Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 06 sierpnia 2014
Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym

Miały być dodatkiem do zupy ale wyszły tak dobre, że zupy nie doczekały. Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym mogą być ciekawym urozmaiceniem niedzielnego, świątecznego  obiadu. Odrobina wysiłku i można czym zaskoczyć gości. Siemię lniane można  zastąpić makiem, sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • szczypta soli (lub dwie)
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki ziaren siemienia lnianego

Mąkę posiekać z zimnym masłem lub margaryną i solą. Kiedy powstanie kruszonka dodać śmietanę i siemię lniane i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowy i każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać radełkiem paski, skręcić je i ułożyć na wsmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na rumiano, ok. 10 min. Podawać z zupą kremową lub po prostu schrupać:)

Smacznego:)

wtorek, 05 sierpnia 2014
Kluski leniwe w sosie maślano - miodowym

Jak można zauważyć na blogu, w ostatnim czasie rzadko przyrządzam mięso. Są przynajmniej trzy przyczyny tej sytuacji ale plusem jest na pewno to, że można odkryć nowe oblicze pewnych potraw. Na przykład, takie kluski leniwe. Każdy je zna (choć pewnie w wersji wytrawnej) i pewnie lubi, ale dzięki maślano - miodowej polewie nabierają one nowego smaku. To trochę tak jak z plackami ziemniaczanymi: niektórzy jedzą je ze śmietaną a niektórzy z cukrem.


Składniki:

  • 30 dag sera białego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g masła
  • 2 -3 łyżki miodu

Ser przepuścić przez maszynkę jeden raz, dodać jajko, wymieszać, na koniec przesiać mąkę i dokładnie wymieszać masę na gładkie ciasto. Uformować wałki, lekko spłaszczyć, kroić ukośnie. Rzucać kluski na gotującą się wodę i gotować ok. 5 min.

Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i lekko podgrzać ale tylko do momentu rozpuszczenia się miodu i połączenia składników. Takim sosem polewać kluski.

Smacznego:)

niedziela, 03 sierpnia 2014
Naleśniki z brzoskwiniową frużeliną z tymiankiem

Ostatnio jest u mnie zapotrzebowanie na jedzenie na słodko. Osobiście wolę bardziej wytrawne, ale, że o Gościa trzeba dbać zrobiłam naleśniki  z brzoskwiniami. A właściwie z brzoskwiniową frużeliną, która w ostatnim czasie podbija nasze serca (żołądki). Dodatek tymianku to zupełny przypadek. Podczas krojenia brzoskwiń mój wzrok padł na doniczkę z ziołami i przypomniałam sobie, że gdzieś widziałam podobne połączenie. Decyzja była szybka i bardzo trafiona:)

Jest to moja propozycja do akcji Morelkowo-brzoskwniowo


Składniki:

  • 10 naleśników według własnego ulubionego przepisu
  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wody
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Tymianek związać w jeden bukiecik. Brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić, aż puszczą sok. Następnie postawić je na małym gazie, dodać związane gałązki tymianku i gotować  kilka minut. Brzoskwinie powinny być lekko miękkie ale jędrne, w żadnym razie nie można ich rozgotować. Wyjąć tymianek, wlać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie i wlać do brzoskwiń. Wymieszać i zagotować. Tak przygotowaną frużeliną nadziewać naleśniki. Podawać na ciepło.

Smacznego:)

piątek, 15 listopada 2013
Naleśniki ze szpinakiem i boczniakami

Pod wpływem impulsu sięgnęłam w sklepie po boczniaki a potem głowiłam się co z nimi zrobić. Przejrzałam wszystkie przepisy jakie mam i znalazłam pomysł na naleśniki. Nijak mi się te smaki ze sobą nie chciały w głowie połączyć, ale, że niczego więcej nie znalazłam postanowiłam zaryzykować.  Efekt znakomity. Podsmażone na maśle boczniaki zawinięte w naleśniki z farszem na bazie ricotty i szpinaku komponują się rewelacyjnie. Cieszę się, że z nich nie zrezygnowałam.

Źródło: Moje Gotowanie 10/2011

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 200 g sera ricotta
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 150 g boczniaków
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 8 naleśników wg ulubionego przepisu

Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle z czosnkiem, przyprawić do smaku. Gdy wystygnie dodać śmietanę i ser. Dokładnie wymieszać. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w paski boczniaki. Na wcześniej usmażone naleśniki nakładać porcję szpinaku i usmażonych boczniaków. Składać w trójkąty.

Smacznego:)

środa, 11 września 2013
Pierogi z dynią

W ubiegłym roku jadłam pierogi z bobem więc dynia wydała mi się równie odpowiednia. W zestawieniu z fetą i cebulką stanowiła smakowity farsz. Teraz myślę o naleśnikach tylko zastanawiam się z czym by ją połączyć.

