Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 06 marca 2015
Zupa krem z kalafiora i kurczaka

Pod wpływem impulsu sięgnęłam w sklepie po kalafiora. Nie był to zbyt dobry pomysł bo poza sezonem nie smakuje tak dobrze no ale trzeba było  z niego coś ugotować. Najprościej zupę ale taka z cząstkami kalafiora kojarzy mi się bardziej z latem dlatego zrobiłam krem. Zupa zmiksowana razem z mięsem kurczaka na którym się gotowała smakuje wybornie.

Składniki:

  • 1 udko kurczaka
  • 1 marchewka
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml śmietanki

W garnku zagotować ok. 3 l wody. Dodać mięso, oraz marchewkę, selera, pora, czosnek i suszony rozmaryn. Gotować ok. 30-40 min na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć mięso i oddzielić od kości. Do zupy dodać podzielonego na małe różyczki  kalafiora, gotować ok. 10-15 min. Wrzucić mięso i wszystko razem zmiksować (pora i selera nie miksowałam, wyjęłam także marchewkę  i pokrojoną w plasterki użyłam do dekkoracji). Postawić jeszcze raz na ogniu, dodać śmietankę i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać trochę bulionu, ew. wody.Gęstość zupy zależy od wielkości udka i kalafiora.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
środa, 25 lutego 2015
Flaczki drobiowe

Nie są to prawdziwe flaki, bardziej zupa na drobiowych żołądkach. Lekka, aromatyczna, po prostu pyszna. Mogę ją jeść trzy razy w ciągu jednego dnia. Moje pierwsze skojarzenie  było jednak z tradycyjnymi flakami stąd też taka nazwa. Bardzo polecam.

Skłądniki:

  • 3 udka drobiowe
  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 mały por
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchwie
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki majeranku

 

Oczyszczone mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Seler, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę  pokroić w plasterki. Kiedy mięso kurczaka jest miękkie wyjąć z zupy, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Do zupy dodać starte i pokrojone warzywa oraz majeranek. Gotować 15 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać obrane mięso z kurczaka. Dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Tagi: kurczak
06:00, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 02 lutego 2015
Biały krem z zimowych warzyw

Ziemniaki, pietruszka, seler to podstawowe warzywa, które znalazły się w tej zupie. Wyszła delikatna i aksamitna w smaku i byłaby może mdła ale smak został przełamany kwaśnym jabłkiem. Z grzankami jako najlepszym dodatkiem, moim ulubionym do zup.


Składniki:

  • 1/2 bulwy selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 l bulionu np. drobiowego
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 1 łyzka majeranku

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz ziemniaki, podsmażyć. Dodać kawałki selera, pietruszkę, pora, oraz jabłka bez skórki, podsmażyć. Dodać bulion, zagotować.  Dodać sól, pieprz, majeranek, gotować ok. 20 min na małym ogniu. Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem i podawać z grzankami.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 stycznia 2015
Chowder z ziemniakami i brukselką

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.


Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek

Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

wtorek, 02 grudnia 2014
Barszcz czerwony z suszoną śliwką

Barszcz czerwony  bardzo lubię. Z wigilijnego jedzenia jest dla mnie najważniejszy ale gotuje go często także na codzień. Na nadchodzące święta proponuję wersję z suszoną śliwką. Bardzo mi posmakował taki barszcz i polecam go każdemu, kto waha się czy spróbować.

Składniki:

  • kilka suszonych śliwek
  • 4 buraczki
  • ok.1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony majeranek
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny (można zastąpić octem)
  • kilka  ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

Buraki zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Śliwki, miód, goździki i bulion zalać wodą, Zagotować, dodać buraki Do bulionu dodać buraki, zioła i przyprawy. Całość gotować ok. 20-30 min.Przecedzić, dodać sok z cytryny,  doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

niedziela, 30 listopada 2014
Krem ziemniaczano - szpinakowy

Zrobiłam zupę, która znajdzie swoich wielkich fanów jak i przeciwników. Ktoś, kto nie przepada za szpinakiem zje tylko łyżkę tego kremu natomiast wielbiciele tych liści na pewno się w niej rozsmakują. Bardzo intensywny smak może przeszkadzać ale zachęcam, żeby spróbować i ocenić samemu.

