Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 20 lutego 2014
Czekoladowo-limonkowe babeczki z miętą

Dzisiaj polecam pyszne, czekoladowe muffinki z intensywną nutą limonki oraz mięty. Dołączam je do Święta Czekolady.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 duże jajka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka ekstraktu miętowego (można zastąpić nalewką miętową)
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, sok z limonki, śmietanę, ekstrakt miętowy, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

piątek, 24 stycznia 2014
Muffinki limonkowe z kokosowym kremem

Dawno nie robiłam muffinek, a że trafiła się wyjątkowa okazja postanowiłam  połączyć smak limonki i kokosa. Duet nieco egzotyczny przywodzi na myśl upalne lato i oto mi chodziło. Ciasto zrobiłam nieco inne od tradycyjnych muffinek bo w zamierzeniu miały być bardziej wykwintne.

Składniki na muffinki:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 55g masła, roztopionego
  • 135g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 1 limonki

Składniki na krem:

  • 200g sera mascarpone
  • 125ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml Malibu
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • ew. wiórki kokosowe

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać jogurt, sok z limonki,  następnie masło oraz przesianą mąką z proszkiem i solą. Na koniec dodać skórkę z limonki. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piec ok. 15 minut w 180st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce.

Serek, śmietankę, likier  i cukier zmiksować na gładki, gęsty krem. Przełożyć do  szprycy  z ozdobną końcówką i udekorować muffinki. Można posypać wiórkami.

Smacznego:)

niedziela, 17 listopada 2013
Muffiny cytrynowe

Jakoś ostatnio mam smaka na wszystko co cytrusowe. Muffinki o intensywnym smaku cytryny spełniły moje zapotrzebowanie na kwaśne smaki. Wyszły miękkie, puszyste i bardzo cytrynowe.

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • skórka i sok z 1 cytryny

W jednej misce wymieszać suche składniki, w  drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń. Nakładać do foremek na 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 min. Po wystudzeniu posypać cukrem lub polać lukrem.

Smacznego:)

Tagi: cytryny
19:56, wiosenka27 , Muffinki
Link Komentarze (10) »
sobota, 10 sierpnia 2013
Muffinki kakaowe z brzoskwiniami

Ostatnie muffinki robiłam równo rok temu, czyli dość dawno. Małe słodkości wyglądają atrakcyjnie na talerzu z ciastem i są lubiane przez dzieci.  U mnie dzisiaj wersja kakaowa z owocami. Połączenie jak dla mnie idealne.

Koleżanka wywołała mnie do tablicy, nieładnie jej odmówić:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 brzoskwinie

Brzoskwinie pokroić w kostkę. W misce połączyć suche składniki, mąkę, kakao, i proszek przesiać, w drugiej połączyć mokre, jajko roztrzepać. Połączyć  zawartości obu misek, dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać. Nakładać ciasto do 3/4 foremki wyłożonej papilotką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec około 20 min.

Smacznego:)

piątek, 10 sierpnia 2012
Cytrynowe muffinki z malinami

Zapraszam na przepyszne muffinki. Kwaskowe od cytryny, miękkie od jogurtu i pachnące od malin - jednym słowem rewelacja. Maliny  to mój dodatek  ponieważ w orginalnym przepisie muffinki nie występują w owocowym towarzystwie ale wręcz idealnie tu pasują.

Źródło

Składniki:

  • 125 g naturalnego jogurtu
  • 75 g masła, roztopionego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny (dodałam również sok)
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • szklanka malin

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu wymieszać jogurt z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, skórkę z cytryny wraz z sokiem i roztrzepać. Do składników mokrych dodać przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej.  Delikatnie wmieszać maliny. Ciasto nałożyć do 3/4  wysokości foremek. Piec w temperaturze 170ºC przez 25 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego:)

środa, 29 lutego 2012
Muffinki pomarańczowe z makiem

Polecam Wam pyszne muffinki z makiem, wspaniale pachnące aromatem skórki pomarańczowej. Są takie dobre, że nie można przestać na jednej. Dzięki jogurtowi są mięciutkie i smakują po prostu wspaniale.

Źródło

Składniki:

  • 1,5 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • duży jogurt 400 g
  • 100-120 g stopionej margaryny

W jednej misce połoczyś suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć jedne z drugimi.
Napełniać foremki piec w 180 st ok 15-20 min.

Smacznego:)

środa, 08 lutego 2012
Muffinki czekoladowe w kwiatowych papilotkach

Myślę, że papilotki pomogły muffinkom odnieść tak wielki sukces. Ja sama, jakiś czas temu oszalałam na ich punkcie właśnie, mam ich tak duży zapas, ża wystarczą mi na długo. Jest coś wciągającego w dobieraniu odpowiedniej papilotki do rodzaju muffinki. To coś jak ubieranie lalek tylko, że ja nigdy nie lubiłam bawić się lalkami. Natomiast ubranie muffinki w odpowiednia papilotkę sprawia mi wielką frajdę. Ale czy można się dziwić skoro niektóre z nich wyglądają jak rozchylające się kwiaty tulipanów.

Muffinki (papilotki) pochodzą ze sklepu internetowego AleDobre.

Źródło

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 100 g białej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego

 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać czekoladę, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

czwartek, 21 kwietnia 2011
Muffinki z rodzynkami i białą czekoladą

Jako, że muffinki są chyba najłatwiejszym wypiekiem na świecie polecam dzisiaj te oto  z białą czekoladą i rodzynkami. Chyba nie muszę za specjalnie na nie namawiać bo nie znam osoby, która nie lubiłaby mufiinek. Największą zaletą dzisiejszych babeczek jest rozpływająca się w ustach czekolada. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 85 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 130 g rodzynek
  • 100 g białej czekolady

Masła rozpuścić i przestudzić.  Mąkę, proszek do pieczenie oraz cukier połączyć ze sobą, w osobnej misce wymieszać masło, mleko i jajka. Białą czekoladę poszatkować na małe kawałki. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, następnie dodać rodzynki i czekoladę – wymieszać. Ciastem wypełnić formę do muffinek wyłożoną papilotkami.  Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. 

Smacznego:)

sobota, 11 grudnia 2010
Muffinki czekoladowe

Dawno nie robiłam muffinek, a że znalazłam wolną czekoladę w szufladzie zabrałam się za ten przepis znaleziony w gazetce Wypieki z blachy. Muffinki są a raczej były bardzo smaczne. Mocno czekoladowe, niezbyt słodkie. Zniknęły bardzo szybko zatem polecam:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 100 g gorzkiej
  • 125 g masła roztopionego
  • pół szklanki maślanki
  • 2 jajka, roztrzepane.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia się składników Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temperaturze 200ºC. 

Smacznego:)

Tagi: czekolada
19:35, wiosenka27 , Muffinki
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 06 września 2010
Muffinki drożdżowe

Na pocieszenie po kłopotach ostatnich dni chciałam coś upiec. Zabrałam się za bułki drożdżowe ale zamiast nich  upiekłam muffinki. Małe, urocze, mogą być nadziewane lub nie ale nawet bez nadzienia sa fajnie wilgotne bo ciasto jest z dodatkiem jogurtu. Jedna taka mała muffinka kłopotów nie przepędzi ale na chwilę nastrój poprawi.

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyzki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g masła, roztopionego
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka drożdży instant  (można zastąpić świeżymi)

 
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować muffinki  i piec ok. 15  minut w 180-200 stopniach.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
16:15, wiosenka27 , Muffinki
Link Komentarze (17) »
 
1 , 2