Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
piątek, 11 kwietnia 2014
Śledzie musztardowe

Wiem, że Wielkanoc to święta jajeczne ale ja lubię też śledzie i na przystawkę proponuję tę pyszną wersję. Śledzie są wyraziste w smaku, sos jest doskonały. Myślę, że wszyscy miłośnicy śledzi zachwycą się tym musztardowym pomysłem.


Źródło

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych z zalewy
  • 100 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 100 g musztardy Dijon (lub sarepska)
  • ok. 200 - 300 g śmietany 18% 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml octu winnego
  • 75 ml oliwy lub oleju roślinnego
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżeczka kurkumy

Śledzie płukać przez około 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie zimną wodę. Gdy są gotowe, osączyć z wod i pokroić w nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Sparzyć wrzątkiem na sicie. Odcedzić. Następnie w misce wymieszać musztardę francuską z ziarnami gorczycy z musztardą Dijon i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Stopniowo dodawać śmietanę.  Do sosu dodać około 50 ml oliwy i około 50 ml octu. Jeśli trzeba, dodać trochę cukru. Na koniec wmieszać kurkumę, cebulę i śledzie. Przełożyć do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

czwartek, 03 kwietnia 2014
Jajka na boczku i cebuli

Jeśli zjecie takie śniadanie z dwóch jajek gwarantuje, że nie będzie Wam się chciało jeść do popołudnia. Mega energetyczna porcja i bardzo smaczna. Jednocześnie nie ma tu nic zaskakującego ani żadnych dziwnych smaków ani egzotycznych produktów. Ech.. prostota rządzi:)


Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Cebulę i boczek  pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek, kiedy się wytopi dodać cebulę i smażyć chwilę na najmniejszym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Kiedy cebula jest już miękka wbić na nią jajka. Nie mieszać! Przykryć patelnie pokrywką i trzymać na ogniu tak długo aż białka się zetną ale żółtka będą jeszcze wolne. Zdjąć z ognia i natychmiast podawać;

Smacznego:)

czwartek, 06 marca 2014
Bułki z pesto bazyliowym

Bułeczki drożdżowe z zielonym środkiem bardzo przyciągają swoim wyglądem, a o smaku nie wspomnę. Miękkie, delikatne, puszyste. Wspaniałe na przekąskę czy drugie śniadanie do pracy. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykle ciasto drożdżowe. Zielony środek może być taki jaki nam się zamarzy. U mnie jest to bazyliowe pesto.

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę wody, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na pesto:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami bazylii i oliwą.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.

Smacznego:)

środa, 05 marca 2014
Carpaccio z kaczki w miodowym dressingu

Rozsmakowując się w kaczce przygotowałam ostatnio carpaccio z piersi. Kiedyś robiłam sałatkę z plastrami kaczki w środku ale wydaje mi się, że pokrojony filet ułożony w carpaccio to ciekawsza propozycja, zwłaszcza  kiedy mamy  gości. Wykończeniem jest tutaj dressing na bazie miodu. Miód już wiele razy łączyłam z kaczką i wiem, że idealnie do niej pasuje. Stopień wysmażenia kaczki należy regulować według własnych preferencji, moje są takie, że nie może być krwi.

Przygotowanie takiego dania nie jest trudne, może odrobinę czasochłonne, biorąc pod uwagę czas marynowania, smażenia i chłodzenia. Jeśli zdarzy się, że nie macie czau na przygotowanie takiego carpaccio dla swoich gości proponuję zamówić coś z tej strony.

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Składniki marynaty zmieszać, włożyć do niej umytą pierś z kaczki, wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć kaczkę. Po usmażeniu pokroić w plastry, lekko na ukos ale zrobić to dopiero po 15 minutach od usmażenia, żeby wszystkie soki zatrzymały się w mięsie.

Składniki na sałatkę:

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub mix sałat
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 słoiczka czarnych oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sałatę porwać na strzępy, dodać pokrojone w paski papryki oraz oliwki, dokładnie wymieszać. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę zostawiając 2-3 łyżki. Na talerzu ułożyć porcję sałatę. Dookoła ułożyć plastry kaczki polewając je pozostałym dressingiem i oprószając świeżo mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki  przynajmniej na godzinę.

Smacznego:)

poniedziałek, 03 marca 2014
Gryczane kotlety z porem i pieczarkami

Moje dzisiejsze danie jest z cyklu zdrowe i smaczne. Kaszę gryczaną, jak zapewne wszyscy wiedzą, warto jeść ponieważ zawiera dużo białka i błonnika. Ponadto jest źródłem witaminy B1  oraz związków mineralnych wapnia,  żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Po zjedzeniu porcji kaszy gryczanej człowiek czuje się syty ale lekki. I za to właśnie ją lubię. Kiedy padła propozycja przygotowania dania z kaszy gryczanej w IV Kociołku Lubelskim początkowo nie miałam pomysłu bo zazwyczaj podaję ją do sosu lub obok mięsa jako dodatek ale kiedy przemyślałam temat wymyśliłam takie kotleciki. Możemy je zjeść samodzielnie, lub jako dodatek do mięsa, a ja uwielbiam je z sosem pieczarkowym i surówką. Bardzo polecam swoje gryczane kotlety a także dania koleżanek, które  mieszały ze mną po raz czwarty w Kociołku Lubelskim.

 

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 duży por
  • ok. 10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Pora i pieczarki posiekać, przesmażyć na łyżce oleju. Kaszę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić. Gdy kasza jest już zimna, dodać pieczarki, pora, jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą i formować małe, płaskie kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rumiano z każdej strony.

