Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 12 października 2014
Ekstrakt miętowy

W tym roku posadziłam miętę ananasową, a że rośnie ona jak chwast, chciałam zrobić z niej użytek. I tak wykorzystam tylko część ale będę miała wspaniały i naturalny ekstrakt do ciast, deserów i drinków.  Niesamowity jest proces oddawania koloru liści. Gdy po dwóch tygodniach odlałam spirystus liście były prawie białe, cała zieleń pozostała w alkoholu. Zachęcam do zrobienia takiego eksperymentu.


Składniki:

  • pęczek mięty
  • szklanka alkoholu (użyłam spirytusu ale może być również wódka)

Umyte i wysuszone liście mięty umieścić w słoiku. Lekko ugnieść. Wlać alkohol, wszystkie liście powinny być zakryte. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie odsączyć i przelać do buteleczki.

Smacznego:)

piątek, 10 października 2014
Jesienna granola dyniowa

Skończyła mi się granola, a że dynia na topie i puree ciągle w obrocie to sprawa była oczywista. Zawsze używałam wiórek kokosowych dla chrupkości ale niedawno robiłam porządki w szafce i znazlazłam nie otworzoną jeszcze paczkę amarantusa więc dodałam go zamiast wiórek. Smak dyni nie jest jakoś mocno wyczuwalny więc nawet przeciwnikom dyni ta granola może posmakować.


Składniki:

  • szklanka zmiksowanej dyni
  • szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki amarantusa
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 zklanki ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Wszystkie ziarba zmieszać w dużej misce. Pure z dyni, oliwę i miód wymieszać w szklance. Dodać do ziaren i dokldnie wymieszać. Przełożyć do grytfanki i wstawić do nagzranego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 30-40 min co 15 mieszając. Po wystyygnięciu przesypać do szczelnego słoja.

sobota, 04 października 2014
Sok z owoców czarnego bzu

Wiem, że może jest już późno na ten sok ale wczoraj przejeżdżając przez pewne dzikie miejsce zauważyłam, że wciąż są owoce na krzaku. Pomyślałam, że być może ktoś jeszcze znajdzie owoce i zechce zrobić ten sok a jeśli nie to zachowa przepis na kolejny sezon.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny

Oczyszczone owoce wrzucić do garnka, dodać cukier, zalać wodą i zagotować.Gotować 15 minut, pod koniec dodac sok z cytryny. Odcedzić i gorący sok przelać do butelek. Można zapasteryzować.

Smacznego:)

poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Ocet malinowy

Kiedyś udało mi się kupić ocet malinowy. Był tak cudowny, że dawkowałam go dość oszczędnie, żeby cieszyć się nim jak najdłużej. Kiedy się skończył, zaczęłam rozglądać się za nim ponownie, niestety nie jest tak dostępny (przynajmniej  w małym mieście) jak jabłkowy czy balsamiczny. Dlatego najprostszym sposobem było zrobić swój własny. Ktoś mnie zapytał czy warto? Odpowiedź jest tylko jedna. Warto.

Składniki:

  • szklanka świeżych malin
  • 250 ml octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru

W rondelku umieścić ocet z cukrem. Podgrzewać cały czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił ale nie doprowadzać do zagotowania.  Gorącym octem zalać maliny, odstawić na 48 godzin. Przefiltrować i przelać do szklanego naczynia. Ocet doskonale spisuje się do dressingów i dipów.

Smacznego:)

niedziela, 30 marca 2014
Granola czekoladowo - bananowa

Do swojej kolekcji domowych granoli dzisiaj dołączam bananową mieszankę z kawałkami czekolady. Jak zwykle granolę można komponować według własnych preferencji. U mnie dla chrupkości koniecznie muszą znaleźć się wiórki kokosowe.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki suszonych  rodzynek)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 banany

Banany zmiksować. Wszystkie ziarna połączyć w jednej misce.  W oddzielnym naczyniu połączyć miód, olej i pure bananowe. Zalać tym ziarna i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 min, mieszając co 10 min. Po upieczeniu, gdy będzie już przestygnięta dodać  kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoika.