Składniki:

  • 200 g liści szpinaku (najlepiej świeżego)
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 l bulionu
  • jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć. Dodać szpinak, gdy zwiędnie wlać bulion. Gotować zupę ok. 15 min. Gdy ziemniaki są już miękkie, zmiksować zupę, doprawić do smaku, jeśli to konieczne przetrzeć przez sito. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 18 listopada 2014
Rozgrzewająca zupa fasolowa

Zbliżają się zimne dni więc będą potrzebne pomysły na rozgrzewające zupy.  Ja już jedną zaliczyłam. Ugotowałam (aż sama nie wierzę) zupę fasolową. Kiedy byłam dzieckiem nie znosiłam fasolówki, ale jak wiadomo z biegiem lat smaki się zmieniają. Nie korzystałam z żadnego przepisu, zupę ugotowałam według logiki i własnego smaku. A ten mi podpowiadał, że do fasoli idealnie pasuje boczek. Wyszła pyszna zupa.

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka fasoli (może  być z puszki)
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru

Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć, aż się wytopi. Dodać pokrojoną cebulę, majeranek oraz ziemniaki i smażyć ok. 4-5 min. Wlać wodę, a najlepiej bulion warzywny i  doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać fasolę oraz passatę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

piątek, 31 października 2014
Jesienna zupa z soczewicą, makaronem i pieczarkami

Soczewica i pieczarki to wyjątkowo zgrany duet i często wystepuję u mnie w tym zestawieniu. Niestety, wizualnie jest to porażka. Zarówno pieczarki jak i zielona soczewica zabarwiają potrawy na burawy kolor. A jak wiadomo jemy też oczami dlatego próbowałam ratować wygląd tej zupy dodając pomidory. Nie wyszło idealnie, na szczęście smak  zrekompensował ten" nie wyjściowy"wygląd. Podczas jedzenia  kołatała mi w głowie myśl, że tak smakuje zdrowie: dużo składników, zdrowych składników, zero chemii, aromat naturalnych ziół i czysty, niczym nie obiążony smak.


Składniki:

  • 100 g soczewicy
  • 100 g makaronu
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 l bulionu

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę, i pietruszkę.  Wszystko smażyć chwilę, zalać bulionem, zagotować. Dodać selera naciowego, pora i bazylię i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Zupę dopełnić wodą.  Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę i gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać pokrojone pieczarki i makaron oraz passatę. Gotować, do pożądanej miękkości makaronu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

czwartek, 18 września 2014
Zupa fasolowa z makaronem

W mojej głowie tkwi głęboko zakotwiczona myśl, że nie lubię zup. Tymczasem gdy przejrzałam ten dział okazało się, że mam ich na blogu około 70. Jak na kogoś, kto za nimi nie przepada uważam, że jest ich tu całkiem sporo.

O tym jak ważne są dla zdrowia nie muszę nikogo przekonywać. Od kiedy mój umysł się zresetował i zwraca uwagę na to co zdrowe zaczęłam też inaczej patrzeć na zupy. Podczas różnych wyjazdów, kiedy nie wiedziałam co zamówić, wielokrotnie  ratowały mi życie. Po gorącej zupie, zwłaszcza w zimny i mokry dzień, robi się człowiekowi tak przyjemnie i dostaje takiej energii, że wstaje i idzie dalej. Ostatnio mam fazę na zupy na boczku. Aromat wędzonki w zupie pasuje do wielu składników więc korzystam póki mam pomysły.


Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 puszka fasoli
  • 10 dag makaronu w kształcie ryżu
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 3-4 liście pora
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wrzucić pokrojony boczek, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w  kostkę cebulę i ziemniaki i  smażyć ok. 3 minut. Wlać 3 litry wody, zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, łodygi selera, oraz liście pora. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Wrzucić makaron i gotować jeszcze ok. 8 minut. Na koniec dodać przepłukaną fasolę z puszki. Wszystko razem gotować jeszcze ok. 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać natką pietruszki.

Smacznego:)

06:06, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
sobota, 02 sierpnia 2014
Zupa z kurkami, cukinią i makaronem

Upały takie, że trzeba ograniczać gotowanie albo gotować rano, zanim temperatury wzrosną. A i potem człowiek ma ochotę na coś lekkiego. Na przykład na  taką zupę, w której znajdują się smaki lata czyli kurki i cukinia. Do tego ulubiony makaron.  I to wystarczy:)


Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 cukinia
  • 20 dag kurek
  • 10 dag ulubionego makaronu 
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)

W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę, cukinię oraz kurki i chwilę dusić. Wlać bulion i zagotować. Dodać pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, kawałek pora i łodygi selera, suszony rozmaryn,  zmniejszyć ogień i gotować ok, 15 min. Dodać makaron i gotować jeszcze ok. 7 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zaciągnąć śmietaną jeśli ktoś lubi (ja lubię:).

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8