Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 30 czerwca 2012
Pilaw z kurczaka z nutą szafranu

Wśród przepisów Nigelli znalazłam kolejny, który mi posmakował. Egzotyczny pilaw z kurczakiem to świetne danie na takie gorące dni jakie nadchodzą.

Źródło: Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki znamion szafranu
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 15 g masła
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • 500 g ryżu basmati
  • 3-4 strączki kardamonu, rozgniecione
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g płatków migdałów
  • 25 g orzeszków pinii
  • 3-4 łyżki pistacji
  • mały pęczek świeżej pietruszki

Kurczaka marynować w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Znamiona szafranu namoczyć w bulionie. W dużej patelni rozgrzać masło z olejem i dodać ryż, wszystko wymieszać, aż ryż zacznie błyszczeć. Wlać bulion z szafranem, dodać strączki kardamonu, sok, skórkę z cytryny i poczekać aż płyn zacznie wrzeć. Gotować pilaw około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wyjąć kurczaka z marynaty, usmażyć go na złoto. Dodać go do ryżu. Wszystkie orzechy oprócz pistacji, wsypać na suchą patelnię i prażyc je lekko brązowy kolor. Dodać je do pilawu z posiekana pietuszką. Na wierzchu rozsypać pistacje.

Smacznego:)

niedziela, 08 stycznia 2012
Szynka w coca-coli

Dawno już miałam upatrzony przepis Nigelli na szynkę w coca coli ale ciągle się powstrzymywałam. Dopiero  po żeberkach nabrałam pewności, że można przyrządzić mięso w słodkim jak by nie było  napoju bez szkody dla mięsa i spożywających. Przepis jest na kulkę mięsa, ja zrobiłam w kawałkach bo mi się śpieszyło, ale smak pozostał ten sam. (przynajmniej mam taką nadzieję)

Źródło: Nigella gryzie ( z moimi zmianami)

Szynka:

  • 1 (ok. 2kg) szynka z kością ( u mnie kawałki)
  • 1 obrana i przekrojona na pół cebula
  • 1 2-litrowa Coca-Cola

Polewa:

  • 1 garść goździków
  • 1 łyżka stołowa melasy (lub miodu)
  • 2 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru (pominęłam)
Nastawić piekarnik na 260°C. Do dużego garnka włożyć szynkę z cebulą i zalać coca-colą. Na średnim ogniu doprowadzić colę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć garnek (ale niezbyt szczelnie), gotować ok. 2,5h.( u mnie znacznie krócej) Wyciągnąć szynkę z garnka i odstawić do wystygnięcia, zachować płyn. Ostrym nożem odciąć skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wyciąć w szynce wzory karo i w każdy wetknąć goździk. Mięso posmarować melasą i  musztardą oraz  cukrem. Brytfannę wyłożyć folią aluminiową, włożyć szynkę i piec ok. 10 min. Od razu podawać.
 
Smacznego:)
niedziela, 30 października 2011
Gorąca czekolada dla dorosłych

Czekolada do picia pojawiała się już kilka razy na moim blogu. Dzisiaj jednak proponuję wersję dla dorosłych autorstwa Nigelli. Aromatyczna, z dodatkiem alkoholu na pewno posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 2 kubki mleka
  • 100g ciemnej czekolady
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru  (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki stołowe ciemnego rumu

Wlać mleko do garnka, dodać połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzewać powoli aż czekolada się rozpuści. Dodać wanilię i mieszając dodać  rum.

Na zdrowie:)

poniedziałek, 29 listopada 2010
Kurczak w krakersach

Jeśli poszukujecie miłej odmiany dla zwykłego fileta z kurczaka polecam sposób Nigelli. Jest to już powszechnie znany przepis i od czasu do czasu pojawia się na blogach. Ja jednak postanowiłam nie kroić kurczaka w paski ale zrobić w całości. Wyszło mi bardzo smaczne danie a do tego jest niezbyt skomplikowane  ani czasochłonne.

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • opakowanie krakersów
  • sól, pieprz - do smaku

Przygotowane porcje kurczaka zalać  jogurtem. Dodać szczyptę   soli i pieprzu.Wstawić do lodówki na godzinę. Mięso obtoczyć w pokruszonych krakersach. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok. 20-25 minut.

Smacznego:)

wtorek, 21 września 2010
Pulpety w sosie pomidorowym

Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.

Składniki na pulpeciki: 

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 g przecieru pomidorowego  
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 100 ml pełnotłustego mleka

 

Składniki na pulpeciki wymieszać w dużej misce i ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na tacy lub półmisku, przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać masło i zmiksowaną mieszankę. Smażyć  na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodać przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotować sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodać mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszać dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez 20 minut. Ponownie doprawić sos.

Smacznego:)

wtorek, 31 sierpnia 2010
Zupa szczęścia

Do tej zupy przymierzałam się od dawna ale zawsze jakoś tak wychodziło, że jej nie ugotowałam. Dopiero dzisiaj  się za nią wziełąm. Nigella twierdzi, że jedzenie tej zupy daje poczucie   radości i optymizmu a nawet  gotowanie jej  podnosi ją na duchu. Sądzę jednak, że nieco popada w przesadę i sugeruje się przekonaniem jakie panuje w niektórych kulturach bliskowschodnich  że jedzenie żółtych pokarmów powoduje radość, śmiech i szczęście. U mnie w domu  ta zupa bynajmniej nie wywołała większego szczęścia niż krupnik czy ogórkowa aczkolwiek cieszę się, że poznałam nowy smak. Bo to jest całkiem dobry smak, zdecydowanie dla wielbicieli cukinii. Jest to również moja propozycja do Letniego Festiwalu Zupy.

