Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Spanakopita

Spanakopita to  greckie rożki ze szpinakiem z ciasta filo. U mnie wersja zwinięta jak naleśniki ponieważ to ciasto za bardzo mnie stresowało i w obawie, żeby nie wyschło jak zacznę ciąć rożki, zdecydowałam się je po prostu zwinąć. Czasami widuję przepisy, które sugerują użycie ciasta filo lub francuskiego i muszę tu dokonać porównania. Ciasto francuskie jest o wiele łatwiejsze, nie wymaga smarowania masłem i nie zmusza nas także do pilnowania temperatury. Natomiast filo nie może być moim zdaniem pieczone w wyższej niż 160 stopni (przynajmniej w moim piekarniku) i musi być koniecznie posmarowane masłem. Ale smak filo jest zupełnie inny a jedyne co ich łączy to chrupkość. Francuskie ciasto jest bardziej dostępne,  można je kupić w każdym supermarkecie a filo tylko okazyjnie. Przynajmniej na prowincji:))

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g szpinaku, może być mrożony
  • 115 g  fety
  • sól i pieprz
  • 450 g  ciasta filo
  • 340 g roztopionego masła
  • olej do posmażenia

Cebulę pkroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak i  podsmażać około 10 minut. Dodać fetę i dokładnie wymieszać. Jeden arkusz filo przekroić na pół, posmarować rozpuszczonym masłem i przykryć drugą połową, również posmarować masłem. Wzdłuż jednego brzegu rozłożyć nadzienie i zwinąć jak naleśniki. Posmarować rulon masłem, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni  piekarnika i piec około 40 min. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego:)

niedziela, 18 stycznia 2015
Ryba w zalewie pomidorowej

Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • 3-4 płaty ryby np. morszczuka
  • 1 jajko + mąka

Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną  w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.

Smacznego:)

sobota, 10 stycznia 2015
Kotlety jaglane ze szpinakiem i pieczarkami

Idąc dalej w eksperymentach z kaszą jaglaną zrobiłam kotlety. Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)

Składniki:

  • 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Pieczarki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut.Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak i dusić chwilę. Przyprawić solą i pieprzem. W dużej misce umieścić, kaszę, usmażone pieczarki i szpinak. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Nabierać porcję masy, formować płaskie kotlety. Każdego kotleta obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

piątek, 09 stycznia 2015
Tosty ze smażonymi pieczarkami i jajkiem sadzonym

Gdybym mogła to takie śniadania jadłabym codziennie. Na sam widok wylewającego się żółtka dostaję ślinotoku, a do tego jeszcze pieczarki, które bardzo lubię. W sezonie robię takie tosty z kurkami, są równie wspaniałe.

Składniki:

  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • kilka kromek chleba tostowego
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, zielona pietruszka lub bazylia

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę oraz pieczarki, chwilę smażyć, aż płyn z pieczarek wyparuje. Przyprawić solą. Na drugiej patelni usmażyć jajka. Białko powinno być ściętę a żółtko płynnę (chyba, że wolicie inaczej).

 W tostrze opiec kromki chleba. Na gotowych tostach układać usmażone pieczarki i jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

wtorek, 23 grudnia 2014
Pierogi z makiem w sosie pomarańczowym

Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos maślano-pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo  moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu  z boskim sosem maślano-pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 200 ml ciepłej wody
  • ok. 300 g masy makowej
  • skórka pomarańczowa

Masę makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).  Ciasto odkrawać po kawałku i  rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na  wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Składniki na sos maslano-pomarańczowy:

  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 20 g cukru
  • 30 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego  (u mnie cointreau- można pominąć)

Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać. Tak przygotowanym sosem polewać odcedzone pierogi.

Smacznego:)

poniedziałek, 15 grudnia 2014
Miodowe śledzie z żurawiną

Do mojej świątecznej  listy dorzucam kolejną propozycję, tym razem są to  śledzie z żurawiną. Niezwykle wyraziste, aromatyczne, po prostu pyszne. Śledzie to  oprócz czerwonego barszczu i uszek moje ulubione wigilijne jedzenie. Dlatego z ciekawością odkrywam kolejny przepis. Ten jest genialny.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych*
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • kilka plasterków cytryny
  • szklanka mleka

Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać żurawinę i cebulę. Odstawić na parę godzin. W tym czasie filety wymoczyć w mleku, a następnie odlać i ułożyć w salaterce, zalć sosem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Wyłożyć półmisek, obłożyć cebulą i żurawiną.

*Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za solonymi śledziami można użyć śledzi marynowanych w occie i wtedy pominąć moczenie w mleku.

Smacznego:)

sobota, 06 grudnia 2014
Kruche rożki z pieczarkami

Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Przerobiłam przepis na  rogaliki półfrancuskie z dżemem i nadziałam duszonymi pieczarkami. Kiedy już siedziały w piekarniku przyszedł mi do głowy pomysł na męsne nadzienie więc następnym razem zrobię. Takie rożki będą doskonałe do czerwonego barszczu np. w drugi dzień świąt lub na spotkania karnawałowe.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarnuszka do pyspania
  • mleko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na grubybh oczkach. Rozgrzać olej na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, sól, pieprz, majeranek i dusić, aż woda całkowicie wyparuje. Odstawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na  koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie  ułożyć po łyżce uduszonych pieczarek i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rożki na blasze, posmarować mlekiem i posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego:)

piątek, 07 listopada 2014
Pieczone pierogi z soczewicą i pieczarkami

Wspaniałe połączenie pieczarek z soczewicą tym razem zamknęłam w drożdżowych pierogach i upiekłam w piecu. Doskonale smakują na ciepło. W parze z czerwonym barszczem stanowią wspaniały obiad lub przekąskę na wieczór. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 16 g  drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka

Składniki na farsz:

  • szklanka  soczewicy
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku

Soczewice ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkię oleju, dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki i udusić. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże ( zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na równe części. Każdy kawałek rozwałkować i napełniać farszem. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego:)

czwartek, 06 listopada 2014
Kasza jaglana z owocami

Gdyby kasza jaglana na mleku była pierwszą rzeczą, którą bym zrobiłam, nie wiem czy na moim blogu znalazł by się choć jeden przepis więcej. Do tej pory gotowałam kaszę na wodzie i używałam jej do różnych wytrawnych potraw. Wszystkie mi smakowały i zachwyciły dlatego chciałam spróbować jak smakuje w mlecznej wersji i niestety jestem totalnie rozczarowana. Jest to pierwsza i ostatnio potrawa z kaszą i mlekiem. Żeby poprawić jej smak dodałąm łyżkę owoców oraz płatki migdałów ale i to nie pomogło. Natomiast taka jaglanka na pewno posmakuje wielbicielom zup mlecznych a wiem, że tacy tutaj zaglądają:)


 

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki ulubionych owoców ( u mnie żurawina)

Do garnka z grubym dnem wlać połowę mleka, gdy się zagotuje wsypać przepłukaną kaszę. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 min. Dodać cukier, cynamon i resztę mleka, wymieszać. Kaszę podawać z ulubionymi owocami oraz uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Smacznego:)

poniedziałek, 03 listopada 2014
Pasztet z kaszy jaglanej i pieczarek

Kolejna pozycja na liście dań z kaszą jaglaną to pasztet. Podobnie jak przy pulpetach masa jeszcze przed zapieczeniem była tak pyszna, że istniało ryzyko, że ją zjem, zanim przełożę do formy i upiekę. Powstrzymałam się jednak, gdyż, u mnie w domu,  nie tylko ja lubię kaszę jaglaną. Pasztet smakuje doskonale na ciepło, jest dobry też na zimno ale najbardziej smakował mi kolejnego dnia odgrzewany na patelni. Z dodatkiem surówki z ulubionych świeżych warzyw może stanowić zarówno obiad jak i kolację. Bardzo polecam:)


Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • bułka tarta

Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać cebulę i chwilę podsmażać. Dodać pieczarki i dusić ok. 10 min. Do uotowanej kaszy dodać pieczarki z boczkiem, jajko, sól pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka  można dodać trochę bułki tartej. Formę keksową wysmarować masłem i wysypać tartą  bułką. Przełożyć masę , wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17