Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 16 lutego 2015
Racuchy jaglane z bananami

Ugotowałam trochę za dużo kaszy dlatego powstały te racuchy. Delikatnie bananowe z nutką cynamonu na pewno będą smakowały wielbicielom słodkich śniadań. Można podać z miodem, ulubionym sosem owocowym lub z cukrem pudrem.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Kaszę, obranego banana, szczyptę soli wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, mąkę oraz cynamon, dokładnie wymieszać. Na aptelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję ciasta. Smażyć placuszki na rumiano z każdej strony. Po usmażeniu posypać np. cukrem pudrem lub polać miodem.

Smacznego:)

sobota, 14 lutego 2015
Tarta ze szpinakiem i fetą

Lekka przekąska na kolację może powstać  w 20 minut. Wystarczy wcześniej wyjąć szpinak jeśli używamy mrożonego, przyprawić go odpowiednio i zrobić tartę na francuskim cieście. Czas pieczenia  będzie zróżnicowany i zależy też od piekarnika jednak ważny jest spód. Wilgotny farsz obciąża nieco ciasto dlatego jeśli chcemy mieć rumiany spód trzeba potrzymać tartę chwilę dłużej i na większej temperaturze. Wtedy wierzch można przykryć folią, żeby się nie spalił.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 300 g szpinaku
  • 150 g fety
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • olej do smażenia

Rozgrzać olej na patelni. Przesmażyć wyciśnięty czosnek, dodać rozmrożony szpinak. Smażyć, aż woda wyparuje, dodać rozdrobnioną fetę, przyprawić pieprzem, ew. solą ale niezbyt ponieważ feta jest słona. Farsz wymieszać.  Na dużej blaszce do pieczenia rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć farsz zostawiając 4 cm margines z każdego brzegu.  Wstawić tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 min. 5 min przed końcem  pieczenia posypać startą lub pokrojoną w plasterki mozzarellą i trzymać do rozpuszczenia. Tartę podawać gorącą, najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.

Smacznego:)

piątek, 06 lutego 2015
Koperkowe kotlety z kaszy jaglanej

Kolejne kotlety z kaszy jaglanej, które podbiły moje podniebienie. Nazwałam je koperkowymi ponieważ to właśnie koperek jest tu najważniejszy pod względem smakowym. Kotleciki są lekkie, aromatyczne, przepyszne. Bardzo polecam:)

Źródło

składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf

Składniki:

  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • pół cebuli
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
  • olej

Kaszę ugotować na sypko. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż płyn sok wyparuje. Jajka posiekać w kostkę. Kaszę, pieczarki, jajka na twardo włożyć do miski. Dodać koperek, surowe jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę tartej bułki. Nabierać ręką małe porcję masy i formować płaskie kotleciki. Panierować w tartej bułce, smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. Podawć na ciepło, ale na zimno są również doskonałe.

Smacznego:)


składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf

składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpu
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dpuf
składniki ( na ok. 8-10 niedużych kotletów) : 

- pół szklanki surowej kaszy jaglanej ( ok. 10 dag)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- pół dużej cebuli
- 5-6 średniej wielkości pieczarek
- łyżka siekanej drobno natki pietruszki, koperku lub szczypiorku
- łyżeczka miękkiego masła
- sól, czarny pieprz, ew. łyżeczka curry, duża szczypta chilli

do panierowania: 
- tarta bułka
 do smażenia: 
kilka łyżek oleju z łyżeczką masła lub klarowane masło

Kaszę podprażyć na suchej, gorącej patelni, przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie lub w garnku by pozbawić ją ewentualnej goryczki. Zagotować półtorej szklanki wody, lekko osolić, wrzucić kaszę i gotować ok. 15 - 20 minut, aż będzie miękka. W trakcie gotowania, gdyby chłonęła szybko wodę, można podlewać wrzątkiem. Na końcu, kiedy cały płyn się wchłonie, odstawić z ognia i lekko przestudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż będzie złota, dorzucić pokrojone drobno lub starte pieczarki. Smażyć jeszcze krótką chwilę mieszając. Jajka posiekać w kostkę, posiekać malakserem lub ubić tłuczkiem do ziemniaków na puree. Wszystkie składniki wraz z przyprawami wymieszać w dużej misce na jednolitą masę. Powinna mieć wyraźny smak, w razie potrzeby dodać więcej przypraw. Formować mocno ugniatając ( trochę jak gałkę ze śniegu) niezbyt duże kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć po obu stronach na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Należy powstrzymać się przez pierwsze chwile od ich poruszania, niech się dobrze zrumienią przed przewróceniem.    - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-kaszy-jaglanej.html#sthash.seQURMNn.dp
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Spanakopita

Spanakopita to  greckie rożki ze szpinakiem z ciasta filo. U mnie wersja zwinięta jak naleśniki ponieważ to ciasto za bardzo mnie stresowało i w obawie, żeby nie wyschło jak zacznę ciąć rożki, zdecydowałam się je po prostu zwinąć. Czasami widuję przepisy, które sugerują użycie ciasta filo lub francuskiego i muszę tu dokonać porównania. Ciasto francuskie jest o wiele łatwiejsze, nie wymaga smarowania masłem i nie zmusza nas także do pilnowania temperatury. Natomiast filo nie może być moim zdaniem pieczone w wyższej niż 160 stopni (przynajmniej w moim piekarniku) i musi być koniecznie posmarowane masłem. Ale smak filo jest zupełnie inny a jedyne co ich łączy to chrupkość. Francuskie ciasto jest bardziej dostępne,  można je kupić w każdym supermarkecie a filo tylko okazyjnie. Przynajmniej na prowincji:))

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g szpinaku, może być mrożony
  • 115 g  fety
  • sól i pieprz
  • 450 g  ciasta filo
  • 340 g roztopionego masła
  • olej do posmażenia

Cebulę pkroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak i  podsmażać około 10 minut. Dodać fetę i dokładnie wymieszać. Jeden arkusz filo przekroić na pół, posmarować rozpuszczonym masłem i przykryć drugą połową, również posmarować masłem. Wzdłuż jednego brzegu rozłożyć nadzienie i zwinąć jak naleśniki. Posmarować rulon masłem, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni  piekarnika i piec około 40 min. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego:)

niedziela, 18 stycznia 2015
Ryba w zalewie pomidorowej

Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • 3-4 płaty ryby np. morszczuka
  • 1 jajko + mąka

Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną  w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.

