Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 25 lipca 2014
Tarta kurkowa

Wilgotna i parna pogoda sprawiła, że w lasach wysypały się grzyby. Ja do wybitnych miłośników  grzybów nie należę ale jakieś tam ulubione mam i czasami coś z nich przyrządzam. Dzisiaj chciałam zaproponować Wam chrupiącą tartę z kurkami. Doskonale pasuje na kolację, koniecznie z lampką białego wina. Przy okazji polecam Wam także leśną  pizzę,    oraz risotto. Są to dania, które obok tradycyjnego sosu muszą się u mnie w sezonie pojawić. A odkryciem zeszłego roku były  przepyszne pierogi z kurkami.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.

Składniki na farsz:

  • 500 g kurek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy

Kurki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kurki i dusić kilka minut (woda powinna wyparować). Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz natką pietruszki.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, żółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.

Smacznego:)

Tagi: kurki
08:39, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 czerwca 2014
Tarta z jabłkami i rabarbarem

Jabłka o tej porze roku nie są najlepsze i właśnie żeby pozbyć się kilku sztuk które miałam w domu, zrobiłam tę tartę. Chyba pierwszy raz połączyłam je z rabarbarem ale okazało się, że te owoce świetnie do siebie pasują. Wierzch posypałam cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi. Najbardziej tarta smakowała mi na ciepło  z bitą śmietaną.


Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany

Masło posiekać z mąka i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość tortownicy o rozm. 21 cm i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie (obciążone) ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec ok. 20 min.

Składniki na nadzienie:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g brązowego cukru
  • 2-3 jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów
  • ok. 50 g masła
  • cynamon

Rabarbar pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, zasypać brązowym cukrem i dusić, aż stanie się miękki ale nie rozciapany. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar, następnie ułożyć cząstki jabłek. Wierzch posypać cynamonem i orzechami a na tym ułożyć plasterki  zimnego masła. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25-30 min, Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego:)

czwartek, 17 października 2013
Tarta z mięsem mielonym

Kolejna, wytrawna tarta na moim blogu. Dzisiaj wersja mięsna z pomidorami i pieczarkami. Bardzo polecam bo warto czasami urozmaicić domowe menu.

Pomysł własny

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody
  • 2 szczypty soli

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 2 średnie pomidory
  • łyżeczka bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 10 dag żółtego sera

Masło posiekać z mąką i solą, dodać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty o średnicy 25 cm i wstawić do lodówki. Po dwóch godzinach chłodzenia ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekać ok. 15 min.

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, wrzucić posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać mięso mielone, sparzone i obrane ze skórki oraz posiekane pomidory, bazylię, sól, pieprz.Wszystko razem dusić ok. 30 min aż woda wyparuje. Na koniec przyprawić do smaku. W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki.

Na podpieczone ciasto wyłożyć mięso, następnie pieczarki. Wstawić tartę do piekarnika i piec około 25-30 min. 5 min. przed końcem posypać wierzch startym żółtym serem i wstawić z powrotem do piekarnika ale tylko do rozpuszczenia sera.

Smacznego:)

wtorek, 24 września 2013
Tarta z porem i pieczarkami

Do tej pory jeśli robiłam tartę to na słodko. Jednak wytrawna wersja bardzo mnie kusiła więc w końcu nadszedł ten dzień kiedy odłożony do zrobienia przepis doczekał się realizacji. Wszystko jest tu idealne. Genialne kruche ciasto, lekko  rozwarstwiające się niczym francuskie, zaskakujące połączenie pora z pieczarkami i ten sos. Całość smakuje tak wspaniale, że robiłam tę tartę 2 razy w ciągu tygodnia i bardzo ją wszystkim  polecam.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 30 ml zimnej wody (dałam odrobinę więcej)
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 3 pory
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 200 g tartego, zółtego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

 

Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać zimne masło i rozdrobnić z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i skleić ciasto. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 200 stopni.

Pory i pieczarki  pokroić. Podsmażyć na maśle pieczarki, dodać pory. Przyprawić solą i pieprzem i dusić, aż woda odparuje. Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.