Przypominam, że tutaj możecie jeszcze zostawiać swoje odpowiedzi konkursowe jeśli macie ochotę wygrać wielkie paki makaronów Lubella:)

Źródło

Składniki na farsz:

  • 500 g pure z dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g sera fety
  • pieprz, tymianek
  • oliwa

Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem i tymiankiem. Dodać pure z dyni, rozgniecioną fetę, wszystko wymieszać i przyprawić do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę zagniatać miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować duże koło, wycinać szklanką  małe kółka, nakładać farsz i sklejać zgrabne pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia. Podawać polane masłem.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Knedle serowe z wiśniami

Prognozy na temat nadchodzącej fali upałów sugerują dania lekkie, zawierające dary lata i pewnie bezmięsne. Trzeba się zaopatrzyć w dużą ilość wody mineralnej, cytryny, miętę ale też będą potrzebne owoce i śmietanka bo w planach mam lody. A dzisiaj polecam typowo letni obiad czyli  serowe knedle z wiśniami. Takiego dania nie trzeba chyba specjalnie zachwalać, powiem tylko że robiłam je z różnymi owocami ale z kwaskowe wiśnie przypadły mi do gustu najbardziej.

Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 1 jajko
  • ok. szklanka mąki (jeśli ser jest zbyt wilgotny, może być potrzebna większa ilość mąki)
  • szczypta soli
  • wiśnie
  • śmietana lub masło do polania

Ser, jajko, mąkę i sól włożyć do miski i wyrobić ciasto. Podzielić na równe części. Wałkować małe placuszki, na środku układać  2-3 wydrylowane wiśnie, zwijać w kulki. Uformowane knedle wrzucać na osoloną wodę. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać ze śmietaną i cukrem lu rozpuszczonym masłem.

Smacznego:)

poniedziałek, 08 lipca 2013
Pierogi z kurkami

Wiedziałam, że kurki, których ostatnio stałam się właścicielką, powędrują do pierogów. Już dawno miałam takie zaplanowane i oprócz garści, które zostały użyte do omleta, wszystkie trafiły do pierogowego farszu. Pierożki wyszły tak smaczne, że już planuję następne.

 

Składniki na ok. 30 pierogów:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • 20 dag kurek
  • 1 cebula
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz
  • tymianek

Oczyszczone kurki posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć, dodać kurki, tymianek, sól, pieprz i dusić aż wszystko będzie miękkie.

Mąkę przesiać , zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło, jajko. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz łyżeczką, zlepiać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucać pierogi na wrzątek. Po wypłynięciu gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)

sobota, 09 czerwca 2012
Kluski kładzione w sosie szpinakowym

Błyskawiczne danie, do tego bardzo dobre. Wystarczy przygotować szpinak w tradycyjny sposób i wrzucić do niego ugotowane kluski. Na przygotowanie takiego obiadu potrzeba 10 do 15 minut.

Składniki na kluski:

  • 3 jajka
  • szklanka mąki
  • sól
  • ew. 2-3 łyżki mleka

Składniki na sos:

  • 20 dag szpinaku (może być mrożony)
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietanki

Jajka rozbełtać, dodać sól, mąkę i wymieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt gęste dodać mleko. Łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 5 minut. Odcedzić. W tym czasie przygotować sos szpinakowy. Na rozgrzanym maśle podsmażyć szpinak, dodać czosnek, sól i pieprz. Chwilę pogotować i dodać śmietanę. Do sosu wrzucić kluski i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

wtorek, 29 maja 2012
Placuszki orkiszowe z cytryną i ricottą

Chciałam się przekonać jak smakują te placuszki, które w do tej pory robiłam ze zwykłą mąką, w wersji nieco zdrowszej. Mąka orkiszowa nadaje im nieco cięższego smaku ale w dalszym ciągu są pyszne. Z dodatkiem syropu klonowego/miodu lub dżemu stanowią wspaniałe śniadanie lub podwieczorek.

Źródło: Apetyczna panna Dahl

Składniki:

  • 225 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

W dużej misce wymieszać ricottę, mleko i żółtka. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. W drugiej misce ubić białka, aż będą białe i przełożyć je do ciasta. Następnie dodać skórkę z cytryny i syrop klonowy i wymieszać. Rozgrzać na dużej patelni olej i nakładac małe porcyjki ciasta. Smażyć placki na złocistobrązowy kolor z każdej strony.

Smacznego:)

środa, 23 maja 2012
Knedle z pieczarkami

O tej porze roku ziemniaki  już mi  nie smakują a młodych jeszcze nie jadam dlatego muszę trochę kombinować w skutek czego  jadamy pyzy, knedle, kopytka i inne kluski. Po knedlach z mięsem mielonym oraz tych z kurczakiem przyszła kolej na nadzienie grzybowe. Jest to super zestaw, smakują wspaniale polane masłem lub z surówką.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki (dałam trochę więcej)
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • sól, pieprz
  • masło do polania

Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać farsz i zawijać tak aby powstały okrągłe knedle. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane masłem.

 
1 , 2 , 3 , 4