Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 19 października 2014
Pulpety jaglane z pieczarkami w sosie curry

Ktoś mi kiedyś powiedział, że kasza jaglana jest "obrzydliwa". Wyobraziłam sobie wtedy jej okropny smak i długo się zbierałam, żeby po nią sięgnąć pierwszy raz. Kiedy się przełamałam, okazało się, że nie jest taka zła i  zaczęłam ją stopniowo dodawać do zup, potem jakaś sałatka, pasty. Dzisiaj  paczkę kaszy mam w szafce ciągle i zastanawiam się jak można było ją określić jako obrzydliwą. Kasza jaglana to maluteńkie delikatne kuleczki, w smaku jest neutralna w związku z tym można z niej zrobić chyba wszystko. I na słono  i na słodko-chociaż ja jeszcze w wersji słodkiej nie robiłam. Dzisiaj polecam przepyszne delikatne pulpety z dodatkiem pieczarek. Zastanawiałam się nad sosem, czy pomidorowy czy z grzybów suszonych aż  wpadłam na to, żeby zrobić curry. Aromatyczny sos jest tu potrzebny, żeby danie nie było zbyt mdłe i sos curry spełnił ten warunek.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • natka pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną  jedną cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starte na tarce pieczarki i udusić. Przyprawić solą i pieprzem. W misce umieścić kaszę, pieczarki i posiekaną natkę. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.  Formować małe pulpety wielkości orzecha włoskiego. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę bułki tartej -wszystko zależy od kaszy.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek  i  chwilę przesmażyć. Dodać mąkę i curry i ponownie chwilę przesmażyć cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę więcej wody lub mleka.  Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć pulpety do sosu i gotować chwilę, żeby przeszły smakiem i aromatem curry.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

środa, 15 października 2014
Pasta brokułowa z fetą

Kupiłam brokuła a potem nie miałam czasu nic z nim zrobić. W obawie , że w lodówce"zakwitnie", ugotowałam go i dalej nie miałam pomysłu co z niego będzie. Z pomocą przyszłą napoczęta paczka fety. Najprościej jest wrzucić wszystko do miski i zgnieść lub zmiksować. Tak powstała pyszna pasta. W przepisie nie ma soli gdyż  jak pewnie wszyscy wiedzą feta jest bardzo słona.

Składniki:

  • 1 kostka fety
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 brokuł
  • pieprz
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku

Brokuła ugotować, odsączyć. Cebulę pokroić, fetę rozgnieść widelcem, czosenk przepuścić przez praskę. Dodać ugotowanego brokuła, można go zmiksować lub tylko rozgnieść widelcem. Dodać jogurt i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

sobota, 11 października 2014
Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną

Potrzebowałam niedawno ciekawego pomysłu na przystawkę więc zaczęłam wertować książki, które posiadam. Nie zajęło mi to zbyt dużo czasu ponieważ sięgnęłam po swój ostatni nabytek i prawie natychmiast znalazłam te pieczarki. A że kasza jaglana w ostatnim czasię często u mnie gości zbyt długo się nie zastanawiałam. Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną wydają się być pracochłonne ale to tylko złudzenie. Natomiast efekt zarówno wizualny jak i smakowy robi wrażenie. Bardzo polecam:)

Inspiracja: Małgorzata Kalemba-Dróżdż: Pyszne chwasty

Składniki:

  •  10 pieczarek
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki
  • posiekana natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną ugotować. Pieczarki  obrać, nóżki odciąć i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać pokrojone nóżki pieczarek i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Zdjąć z ognia, dodać ugotowaną akszę oraz natkę pietruszki. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na każdy kapelusz nakładać farsz i układać na wysmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać 10 min. Podawać na gorąco.

Smacznego:)

środa, 08 października 2014
Soczewiaki czy kakory?