Składniki:

  • 2 duże żółte cukinie
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 litr bulionu z kury
  • 100 g ryżu basmati
  • gruba sól morska i pieprz

Umyć cukinie, nie obierać. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem ze skórką startą z cytryny  i oliwą, wymieszać, poddusić na małym ogniu około 5 minut. Dodać kurkumę i wlać bulion oraz sok z cytryny, po czym wrzucić ryż. Gotować dopóki ryż i cukinia będą miękkie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 16 sierpnia 2010
Owsiany przekładaniec z malinami

Dzisiaj proste i szybkie śniadanie według Nigelli chociaż przepis nieco zmodyfikowałam. Na takie upały jakie mamy jest idealne. Jest to również moja propozycja do akcji malinowej.

Składniki:

  • kubek malin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • kubek jogurtu greckiego
  • płatki owsiane górskie

Układać w wysokich szklankach warstwami: maliny, jogurt, płatki itd. Płatki powinny trochę namoknąć od jogurtu. Nigella maliny zmiksowała z cukrem, ja dałam całe a cukier wymieszałam z jogurtem Chociaż pewnie można z niego zrezygnować, będzie zdrowiej.

Smacznego:)

niedziela, 25 lipca 2010
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami

Po przygotowaniu  tej sałatki Nigella wykrzykuje Hava Nagila, co  zainspirowało mnie do jej zrobienia. Żeby przekonać się jak smakuje słodki arbuz ze słoną fetą i oliwkami trzeba koniecznie spróbować tej sałatki. Jadłam niedawno fetę z grillowanymi brzoskwiniami więc nieco odważniej do niej podeszłam. I nie będę czarować jak Nigella, że jest ona fantastyczna. Ale dla fanów łączenia tych skrajnych smaków  jest naprawdę dobra. Jeśli lubicie taki mix skrajności - polecam:)

Składniki:

  • 2 limonki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały, słodki arbuz
  • 250 g sera feta
  • posiekana mięta
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 10 dag czarnych oliwek
  • czarny pieprz

Obrać cebulę i pokroić drobno. Przełożyć do małej miseczki zalać sokiem z cytryny, żeby zmieniła zabarwienie na przeźroczyste. Obrać arbuza ze skóry i pestek i pokroić miąższ w kostkę. Fetę pokroić również w kostkę. Dodać posiekaną miętę, oliwę  i oliwki. Delikatnie wymieszać składniki, posypać świeżo mielonym pieprzem  i wyłożyć na talerzyki.

Smacznego:)

sobota, 03 lipca 2010
Omlet korsykański

Dzisiaj na śniadanie zaskoczyłam omletem korsykańskim. U mnie w domu omlety pojawiają się dość często ale pierwszy raz użyłam do niego  koziego sera. Według Nigelli jest to najlepszy omlet świata, według mnie nie, chociaż warto się nim zainteresować. Bałam się trochę dodatku mięty do masy jajecznej ale  okazało się to  całkiem przyjemne połączenie. Po raz pierwszy jednak próbowałam koziego sera i nie przypadł mi za bardzo do gustu. Nie chcę go spisywać na straty i jeszcze spróbuję go w innej potrawie ale jeśli będzie smakować tak jak tutaj to raczej nie będzie to mój ulubiony ser. Podsumowując: omlet z miętą - bardzo smaczny, dodatek sera koziego - tylko dla smakoszy:)

Składniki:

  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 15 g masła
  • listki z 3-4 łodyżek świeżej mięty, porwane
  • 100 g  gruby plaster koziego sera

Ubic jajka i doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło. Kiedy masło się rozpuści wrzucić miętę, zachowując odrobinę do posypania na koniec. Po chwili wlać roztrzepane jajka i rozlać po całej patelni. Skruszyć ser do omletu i smażyć go, unosząć brzegi i przechylając patelnię tak aby całe jajka były ścięte. Kiedy wierzch omletu będzie gotowy złożyć go na pół i zsunąć na talerz. Posypać resztą mięty.

Smacznego:)

czwartek, 10 czerwca 2010
Rabarbarowy fool

Bardzo chciałam zrobić rabarbarowy fool ale niestety nie miałam tak pięknej różowej odmiany rabarbaru, tylko taki zwykły, działkowy. Uparłam się jednak i zrobiłam dokładnie odwrotnie niż  w swojej książce radzi Nigella a marny  efekt jest widoczny na zdjeciu. Marny bo  chyba jest to najmniej apetyczny deser jaki zrobiłam. Nie przeszkadzało to oczywiście w konsumpcji tego deseru bo w smaku jest to całkiem fajny duet słodkiej, bitej śmietanki i kwaśnego rabarbaru. Jest to moja ostatnia propozycja do akcji rabarbarowej w tym sezonie.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru, pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukru waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. W żaroodpornym naczyniu zmieszać kawałki rabarbaru z cukrem waniliowym. Przykryć i piec 45 minut, dopóki rabarbar nie będzie całkiem miękki. Odlać sok i zredukować jego objętość. Z rabarbaru zrobić gładkie puree.

Ubic śmietanę w dużym naczyniu. Delikatnie zmieszać z nią rabarbarowe puree oraz nieco syropu, żeby deser miał niejednolity kolor. Podawać w pucharkach udekorowane melissą.

Smacznego:)

 
1 , 2