Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 11 lutego 2015
Pączki tradycyjne

Najlepsze pączki to te z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest z nimi trochę więcej roboty jednak kiedy chcę, żeby zostały na drugi dzień robię je właśnie bo są równie świeże jak dnia pierwszego. Natomiast kiedy robię mniejszą porcję wykorzystuję przepis tradycyjny. Pączki znikają błyskawicznie. Do tej pory formowałam kulki z ciasta tym razem wycięłam krążki i pozwoliłam im wyrosnąć. Nadziewałam po usmażeniu przy użyciu szprycy.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 60 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka

Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, wymieszać. Dodać cukier, mleko, rozbełtane żółtka i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać gorące, rozpuszczone masło i dokładnie wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkować je i wycinąć szklanką krążki o grubości 1 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć kilka minut z każdej strony. Nadziewać szprycą zaraz po usmażeniu. Posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 22 grudnia 2014
Drożdżowe ślimaki z makiem, wiśniami i marcepanem

W tym roku święta będą wyjątkowo obfite w mak. Chyba przez cały rok nie zjadłam tyle maku ile zjem go przez najbliższe dni. Dzisiaj polecam kolejne drożdżowe zawijaski, tym razem z bardzo bogatym wnętrzem gdyż ukryłam tam  wiśnie, bakalie i marcepan. Całość doskonale się komponuje. Bardzo zachęcam do ich przygotowania  a jutro zapraszam na jeszcze jedno, zaskakująco dobre danie   z makiem.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka

Składniki na masę makowo-marcepanową:

  • 400 g masy makowej
  • szklanka wiśni
  • 100 g masy marcepanowej
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych

Wiśnie rozmrozić, odsączyć. Masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, wiśniami i startą na tarce masą marcepanową.

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto oprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować na dość cienki placek, posmarować połową  masy makowo-marcepanowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, przekrojeniem do wierzchu. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

sobota, 13 grudnia 2014
Waniliowe drożdżówki z makiem

Nie jestem jakąś wielką wielbicielką maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie będę robić strucli albo tylko małą bo mam także zamiar zrobić takie drożdżówki. Smakują podobnie ale jakoś tak  u mnie w domu cieszą się większą popularnością, Jest tu  sporo maku, dzięki temu drożdżówki nie czerstwieją.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżychh drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 1 puszka masy makowej

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciastooprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować  dość cienki placek, posmarować połową  masy makowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, tak jak leżały po przekrojeniu, NIE odwracamy ich przecięciem do wierzchu. Drożdżówki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

niedziela, 02 listopada 2014
Kołaczyki z serem i kruszonką

Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to z pozoru smutne dni. Bo kiedy chodzimy po cmentarzach musimy wspomnieć, że między nami nie ma tych, którzy być może  powinni być.  Ja osobiście zawsze lubiłam to święto bo bardzo odpowiada mi  atmosfera tego dnia, to taki czas refleksji i zadumy. I jest to też czas kiedy nie siedzi się za stołem  pół dnia a i tak rodziny się spotykają, do tego często pokonują wiele kilometrów.

Niedawno, podczas porządków po malowaniu, znalazłam stary zeszyt z przepisami. Kartki są mocno przyżółknięte, obliczyłam, że zeszyt musi mieć około 40 lat. Przejrzałam go bardzo dokładnie i znalazłam wiele przepisów, które mam zamiar wkrótce wypróbować. Na pierwszy ogień poszły kołaczyki z serem, a że autor tego zeszytu nie żyje już kilka lat nie było lepszego dnia na publikację przepisu.


Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży

Z drożdży, cukru i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie dodać ubite żółtka, resztę mąki, ciepłe mleko, sól i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, gorący tłuszcz i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i wycinać kubkiem krążki. Układać je na wysmarowanej masłem blaszcze.  W każdym krążku zrobić wgłębienie, najlepiej za pomocą szklanki, od strony dna. Wgłębienia napełniać przygotowaną masą serową i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na ser:

  • 300 g białego sera
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy

Ser przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, jajko i budyń, dokładnie wymieszać.

Skłądniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 5 łyżek cukru

Mąkę z posiekać z cukrem i masłe. Zagnieść kruszonkę.

 

Wyrośnięte kołaczyki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.

Smacznego:)

niedziela, 28 września 2014
Drożdżowe ślimaczki dyniowe

Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Na blogach jest jej pełno ale wiele osób jeszcze jej nie próbowało i raczej kojarzy im się tylko z podobizną Skąpego Jacka wycinaną przez dzieci na Halloween. Tymczasem dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa ale może być też świetnym barwnikiem bo czy jest lepszy sposób, żeby uzyskać tak piękny słoneczny i radosny kolor? Naturalny sposób? Chyba nie.

Składniki na ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 1/2  szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 150 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
  • 120 g  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g  mąki

Składniki na nadzienie:

  • 200-300g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4-6 łyżek cynamonu
  • żurawina

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, pure z dyni  i prawie całą makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt  cynamonową masą i posypać żurawiną. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Piec około 10-15 min. Po wystygnięciu można polukrować.

Smacznego:)

piątek, 05 września 2014
Drożdżówki z jabłkami i cynamonowym serkiem

W roku szkolnym znacznie czzęściej wypiekam drożdżowe ciasta. A to dlatego, że z łatwością je można zamrozić i zawsze kiedy nie zdążę zjeść śniadania ani zrobić sobie kanapki do pracy, sięgam do zamrażalnika. Oczywiście najbardziej lubię drożdżówki świeżo pieczone ale niestety (albo na szczęście:) nie da się zjeść wszystkich na raz a mrożenie jest dla mnie dobrym wyjściem. Dzisiaj proponuję pyszne, mięciutkie drożdżówki, ze znanego Wam już ciasta na maślance, z jabłkami i cynamonowym serkiem. Myślę, że do tych smaków nie trzeba nikogo zbyt długo namawiać:)

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo

Składniki na nadzienie:

  • ok. 4 jabłka
  • 300 g serka śmietankowego
  • cukier do smaku (ok. 4 łyżek)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 żółtko

 

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, jajko, sól, wymieszać i na koniec dodać gorące rozpuszczone masło. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Serek utrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkiem i cynamonem. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Wyjąć ciasto z miski, podzielić na pół, rozwałkować. Posmarować cienką warstwę serka (połowę), ułożyć kawałki jabłka i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wysmarowanej masłem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut, spód drożdżówek powinien być złocisty. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni należy przykryć je folią lub pergaminem. Po wystudzeniu posmarować drożdżówki lukrem.

Smacznego:)

piątek, 08 sierpnia 2014
VIII Kociołek Lubelski i drożdżówki z serem i malinami

Głównym tematem VIII Kociołka Lubelskiego są maliny. Dla mnie rzecz jak najbardziej oczywista bo jak się mieszka w "zagłębiu malinowym" gdzie ten owoc ma nawet swoje własne święto to nie było opcji, że mogłaby mnie malinowa edycja ominąć. W dzieciństwie maliny  były symbolem zajętych wakacji. Każde dziecko, które chciało w wakacje zarobić sobie jakieś pieniądze chodziło na maliny i tak jest też  dzisiaj. Samo zrywanie owoców nie jest takie ciężkie, jeśli nie ma wielkiego upału czy deszczu może być nawet przyjemne ale z punktu widzenia dziecka nie zawsze tak to wygląda:)

Maliny to wspaniały owoc. Dzisiaj, kiedy nie muszę ich zrywać mój stosunek do nich się zmienił. Doceniam ich też pod względem kulinarnym bo są to chyba jedne ze wspanialszych owoców wykorzystywanych w kuchni. Wszystkie malinowe przetwory mają cudowny aromat, dzięki nim ciasta i desery nabierają tego szczególnego smaku bo chyba żaden owoc tak pięknie nie pachnie w czasie pieczenia jak właśnie maliny. Obowiązkowo zamrażam też maliny, żeby w zimie móc cieszyć się ich smakiem.