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne wytrawne pierogi  z absolutnie fantastycznym nadzieniem z zielonej soczewicy. Bułki te pochodzą z kuchni podlaskiej/litewskiej i są tam bardzo popularne. Nie wiem na czym polega ich fenomen ale teraz już się  nie dziwię, że cieszą się taka popularnością. Są trochę pracochłonne więc żeby się do nich nie zniechęcić, warto rozłożyć sobie pracę na raty. Ja przygotowałam farsz jednego dnia wieczorem a ciasto robiłam  dnia kolejnego.

Do upieczenia tych bułek skłoniła mnie rozmowa z jedną z czytelniczek bloga ponieważ dostałam zapytanie o różnicę między kakorami a soczewiakami sejneńskimi.  Na tamtą chwilę nie za bardzo wiedziałam ale ponieważ takie ciekawostki zawsze były dla mnie atrakcyjne co nieco poszperałam. Internet nie jest zgodny co do soczewiaków. Oficjalne źródła podają, że soczewiaki są to pierogi - potrawa całkowicie mączna, ale z dodatkiem ziemniaków do ciasta.  A jeśli  zrobimy ciasto na drożdżach  są to kakory. Dawniej były to pierogi tylko pieczone, najczęściej w piecu opalanym drewenem, dzisiaj,  gdy żyjemy coraz szybciej, niestety pieczenie zostaje zastąpione smażeniem. Pierogi te nadziewano różnym farszem, np. kapuścianym,  jednak ja pozostałam przy soczewicy. Niestety, nie posiadam pieca na drewno więc upiekłam je tradycyjnie w piekarniku i zrobiłam ciasto na drożdżach więc są to chyba kakory ale z farszem z soczewicy. Pierogi posypałam czarnuszką, która wydaje mi się tu idealnie pasować. Żałowałam, że nie ugotowałam do nich czerwonego barszczu bo byłby to doskonały duet.

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 3 łyżki smalcu
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku

Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrojoną cebulę i startą marchewkę i smażyć przez chwilę. Dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Soczewicę przepłukać  i dodać do warzyw. Podlać wodą i dusić tak długo, aż soczewica będzie miękka. Jeśli woda wyparuje należy podlać ponownie, aż do miękkości soczewicy ale farsz nie może zawierać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 ml mleka

Ziemniaki obrać i ugotować. Lekko przestudzone przepuścić przez praskę.  Z drożdży, łyżki ciepłego mleka i odrobiny mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do ziemniaków dodać drożdże, jajka, mąkę cukier, sól, resztę mleka. Wszystko dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować i urywać małe  kawałki. Rozpłaszczać je na dłoni, nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi. Formować pierogi, tradycyjne mają długość 10 cm i grubość 2 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec je około 20 - 30 min. Ja, swoje pierogi posmarowałam mlekiem i posypałam czarnuszką.

Smacznego:)

wtorek, 07 października 2014
Omlet z brokułami

Wyjdzie na to, że jem tylko omlety na śniadanie. Ale prawda jest taka, że bardzo lubię jajka, omlety szczególnie i uwielbiam zmieniać w nich różne dodatki. Dlatego dzisiaj proponuję wersję z duszonym brokułem i serem. Dla mnie pycha.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • ok. 1/4 brokuła
  • oliwa
  • parmezan
  • tymianek

Brokuła podzielić na jak najmniejsze różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić brokuła, i chwilę smażyć, można podlać wodą i dusić 3-4 min. Brokuł powinien być miękki ale nie rozgotowany. W tym czasie w kubku ubić jajka z solą, mlekiem i tymiankiem. Zdjąć brokuła. Wlać na patelnię jajka. Smażyć jak naleśnika podważając brzegi aby nie ścięte jeszcze jajko spłynęło. Gdy masa zaczyna być już ścięta ułożyć na połowie brokuła i posypać startym parmezanem. Przykryć drugą połową omleta i smażyć jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Posypać świeżo mielonym pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

piątek, 03 października 2014
Coleslaw z makaronem

Dzisiaj szybka i błyskawiczna przekąska. Zrobiłam taką zwykłą surówkę i dodałam do niej trochę makaronu. Całość schłodziłam. I już. Szybko i smacznie. Przy piątku idealnie.

