Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 23 września 2014
Jajka na szpinaku z kurkami

Po takim śniadaniu chce się iść do pracy. Smaczne, energetyczne i bardzo sycące. Kurki można zastąpić pieczarkami lub grzybami leśnymi, których ostatnio nie brakuje. Bardzo polecam.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • olej 
  • sól, pieprz

Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz kurki i smażyć kilka minut. Dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną a woda odrobinę wyparuje wbić jajka. Przykryć pokrywą i dusić kilka minut, aż białko będzie odpowiednio ścięte. Przyprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

piątek, 19 września 2014
Racuszki dyniowe

Takie śniadania zazwyczaj uwielbiają dzieci chociaż muszę przyznać, że tym razem zachwyciłam się i ja. Niesamowicie puszyste, mięciutkie i takie słoneczne były racuszki przygotowane na pure z dyni. Nie miałam pieczonej dyni więc zrobiłam wersję gotowaną  i też było cudnie. To chyba najlepsze racuchy  jakie do tej pory usmażyłam.

Źródło

Składniki:

  • 200 g purée z dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

W misce wymieszać purée z dyni z jogurtem naturalnym. Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z ulubionymi powidłami.

Smacznego:)

wtorek, 16 września 2014
Omlet z cukinią

Powracam do jajek  na śniadanie. Pyszne i sycące. Dla mnie najlepsze. Jeśli lubicie jajka  tak jak ja polecam omleta. Dzisiaj z cukinią.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na patelnię i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze ok. 3 min.Zdjąć z ognia. Jajka rozbełtać z mlekiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Wlać masę jajeczną  i smażyć na wolnym ogniu. Podważąć brzegi aby nie ścięta jeszcze masa spłynęła. Ułożyć na omlecie podsmażoną cukinię i złożyć omleta na pół. Delikatnie zsunąć na talerz i natychmiast podawać.

Smacznego:)

sobota, 13 września 2014
Grillowany camemmbert

Kto powiedział, że na grilla trzeba wrzucić tylko mięso czy rybę. Ja ostatnio położyłam, co prawda na patelni a nie prawdziwym grillu, serek pleśniowy. Mój ulubiony to cammembert i najczęściej to właśnie on występuje w mojej kuchni.Nie jest tak bardzo ostry (czyt. śmierdzący:) więc mi odpowiada. A i tak tę odrobinę ostrości jaką posiada lubię czymś złagodzić dlatego często łączę go z owocami lub z jakimś innym słodkim dodatkiem. Dzisiaj na przykład dodałam konfiturę z ananasa, którą pokazywałam kilka dni temu. Polecam na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.


Składniki:

  • 1 serek camemmbert
  • ulubiony dżem lub konfitura

Rozgrzać patelnię grillową. Położyć serek i grillować 4 minuty z każdej strony. Miejscami serek zaczyna wyciekać, stąd wiadomo, że konsystencja w środku jest już odpowiednia. Podawać natychmiast. Doskonałym dodatkiem są wszystkie dżemy i konfitury. Można też podać z salsą z gruszki i czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej

Gruszkę pokroić w kostkę, cebulę w krążki. W kubku połączyć oliwę z miodem i odrobiną soli morskiej, polać gruszkę z cebulą, dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

czwartek, 11 września 2014
Makowe pancakes

Podobno Amerykanie uwielbiają słodkie śniadania. A ponieważ ja lubię Amerykanów w tym tygodniu przygotowałam coś na ich styl. Już wspominałam, że wolę na słono jednak od czasu do czasu słodkie jedzenie jest jak świeży powiew w upalny dzień:)

Składniki:

  • 2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
  • 2 filiżanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki maku

Żółtka lekko ubić z  maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na patelni bez tłuszczu do zarumienienia placuszków. Podawać od razu, z ulubionym dodatkiem. Ja podałam z frużeliną jagodową.

