Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 19 grudnia 2014
Sernik z bezą kokosową

Na święta musi być sernik. W tym roku będzie to wersja bez spodu za to z kokosową bezą. Sernik jest z tych lekkich, wychodzi puszysty i da się go zjeść całkiem sporo. Chociaż, nie wiem czy to akurat jest zaleta:)


Składniki:

  • 1 kg sera (zmielony trzykrotnie)
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mleka w proszku
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru do piany
  • 3/4 litra śmietany 22%
  • 200 g  wiórek kokosowych

Ser utrzeć mikserem stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Miksując dodawać śmietanę, mąkę, mleko w proszku. Lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i wiórki. Wymieszać i rozprowadzić na wierzchu sera. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.

Smacznego:)

Tagi: kokos serniki
06:00, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 27 listopada 2014
Sernik ze smażonymi jabłkami

Nie byłam do końca pewna, czy to będzie sernik z szarlotką czy szarlotka z serem. Ostatecznie stwierdziłam, że jednak ser dominuje więc niech to będzie sernik. Doskonałe połączenie z jabłkami, o czym przekonałam sie już dawno, jednak tym razem dałam zesmażone. Polecam na andrzejkowe spotkania:)

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieśc gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę o wym. 28/32 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ciasto około 15 min.

Składniki na masę jabłkową:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć, aż się całkowicie rozpadną. Dodać cukier, sok z cytryny oraz masło i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera  trzykrotnie zmielonego
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1/2  szklanki cukru (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać , następnie wyołożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min w 180 stopniach.

Smacznego:)

czwartek, 16 października 2014
Sernik dla papieża

Ciastem, który Jan Paweł II rozsławił na całą Polskę  a może i na świat jest kremówka. Wystarczyło jedno zdanie wypowiedziane w czasie spotkania z wiernymi aby  ranga  ciastka z kremem ze zwykłej urosła do papieskiej.  Można by sądzić na tej podstawie że było to ulubione ciasto papieża. Tymczasem czytając różne artykuły na jego temat  doszłam  do jednego wniosku: papież nie był smakoszem. Jako człowiek skromny w każdej sferze życia, a zwłaszcza w tej materialnej, zadowalał się prostymi posiłkami i raczej jadał by zaspokoić głód a nie po to by się rozkoszować. Dobrym źródłem na ten temat był ksiądz Mieczysław Maliński, przyjaciel papieża. Według niego Jan Paweł II nie ujawniał swoich preferecji wiadomo jednak było, że lubi ziemniaki z kwaśnym mlekiem, jajecznicę na boczku, kiełbasę na gorąco. Na obiad papież jadał specjały kuchni włoskiej, spaghetti oraz ulubioną zupę warzywnę minestrone, ponadto cielęcinę i ryby. A na deser, nie kremówkę lecz szarlotkę lub sernik. Siostry sercanki, które prowadziły papieżowi kuchnię nie miały zatem trudnego zadania. Wszystko miało być proste i skromne. Natknęłam się na przepis sióstr na wyborny sernik dla papieża. Jest to taki tradycyjny wypiek na kruchym cieście, i raczej należy do tych ciężkich. Ja się nieco odzwyczaiłam od tego rodzaju serników ale wiem, że mają one swoich zwolenników.

Źródło: Kolekcja Jan Paweł II

Skłądniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera białego
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 8 żółtek
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • skórka z 1 pomarańczy

Posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godź. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Podpiec na jasnozłoty kolor. Wszystkie składniki masy  oprócz 2 białek utrzeć w malakserze na puszystą masę. Delikatnie wynieszać ubite białka, otartą skórkę z pomarańczy. Masę wylać na podpieczony spód. Na grubej tarce zetrzeć resztę ciasta i posypać masę, Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 min.

Smacznego:)

Tagi: ser
06:06, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 14 lipca 2014
Sernik z jagodami i Lubelski Kociołek po raz siódmy

W minionym tygodniu miałam ważne spotkanie, na które musiałam upiec ciasto. Zdecydowałam się na wielokrotnie już wypróbowane  kruche z malinami i budyniową pianką. Ponieważ jednak obawiałam się, że coś nie wyjdzie, na wszelki wypadek  upiekłam też sernik z jagodami. Okazało się, że malinowe ciasto udało się znakomicie  więc zabrałam je na spotkanie a sernik został w domu. Idealnie wpasował się też w VII edycję Lubelskiego Kociołka. A razem ze mną piekły jak zwykle niezawodne dziewczyny:

Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/2014/07/Rolada-bezowa-z-jagodowym-curdem.html

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/2014/07/szybkie-ciasto-z-jagodami.html

Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/

Marlena- http://smerfetka79.blogspot.com/2014/07/jogurt-jagodowo-bananowy-z-granola.html



Składniki na ciasto:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera 
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 22%
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1/2  szklanki cukru (można dać więcej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki migdałowe

Tortownicę o śr. 21cm.  wysmarować masłem. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim przygotowaną tortownicę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać ok. 20 min. Ser utrzeć z jajami i wanilią, dodać śmietanę i mleko w proszku, dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód. Jagody wyłożyć na masie serowej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 40-45 min. w temperaturze 180 stopni aż patyczek będzie suchy.

Smacznego:)

Tagi: jagody ser
07:28, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (11) »
wtorek, 20 maja 2014
Sernik gotowany

Otworzyłam stary zeszyt  z przepisami na chybił trafił i padło na ten sernik. Metoda gotowania sernika nie jest stosowana zbyt często i do nowoczesnych serników ten chyba nie należy ale w smaku zasługuje na pochwałę. Ciasto nie przypomina raczej tradycyjnego sernika ale smakuje naprawdę nieźle.


Składniki:

  • 500 g  mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany

Masa serowa:

  • 1 kg  białego sera
  • 200 g  masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temperaturze 180 st. Ja zrobiłam 2. Masło rozgrzać w garnku. Dodać ser trzykrotnie zmielony, jajka i gotować  na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Gorącą masą przełożyć kruche placki, wierzch polać polewą kakaową.

Smacznego:)

Tagi: ser
06:13, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 02 marca 2014
Puszysty sernik na czekoladowym spodzie

Chyba dawno nie było sernika bo taką miałam ochotę, że nie mogłam się jej oprzeć. Wypróbowałam przepis, o którym opowiadała mi koleżanka. Sernik wydał mi się podobny do tego, jednak są pewne składniki, które tam nie występują. Dodatek śmietany sprawia, że sernik jest lekki, puszysty i rozpływa się  w ustach.

Składniki na spód:

  • 200 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 350 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

 

Margarynę posiekać z cukrem, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonka dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Wyłoży nim przygotowaną standardową, prostokątną blachę.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 1 margaryna
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 szklanki śmietany 22%
  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • czekolada do polania

Ser zmielić trzykrotnie. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do miski z serem dodać cukier, margarynę, jajka, budyń, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko zmiksować ale jak najkrócej. Gdy powstała masa jest już gładka wylać na czekoladowy spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 60 min. Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

poniedziałek, 11 listopada 2013
Sernik kokosowy z wiśniami

Tak dawno nie robiłam sernika, że prawie zapomniałam o jego istnieniu. A wiśnie, kokos i delikatna masa serowa to było to czego mi dzisiaj potrzeba. Użyłam mrożonych wiśni, jednak nie rozmrażałam ich. Dzięki temu nie obciążyły zbytnio masy serowej.

Składniki na ciasto:

  • 100 g margaryny lub masła
  • szklanka mąki
  • 2  jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem. Dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, 3/4 i 1/4. Większą częścią wyłożyć przygotowaną blachę o wymiarach 24/32 cm, mniejszą zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 15 min.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera białego
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 100 ml likieru kokosowego np. Malibu
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni, mogą być mrożone
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku

Ser zmielić trzykrotnie. Dodać serek mascarpone, jajka, cukier, likier kokosowy, mleko w proszku. Ubijać krótko mikserem. Przełożyć masę na podpieczony spód. Na masie serowej ułożyć wydrylowane wiśnie. Z pozostałych białek ubić sztywna pianę z 1/2 szklanki cukru, dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przełożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić sernik do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Studzić w piekarniku. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

08:59, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Mini serniczki na zimno z owocową galaretką

Tego lata wypróbowuję  serniki na zimno. Robię  różne kombinacje, łączę prawdziwy twaróg  z bitą śmietaną, twaróg z  jogurtem, serek homogenizowany itp. Z tych wszystkich eksperymentów do tej pory najbardziej smakuje mi dzisiejsze połączenie serka mascarpone z jogurtem naturalnym. Mam  pomysł na jeszcze jedną kombinacje i tylko ona może pobić ten dzisiejszy zestaw. Serniczki są bez spodu choć oczywiście można zrobić ciasteczkowy. Na wierzch zrobiłam galaretkę z renklody, ciekawie ożywiła smak deseru. Masa serowa jest gładka i bardzo delikatna. Naprawdę  polecam:)

Pomysł własny

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 - 6  łyżki cukru (według własnego smaku)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki na galaretkę owocową:

  • ok . 20 śliwek
  • 3 łyżki cukru (można więcej)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Serek zmiksować z cukrem, dodać jogurt i ekstrakt oraz rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Foremki wyłożyć folią i przełożyć do nich masę serową. Wstawić do lodówki.