Smacznego:)

wtorek, 11 lutego 2014
Tartaletki z porem i pieczarkami

Takie tartaletki spełniają doskonałą rolę przystawki. Małe,  na dwa kęsy, podane na ciepło, można w towarzystwie czerwonego barszczu. Zawsze są hitem spotkania towarzyskiego:)

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki

Masło posiekać, dodać przesianą mąkę z solą, zrobić kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.

Składniki na farsz

  • 1 mały por
  • 8-10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera
  • 50 ml śmietanki

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pokrojonego pora, wlać śmietankę, sól, pieprz i dusić ok. 20 min. Pod koniec dodać starty żółty ser. Przyprawić do smaku i napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 min. Przed samym końcem można posypać startym serem.

Smacznego:)

niedziela, 09 lutego 2014
Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem

Mogą być jako przystawka, nadają się też na danie główne. Jak kto woli. Lubiane są za to, że na patyka można nadziać co się chce. Ja skomponowałam raczej tradycyjne połączenie warzyw i kurczaka. Mięso wcześniej marynowałam kilka godzin w cytrynowej marynacie. Zdjęcie jest zrobione przed pieczeniem i tylko takie mogę pokazać bo innego już nie zdążyłam zrobić. Zanim złapałam aparat szaszłyków nie było:)

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny + skórka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 cukinia
  • 10 pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta

Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Cukinię, papryki i pieczarki pokroić w cząstki. Na patyki szaszłykowe nadziewać w dowolnej kolejności po kawałku kurczaka, papryki, cukinii i pieczarki. Szaszłyki ułożyć w blaszce i  spryskać  oliwą, w szczególności warzywa i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 25 min. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

wtorek, 04 lutego 2014
Ryba z papryką i porami

Od dawna wiadomo, że rybka jest świetna przystawką. Pasuje zarówno na zimno  jak i na ciepło, ja dzisiaj proponuję tę pierwszą wersję. Ryba jest aromatyczna, ze względu na mdłego pora trzeba ją dobrze doprawić.

Składniki:

  • 1 kg ryby
  • 2 czerwone papryki
  • 1 por
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko przesmażyć. Dodać pory i paprykę, przemieszać, podlać wodą. Włożyć rybę  i wszystko razem dusić na małym ogniu, ok 15-20 min, aż ryba będzie usmażona a warzywa miękkie. Przełożyć na półmisek i wstawić do lodówki. Podawać na zimno.

Smacznego:)

czwartek, 02 stycznia 2014
Pasta z awokado i szprotek

Dzisiaj polecam bardzo prostą pastę do chleba przygotowaną na bazie awokado. Taka pasta jest nie tylko zdrowa- dzięki awokado- ale też niezwykle smaczna. Trzeba tylko pamiętać, aby ją dobrze przyprawić, gdyż awokado może okazać się zbyt mdłe. Pokusiłam się o kolejną propozycję pasty z awokado ponieważ przeglądając statystyki zauważyłam, że pasty a w szczególności właśnie z awokado cieszą się ogromną popularnością na moim blogu. Najwięcej osób chwali tę pastę , następna jest ta a ta najbardziej znana jest ostatnia:)


Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • puszka szprotek w oleju
  • 1 mała cebula, może być czerwona
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka z soku z cytryny
  • posiekana natka pietruszki

Awokado obrać i wrzucić do miski. Szprotki odsączyć z oleju, dodać do awokado. Cebulę pokroić i również wsypać do miski. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz i całość zmiksować. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 grudnia 2013
Pęczakotto z suszonymi grzybami

Mam jeszcze kilka świątecznych przepisów do pokazania ale chyba lepszą propozycją na dzisiejszy obiad będzie coś co odbiega od śledzi, makowców i ciężkich mięs. Chociaż suszone grzyby to jak najbardziej klimaty bożonarodzeniowe. Danie przygotowywałam tą samą metodą co risotto, różnica polega na znacznie dłuższym gotowaniu gdyż jak wiadomo pęczak jest dość twardy dlatego proponuję mieć przygotowany większy zapas bulionu. Pęczakotto wyszło takie jak sobie wyobrażałam, gęste, kremowe, aromatyczne. Moja wersja jest z suszonymi grzybami bo akurat została mi garść ze świąt  i ciągle wysypywała się z pudełka więc ją zużyłam  ale można przygotować pęczakotto o smaku neutralnym, jeśli ktoś nie lubi suszonych grzybów.

Od kilku dni na moim blogu "wisi" sonda na temat książek kulinarnych. Widać ją po otwarciu przepisu po lewej stronie. Jeśli wzięlibyście w niej udział byłabym Wam bardzo wdzięczna. To tylko jedno "kliknięcie" a jest ono bardzo istotne. Z góry dziękuję:)

 

Składniki:

  • 20 dag pęczaku
  • 1 cebula
  • szklanka białego wina
  • 1,5 l bulionu
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • parmezan
  • koperek do posypania

Grzyby ugotować, wyjąć z wody, pokroić. Wywar grzybowy zachować. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pęczak, przesmażyć. Wlać szklankę wina i trzymać na ogniu aż prawie wyparuje.  Wtedy dolewać porcjami gorący bulion. Dodać także wywar i pokrojone grzyby. Postępować tak do momentu aż kasza będzie miękka a danie będzie  w miarę gęste ale nie suche. Na koniec dołożyć plasterek masła. Podawać posypane parmezanem oraz koperkiem lub pietruszką.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15