Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 20 stycznia 2015
Brukselka duszona z dynią i pieczarkami

Jako osoba niezbyt lubiąca ziemniaki do obiadu,  ciągle poszukuję dla nich zastępstwa. Dzisiaj proponuję wspaniały zestaw trzech warzyw, które bardzo dobrze się za sobą komponują zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jarzynka musi być dobrze doprawiona dlatego nie żałujcie czosnku i cebuli ale kropką nad i jest tutaj koperek. Ja zrobiłam tę jarzynkę jako dodatek do obiadu ale myślę, że można dodać do niej trochę wędzonego boczku i będzie wspaniała przekąska na kolację. Następnym razem tak zrobię:)

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 200 g pieczarek
  • ok. 2 szklanek dyni (użyłam mrożonej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku (można dać mniej jeśli ktoś nie lubi)
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej

Brukselkę oczyścić z wierzchni liści, przekroić na pół lub ćwiartki. Pieczarki pokroić na cząstki lub  w plasterki. Cebulę pokroić w krążki, czsonek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę po chwili czosnek, i chwilę przesmażyć. Dodać brukselkę, przemieszać, podlać ok.1/2  szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu doczasu mieszając. Dodać pieczarki i dynię i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić jarzynkę solą, pieprzem i mieloną papryką. Na sam koniec dodać koperek i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.

Smacznego:)

sobota, 15 listopada 2014
Słodko-kwaśna czerwona cebula

Jeśli lubicie octowe dodatki do kanapki czy mięsa to ta cebula przypadnie Wam do gustu.  Wykonanie jest bardzo proste, cebula po przełożeniu do słoika wytrzyma w lodówce około tygodnia ale pewnie zniknie szybciej bo jest bardzo smaczna. Bardzo polecam.


Składniki:

  • 5-6 czerwonych cebul
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • zielona pietruszka

Cebulę pokroić w plasterki. Włożyć do garnka, dodać cukier, sól i ocet. Cebula powinna być zakryta. Gotować 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przełożyć do słoika, po wystygnięciu wstawić do lodówki.

Smacznego:)

czwartek, 25 kwietnia 2013
Szpinak z sezamem

Gdy zobaczyłam ten przepis poczułam jak spływa na mnie paląca ochota, żeby natychmiast go zrobić. Szpinak gości u mnie bardzo często, jest zdrowy i smaczny więc nie było sensu odkładać tego przepisu na później. Tak już mam, że niektóre przepisy leżakują bardzo długo w kolejce do realizacji a niektóre są robione błyskawicznie. Szpinak z sezamem wystąpił u mnie w formie ciepłej jarzynki do głównego dania.

Źródło

Składniki:

  • 200 g nasion sezamu
  • 4 łyżki wody
  • 300 g posiekanych listków szpinaku
  • 1 łyżka masła

Na dużej patelni wymieszać sezam  z wodą a następnie wmieszać szpinak. Doprowadzić do wrzenia a następnie dusić na małym ogniu ok. 10 min. aż ziarna sezamu się uprażą.  Jeśli jest to konieczne można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem wmieszać masło.

Smacznego:)

wtorek, 16 kwietnia 2013
Buraczki (pieczone) na ostro

Mogą być też gotowane. Jest to świetna jarzynka do obiadu. Trochę nam się przejadły sałatki na bazie kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej więc wpadłam na pomysł z buraczkami. A że ostatnio odkryłam że mam fajną nakładkę do szatkownicy zrobiłam z nich wiórki. Buraczki są ostro - kwaśne z naturalną słodyczą, dobrze wyczuwalną nutą czosnku. Zwykłego schabowego zamieniły w pyszny obiad.

Składniki:

  • 6 średnich buraczków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku

Ugotowane lub upieczone buraki zetrzeć lub przepuścić przez szatkownicę. Czosnek przecisnąć przez maszynkę, dodać sól, pieprz, cukier, ocet, olej, rozgniecioną kolendrę. Dokładnie wszystko wymieszać,  dodać do buraków. Całość zamieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego:)

niedziela, 27 stycznia 2013
Ciepła jarzynka z cukinii i pomidorów

Jako dodatek do obiadu często występuje u mnie obok surówki jarzynka na ciepło. Taką jak dzisiaj najlepiej zrobić latem, kiedy pomidory smakują słońcem ale zrobiona w taki mroźny dzień jak dzisiaj też ma swój urok bo przywodzi na myśl właśnie lato.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • łyżka octu balsamicznego
  • tymianek
  • łyżka oleju

Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.  Pokroić. Cebulę pokroić w krążki i wrzucić na rozgrzany olej. Chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojoną cukinię i dusić kilka minut. Dodać pomidory, tymianek, sól, pieprz, ocet i cukier. Dusić aż powstały płyn wyparuje a wszystkie warzywa są miękkie ale cukinia nie powinna być rozciapana.

