Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 24 grudnia 2014
Życzenie świąteczne

Z okazji Bożego Narodzenia życzę wszystkim czytelnikom zdrowych, spokojnych świąt, spędzonych w  gronie rodziny, oraz samych smacznych potraw:)

niedziela, 30 listopada 2014
Świąteczne propozycje

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami a ponieważ zwykle człowiekowi brakuje czasu warto zaplanować świąteczne menu trochę wcześniej, żeby np. zrobić zakupy. Zebrałam przepisy, które w ciągu 5 lat pojawiły się na moim blogu w okresie świątecznym. Jeśli macie ochotę zapraszam do korzystania. Ponadto, także od jutra  zaczną pojawiać się nowe świąteczne propozycje:)


Przystawki:

Śledzie bazyliowe

Paszteciki piwne z kapustą i grzybami

Pasztet drobiowy z wiśniami

Pasztet rybny z marchewką

Pasztet z żurawiną

Pikantne śledzie ze śliwką

Zupa z suszonych grzybów

Dwukolorowa sałatka śledziowa

Czerwony barszcz wigilijny

Śledzie cytrynowe

Strudel z grzybami

Śledzie z pieczarkami

Ryba po cygańsku

Kulki mięsne w occie

Śledzie gajowego

Kolorowa sałatka śledziowa

Ryba w różowej galarecie

Śledzie w śmietanie

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Sałatka śledziowa z porem i czerwoną fasolą

Śledzie korzenne

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Strucla z makiem

Sałatka z tortelini

 

Dania główne:

Udka kaczki w pomarańczach

Pstrąg w sosie orzechowym

Rolada drobiowa z morelami

Kaczka z pieczarkami

Kaczka w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

 Kaczka faszerowana

 

Ciasta i desery:

Ciasto ucierane z makiem

Pierniczki

Mus piernikowy

Ciasto bawarskie

Kisiel żurawinowy

Ciasto drożdżowe z bakaliami

Piernik na Guinnessie

Rolada espresso

Cranberry noel

Piernik toruński

Piernik przekładany

Piernik litewski

Piernik staropolski

Piernik pulchny

Ciasto piernikowe z jabłkami

Torcik makowy z wiśniami

Przekładany piernik po żydowsku

Makowiec na kruchym cieście

Torcik orzechowo-pomarańczowy

Makowa panienka

Ciasto orzechowe

Rolada bakaliowa

Krajanka piernikowa

Smoothie piernikowe

Sernik z wiśniami

Mincemeat

 

Alkohole:

Rum pomarańczowy

Korzenne grzane wino

Nalewka bożonarodzeniowa

 

wtorek, 27 maja 2014
Jak to nie wiadomo co człowieka w życiu czeka...

Gdybyście mieli wybrać trzy potrawy, które mają czymś zaskoczyć, wręcz mają być spektakularne, zarówno w smaku jak i wyglądzie,  to co byście wybrali? Ja zdecydowałam się na płonące naleśniki Suzette, lody o smaku rabarbarowym oraz koktajl szpinakowy z mango. Sądzę, że dla każdego  blogera z kilkuletnim stażem (czyt. dla mnie) te smaki nie są niczym niezwykłym i nie wiedziałam, czy dobrze robię. A jednak okazało się, że mój blogerski nos mnie nie zawiódł.

Wczoraj, na festynie z okazji Dnia Matki, zorganizowanym na terenie jednej z lubelskich parafii przez Fundację Szczęśliwe Dzieciństwo, prowadziłam pokazy kulinarne. Dziwne to było uczucie, chyba pierwszy raz w życiu miałam okazję gotować w takich okolicznościach. Otoczona przez liczną widownię, z mikrofonem w ręce,  przyrządzałam dania  i opowiadałam o nich. Nie było by to możliwe bez pomocy odpowiednich osób, na szczęście, wszystko się udało. Naleśniki płonęły, lody rabarbarowe zaskoczyły a koktajl zniknął, tak szybko że nie bardzo zdążyłam się zorientować kiedy to się stało. W międzyczasie udzieliłam wywiadu do radia (nie pamiętam o czym  mówiłam) i pilnowałam, żeby żadne dziecko nie poparzyło się płomieniem z naleśnika, a z zdaje się, że jednemu i tak się to udało.

Nie jestem osobą, której zależy na medialnym rozgłosie, nigdy dotąd nie promowałam się na siłę, i w żaden sposób do tego nie dążę, jednak tym co się wczoraj zdarzyło musiałam się z Wami podzielić:))


 

 


 


 


poniedziałek, 23 grudnia 2013
Życzenie świąteczne

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

pomyślności w Nowym Roku

i aby każdy najmniejszy prezent pod wigilijnym drzewkiem

był jak gwiazdka z nieba.

