Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 22 maja 2011
Sałatka z zielonej fasolki i sera feta

W poszukiwaniu przepisów do akcji Hola Mexico zajrzałam do Kuchni Ireny i Andrzeja. Znalazłam tam  przepis na smaczną i kolorową sałatkę.  Składniki są  raczej swojskie więc każdy może sobie taką sałatkę zrobić. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 350 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 3 - 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 pokrojone w plasterki rzodkiewki
  • 75 g pokruszonego sera feta
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 3 dojrzałe pomidory pokrojone w cząstki
  • pieprz.

Fasolkę ugotować na parze. Przełożyć fasolkę do miski. Dodać paprykę, cebulę, kolendrę, rzodkiewki i ser feta. Posypać mielonym pieprzem i oregano. Wymieszać ocet z oliwą z oliwek. Sosem polać sałatkę. Wymieszać potrząsając. Przełożyć sałatkę na półmisek i podawać z cząstkami pomidora. Sałatkę można podawać od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego:)

wtorek, 10 maja 2011
Gorąca czekolada z chilli i wanilią

W ubiegłym roku podróżując Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk trochę bliżej  poznałam kuchnię meksykańską, która bardzo przypadła mi do gustu i obok włoskiej stała się moją ulubioną. Napotkałam wtedy wiele ciekawych potraw, które weszły na stałe do naszego menu. Nie przeszkadza mi to jednak dalej zgłębiać tajemnice pysznej, meksykańskiej kuchni w ramach akcji Hola Mexico, którą ogłosiła Shinju.

Meksyk pozostaje ojczyzną kakao i czekolady, która w dawnych wiekach była napojem bogów i władców. Pokazywałam juz kiedyś Kawę Azteków a dzisiaj przyszła kolej na gorącą czekoladę z chilli i wanilią.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany ( ja dałam trochę mniej)
  • 1 laska wanilii
  • 150 g ciemnej czekolady
  • szczypta chilli

Mleko i śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać aż sie zagotuje. Dodać ziarenka wyskubane z wanilii oraz chilli. Następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż się wszystkie składniki połączą. Podawać w filiżankach.

Smacznego:)

środa, 14 lipca 2010
Pomidorowe skrzydełka marynowane w chilli

Z tym daniem musiałam czekać aż zdobędę papryczkę chilli. Jest ona niezbędnym składnikiem tej potrawy, bo chociaż podstawowy smak to pomidory, jednak papryczka nadaje charakter temu daniu. Przepis pochodzi z książki Podóże kulinarne - Kuchnia meksykańska i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk oraz Smacznie i pomidorowo.

Składniki:

  • 8 świeżych papryczek chili (dałam 4)
  • 8 obranych ząbków czosnku
  • 2 grubo pkrojone małe cebule
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka sproszkowanego kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 średnie dojrzałe pomidory podzielone na ćwiartki
  • 10 -12 skrzydełek z kurczaka

Chili, czosnek, cebulę, ocet i kninek zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać oliwę na patelni, przełożyć przygotowaną masę, podgrzewać, mieszając aż stanie się aromatyczna. Zmiksować pomidory na gładką masę. Dodać do masy cebulowej na patelni, podgrzewać, nie przerywając mieszania, aż zacznie kipieć. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia, mieszając, ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje. Posmarować skrzydełka połową sosu chili, odstawić do lodówki na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ułożyć skrzydełka w naczyniu do zapiekania, Piec około 30-40 minut. Podawać z pozostałym sosem chili.

Smacznego:)

niedziela, 13 czerwca 2010
Grillowane mango

Zawieruszył mi  się wsród zdjęć deser meksykański, który miałam pokazać już dawno. Dla mnie taki trochę śmieszny deser bo kto to słyszał, żeby dosładzać owoce a tutaj w dodatku mango, jedno z najbardziej kalorycznych. Grilowane mango w smaku przypomina trochę pieczone jabłko tylko jest oczywiście bardziej słodkie. Z limonką super się łączy. Przepis pochodzi z książki Kuchnia meksykańska z cyklu  Podróże kulinarne i jest moja propozycją do akcji Ireny i Andrzeja.

