Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 05 listopada 2012
Gulasz węgierski z papryką

Przepisów na gulasze wypróbowałam już kilka w swoim życiu jednak jest to taka potrawa, która ma w sobie to coś i pomimo, że znam już wiele wersji nie mogę oprzeć się kolejnym. Zwłaszcza, jeśli jest to wersja z dużą ilością papryki. Najbardziej lubię gulasz z kluskami. Mogą to być np. galuszki, lane  lub  jak dzisiaj zwykłe kluski kładzione.

Składniki:

  • 40 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 500 g wieprzowiny pokrojonej  w kostkę
  • sól, mielona papryka
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 3 oczyszczone papryki
  • 3 pomiodry bez skórki
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki

Boczek pokroić w cienkie paski, wytopić. Dodać smalec, roztopić, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę, usmażyć na złoty kolor. Dodać wieprzowinę i na dużym ogniu zrumienić ze wszystkich stron. Doprawić solą  i papryką, dusić na małym ogniu ok. 60 minut, podlewając bulionem. Papryki i pomidory  pokroić w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dodać paprykę i resztę bulionu, dusić ok. 15 min. Dodać pomidory,  dusić 10 min.  Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować na ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje a mąką straci smak surowizny. Gulasz podawać z ulubionymi  kluskami.

Smacznego:)

niedziela, 14 października 2012
Langosze

Langosze pochodzą z kuchni węgierskiej. Są to drożdżowe placki z dodatkiem ziemniaków, smażone na głębokim oleju co niestety sprawia, że nie będą zbyt często gościć na moim stole. Nie mniej jednak , musiałam ich sprobować bo tak wiele dobrego o nich słyszałam, że głęboki tłuszcz długo mnie nie powstrzymywał. Placki usmażyłam,  ale nie na aż tak bardzo głębokim oleju, bo na pewno nie było to 6-8 cm jak zalecają niektóre przepisy. Jak widać wyszły i bardzo smakowały. Langosze podaje się z masłem czosnkowym co jeszcze bardziej podniesie ich kaloryczność, jednak wtedy smakują naprawdę wspaniale. Moje langoszki na zdjęciu nie mają masła bo zrobiłam go  odrobinę, tylko tyle żeby poznać ten smak na placku i do zdjęcia nie wystarczyło. Jeśli nie musicie martwić się o wysoki cholesterol zachęcam Was do wypróbowania tych placków z masłem jeśli jednak skutecznie Was odstrasza to zachęcam, żeby z niego zrezygnować natomiast nie rezygnować z samych placków. Nie wiem co by na to powiedział prawdziwy Węgier ale langosze smakują również w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą, polaną dressingiem cytrynowym.

Źrodło

Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 30g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400ml ciepłego mleka
  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • masło
  • czosnek
  • natka
  • tarty żółty ser

Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W między czasie zrobić masło: połączyć 1/2 kostki masła, przeciśnięty przez praske czosnek i  natkę pietruszki. Na patelnię rozgrzać olej. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem.

Smacznego:)

środa, 19 stycznia 2011
Porkolt z kurczaka z galuszkami

Porkolt to węgierskie danie z wieprzowiny ale znalazłam  wersję z kurczakiem, co bardziej mi odpowiada. Danie wyszło przepyszne, mięciutki i aromatyczny  kurczak z kluskami, których się trochę obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie. Myślałam, że przy tej ilości mąki na jedno jajko, kluski wyjdą twarde ale wyszły tak dobre, że mogłabym je wyjeść same, tylko z sosem. Zwiększyłam jedynie ilość mleka bo inaczej ciasto nie skleiłoby się. Jestem bardzo zadowolona z tego dania i będę do niego wracać. Przepis pochodzi ze starego numeru Mojego Gotowania.

Składniki na porkolt:

  • 1 kg udek kurczaka
  • sól
  • 2 cebule
  • 2 żółte papryki (u mnie czerwone)
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka papryki w proszku
  • 2 małe pomidory
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku

Z udek zdjąć skórę, mięso naciąć i posolić. Cebule obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić i pokroić na małe  kawałki. Papryki i cebule poddusić na oleju. Dodać udka, podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku, pokrojone na kawałki pomidory i sól, wlać 1 i 1/2 szklanki wody. Przykryć i gotować do miękkości.(ok.50 min.) Pod koniec dodać śmietanę, przyprawić ostrą papryką. Podawać z galuszkami.

Składniki na galuszki:

  • 1 jajko
  • 10 łyżek mąki
  • sól
  • łyżka mleka (zwiększyłam ilość mleka na ok. 10 łyżek)
  • łyżka smalcu

Jajko roztrzepać, dodac mąkę, szczyptę soli, wlać mleko. Utrzeć na gładkie ciasto. Na wilgotnej desce rozłożyć ciasto na grubość około 5 mm. Nożem odcinać kawałki ciasta i wrzucać do osolonego wrzątku, gotować, aż wypłyną. Odcedzić i wymieszać ze smalcem. Podawać z kurczakiem.

Smacznego:)

niedziela, 06 czerwca 2010
Ryba po węgiersku

Ostatnio wypróbowałam bardzo ciekawy przepis na rybę po węgiersku. Przepis mogę z czystym sumieniem polecić bo sos jest bardzo smaczny i napewno go jeszcze powtórzę ale następnym razem usmażę najpierw rybę w jajku i mące a potem dopiero dodam do sosu. W przepisie zaporoponowaną rybą był dorsz, ja wykorzystałam solę,  bo chciałam się przekonać jak smakuje. I albo trafiłam na niezbyt dobrą dostawę albo to nie moje smaki. Nie zmienia to faktu, że sos był bardzo dobry i mogę go polecić. Proponuję tylko użyć ulubionej, sprawdzonej ryby.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów rybnych
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól

Rybę pokroić w nieduże kawałki. Obrane cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła na złoto. Dodać mąkę, chwilę posmażyć, aż się zrumieni, wlać szklankę wody i śmietanę, dodać paprykę. Całość zagotować. Do sosu włożyć rybę i dusić razem 10-15 minut. Podawać z ziemniakami lub kluskami.

Smacznego:)

poniedziałek, 07 grudnia 2009
Gulasz segedyński

Na ten gulasz od dawna miałam ochotę więc wreszcie doczekał sie swojej kolejki. Kwaśny samk kiszonej kapusty zdecydowanie nadaje charakteru tej potrawie no i o czywiście nie można zapomnieć o kminku, który idealnie współgra z kapustą. Danie zdecydowanie do powtórki:)

Składniki:

  • 40 dag karkówki wieprzowej
  • 20 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g kwaśnej śmietany

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozpuścić masło, włożyć kawałki mięsa, na ostrym ogniu mocno zrumienić ze wszystkich stron. Mięso wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz po smażeniu wsypać cebulę i czosnek, zeszklić, często mieszając. Kapustę rozdzielić widelcem, ewentualnie pokroić dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać, doprawić kminkiem, solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Do warzyw dodać obsmażone mięso, wlać bulion. Składniki wymieszać, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 min. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, strąk opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodać do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze do miękkości papryki. Gotowe danie doprawić sola i pieprzem. Pyszne z dodatkiem ziemniaków puree.

Smacznego:)