Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 20 lutego 2015
Pesto orzechowe

Kolejne pesto jakie zrobiłam to orzechowe.  Bardzo lubię tę nutę w różnego rodzaju potrawach, zarówno na słodko jaki i na słono. Pesto można zrobić tradycyjnie na bazie bazylii a ja zrobiłam z pietruszki, którą bardzo lubię i która  też się tu świetnie sprawdza. Makaron z takim pesto smakuje bosko:)

Skłądniki:

  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 100 ml oliwy
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do kielicha blendera wrzucić obrany czosnek, uprażone orzechy oraz listki pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem  oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartym parmezanem. Dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 stycznia 2015
Pesto alla Genovese

Zielone pesto z Genui to najpopularniejszy dodatek do makaronu jaki może być.  Wystarczy zmiksować kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem makaronu z aromatycznym sosem. I choć orzeszki piniowe wciąż chyba należą do rzadkości na sklepowych półkach to warto ich poszukać. Prawdziwe, tradycyjne pesto powinno być ugniatane w moździerzu gdyż nazwa tego sosu pochodzi właśnie od słowa: "tłuc". Dzisiaj do przygotowania pesto można użyć blendera.


Składniki:

  • 4 pęki świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka orzeszków piniowych,
  • szczypta soli gruboziarnistej

Umyć i  osuszyć pęczki bazylii. Utrzeć listki  tłuczkiem w moździerzu, dodać czosnek i dalej tłuc. Gdy listki bazylii zaczną puszczać sok należy dodać  orzeszki piniowe i kontynuować ugniatanie. Następnie dodać garść parmezanu, odrobinę soli gruboziarnistej i oliwy z oliwek i dalej ugniatać. Gotowy sos przełożyć do szklanego pojemnika. Można trzymać go w lodówce kilka dni.

Smacznego:)

piątek, 17 października 2014
Korzenny chutney z żurawiny

Jest już dostępna świeża żurawina. Owoce są twarde i gorzkawe jeśli jednak dodamy do nich odpowiednią ilość cukru gorycz znika a naturalna kwaskowość żurawiny wspaniale przełamuje tę dodatkową słodycz. Żurawina idealnie pasuje do mięsa. Jeśli tylko ktoś lubi słodkawe dodatki do pieczystego nie powinien przejść obojętnie obok tego przepisu.


Skłądniki:

  • 2 szklanki świeżej żurawiny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • szklanka cukru (może okazać się, że potrzeba więcej-wg własnego smaku)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • świeżo mielony pieprz

Żurawinę zalać wodą i gotować na małym ogniu. Gdy żurawina jest już lekko miękka dodać cukier, sok z cytryny i pomarańczy oraz korzenne przyprawy. Gotować, aż chutney będzie gęstawy i klarowny. Moja żurawina prawie całkowicie się rozpadła. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs np. kaczki.

Smacznego:)

 

Tagi: żurawina
07:45, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (5) »
środa, 27 sierpnia 2014
Sos sałatkowy z makiem

Dodanie maku do tradycyjnego sosu sałatkowego okazało się tak wielkim zaskoczeniem, że sałatka zniknęła w całości pomimo, że zrobiłam jej naprawdę wielką ilość. Ziarenka maku utopione w sosie nadały jej  niecodziennego wyglądu i sympatycznie trzaskały w zębach (oczywiście jeśli lubicie mak). Może to być bardzo prosty pomysł aby zwykłą sałatkę uczynić nieco ciekawszą, sos pasuje praktycznie do wszystkich warzyw.

Składniki:

  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki octu malinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka maku

Czosnek przecisnąć przez praskę. W kubku wymieszać jogurt, majonez, ocet, czosnek. Wszystko utrzeć na gładka masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec wmieszać mak i dodawać do sałatki.

Smacznego:)

poniedziałek, 21 lipca 2014
Sos sałatkowy z awokado

Jako, że bardzo lubię sałatki ciągle poszukuję nowych pomysłów. Przekonałam się,  już nie raz, że jeśli zrobimy ciekawy sos, sałatka może być bardzo prosta lub praktycznie przygotowana z tych samych co zwykle warzyw jednak to dressing będzie decydował o jej wyjątkowym smaku. I taką propozycję mam dla Was właśnie dzisiaj. Sos przygotowany został na bazie awokado, z dużą ilością czosnku i pieprzu oraz ziół. Doskonale pasuje do sałaty np. lodowej i pomidorów ale możecie dołożyć wszystkie swoje ulubione warzywa.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • szklanka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku (sporo)

Awokado obrać ze skóry, zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu  i dokładnie utrzeć na gładką masę, można to zrobić blenderem. Sos dodawać do ulubionej sałatki.