Smacznego:)

sobota, 01 lutego 2014
Burgery z pulled pork w sosie BBQ

Domowe burgery, jeśli mają być w 100% domowe, wymagają wcześniejszego zaplanowania i przygotowania poszczególnych składników  ale warto od czasu do czasu popełnić ten trud. Do dzisiejszych  burgerów użyłam wolno pieczonej łopatki, tych bułek i zrobiłam sos BBQ. To właśnie ten sos wyróżnia moje dzisiejsze  śniadanie.

Składniki na sos BBQ:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml soku pomidorowego
  • 250 ml octu jabłkowego
  • 250 przecieru pomidorowego
  • 150 g brązowego cukru
  • 80 ml melasy
  • 3 łyżki tabasco
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sok z 1 cytryny

Na maśle z oliwą podsmażyć  cebulę i czosnek. Dodać pozostałe składniki poza sokiem z cytryny i tabasco. Zmniejszyć ogień i gotować 50 minut, aż sos zrobi się gęsty i ciemny. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i tabasco. Do sosu dodać postrzępione mięso i wymieszać. Tak przygotowanym mięsem  w sosie BBQ nadziewać bułki i dodawać własne ulubione dodatki.

Smacznego:)

sobota, 25 stycznia 2014
Hummus

Tahinę zrobiłam przede wszystkim do hummusu. Bardzo lubię smarowidła do chleba i zrobiłam ich już naprawdę wiele ale akurat tej pasty  wśród nich jeszcze nie ma. Dlatego dzisiaj polecam tę aromatyczną arabską pastę.

Składniki:

  • 3 łyżeczki tahiny
  • szklanka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz

Ciecierzycę ugotować, odcedzić, ale nie wylewać wody. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować. Pasta wychodzi dość sucha dlatego trzeba dodać wody, która pozostała z gotowania, wtedy będzie miała idealna konsystencję. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

czwartek, 23 stycznia 2014
Tahina

Kuchni arabskiej towarzyszą bardzo intensywne zapachy i aromaty. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest tahina czyli oleista pasta z ziaren sezamu, której zapach jest tak aromatyczny, że przywodzi na myśl atmosferę ulicznych bazarów egipskich. Kiedy uprażyłam  sezam po domu rozniósł się cudowny zapach. Taką pastą, nazywaną tez masłem sezamowym można posmarować chleb ale tahina jest także używana jako przyprawa czy raczej dodatek do wielu dań. Dzisiaj u mnie w podstawowym wydaniu.

Składniki

  • 200 g ziaren sezamu
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na lekko złotawy kolor. Zmiksować dodając stopniowo olej. Gdy pasta jest już gładka przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia i przetrzymywać w lodówce.

Smacznego:)

sobota, 21 grudnia 2013
Granola piernikowa

Dzisiaj proponuję piernikowe wcielenie granoli. Po świątecznym przejedzeniu taka granola okazuje się bardzo pomocna. Składniki jak zwykle mogą być własną kompozycją z ulubionych ziaren.

Składniki:

  • 2 szklanki  płatków owsianych
  • szklanka pestek z dyni
  • szklanka wiórek kokosowych
  • szklanka rodzynek
  • szklanka pestek słonecznika
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej

Miód wymieszać z olejem. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać olej z miodem. Dokładnie wymieszać. Przesypać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.  1  godziny mieszając co 10-15 min. Granola powinna mieć piękny złocisty kolor.

Smacznego:)

piątek, 20 grudnia 2013
Zakwas na barszcz czerwony

Podejrzałam ten przepis i natychmiast chciałam zrobić taki zakwas, który na pewno udoskonali smak czerwonego barszczu. Jest to obok śledzi moje ulubione danie wigilijne, więc taki przepis jest mile widziany. Zakwas jest bardzo prosty więc polecam.

Źródło

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 4 - 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • sok z 1 małej cytryny

  • kilka ziaren ziela angielskiego (mój pomysł)

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.  Pietruszkę myjemy i obieramy.  Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.  Czosnek obieramy.  Pokrojone buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę wkładamy do dużego słoja lub naczynia kamionkowego.  Dosypujemy sól i cukier oraz wyciskamy sok z cytryny.  Wszystko zalewamy około 2 litrami letniej, przegotowanej wody.  Przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 - 4 dni.  Następnie zlewamy zakwas, przelewamy do czystej butelki lub słoja i przechowujemy w lodówce.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6