 

Składniki:

  • 4 małe mango
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 pokrojona na duże kawałki limonka

Rozgrzać grill. Okroić mango tak aby powstały dwie półkule (ja ukroiłam w grube plastry). Naciąć miąższ tak aby nacięcia utworzyły na powierzchni kratkę. Posypać powierzchnię każdej połówki mango 1 łyżeczką cukru. Grillować około 5 minut aż owoc lekko zbrązowieje. Podawać z kawałkami limonki.

Smacznego:)

wtorek, 08 czerwca 2010
Napój chłodzący z limonki i mięty

Dzisiaj był taki upał, że po przyjściu z pracy, dla ochłody zrobiłam pyszną lemoniadę.  Jest to napój pochodzenia meksykańskiego, przepis znalazłam w książce Podróże kulinarne -  Kuchnia meksykańska więc dopisuję go do akcji Grumko.

Składniki:

  • 1 szklanka soku z limonki
  • 5 szklanek schłodzonej wody mineralnej
  • 1/4 szklanki grubo pokrojonej, świeżej mięty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Z wody i cukru pudru przygotować syrop cukrowy. Wymieszać składniki w małym rondelku. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia, ostudzić i wstawić do lodówki, żeby się chłodził. W dużym dzbanku wymieszać syrop z sokiem z limonki, wodą mineralną i miętą. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Tacos

Tacos to nic innego jak meksykańskie naleśniki, w wersji wytrawnej oczywiście. Aby je otrzymać, wystarczy ciepłą, cienką tortillę napełnić farszem i złożyć na pół. Nadzienie można komponować dowolnie. Tacos polewa się guacamole lub salsa pomidorową, posypuje serem i świeżymi ziołami. Jest to najbardziej popularna przekąska w Meksyku. Dopisuję ją do akcji Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk.

 

Składniki:

  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 30 dag odcedzonej fasoli
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 grubo pokrojone średnie pomidory
  • tortille
  • 1/2 główki poszatkowanej sałaty lodowej

Rozgrzać olej na patelni, smażyć czosnek i wołowinę, mieszając, aż mięso w całości się przyrumieni. Dodać chili, kminek, fasolę komcentrat pomidorowy, wodę i pomidory. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż potrawa nieco zgęstnieje. Tak przygotowanym farszem napełniać podgrzane tortille. Przed podaniem wypełnić sałatą lodową.

Smacznego:)

wtorek, 01 czerwca 2010
Kociołek meksykański

Nazwa tego dania tak mi się spodobała, że musiałam zostawić inne przepisy i wypróbować ten. Jest to nic innego jak gulasz tyle, że rodem z Meksyku więc różni się nieco od tych europejskich. Danie jak najbardziej godne polecenia i wypróbowania. Przepis podany przez Beatę Pawlikowską zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 2 uda kurczaka 
  • 3-4 marchewki 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • 2 czerwone papryki
  • 0.30 kg pieczarek
  • 1 duży koncentrat pomidorowy 
  • 2 kostki rosołowe 
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 szczypty majeranku 
  • 1 szczypta oregano 
      

Kurczaka ugotować w osobnym garnku, kiedy będzie dość miękki wyjąć z wody, ostudzić, obrać ze skóry, wyjąć kości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka nalać wody na trzy palce, wrzucić do niej kostki rosołowe i trochę przyprawy warzywnej. Do wody wkładać kolejno: marchewki pokrojone w plasterki, tak samo pokrojony czosnek, cebulę i pieczarki oraz papryki pocięte w paski. Dusić na malym ogniu, stopniowo dodając wszystkie pozostałe składniki.  Na samym końcu dodać osączoną z zalewy fasolę i kukurydzę z puszki.  Potrawę dusić na malym ogniu często mieszając, aż wszystkie składniki będą miękkie i gotowe do jedzenia.