Smacznego:)

sobota, 10 stycznia 2015
Kotlety jaglane ze szpinakiem i pieczarkami

Idąc dalej w eksperymentach z kaszą jaglaną zrobiłam kotlety. Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)

Składniki:

  • 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Pieczarki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut.Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak i dusić chwilę. Przyprawić solą i pieprzem. W dużej misce umieścić, kaszę, usmażone pieczarki i szpinak. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Nabierać porcję masy, formować płaskie kotlety. Każdego kotleta obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

piątek, 09 stycznia 2015
Tosty ze smażonymi pieczarkami i jajkiem sadzonym

Gdybym mogła to takie śniadania jadłabym codziennie. Na sam widok wylewającego się żółtka dostaję ślinotoku, a do tego jeszcze pieczarki, które bardzo lubię. W sezonie robię takie tosty z kurkami, są równie wspaniałe.

Składniki:

  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • kilka kromek chleba tostowego
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, zielona pietruszka lub bazylia

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę oraz pieczarki, chwilę smażyć, aż płyn z pieczarek wyparuje. Przyprawić solą. Na drugiej patelni usmażyć jajka. Białko powinno być ściętę a żółtko płynnę (chyba, że wolicie inaczej).

 W tostrze opiec kromki chleba. Na gotowych tostach układać usmażone pieczarki i jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

wtorek, 23 grudnia 2014
Pierogi z makiem w sosie pomarańczowym

Dzisiejsze danie jest alternatywą dla klusków z makiem w związku z tym nie brzmiało dla mnie zbyt atrakcyjnie. Kluski z makiem jadłam raz w życiu, smakowały okropnie i pewnie dlatego długo po nie jeszcze nie sięgnę. Pierogi, jak i większość jedzenia, wolę w wersji wytrawnej więc i czyjś zachwyt nad tymi z makiem też nie był dla mnie wiarygodny. Jednak gdy w myślach dołożyłam do nich sos maślano-pomarańczowy, podobny do tego jak przy naleśnikach Suzette, moje kubki smakowałe oszalały. Przez cały dzień nie mogłam się na niczym skupić, myślałam tylko o tych pierogach. Przy okazji pieczenia tych drożdżówek, odłożyłam sobie trochę maku, tak tylko na spróbowanie. Ulepiłam dosłownie 10 pierogów z makowym farszem, i już po chwili żałowałam, że tylko tyle bo  moim zachwytom nie było końca. Same pierogi są bardzo dobre i mówię to ja umiarkowana wielbicielka słodkiego jedzenia ale w zestawieniu  z boskim sosem maślano-pomarańczowym pierogi są nieziemskie. To było genialne połączenie i zachęcam wszystkich do jego wypróbowania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 200 ml ciepłej wody
  • ok. 300 g masy makowej
  • skórka pomarańczowa

Masę makową wymieszać, dodać do nie pokrojoną skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut).  Ciasto odkrawać po kawałku i  rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce makowego nadzienia i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na  wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Składniki na sos maslano-pomarańczowy:

  • 60 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 20 g cukru
  • 30 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka stołowa likieru pomarańczowego  (u mnie cointreau- można pominąć)

Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać. Tak przygotowanym sosem polewać odcedzone pierogi.

Smacznego:)

poniedziałek, 15 grudnia 2014
Miodowe śledzie z żurawiną

Do mojej świątecznej  listy dorzucam kolejną propozycję, tym razem są to  śledzie z żurawiną. Niezwykle wyraziste, aromatyczne, po prostu pyszne. Śledzie to  oprócz czerwonego barszczu i uszek moje ulubione wigilijne jedzenie. Dlatego z ciekawością odkrywam kolejny przepis. Ten jest genialny.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych*
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • kilka plasterków cytryny
  • szklanka mleka

Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać żurawinę i cebulę. Odstawić na parę godzin. W tym czasie filety wymoczyć w mleku, a następnie odlać i ułożyć w salaterce, zalć sosem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Wyłożyć półmisek, obłożyć cebulą i żurawiną.

*Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za solonymi śledziami można użyć śledzi marynowanych w occie i wtedy pominąć moczenie w mleku.

Smacznego:)

sobota, 06 grudnia 2014
Kruche rożki z pieczarkami

Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Przerobiłam przepis na  rogaliki półfrancuskie z dżemem i nadziałam duszonymi pieczarkami. Kiedy już siedziały w piekarniku przyszedł mi do głowy pomysł na męsne nadzienie więc następnym razem zrobię. Takie rożki będą doskonałe do czerwonego barszczu np. w drugi dzień świąt lub na spotkania karnawałowe.


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czarnuszka do pyspania
  • mleko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • majeranek

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce na grubybh oczkach. Rozgrzać olej na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, sól, pieprz, majeranek i dusić, aż woda całkowicie wyparuje. Odstawić do wystygnięcia.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na  koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Na każdym trójkącie  ułożyć po łyżce uduszonych pieczarek i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rożki na blasze, posmarować mlekiem i posypać czarnuszką lub makiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18