W ramach dzisiejszego malinowego spotkania przygotowałam drożdżówki z serem. Cudowne, mięciutkie ciasto, serowe nadzienie  i pachnące maliny to argumenty za tym, żeby je przygotować. Wyszły tak pyszne, że obowiązkowo trzeba było kilka zjeść kiedy były jeszcze ciepłe. Po wierzchu można je posmarować  lukrem, jednak ja nie zdążyłam, dobrze,że udało mi się zrobić zdjęcie:)

Malinowo pachnie również u :

Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/

Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo

Składniki na nadzienie:

  • ok. 2 szklanek malin
  • 400 g serka kremowego
  • 2 łyżki ekstraktu  waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, jajko, sól, wymieszać i na koniec dodać gorące rozpuszczone masło. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Serek utrzeć na gładką masę z cukrem i ekstraktem waniliowym

Wyjąć ciasto z miski, podzielić na pół. Rozwałkować duży placek, posmarować cienko połową serka, posypać malinami i zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Gotowe drożdżówki układać na wysmarowanej masłem blaszce, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut  i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut, spód drożdżówek powinien być złocisty. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni należy przykryć je folią lub pergaminem. Po wystudzeniu posmarować drożdżówki lukrem.

Smacznego:)

piątek, 06 czerwca 2014
Drożdżówki z jabłkami i chałwą

Niesamowite doznania smakowe daje połączenie  jabłek, chałwy i ciasta drożdżowego. Pierwszy raz coś takiego spróbowałam, ale już widzę tu pewne możliwości i planuję  kolejne pyszne wypieki. Jest tylko jeden warunek: trzeba lubić chałwę.


Składniki na ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g miodu
  • szczypta soli
  • 800 g mąki

Składniki na nadzienie:

  • 100 g chałwy
  • 100 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać. Zalać drożdże odrobiną ciepłego płynu i mieszać, aż się rozpuszczą. Następnie wlać resztę płynu, dodać miód, sól i prawie całą mąkę, zachowując część na później. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć je i pozostawić do wyrośnięcia na 40 min.

W tym czasie utrzeć masło, dodać pokruszoną chałwę i brązowy cukier, po czym wymieszać je na gładką masę.

Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Ciasto ułożyć na stolnicy i wyrobić z resztą mąki. Następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.

Rozprowadzić na cieście masę chałwową, a na niej starte jabłka. Zrolować prostokąty wzdłuż dłuższego boku i pokroić każdy wałeczek na plastry szerokości 2 cm. Ułożyć bułeczki , stroną cięcia do dołu, na blachach pokrytych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. Podgrzać piekarnik do 250 stopni. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec je na środkowym poziomie piekarnika przez 10 min a potem pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

piątek, 30 maja 2014
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Od pewnego już czasu  do ciasta drożdżowego dodaję maślankę. Jest to gwarancja, że ciasto będzie odpowiednio wilgotne i długo pozostanie świeże. Co prawda, mało kiedy mam się okazję przekonać jak smakuje to ciasto w kolejnych dniach bo zazwyczaj znika błyskawicznie. Nadzienie rabarbarowe i kruszonka to dwa dodatkowe argumenty za tym, że takie drożdżówki nie przetrwają zbyt długo:)

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo
  • 6-7 łodyg różowego rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Rozpuścić masło z cukrem na patelni, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Trzymać na ogniu, aż mąka  wchłonie masło i powstaną ładne grudki. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.Wyjąc ciasto z miski, podzielić na równe kawałki i formować małe bułki. W każdej zrobić wgłębienie i ułożyć w nim pokrojony rabarbar. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Po tym czasie posypać drożdżówki kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.

Smacznego:)

czwartek, 15 maja 2014
Chałka na maślance

Czy można lepiej zacząć dzień niż z domową chałką? Pewnie nie. Mój ostatni wypiek zrobiłam na maślance. Lubię drożdżowe ciasto z dodatkiem jogurtu lub maślanki bo jest wtedy wilgotne i smakuje wyjątkowo. Z domową konfiturą lub masłem jest to wspaniałe śniadanie.

Inspiracja

Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 60 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 200 ml maślanki
  • 1 jajo
  • sezam

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i  piec w 180*C przez ok. 40 minut.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6