W garnku stopić masło i dodać mąkę. Wymieszać składniki i zalać je mlekiem, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Kiedy sos trochę przestygnie dodać starty ser oraz żółtka i posiekana pietruszkę. Dokładnie wymieszać i zalać tartę. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach przez ok. 30 min.

Smacznego:)

06:35, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
piątek, 24 maja 2013
Tarta kokosowa z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni a więc pora na kolejny wypiek. Tym razem proponuję tartę, bardzo kruchą, z pysznym nadzieniem kokosowym. Na wierzchu powinna znaleźć się kruszonka jednak wyszło mi tak dużo ciasta, że je zmroziłam i starłam na tarce. Tarta jest cudownie kokosowa i zachęcam Was do połączenia tych smaków.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • kostka margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki Malibu

Składniki na nadzienie:

  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 120 g cukru
  • 150-200 g wiórków kokosowych
  • 3-4 łyżki Malibu
  • 500 g rabarbaru + 6 łyżek cukru

Margarynę posiekać, rozetrzeć z mąką, solą i cukrem, dodać jajka i likier kokosowy. Wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o śr. 24 cm. Wstawić do lodówki.

Rabarbar  pokroić w drobne kawałki, przesypać cukrem, odstawić. Gdy puści sok, odcedzić.

W tym czasie jajka utrzeć z cukrem. Dodać śmietankę, likier, wiórki kokosowe. Masa powinna być raczej gęsta. Na podpieczonym spodzie ułożyć odcedzony rabarbar, na to wylać masę kokosową, na wierzch zetrzeć kruche ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 min. Wystudzić.

Smacznego:)

16:53, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 lutego 2013
Tarta kokosowa z mango

Ostatnio kupiłam 4 puszki mleka kokosowego więc przez najbliższy czas będzie u mnie dość egzotycznie. Smak kokosu to dla mnie  lazurowa woda w oceanie, wysokie palmy, z których spadają  orzechy i ludzie biegający po gorącym piachu w spódnicach z trawy. A jeśli do tego dołożyć plasterki mango to jest całkowity Paradise. Tę tartę przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem.

Źródło: Quick and easy Vietnamese cooking

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 6 łyżek masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (dałam Malibu)

Składniki na nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kokosowej (użyłam mleka)
  • 100 g cukru (dałam mniej)
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g wiórków kokosowych

Składniki na wierzch:

  • 2 owoce mango
  • 125 ml dżemu morelowego

Masło pokruszyć z  z mąką i cukrem, dodać jajko, mleko i ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę. Ja miałam formę o średnicy 26 cm ale  można użyć mniejszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach.

Do rondelka wlać śmietankę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu, ale tylko do momentu, aż zacznie się gotować. Odstawić do wystygnięcia. Wmieszać jajka i ekstrakt do masy kokosowej. Dodać wiórki i dokładnie wymieszać. Przelać masę na ciasto i wstawić do piekarnika na 15-20 min.

Gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone obrać mango i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi tartę. Dżem podgrzać i posmarować mango (ja podgrzałam po zrobieniu zdjęcia, bo jak zwykle okazało się że czego mi brakuje:). Podawać  ze śmietaną lub lodami.

Smacznego:)

Tagi: kokos mango
07:30, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (24) »
niedziela, 23 września 2012
Tarta z czekoladą i orzechami

Smakiem jesieni obok jabłek, gruszek i śliwek są także orzechy. Na ten przepis zwróciłam uwagę już dawno ale czekałam na pierwszy dzień złotej, poskiej jesieni. Ciasto jest bardzo proste i  wspaniale smakuje. Zrobiłam bez sosu bo dla mnie było i tak wystarczająco słodkie ale z sosem jest na pewno jeszcze lepsze.

Źródło

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 175 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g orzechów laskowych
  • 170 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na sos:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła

Mąkę z cukrem, odrobiną soli i masłem dobrze rozetrzeć dodać jajko, wyrobić. Uformować kulę, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na 30 minut. Czekoladę i orzechy pokroić na drobne kawałki, dodać cukier i żółtka, wszystko dobrze połączyć. Formę do tart wysmarowaną tłuszczem, wyłożyć połową ciasta rozwałkowanego na 1/2 cm, następnie przełożyć farsz czekoladowo-orzechowy, dobrze wyrównać. Drugą połową ciasta przykryć wierzch farszu, dobrze dociskając do krawędzi. Nakłuć środek ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić w kostkę, posypać cukrem pudrem,  polać sosem czekoladowym /wszystkie składniki podgrzać , do rozpuszczenia cukru/ i słodką śmietanką.

