Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 13 lutego 2015
Sałatka śledziowa z gruszką

Chciałam złamać smak tradycji i do sałatki ziemniaczanej ze śledziem zamiast jabłka dodałam mocno dojrzałą gruszkę. Naturalna słodycz zawarta w gruszce nadała jej  ciekawego smaku i doskonale się sharmoznizowała  z kwaśnym śledziem i mdłym ziemniakiem. Bardzo poelcam.


Składniki:

  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 4 płaty śledziowe z zalewy octowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 mocno dojrzałe gruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki lub szczypiorek

Wystudzone ziemniaki pokroić w drobną kostkę, śledzie osączyć pokroić w dzwonki. Gruszki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko umieścić w salaterce. Czosnek przecisnąć przez praskę do kubka, dodać jogurt, majonez, sól, pieprz, dokłądnie utrzeć. Dodać sos do sałatki i wymieszać. Posypać posiekaną natka pietruszki lub szczypiorkiem. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

Smacznego:)

piątek, 12 grudnia 2014
Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką

Przy piątku i świętach w perspektywie polecam bardzo dobrą sałatkę z tuńczykiem, marynowaną cebulką i musztardowym sosem vinegret. Powinnam ją nazwać "Sałatką 3 cebul" bo to warzywo występuje tu, aż trzykrotnie. Jest to jednak duży atut a smak każdej cebuli jest inny więc nic się nie dubluje i nie zanudza. Może to być lekka przystawka, na pobudzenie kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilkanaście małych cebulek marynowanych
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 kapusty lodowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Kapustę lodową pokroić i ułożyć na półmisku. Cebulę i pomidory pokroić, tuńczyka i cebulkę osączyć. Na kapuście układać tuńczyka, pomidory, cebulę i cebulkę. Musztardę zmieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem i utrzeć na gładko. Polać sałatkę, posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

czwartek, 04 grudnia 2014
Sałatka śledziowa z miodowym sosem

Jako wielbicielka śledzi mogę nie być obiektywna, ale ta sałatka smakowała nie tylko mnie. Jest to połączenie ostrych  śledzi i marynowanej papryki z lekką nutą słodyczy w sosie. Wszystko doskonale się  tu komponuje i łączy w jedną smaczną całość. Bardzo polecam:)


Składniki:

  • 5-6 płatów śledziowych w occie (można użyć solonych, jednak należy je wcześniej moczyć kilka godzin w mleku)
  • 1 mały słoik papryki konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Śledzie i paprykę  pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w krążki, jajka w cząstki, uożyć na śledziach. Majonez zmieszać ze śmietaną i miodem oraz sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

czwartek, 30 października 2014
Sałatka z figami i żurawiną

Nie jestem wielką fanką fig ale skoro na nie trafiłam  nie mogłam ich nie kupić.  Nie było czasu na wypieki więc najłatwiej było zrobić sałatką zwłaszcza, że w lodówce stała już żurawina. Połączenie delikatne, zdrowe, wypełniające miejsce deseru:)


Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • 2 figi
  • 3 łyżki sosu żurawinowego np. tego
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na talerzu ułożyć szpinak, pokrojne w plasterki fifi oraz mozzarellę. Na wierzch polać sos żurawinowy, psoypać solą i świeżo mielonyn pieprzem. Można też świeżą żurawinę zmiksować z odrobiną cukru i oliwy i to wyłożyć na sałatkę. Podawać od razu.

Smacznego:)

sobota, 27 września 2014
Sałatka z kaszy jaglanej i awokado

Do listy cotygodniowych zakupów na stałe dołączyła kasza jaglana. Zdrowa i pożywna, dająca niewyobrażalny zakres możliwości kulinarnych powinna znaleźć się w każdym domu, w każdej kuchni. Osobiście dostrzegam tylko jedną jej wadę: jest mało fotogeniczna ale na szczęście nie w każdym daniu jest widoczna.

Skłądniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Do miski włożyć ugotowaną i odsączoną kaszę jaglaną, pokrojone  w kostkę awokado, cebulę oraz pomidora i oliwki.

