Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 26 lipca 2014
Lody z adwocatem

Kolejne w tym sezonie lody zrobiłam z powodu rozpoczętej butelki adwokata. Dlatego też  nie są to lody dla dzieci  natomiast dorośli nie narzekali. Smak likieru jest dość mocno wyczuwalny i dzięki niemu  lody mają łatwą do ukrojenia konsystencję gdyż nie zamarzają  tak mocno.

Źródło

Składniki:

  • 500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 125 ml (pół szklanki) advocata
  • groszki czekoladowe

Wszystkie składniki wymieszać, do rozpuszczenia cukru, schłodzić. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Kiedy lody są gotowe dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Przełożyć do pudełka i zamrozić.

Smacznego :)

Tagi: alkohol mleko
07:40, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (2) »
sobota, 19 lipca 2014
Lody kawowe z wiśniami

Kawa idealnie pasuje do owoców. Moje ulubione połączenie to kawa i maliny ale pasują do niej także jagody, cytryna i wiśnie. To ostatnie zestawienie wypróbowałam w tym tygodniu. Lody kawowe z tego przepisu wychodzą dość mocne więc taka mała osłoda w postaci  wiśniowej frużeliny była idealna.

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 5 łyżek cukru (można dać więcej)
  • 2 łyżki likieru kawowego np. tego
  • 3 łyżki soku z cytryny

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce i wstawić do lodówki,żeby się mocno schłodziły. Następnie przelać je do maszyny i kręcić lody. Gotową masę lodową przełożyć do pojemnika i zamrozić.Lody podawać w towarzystwie frużeliny wiśniowej.

Smacznego:)

Tagi: kawa
07:13, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (8) »
czwartek, 10 lipca 2014
Lody z czarnej porzeczki

Smak tych lodów odkryłam w ubiegłym roku, już pod koniec sezonu porzeczkowego. I nie wiem czy nie są to najlepsze lody jakie w życiu jadłam. Smak  jest niesamowity. Bardzo polecam, skuście się, nawet jeśli nie lubicie czarnej porzeczki na surowo - tak jak ja, pisałam o tym w ubiegłym roku,  to tutaj smakuje ona bosko.

Źródło

Składniki:

  • 1 litr śmietanki kremówki 30%
  • 45 g mleka w proszku
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g cukru
  • 250 ml  puree z czarnej porzeczki
  • sok z ½ cytryny
  • skórka otarta z ½ cytryny

Mleko w proszku, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać , dolać śmietankę i cały czas mieszając zagotować. Dobrze wystudzić i połączyć z puree porzeczkowym, dodać sok i skórkę z ½ cytryny, mieszankę wstawić na kilka godzin do lodówki, dobrze schłodzoną przełożyć do maszyny do lodów na 30 minut.

Smacznego:)

sobota, 05 lipca 2014
Lody szarlotkowe

Nadchodząca fala upałów zmobilizowała mnie do zrobienia kolejnych w tym sezonie lodów. Tym razem "zaszalałam" i zrobiłam lody o smaku szarlotki. W ubiegłym roku jadłam gdzieś podobne  i postanowiłam odtworzyć tamten smak. Wydaje mi się, że mi się to udało.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać odrobinę więcej)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka soku z cytryny

Jabłka obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć. Po kilku minutach dodać cukier i smażyć aż będą jednolicie gładkie. Wstawić do lodówki. Do maszyny wlać schłodzoną śmietanę, jogurt, mus jabłkowy, cynamon i sok z cytryny. Kręcić lody ok. 30-40 min. Gotowe lody przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

07:55, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (4) »
wtorek, 17 czerwca 2014
Lody o smaku mango z truskawkami

Kilka wpisów temu obiecałam Wam lody zatem dzisiaj dotrzymuję słowa i przedstawiam wersję o smaku mango z kawałkami truskawek. Smak lodów jak dla mnie bardzo ciekawy i nawet ci którzy nie przepadają za mango powinni być zadowoleni bo jego smak nie jest tak wyczuwalny jak na świeżo.

Składniki:

  • 2 dojrzałe  owoce mango
  • szklanka truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 330 ml śmietanki kremówki

Owoce obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z cukrem pudrem. Mus z mango wstawić do lodówki na kilka godzin.  Truskawki pokroić na drobne kawałki. Do maszyny wlać śmietankę oraz mus z mango. Kręcić lody, aż powstanie pożądana konsystencja. Gdy są już gęste i gładkie dodać kawałki truskawek i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Przełożyć lody do pudełka i wstawić do zamrażalnika.