Smacznego:)

wtorek, 15 stycznia 2013
Konfitura z czerwonej cebuli

Ponieważ bardzo rzadko jadam ziemniaki lubię, żeby na talerzu obok mięsa i surówki znalazło się coś jeszcze. Jest to powodem moich nieustannych poszukiwać różnych, ciekawych dodatków. Ostatnio właśnie znalazłam przepis na konfiturę z czerwonej cebuli, o której słyszałam już bardzo dużo ale jeszcze nie miałam okazji jej spróbować. Moim zdaniem jest to smak, który chyba nie przypadnie do gustu tradycjonalistom, ale wszyscy którzy lubią tzw. "wynalazki" na pewno się rozsmakują w tej konfiturze.Jest lekko słodkawa z dobrze wyczuwalną balsamiczną nutą. Rodzynki można pominąć, nie są niezbędne natomiast miód doskonale komponuje się ze słodyczą cebuli ale też trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Konfitura z cebuli doskonale pasuje także jako dodatek do pasztetów.

Źródło: Moje Gotowanie, numer archiwalny

Składniki:

  • 6 czerwonych cebul
  • 6-8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu (proponuję dodawać stopniowo i kosztować)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, smażyć cebulę powoli. Doprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem. Gdy cebula jest szklista i zaczyna się rumienić, dodać ocet, miód i rodzynki. Zagotować i smażyć, aż masa zgęstnieje, smaki się połączą a ocet odparuje. Doprawić do smaku.

Smacznego:)

piątek, 24 sierpnia 2012
Papryka w oliwie

Ten przepis wpadł mi w oko rok temu. Zrobiłam tę paprykę na ciepło, jako dodatek do wędliny i śpieszę podać przepis dalej, bo  jest tego warty. Sugerując się wskazówkami w orginale, przygotowałam go według  proporcji, które podaję poniżej. Ja lubię smaki zdecydowane, dlatego nie żałowałam octu ale lepiej jest dawkować go ostrożnie, po łyżce, kosztując za każdym razem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, zwłaszcza teraz kiedy papryka jest tania.

Źródło

Składniki:

  • 3 papryki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w podłużne plasterki. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać paski papryki oraz czosnek i smażyć razem, aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać ocet balsamiczny, wymieszać i jeszcze smażyć kilka sekund. Paprykę można podawać od razu, na ciepło ale zimna też jest bardzo dobra.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 23 stycznia 2012
Kapusta duszona

Czasami robię do obiadu, oprócz surówki, jakąś jarzynkę na ciepło. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis  na duszoną kapustę. Kapusta ma fajny, śmietanowy smak, jest dobrze przyprawiona i smakuje bardzo orginalnie. Z mięsem i ziemniakami stanowi naprawdę świetny zestaw.

Źródło:Sól i Pieprz, nr 10/2009

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 ml oleju
  • 30 g masła
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sok z cytryny
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz

Kapustę pokroić w piórka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do rondla z rozgrzanym olejem i masłem, zeszklić i posolić. Dodać kapustę, podsmażyć. Gdy kapusta pokryje się  tłuszczem, dodać ziarna pieprzu, liście laurowe i bulion ze śmietaną. Dusić bez przykrycia ok. 30 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny. 

Smacznego:)

wtorek, 10 stycznia 2012
Pure fasolowe

Jeśli znudziły się Wam ziemniaki polecam w zastępstwie pure z fasoli. Danie może niezbyt wyględne  (starałam się pokazać je z jak najbardziej apetycznej strony ale nie wiem czy mi się udało:) ale smaczne i ekspresowe do przygotowania. Wystarczy 5 minut i gotowe.

Składniki:

  • puszka białej fasoli w sosie pomidorowym (użyłam tej)
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • bazylia, majeranek lub inne zioła

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać fasolkę i chwilę gotować. Dodać zioła, sól, pieprz. Rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Przyprawić do smaku.

Smacznego:)

czwartek, 17 listopada 2011
Buraczki zasmażane

Moją ostatnią propozycją do akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia są buraczki zasmażane. Najlepszy dodatek do kotletów mielonych albo białego sosu z kurczaka. Bardzo polecam.

Składniki

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Buraki wyszorować, zalać osoloną wrzącą wodą, ugotować pod przykryciem. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, dodać mąkę, razem zasmażyć. Wymieszać z buraczkami, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Smacznego:)

 
1 , 2