Agnieszka

 

Kochani, byłabym Wam bardzo wdzięczna gdybyście zechcieli wziąć udział  w krótkiej sondzie. Z góry bardzo dziękuję:)


niedziela, 08 września 2013
Danie, którego nikt nie widział

Dzisiaj mam Wam do zaproponowania danie, jakiego jeszcze na blogu nie było. Pomysł na niego wpadł mi do głowy wczoraj, gdy otworzyłam lodówkę. Przepis jest mojego autorstwa i proszę nie posądzać mnie o plagiat.


Składniki:

  • 100 g niczego
  • 3 łyżki niczego
  • szklanka niczego
  • 1 nic
  • 3/4 szklanki niczego
  • 2,5 nic
  • szczypta nic

W dużej patelni rozgrzać 3 łyżki niczego, dodać 1 nic i smażyć 10 min. Gdy nic jest już miękkie dodać 100 g niczego, dolać szklankę niczego, 3/4 szklanki niczego oraz 2,5 nic. Przyprawić szczyptą niczego. Dusić wszystko razem do miękkości. Podawać bardzo gorące.

Smacznego:)

Tak właśnie wygląda posiłek ponad 160 000 dzieci w Polsce.

Podziel się posiłkiem to ogólnopolski program, którego celem jest walka z niedożywieniem wśród polskich dzieci. Program jest zainicjowany przez firmę Danone. Dzięki sprzedaży produktów oznaczonych logo programu- Talerzykiem, Ogólnopolskiej zbiórce żywności Podziel się posiłkiem, czy koncertom i i Programowi grantowemu 13 milionów dzieci dostało posiłek. Jednak problem jest w dalszym ciągu bardzo poważny bowiem według badań z głodem boryka się w dalszym ciągu 162 tysięcy dzieci ze szkół podstawowych. Każdy z nas ma okazję zaangażować się w ten program, kupując jogurt Danone oznaczony Talerzykiem w okresie od września do końca października 2013. Jeśli chcecie pomóc zajrzyjcie tutaj.


czwartek, 16 maja 2013
World Baking Day

 

Jak już wiecie 19 maja 2013 r. jest World Baking Day czyli Światowym Dniem Pieczenia. W tym roku akcja przebiega pod hasłem Bake brave czyli odważne pieczenie i jeśli zajrzeliście na tę stronę to na pewno widzieliście  wspaniałe kreacje ciastowe  i tortowe. Przepisy są podzielone według stopnia trudności więc można wybrać odpowiedni dla siebie. Bardzo gorąco zachęcam Was do przyłączenia się do akcji. Ja, upatrzyłam sobie kilka przepisów i mam zamiar je wkrótce zrealizować.

Patronem Światowego Dnia Pieczenia w Polsce jest margaryna  Kasia i z jej zbiorów także możecie sobie wybrać coś, aby twórczo i smacznie spędzić ten dzień.

Bardzo gorąco Was do tego zachęcam:)

wiosenka27

środa, 01 maja 2013
Wycieczka do Lubelli

Wiem, że już trochę czasu minęło od 13 kwietnia  ale totalny nawał obowiązków sprawił, że nie miałam czasu napisać notatki. Co prawda firma nie wymagała tego od nas ale ponieważ było to dla mnie bardzo przyjemne spotkanie chciałam  jednak napisać kilka słów.

Kiedy dostałam zaproszenie do fabryki makaronu Lubella długo się nie zastanawiałam. Fabryka znajduje się w Lublinie na ul Wrotkowskiej a więc ok. 45 km od mojego miasta. Czy mogłam więc nie pojechać?

Na miejsce dotarłam razem z Karoliną, chwilę po nas przyjechała  grupa z Warszawy. W spotkaniu  brali udział przedstawiciele Lubelli oraz agencji Synertime. Zostaliśmy podzieleni na dwie grupy i rozpoczęło się zwiedzanie fabryki.

Lubella zrobiła na wszystkich ogromne wrażenie. Jest to naprawdę nowoczesna fabryka, gdzie wszystko jest sprawdzane, badane, oczyszczane i  pilnowane bardzo dokładnie. Nic dziwnego że makarony są tak dobre. Począwszy od młyna, przez laboratorium aż po linię produkcji wszystko jest na wysokim poziomie.

Po zwiedzaniu fabryki czekał na nas wypasiony obiad  w restauracji Old Pub na Starym Mieście. Dania  były oczywiście makaronowe ale nie tylko. Mnie np. bardzo smakowała kasza perłowa z duszonymi warzywami, którą wkrótce mam zamiar zrobić w domu.

