliowej. Do drugiej dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka.

    Biszkopt przekroić,  nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z chałwą, na masę bezy i posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.

    Smacznego:)