Smacznego:)

czwartek, 04 września 2014
Omlet z karmelizowaną czerwoną cebulą

Zgodnie z postanowieniem na temat śniadań w tym tygodniu zjadłam już drugie. Najbardziej lubię  jedzenie wytrawne chociaż słodkie pojawi się również  i to wkrótce. Jednak wytrawne śniadanie smakuje mi najbardziej. Żeby nie robić kolejnej jajecznicy, (ale wciąż mam ochotę na jajka)  zrobiłam omlet. Pomysł karmelizowanej czerwonej cebuli ściągnęłam od Sophie Dahl jednak resztę zrobiłam po swojemu czyli tak zwyczajnie. Pyszne to było i wystarczyło mi w zupełności do obiadu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • olej do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu, ok. 5 min. Zdjąć z patelni. Jajka wbić do kubka, dodać mleko, sól, pieprz i  roztrzepać, aż powstanie piana. Na patelnie ponownie wlać odrobinę oleju, gdy będzie gorący wlać jajka. Smażyć jak naleśnik, podważając brzegi aby reszta nie ścietego ciasta spłynęła w to miejsce. Gdy omlet jest już odpowienio ścięty posypać połową karmelizowanej cebulki, złożyć na pół i przełożyć na talerz. Posypać resztą cebuli, startym parmezanem oraz natką pietruszki. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 01 września 2014
Aromatyczna jajecznica

Dzisiaj polecam pyszną, aromatyczną jajecznicą. Nie jest to chyba nic niezwykłego ale ostatnio nie miałam dostępu do wiejskich jajek więc naprawdę się za  nią stęskniłam.  A ta, którą sobie usmażyłam gdy już je dostałam smakowała wspaniale. Dobrze przyprawiona, odpowiednio wysmażona, podana na chrupiącej bagietce... to było rajskie jedzenie. A piszę o tym dlatego, że dzisiaj jest początek nowego roku szkolnego a ja właśnie bardzo często nie mam czasu na śniadanie. Pomimo, że wiem jak ważny jest to posiłek często zdarza mi się wychodzić do pracy bez śniadania. Postanowiłam w nowym roku szkolnym bardziej zadbać  o tę sprawę dlatego spodziewajcie się więcej przepisów śniadaniowych.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekane chilli.  Smażyć chwilę. Wbić jajka i mieszać, do pożądanej konsystencji. Ja nie lubię spieczonej jajecznicy więc już nie stawiałam patelni na ogniu, ale jeśli lubicie bardziej wypieczoną zróbcie to. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z bagietką.

Smacznego:)

czwartek, 28 sierpnia 2014
Domowe sandwicze

Końcówka wakacji nie jest dla mnie zbyt łaskawa  i nie mam jakoś weny do gotowania. A kiedy nie ma natchnienia a jeść przecież trzeba najlepszy pomysł to fast foody ale oczywiście tylko domowe. Do tych sandwiczy użyłam bułek, które poznaliście dwa dni temu, można użyć każdych innych.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • ketchup
  • mieszanka sałat

 

Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zabezpieczyć aby nie wystygła za bardzo.Bułki przekroić, posmarować masłem, każdą kromkę posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, na tym ułożyć plasterek mozzarelli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka min, aż ser się rozpuści. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora. Składać sandwicze  według dowolnej kolejności. U mnie było tak: bułka z serem i czosnkiem, majonez, pomidor, mix sałat, cebula, kurczak, majonez, ketchup, bułka. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Pieczarki w occie

Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki czemu nabierają ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej. 

Źródło: stary zeszyt

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 8 łyżek ketchupu 
  • 5-6 łyżek octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

 

Nóżki pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w bułce i rozmieszanym jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia. Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

sobota, 16 sierpnia 2014
Grzanki caprese

Włoska sałatka caprese jest inspiracją wielu ciekawych potraw. Wczoraj zainspirowała mnie do zrobienia pysznych grzanek, do których wykorzystałam pieczoną niedawno ciabattę. Grzanki zawierają oczywiście mozzarellę, pomidory i bazylię. Zrobiłam je na wczorajsze śniadanie i wystarczyły nam, aż do obiadu, który  z racji świątecznych uroczystości był dość późno. Można je przygotować również na kolację, na pewno będą lepsze niż tradycyjne kanapki.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Ciabbatty przekroić wzdłuż na połowy. Każdą posmarować masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plastry mozzarelli i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Grzanki piec, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu na każdej grzance ułożyc plastry pomidora o raz posiekane listki bazylii, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16