Bardzo dziękuję Lubelli za możliwość zwiedzania fabryki ale także za tak poważne potraktowanie grupy blogerów. Wszystko było zorganizowane, dopracowane i przeprowadzone na "tip top". Jeśli ktoś pracuje z takim zaangażowaniem, starannością i precyzją nic dziwnego, że odnosi sukces. Dziękuję także agencji Synertime a w szczególności Marcinowi za zorganizowanie tego spotkania, przemiłą atmosferę i zaproszenie mnie na wycieczkę po fabryce. Było to dla mnie bardzo miłe doświadczenie:)

wiosenka27

wtorek, 02 kwietnia 2013
Program edukacyjny Żyj smacznie i zdrowo

Program edukacyjny Żyj smacznie i zdrowo jest organizowany przez markę Winiary oraz Federację Polskich Banków Żywności. Celem programu jest zachęcanie uczniów do zdrowego i smacznego odżywiania, kształtowanie wśród nich postawę szacunku do żywności, dzielenia się  nią z innymi oraz ograniczenia marnowania jedzenia.

W ramach programu uczniowie maja okazję nauczyć się jak żyć smacznie i  zdrowo. Stosowanie zasad zdrowego odżywiania jest łatwiejsze niż nam się wydaje.

Program propaguje 10 zasad racjonalnego żywienia

1. Stawiam na wodę - nic nie gasi pragnienia tak dobrze jak woda i nie dostarcza przy tym kalorii

2. Więcej ruchu panie brzuchu -  sport to nie tylko zdrowie ale także przyjemność.

3. Błonnik jest cool więc jedz go na full - czujemy się syci i mamy energię na intensywny wysiłek umysłowy.

4. Nie tylko króliki lubią marchewkę, ja też - Owoce i warzywa są nie tylko źródłem ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych ale są tez bardzo smaczne i niskokaloryczne.

5. Ryby często jadane - zdrowe serce i świetna pamięć gwarantowane - ryby to doskonałe źródło dobrych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, które korzystnie wpływają na rozwój mózgu, koncentrację, szybkość uczenia się.

6. Pij mleko, będziesz miał zdrowe kości i zęby - mleko to źródło niezbędnego wapnia.

7. Jem wszystko ale w rozsądnych ilościach - każdy produkt może znaleźć się w zdrowym i prawidłowo zbilansowanym jadłospisie.

8. Do szkoły ze śniadaniem i po śniadaniu -  śniadanie to najważniejszy posiłek dnia.

9. 5 posiłków w ciągu dnia jest na szóstkę -  ważne jest nie tylko to co i ile jadamy ale także jak często.

10. Obiad obiadowi nierówny -  każdy obiad powinien być zróżnicowany.

Program jest skierowany do uczniów szkół  gimnazjalnych. W poprzednich edycjach wzięło udział ponad 100 000 uczniów z ponad 2000 szkół. Udział w III edycji może zgłosić nauczyciel wypełniając specjalny formularz dostępny na www.zyjsmacznieizdrowo.pl. Po wypełnieniu formularza nauczyciel otrzymuje zestaw edukacyjny z materiałami dydaktycznymi. Po przeprowadzeniu lekcji w oparciu o przesłane materiały nauczyciel zgłasza klasę do konkursu. W tym roku można przygotować prace konkursowe w 3 kategoriach: plakat społeczny, film społeczny oraz wydarzenie społeczne. Do wygranie jest 30 tablic multimedialnych  oraz 30 zestawów kulinarnych dla uczniów.

Wszelkie wskazówki oraz porady dotyczące zarówno zdrowego żywienia jak i  akcji Żyj smacznie i zdrowo możecie znaleźć na www.zyjsmacznieizdrowo.pl

Zachęcam do udziału zwrócenia uwagi na konkurs zarówno nauczycieli jak i rodziców.

 

czwartek, 28 marca 2013
Radosnych świąt Wielkiej Nocy

Kochani,

Niedługo wyjeżdżam więc już dzisiaj chciałam złożyć Wam życzenia wspaniałych świąt Wielkiej Nocy. Są to moje ulubione święta, bardzo się na nie cieszę i życzę Wam takiej samej radości:)

Źródło

p.s Wyniki konkursu z Grouponem dopisałam tutaj.

Pozdrawiam świątecznie:)

wiosenka27

niedziela, 23 grudnia 2012
Wesołych Świąt

Wszystkim, którzy odwiedzają mojego bloga składam życzenia zdrowych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i dzielę się z Wami opłatkiem:)

Agnieszka

 

.

 
1 , 2 , 3