W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do kaszy i warzyw i delikatnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

piątek, 01 sierpnia 2014
Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Ta sałatka ukazuje dwie racje. Po pierwsze, że ( tylko) z  kilku składników można wyczarować coś dobrego, po drugie, że jeden składnik powinien być najważniejszy. Tutaj zdecydowanie tym składnikiem jest miód. Sałatka jest bardzo prosta, tak prosta, że można ją przegapić, ale nie jest uboga w smaku. Dlatego proszę, zwróćcie na nią uwagę. Doskonale pasuje do mięs z grilla.


Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)
  • 2 małe czerwone cebule lub 1 duża
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu winnego z białego wina
  • 12 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w krążki. Na talerzu układać warzywa (najlepiej zrobić na przemian). Składniki sosu umieścić w kubku i mieszać, aż się dokładnie połączą. Polać warzywa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę można podawać  od razu, jeśli  jednak postoi jakiś czas ogórki zmiękną więc co kto woli. Można posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

Tagi: cebula miód
07:59, wiosenka27 , Sałatki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 20 lipca 2014
Letnia sałatka z szynką i melonem

Melony są dostępne praktycznie cały rok ale najlepiej smakują letnią porą. Wykorzystuję je najczęściej do różnych koktajli lub sałatek bo doskonale się tu spisują. Oto moja dzisiejsza propozycja. Do melona świetnie pasuje miód.


Składniki:

  • 1/4 melona
  • 15 dag szynki gotowanej
  • garść rukoli
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz

Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i odstawić do wystygnięcia. Melona obrać i pokroić w kostkę, szynkę również.  Ocet zmieszać z oliwą i miodem, dodać szczyptę soli i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Na talerzu układać rukolę, melona, szynkę. Polać sałatkę miodowym dressingiem i posypać prażonymi płatkami migdałów.

Smacznego:)

piątek, 04 lipca 2014
Zielona sałatka z fetą

Przetestowałam w życiu  tyle sałatek, że wydawało mi się że nic nowego już się nie da wymyślić. Tym bardziej się zdziwiłam, kiedy z oczywistych składników wyszła mi taka smaczna sałatka. Prosta, szybka i bardzo dobra. Polecam.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ogórki
  • 100 g fety
  • 1 mała cebula
  • koperek
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek oliwy
  • świeżo mielony pieprz

Awokado  obrać ze skóry, pokroić w plasterki, cebulę i ogórki pokroić w krążki.Ułożyć na talerzu. Na wierzchu ułożyć pokruszoną fetę. Ocet z oliwą zmieszać i polać sos. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Sałatki nie trzeba solić, feta jest wystarczająco słona.

Smacznego:)

Tagi: awokado feta
07:50, wiosenka27 , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 czerwca 2014
Sałatka z truskawkami

Pojawiły się już maliny, na krzakach widziałam dojrzewające czerwone porzeczki więc zanim pojawią się u mnie pomysły na ich  wykorzystanie spieszę jeszcze z przepisem na sałatkę truskawkową. Łatwo się domyślić, że taka sałatka znowu wystąpiła u mnie na kolację. Dzięki truskawkom, niektórzy myśleli że to deser:)

Składniki:

  • 1 wędzona pierś z indyka (można zastąpić ugotowanym filetem z kurczaka)
  • garść liści sałaty
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • kilka truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na talerzu ułożyć liście sałaty. Układać na przemian kawałki fileta i selera oraz plasterki truskawek. Oliwę zmieszać z octem balsamicznym, dodać sól. Sałatkę polać sosem, posypać parmezanem  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

niedziela, 15 czerwca 2014
Lekka sałatka z miodowym dressingiem

Kompozycja mięsa i warzyw w formie lekkiej sałatki to najlepsze co może być. Dla mnie może to być obiad, przekąska w ciągu dnia ale najczęściej praktykuję takie sałatki na kolację. Istotną sprawą jest tu sos. Mój ulubiony to ten z octem balsamicznym i miodem. Genialnie komponuje się z pomidorami. Polecam wszystkim.


Składniki:

  • 1 filet wędzony z kurczaka
  • garść  mieszanki sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych (użyłam daktylowych-są genialne)
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 krążek sera camembert

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól pieprz

Składniki dressingu wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Na talerzu ułożyć sałatę. Dodać pokrojone mięso, oliwki, pomidory, krążki cebuli oraz ser pokrojony w kostkę. Polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13