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty cukru pudru
  • sól, świeżo mielony pieprz

Makaron ugotować al dente. Kapustę poszatkować. Cebulę obrać i posiekać. Marchew zetrzeć. Składniki sosu wymieszać. Makaron wymieszać z warzywami,  przyprawić, dodać sos i wszystko razem dokłądnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

wtorek, 23 września 2014
Jajka na szpinaku z kurkami

Po takim śniadaniu chce się iść do pracy. Smaczne, energetyczne i bardzo sycące. Kurki można zastąpić pieczarkami lub grzybami leśnymi, których ostatnio nie brakuje. Bardzo polecam.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • olej 
  • sól, pieprz

Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz kurki i smażyć kilka minut. Dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną a woda odrobinę wyparuje wbić jajka. Przykryć pokrywą i dusić kilka minut, aż białko będzie odpowiednio ścięte. Przyprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

piątek, 19 września 2014
Racuszki dyniowe

Takie śniadania zazwyczaj uwielbiają dzieci chociaż muszę przyznać, że tym razem zachwyciłam się i ja. Niesamowicie puszyste, mięciutkie i takie słoneczne były racuszki przygotowane na pure z dyni. Nie miałam pieczonej dyni więc zrobiłam wersję gotowaną  i też było cudnie. To chyba najlepsze racuchy  jakie do tej pory usmażyłam.

Źródło

Składniki:

  • 200 g purée z dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli

W misce wymieszać purée z dyni z jogurtem naturalnym. Następnie krótko zmiksować lub wymieszać z jajkami oraz 2 łyżkami oleju, dodać cukier oraz mąkę uprzednio przesianą i dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Składniki można też mieszać łyżką. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z ulubionymi powidłami.

Smacznego:)

wtorek, 16 września 2014
Omlet z cukinią

Powracam do jajek  na śniadanie. Pyszne i sycące. Dla mnie najlepsze. Jeśli lubicie jajka  tak jak ja polecam omleta. Dzisiaj z cukinią.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na patelnię i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć jeszcze ok. 3 min.Zdjąć z ognia. Jajka rozbełtać z mlekiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju. Wlać masę jajeczną  i smażyć na wolnym ogniu. Podważąć brzegi aby nie ścięta jeszcze masa spłynęła. Ułożyć na omlecie podsmażoną cukinię i złożyć omleta na pół. Delikatnie zsunąć na talerz i natychmiast podawać.

Smacznego:)

sobota, 13 września 2014
Grillowany camemmbert

Kto powiedział, że na grilla trzeba wrzucić tylko mięso czy rybę. Ja ostatnio położyłam, co prawda na patelni a nie prawdziwym grillu, serek pleśniowy. Mój ulubiony to cammembert i najczęściej to właśnie on występuje w mojej kuchni.Nie jest tak bardzo ostry (czyt. śmierdzący:) więc mi odpowiada. A i tak tę odrobinę ostrości jaką posiada lubię czymś złagodzić dlatego często łączę go z owocami lub z jakimś innym słodkim dodatkiem. Dzisiaj na przykład dodałam konfiturę z ananasa, którą pokazywałam kilka dni temu. Polecam na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.


Składniki:

  • 1 serek camemmbert
  • ulubiony dżem lub konfitura

Rozgrzać patelnię grillową. Położyć serek i grillować 4 minuty z każdej strony. Miejscami serek zaczyna wyciekać, stąd wiadomo, że konsystencja w środku jest już odpowiednia. Podawać natychmiast. Doskonałym dodatkiem są wszystkie dżemy i konfitury. Można też podać z salsą z gruszki i czerwonej cebuli.

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli morskiej

Gruszkę pokroić w kostkę, cebulę w krążki. W kubku połączyć oliwę z miodem i odrobiną soli morskiej, polać gruszkę z cebulą, dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16