Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 07 września 2009
Bazylia

Pierwsza notka w Przewodniku po przyprawach będzie dotyczyła jednego z moich ulubionych i bardzo często przeze mnie używanych ziół.

Bazylia jest roślina jednoroczną pochodzącą z Indii, używaną na zachodzie od niedawna. Jest popularną przyprawą w kuchni włoskiej. Posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko kwaskowaty, chłodząco-orzeźwiający smak. Roślina ta zawiera aktywne olejki eteryczne i goryczkę, jest bogata w witaminy A, C, B5 oraz pierwiastki takie jak: wapń, potas, żelazo i magnez. Ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Bazylii używa się do wszystkich warzyw, szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami  i innymi potrawami z pomidorów, ogórków, czerwonej kapusty, szpinaku, fasoli i grochu.

Jest doskonałą przyprawą do zup ( z warzyw strączkowych, pomidorowej i rybnej), potraw z ryb (smażone i gotowane ryby słodkowodne) i drobiu, kotletów wieprzowych, twarogów, jaj, omletów oraz pizzy.

Do przyprawiania potraw używa się liści świeżych lub suszonych. Świeże gałązki bazylii można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych torebkach plastikowych najwyżej dwa dni. Przesypane solą w zakręconych słoikach, można przechowywać do 6 tygodni, a w oliwie nawet do 6 miesięcy.

Świeże lub suszone liście bazylii należy używać oszczędnie, gotować w potrawie tylko przez 10 minut.

Najczęściej bazylia używana jest jako dodatek do:

  • omletu ziołowegoz pomidorami i cebulą,
  • makaronu z sosem bolońskim
  • zupy pomidorowej.

Źródło: Kolekcja Dobrej Kuchni