Smacznego:)

17:56, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
środa, 19 września 2012
Tarta orzechowa ze śliwkami

W sobotnie popołudnie, kiedy już jest późno na upieczenie pracochłonnego ciasta, przychodzi mi do głowy aby zrobić coś słodkiego. W lodówce śliwki od koleżanki a w szafce reszta mąki orkiszowej.  No i orzechy włoskie, obrane i posiekane - jak dobrze mieć je przygotowane wcześniej. Po godzinie z piekarnika wychodzi niezwykle prosta ale jakże pyszna tarta orzechowa ze śliwkami. Aby śliwki były lśniące użyłam podgrzanej marmolady z mandarynek ze sklepu AleDobre. Efekt wspaniały.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje kabanosowe.

Źródło

  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 20 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 500 g śliwek plus 1-2 łyżeczki cukru do posypania
  • 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g gorącego dżemu morelowego lub z mandarynek, do posmarowania ciasta po upieczeniu

Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść szybko ciasto. Będzie miało na początku strukturę okruchów. Wówczas należy dodać wodę i zagniatać, aż ciasto zacznie się lepić - nie należy robić tego zbyt długo, wystarczy 1-2 minuty. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm. Piekarnik nagrzać do 200 st C. wstawic tartę i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wsypać zmielone orzechy wymieszane z cukrem, na wierzchu ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki, posypać 1-2 łyżeczkami cukru i ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 40 minut. Brzegi powinny być chrupiące i rumiane. Należy sprawdzic stopień upieczenia ciasta po ok. 30 minutach. Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić. Jeśli chcemy, by śliwki byly błyszczące, smarujemy je przy pomocy pędzelka gorącym dżemem morelowym lub z mandarynek.

Smacznego:)

18:53, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (14) »
poniedziałek, 18 czerwca 2012
Tarta z truskawkami i serem mascarpone

Ten deser "chodził" za mną od dawna,  czekałam tylko kiedy będę miała  świeże truskawki. Całość mogę ocenić dość dobrze chociaż pewne zastrzeżenia mam  do kruchego spodu. Moim zdaniem był trochę za twardy i następnym razem dam dwa żółtka zamiast 1 całego jajka. Ale krem jest wspaniały, w parze z truskawkami smakuje rewelacyjnie.

Źródło + moje zmiany

Składniki na spód:

  • 200 g mąki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:

  • 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  1/2 szklanki śmietanki  30%

Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę o średnicy 24 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta.Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 - 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty.Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki.

Smacznego:)

poniedziałek, 21 maja 2012
Tarta serowa z rabarbarem

Nigdy bym nie pomyślala, że połączenie sera z rabarbarem będzie mi tak smakowało. Tarta łączy w sobie oczywiście kruche ciasto, kwaśną warstwę rabarbaru i delikatnego sera. Całość bardzo smaczna. Polecam zwłaszcza, że sezon na rabarbar wciąż trwa.

Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiem

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 15 dag mąki
  •  ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g serka kremowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masło, cukier, mąkę  zagnieść. Rozwałkować ciasto  i wyłożyć nim wysmarowaną  formę. Wstawić do lodówki.  Rabarbar umyć,  pokroić na małe kawałki i wymieszać z cukrem i mąką.  Schłodzone ciasto piec 15 minut. Wyjąć, ułożyć na cieście rabarbar i piec kolejne 15 minut. Ser utrzeć z cukrem. Dodać jajko i dalej ucierać na krem.  Masę serową wylać na podpieczony spód z rabarbarem i piec 30 minut. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Polewę rozsmarować na upieczonej tarcie i wstawić na 5 minut do piekarnika. Ostudzić.

Smacznego:)

Tagi: rabarbar ser
13:13, wiosenka27 , Tarty
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2