Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę

Wpisy z tagiem: chałwa

niedziela, 27 lutego 2011
Tort chałwowy z czekowiśnią

Potrzebowałam pysznego ciasta, które napewno się uda i zachwyci gości. W takiej sytuacji zajrzałam na Moje wypieki i znalazłam ten oto tort a, że masę chałwową robiłam już nie raz, długo się nie zastanawiałam. Tort jest doskonały. Bardzo wyraźny w smaku, dość słodki, chociaż ja zmniejszyłam ilość cukru, ale ta słodycz została przełamana konfiturą wiśniową. Miłośnikom chałwy będzie smakował.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

    Składniki na masę: 

  • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
  •  125 g masła, o temperaturze pokojowej
  •  125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  •  2/3 szklanki drobnego cukru
  • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
  •  2 łyżki likieru kawowego
  • Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.

     

    Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać. Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu). Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub - jak w przypadku tego tortu - na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.

    Ponadto do przełożenia:

    • 1 szklanka czekowiśni (konfitura wiśniowa podgrzana z 1 łyżką kakao) 

     

    Do nasączenia:

    • 100 ml likieru kawowego
    • 100 ml mocnej herbaty

    Wymieszać.

    Do dekoracji:

    • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
    • 100 g chałwy, pokruszonej
     

     

    Jeden blat tortu położyć na paterze, nasaczyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

    Smacznego:)

    piątek, 03 grudnia 2010
    Bułeczki czekoladowo - chałwowe

    Dzisiaj przedstawiam swoją pierwszą propozycje z 96 edycji Weekendowej Piekarni. Przepis na te bułeczki pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem. Jest to zbiór naprawdę świetnych przepisów a bułeczki to potwierdzają. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie a masa z chałwy z dodatkiem czekolady rozpływa się w ustach. I co ważne przy przepisach drożdżowych, te bułeczki długo pozostają świeże. Z przepisu wychodzi około 40 porcji, ale można zrobić z połowy porcji. Wychodzą tak samo smaczne:)

    Składniki na ciasto:

    • 500 ml mleka
    • 50 g świeżych drożdży
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 g masła
    • kilogram mąki

    Składniki na nadzienie:

    • 75 g czekolady deserowej
    • 150 g chałwy
    • 75 g masła
    • 2 łyżki cukru
    • łyżka kakao
    • jajko do glazury

    Podgrzać mleko do temperatury 37 stopni, zalać nim rozkruszone w misce drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Można też zrobić zaczyn.Następnie dodać do nich sól, cukier, masło oraz mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić je do wyrośnięcia na 30 minut. Pokroić czekoladę i wymieszać ją ze startą chałwą, masłem, cukrem oraz kakao. Ułożyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, podzielić je  na dwie części i rozwałkować na prostokoąty o wymiarach 30x40 cm. Rozprowadzić na nich nadzienie, niezbyt grubo bo wypłynie, po czym zrolować wzdłuż dłuższego boku. Pokroić rolady na 40 plastrów. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut a w tym czasie podgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i piec przez 8-10 minut.

    czwartek, 16 września 2010
    Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

    Dzisiaj polecam  ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej  słodycz i doskonale  komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.

    Składniki na biszkopt:

    • 6 jajek
    • pół szklanki cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na  dwie części. Biszkopt można nasączyć dowolnym nasączem.

    Składniki na masę:

    • 20 dag masła
    • pół kostki margaryny
    • 2 jajka
    • pół szklanki cukru
    • 3 batony chałwy
    • kieliszek spirytusu

    Miękkie masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę.  Jajka ubić z cukrem na parze, wystudzone dodać do masła i dalej ucierać. Na koniec dodać chałwę i spirytus.  Utrzeć dokładnie.Wymieszać.

    Na jedną część biszkoptu rozłożyć połowę kremu chałwowego, na krem pokrojone brzoskwinie, drugą połowę masy,  na to drugą część biszkoptu. Wszystko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową.

    Smacznego:)

    wtorek, 24 sierpnia 2010
    Ciasto z bezikami i chałwą

    Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast. Miękki biszkopt z czekoladowym kremem i pyszną masą  z chałwy, która smakuje jak lody to są argumenty za tym, żeby je zrobić. Do tego beziki, najlepiej kolorowe,  wtedy ciasto w przekroju ładnie wygląda. Zazwyczaj wychodzi wysokie więc polecam dużą blaszkę.

    Składniki na biszkopt:

    • 6 jaj
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek oleju
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki kakao

    Składniki na masę:

    • 1 torebka bezów
    • 1 masło
    • 1/2 margaryny
    • 2 budynie śmietankowe
    • 3 szklanki mleka
    • 1 łyżka cukru
    • 2 batony chałwy waniliowej
    • czekolada gorzka

    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). 

    Ugotować budynie. Masło i margarynę utrzeć, dodawać zimny budyń. Podzielić masę na pół. Do jednej części dodać 2 batony chałwy waniliowej. Do drugiej dodać gorzką czekoladę rozpuszczoną w 3 łyżkach mleka.

    Biszkopt przekroić,  nasączyć dowolnym nasączem. Na spód wyłożyć masę z chałwą, na masę bezy i posmarować masą czekoladową. Przykryć drugą połową biszkoptu i posypać czekoladą lub polać polewą. Ja posypałam złotą posypką.

    Smacznego:)