Smacznego:)

06:31, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 26 maja 2014
Lody rabarbarowe

W lodziarniach możemy kupić różne najdziwniejsze smaki lodów bo są i ciasteczkowe i smerfowe i inne cuda. Natomiast nigdzie nie spotkałam lodów rabarbarowych dlatego postanowiłam je wyprodukować według własnego pomysłu. To był całkowity eksperyment  jednak bardzo udany ponieważ smak lodów jest wspaniały. Są tak smaczne, że dzisiaj mam zamiar zaprezentować je szerszej grupie osób (ale o tym innym razem) Może to być doskonały prezent na Dzień Matki, ukręćcie je dla swoich Mam, na pewno im posmakują. Moja zjadła dwie porcje:)

Składniki:

  • 6 łodyg różowego rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 330 ml śmietanki 30%

Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać cukrem i usmażyć na małym ogniu, aż  stanie się gęstą papką. Ostudzić i wstawić do lodówki aby się schłodził.  Do maszyn wlać zimną śmietanę dodać masę rabarbarową i kręcić lody. Ja kręciłam ok. 30 min. Po tym czasie przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

Tagi: rabarbar
09:39, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 18 lipca 2011
Lody malinowe

W sezonie malinowym polecam lody, na które przepis znalazłam u Magdy. Szybki i bezproblemowy sposób na orzeźwienie. Powinien zainteresować nawet zabieganych.  

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ok.400g)
  • 150 mleka 3,2%
  • 300ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 500 g malin

Maliny umyć i pognieść widelcem, nie trzeba robić miazgi, wystarczy jeśli będą częściowo rozgniecione. Śmietanę kremówkę lekko ubić, dodać mleko i mleko skondensowane, a następnie wszystko razem zmiksować. Dodać maliny i wszystko razem wymieszać. Masę mrozimy w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta. Później lody przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

piątek, 20 maja 2011
Lody truskawkowe

Kolejne lody w tym sezonie to truskawkowe, z pierwszych owoców tej wiosny. Kiedy byłam dzieckiem  najbardziej lubiłam czekoladowe ale z wiekiem smaki się zmieniają i dzisiaj do moich ulubionych należą owocowe, najlepiej własnie truskawkowe. Kremowe, słodkie, no i domowe. Takie są właśnie te lody. Dopisuję je do tej akcji.

Składniki:

  • 350 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka  mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka  kremówki
  • 210 g cukru

Truskawki zmiksować.  Powstały mus wymieszać z sokiem z cytryny. Wodę, mleko i cukier włożyć do garnuszka z grubym dnem i podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, najlepiej nie gotować (mieszanka szybciej się schłodzi). Dodać kremówkę, mus z truskawek i dobrze wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej. Gotową mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.

 Smacznego :)

Tagi: truskawki
06:07, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (12) »
niedziela, 15 maja 2011
Lody cytrynowe

Pierwsze lody, które zrobiłam w tym roku to cytrynowe z tego przepisu, mocno orzeźwiające i naprawdę bardzo dobre. Ostatnie dni nie są może zbyt upalne ale takie lody - nawet niewielka ich ilość- mogą poprawić humor. Lody cytrynowe dodaję do akcji lodowej.

 

 Składniki:

  • 2 - 3 cytryny (w sumie powinno być 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku)
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny do dekoracji

Wycisnąć sok z cytryn. W naczyniu umieścić sok, kremówkę, jogurt, cukier i jogurt. Zmiksować. Mieszaninę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodznie z instrukcją.

Smacznego:)

Tagi: cytryny lody
09:55, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (13) »
środa, 23 marca 2011
Lody waniliowe

Ostatnio  zamaniło mi się, żeby zrobić lody. A że miałam szarlotkę zrobiłam lody waniliowe, według przepisu M. Roux'a. Pewnie ci wszyscy, którzy je robili lub jedli, zgodzą się ze mną że są to jedne z lepszych lodów domowych. Mnie smakowały bardzo.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  •  125 g drobnego cukru
  • nasionka z 1 laski wanlii
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki

Do garnuszka wlać mleko, dodać 2/3 cukru i wanilię, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać w misce żółtka z resztą cukru, do uzyskania rzadkiego kremu. Gotujące się mleko wlać do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, wlać z powrotem do garnuszka. Podgrzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem będzie ją lekko oblepiał. Natychmiast zdjąć z ognia, nie doprowadzać do wrzenia - krem by się zwarzył. Przelać go do miski i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić w lodówce. Zimny krem angielski wymieszać z zimną kremówką. Wlać do maszyny do lodów i dalej postępować wg jej instrukcji. Gotowe lody powinny być zwarte, ale zachowywać kremową konsystencję. 

Smacznego:)

Tagi: jajka wanilia
16:55, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (14) »
 
1 , 2