Śliwki wypestkować, wrzucić do garnka. Dodać cukier i smażyć, aż puszczą sok. Kiedy jest już wystarczająca ilość soku, odlać go, rozpuścić w nim żelatynę. Galaretkę owocową wylać na tężejącą masę serową i ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego:)

06:09, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (7) »
czwartek, 08 sierpnia 2013
Sernik na zimno z czarną porzeczką

Kilka razy już wspominałam, że smakiem  a właściwie zapachem mojego dzieciństwa jest czarna porzeczka. Za każdym razem, gdy jestem w pobliżu krzaka i czuję TEN zapach, gdzieś w mojej podświadomości czai się jakaś bardzo odległa myśl, może wrażenie, nie umiem dokładnie tego określić, że to jest coś bardzo przyjemnego. I wiem, że chodzi o  zapach czarnej porzeczki. Nie mam takich skojarzeń z żadnym innym owocem, chociaż mogę wymienić kilka, które lubię o wiele bardziej. A jakiś czas temu przeglądając najstarszy album  wypadło mi to zdjęcie  i wszystko stało się jasne.

Nie umiem powiedzieć ile lat mam na nim, może rok, może dwa a może kilka miesięcy ale pewne jest, że to ten porzeczkowy zagon wpłynął na moją podświadomość. I pewnie jest to moje najwcześniejsze wspomnienie.

Mimo wszystko czarna porzeczka w surowej formie jest dla mnie niejadalna. Natomiast przetworzona jest przepyszna. Nie znam osoby, która nie lubiłaby dżemu lub soku. A jaka wspaniała jest nalewka zwana smorodinówką. Po prostu pycha. Ale dzisiaj chciałam pokazać Wam sernik. Miał być w wersji pieczonej, jednak upały nie odpuszczają więc nie ma mowy o odpalaniu piekarnika. Dlatego zapraszam na kawałek sernika na zimno. Może powinnam nazwać go sernikiem smorodinowym?

Pomysł własny

Składniki na spód:

  • 150 g herbatników
  • 70 g masła

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wymieszać i wyłożyć ciasteczkową masą tortownicę o śr. 21 cm. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 170 g)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki czarnej porzeczki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Umyte i oczyszczone porzeczki umieścić w rondelku  z 1/3 cukru. Zagotować i kiedy odrobinę przestygną zmiksować je na gładką masę. Odstawić.

W misce wymieszać serki waniliowe, jogurt, resztę cukru, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na pół. Z jednej połowy odjąć 3-4 łyżki masy i przełożyć do drugiej. Przelać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Do tej połowy, z której odjęliśmy część masy serowej teraz  należy dodać masę porzeczkową. Dokładnie wymieszać i przelać na białą warstwę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

poniedziałek, 15 lipca 2013
Sernik jogurtowy z jagodową galaretką

To moja ostatnia jagodowa propozycja w tym sezonie. Co prawda nie ma zbyt wielkich upałów ale myślę, że taki sernik smakuje zawsze. Lekki, delikatny, po prostu pyszny.

Tym wpisem żegnam się z Wami na dwa tygodnie. Trzeba odpocząć, naładować akumulatory i wrócić z głową pełną pomysłów.

 

Do zobaczenia:)

Składniki na spód:

  • 230 g herbatników
  • 70 g masła

Składniki na masę serową:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru (według własnego smaku)
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Składniki na jagodową galaretkę:

  • szklanka jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Herbatniki zmielić, zmieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć tortownicę, wstawić do lodówki.

Żelatynę rozpuścić w cieplej wodzie. Serek mascarpone zmieszać z jogurtem, cukrem, ekstraktem waniliowym.Dodać żelatynę i dokładnie szybko wymieszać. Przelać masę serową na herbatniki i wstawić do lodówki.

Do garnka włożyć jagody, dodać cukier i zagotować. Zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gdy galaretka jest przestudzona wylać na masę serową. Równo rozprowadzić i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5