Smacznego:)

sobota, 29 maja 2010
Fajita

Kolejne danie z kuchni meksykańskiej to znana wszystkim fajita.Wiele razy smażyłam paprykę i mięso ale w połączeniu z tortillą smakuje inaczej niż na przykład z ryżem czy makaronem. W książce, z której pochodzi ten przepis, została użyta wieprzowina ale ja widziałam w Moim gotowaniu fajitę z kurczakiem i ta wersja bardziej przypadła mi do gustu. Przepis jest moją propozycją do akcji Z widelcem prze kuchnię obu Ameryk.

 

Składniki:

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 60 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1 łyżka oliwy
  • 600 g pokrojonej w paski piersi kurczaka
  • 1 cienko pokrojona czerwona papryka
  • 1 cienko pokrojona żółta papryka
  • 1 cienko pokrojona zielona papryka (nie miałam zielonej i żółtej więc dałam trzy czerwone)
  • 1 cienko pokrojona czerwona cebula
  • 8 dużych pszennych tortilli

Połączyć czosnek, sok cytrynowy i oliwę w dużej misce, dodać kurczaka, wymieszać mięso z marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki. Na dużej patelni smażyć kurczaka na rozgrzanej oliwie, mieszając aż w całości się przyrumieni. Przykryć, aby nie wystygło. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę i cebulę, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie podgrzać tortillę na suchej patelni. Zmieszać kurczaka z warzywami i podawać z gorącymi tortillami.

Smacznego:)

niedziela, 23 maja 2010
Kawa Azteków

Miłośnikom czekolady na gorąco proponuję dzisiaj kawę Azteków, pyszny napój kawowo-czekoaldowy z cynamonową nutą.  Daje silnego kopa w czasie ponurych dni i naprawdę pysznie smakuje. Jest to równiez moja propozycja do akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki dla 2 osób:

  • 50 g półgorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 4-6 gwiazdek anyżu
  • 1 łyżka stołowa czerwonego pieprzu
  • 2 wydłużone Espresso
  • według upodobania mleczna pianka

Pokruszyć drobno półgorzką czekoladę i wsypać do szklanki razem z cynamonem, gwiazdkami anyżowymi i czerwonym pieprzem. Wlać przedłużone espresso i wymieszać. Nałożyć na wierzch mleczną pianę i ozdobić cynamonem, anyżem i czerwonym pieprzem.

Smacznego:)

sobota, 22 maja 2010
Jajka po ranczersku

Jako, że jestem wielbicielką tortilli i wogóle kuchni meksykańskiej, musiałam zrobić te jajka. Wahałam się  długo, bo nie mogłam sobie wyobrazić jak mogą smakować jajka z tortillą no i jak to zazwyczaj bywa okazało się , że niepotrzebnie się obawiałam. Sobotnie śniadania z tortillą,  w moim domu powoli stają się tradycją ale jest to bardzo pyszna tradycja. Przepis pochodzi z książki Kuchnia meksykańska z cyklu Podróże kulinarne i jest to kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 4 grubo pokrojone średnie pomidory
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 drobno posiekana średnia czerwona papryka
  • 4 jajka
  • 4 tortille

Rozgrzać oliwę na dużej patelni, usmażyć cebulę. Dodać sparzone wcześniej i obrane ze skóry pomidory, wodę i ocet. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmiejszyć płomień i dusić bez przykrycia ok. 15 minut, mieszajac od czasu do czasu. Dorzucić paprykę i dusić jeszcze ok. 5 minut. Używając spodu łyżki zrobić 4 płytkie wgłębienia w masie pomidorowej. Do każdego z nich wbić jajko. Przykryć patelnię i pozostawić na małym ogniu aż jajka się zetną. Ułożyć podgrzane tortille na talerzach. Używając łopatki, przenieść ostrożnie jajko i masę pomidorową na każdy placek.

Smacznego:)

 
1 , 2