Smacznego:)

piątek, 03 stycznia 2014
Sos malinowo - miodowy

Sos malinowo- miodowy jest według mojego pierwotnego zamierzenia dodatkiem wytrawnym ale smakuje tak genialnie, że reszta, która pozostała z sałatki, została zjedzona jako deser. Przygotowałam go  z myślą właśnie o sałatkach a nawet wędlinach. Ma piękny różowy kolor i cudowny pestkowy zapach. Wiem, że dla kogoś być może jest to ekstrawagancja ale wierzcie mi, że sałatka z tym sosem smakuje cudownie.

Składniki:

  • szklanka malin (mogą być mrożone)
  • ok. 10 ml białego octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 150 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól, pieprz świeżo mielony

Wszystkie składniki wsypać do blendera i zmiksować. Ilość octu i miodu należy regulować na bieżąco, według własnego smaku. Ilość octu stanowi kontrast dla słodyczy i zależy od ilości miodu. Podawać do sałatek, serów  a nawet wędlin.

Smacznego:)

Tagi: maliny miód
14:51, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (7) »
wtorek, 28 sierpnia 2012
Sos karmelowy

Jeśli lubicie karmelowe dodatki do lodów, serników czy innych deserów polecam sos domowej roboty. Robi się go błyskawicznie  i smakuje prawdziwym karmelem. Jest nieco kaloryczny ale przecież to tylko dodatek. U mnie wkrótce pojawi się jako składnik polewy do tortu.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany kremówki

W garnku o grubym dnie wymieszać cukier i wodę. Gotować na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i będzie miał bursztynowy kolor. Nie mieszać. Zestawić z ognia i wmieszać masło. Wlać śmietankę i mieszać do połączenia składników. Przelać do miseczki lub słoika i odstawić do wystygnięcia. Sos powinien zgęstnieć.

Smacznego:)

08:35, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (17) »
środa, 08 sierpnia 2012
Sos z kurek

Kurka to jeden z najbardziej popularnych grzybów. Lubią ją nawet Ci, którzy za grzybami ogólnie nie przepadają. Takim daniem, które zawsze musi  pojawić się  u nas na stole w sezonie kurkowym jest oczywiście sos, ze śmietanką,  zieloną pietruszką lub koperkiem i koniecznie białym winem. Można go podać do makaronu, ziemniaków a równie pysznyjest po prostu z kromką świeżego chleba. Ja, z dzieciństwa,  odtwarzam w pamięci smak kurek w occie, ale narazie ciągle mam ich za mało, żeby móc zapakować je w słoiki no i inne przepisy czekają w kolejce do wypróbowania. Ale któregoś roku, kiedy będzie urodzaj na kurki, na pewno je zrobię. Póki co zapraszam na pyszny sos kurkowy.

Składniki:

  • 50 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek

 Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem  i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Podawać gorący, posypany natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Smacznego:)

Tagi: kurki wino
08:00, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (13) »
sobota, 26 marca 2011
Różowy sos

Dzisiaj polecam bardzo dobry sos  o ładnej różowej barwie, którą zawdzięcza żurawinie. Oczywiście wykonanie jest ekspresowe a zastosowanie może być różnorodne i zależy tylko od naszej inwencji. Ja używam go do mięs na zimno np. szynki peklowanej a także do paluszków drobiowych a w niedalekich planach mam również sałatkę. Sos ma leciutko słodkawą nutę, tym co lubią mięsa z dodatkiem owoców na pewno będzie smakować.

Składniki:

  • słoik majonezu
  • 8 łyżek żurawiny w słoiku
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Posiekać czosnek. Wymieszać żurawinę i  ketchup z majonezm i czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na 1 h.

Smacznego:)

środa, 01 września 2010
Sos pieczarkowy

Pieczarki leżące w lodówce od jakiegoś już czasu zmobilizowały mnie do tego, żeby zrobić ten sos. Lubimy go za pyszny smak i za różnorodność zastosowania. Ja osobiście tak za nim przepadam, że potrafię wyjadać go łyżkami z patelni, bez niczego. Taki sosik podaję do makaronu albo do klusek śląskich. Dzisiaj jednak wsytąpią jeszcze w innym towarzystwie. Ale to po południu, jak wrócę z pracy bo właśnie dzisiaj jest  początek nowego roku więc zaraz wyjeżdżam do szkoły.

 

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • szklanka śmietanki
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz

Pieczarki podsmażyć z cebulą, dodać bulion i dusić około 15 minut. Dolać śmietanę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Mieszając zagotować. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodać natkę pietruszki ( ja dodaję jak trochę przestygnie, żeby nie zrobiła się ciemna od gorącego sosu).

Smacznego:)

Tagi: pieczarki
06:11, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (32) »
 
1 , 2