Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 01 września 2014
Aromatyczna jajecznica

Dzisiaj polecam pyszną, aromatyczną jajecznicą. Nie jest to chyba nic niezwykłego ale ostatnio nie miałam dostępu do wiejskich jajek więc naprawdę się za  nią stęskniłam.  A ta, którą sobie usmażyłam gdy już je dostałam smakowała wspaniale. Dobrze przyprawiona, odpowiednio wysmażona, podana na chrupiącej bagietce... to było rajskie jedzenie. A piszę o tym dlatego, że dzisiaj jest początek nowego roku szkolnego a ja właśnie bardzo często nie mam czasu na śniadanie. Pomimo, że wiem jak ważny jest to posiłek często zdarza mi się wychodzić do pracy bez śniadania. Postanowiłam w nowym roku szkolnym bardziej zadbać  o tę sprawę dlatego spodziewajcie się więcej przepisów śniadaniowych.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku oraz posiekane chilli.  Smażyć chwilę. Wbić jajka i mieszać, do pożądanej konsystencji. Ja nie lubię spieczonej jajecznicy więc już nie stawiałam patelni na ogniu, ale jeśli lubicie bardziej wypieczoną zróbcie to. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z bagietką.

Smacznego:)

czwartek, 28 sierpnia 2014
Domowe sandwicze

Końcówka wakacji nie jest dla mnie zbyt łaskawa  i nie mam jakoś weny do gotowania. A kiedy nie ma natchnienia a jeść przecież trzeba najlepszy pomysł to fast foody ale oczywiście tylko domowe. Do tych sandwiczy użyłam bułek, które poznaliście dwa dni temu, można użyć każdych innych.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • majonez
  • ketchup
  • mieszanka sałat

 

Filet z kurczaka oprószyć solą i pieprzem usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zabezpieczyć aby nie wystygła za bardzo.Bułki przekroić, posmarować masłem, każdą kromkę posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą, na tym ułożyć plasterek mozzarelli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka min, aż ser się rozpuści. W tym czasie pokroić cebulę i pomidora. Składać sandwicze  według dowolnej kolejności. U mnie było tak: bułka z serem i czosnkiem, majonez, pomidor, mix sałat, cebula, kurczak, majonez, ketchup, bułka. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Pieczarki w occie

Jeśli zdarza się Wam, tak jak mnie kupić, za dużą ilość pieczarek i nie chcecie aby się zmarnowały polecam świetny przepis na przystawkę. Usmażone pieczarki marynuje się w zalewie octowej dzięki czemu nabierają ostrego, wyrazistego smaku. Idealnie smakują po nocy spędzonej w lodówce więc jeśli chcecie nimi poczęstować gości trzeba je przygotować dzień wcześniej. 

Źródło: stary zeszyt

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 8 łyżek ketchupu 
  • 5-6 łyżek octu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

 

Nóżki pieczarek odciąć. Kapelusze panierować w bułce i rozmieszanym jajku, smażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do głębokiego naczynia. Cebulę pokroić w talarki i ułożyć na usmażonych pieczarkach. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gorącym płynem zalać grzyby, wszystkie powinny być zakryte. Kiedy przestygną wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

sobota, 16 sierpnia 2014
Grzanki caprese

Włoska sałatka caprese jest inspiracją wielu ciekawych potraw. Wczoraj zainspirowała mnie do zrobienia pysznych grzanek, do których wykorzystałam pieczoną niedawno ciabattę. Grzanki zawierają oczywiście mozzarellę, pomidory i bazylię. Zrobiłam je na wczorajsze śniadanie i wystarczyły nam, aż do obiadu, który  z racji świątecznych uroczystości był dość późno. Można je przygotować również na kolację, na pewno będą lepsze niż tradycyjne kanapki.

Składniki:

  • 2 ciabatty
  • 1 kulka mozzarelli
  • masło
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Ciabbatty przekroić wzdłuż na połowy. Każdą posmarować masłem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć plastry mozzarelli i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Grzanki piec, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu na każdej grzance ułożyc plastry pomidora o raz posiekane listki bazylii, posypać solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

poniedziałek, 04 sierpnia 2014
Pomidory zapiekane w parmezanie

Dzisiejsza przekąska przywodzi na myśl kuchnię włoską. Aromatyczne pomidory, czosnek, oliwa, parmezan, trochę zieleniny, może być bazylia, ja akurat dałam  pietruszkę. To wszystko zapiekane w piekarniku kilka minut i podane na chrupiącym pieczywie. Po prostu bajka:)

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mały kawałek parmezanu
  • zielona pietruszka
  • pieczywo do podania
  • świeżo mielony pieprz

Pomidory pokroić na 3 plastry (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć w nim plastry pomidorów. Każdy kawałek spryskać oliwą i posypać posiekanym czosnkiem. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z pietruszką i pieprzem, ułożyć na plastrach pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem, np. z chrupiącymi tostami.

Smacznego:)

wtorek, 08 lipca 2014
Grzanka z pastą z awokado i jajkiem sadzonym

Okres wakacji to dla mnie czas powolnych śniadań. Od września do czerwca jem w biegu więc teraz mogę się rozkoszować przygotowaniem bardziej pracochłonnych posiłków. Jednym z nich jest taka kanapka. Niby tylko kanapka ale wymaga więcej czasu no i smakuje bosko. Chrupiąca grzanka, pasta z awokado i jajko sadzone ...niebo w gębie. Przy okazji przypominam o cennych wartościach awokado. Warto rozpocząć dzień w ten sposób. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z limonki
  • sól, pieprz
  • 1 bagietka
  • 2 jajka
  • oliwa

Awokado obrać  ze skóry, pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować razem z czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Grzankę opiec w tosterze lub na grillowej patelni. Na drugą patelnię wlać odrobinę oliwy, wbić jajka i smażyć na małym ogniu, aż będą od spodu rumiane a białko na wierzchu się zetnie, żółtko powinno być wolne. Przełożyć na grzankę posmarowaną pasta z awokado i natychmiast podawać.

Smacznego:)

niedziela, 22 czerwca 2014
Jajka sadzone w krążkach papryki

Dzisiejszym wpisem Ameryki nie odkryję ale czasami wystarczy tak niewiele, żeby dobrze zacząć dzień.  Do zwykłych, najzwyklejszych jajek sadzonych- chociaż niektórzy uważają, że to wielka sztuka usmażyć dobre sadzone:), dodałam tylko po krążku czerwonej papryki. A właściwie zamknęłam je w nich. Jak się okazało, może to sprawić wielką radość i pobudzić apetyt tych, którzy takie jajka jedzą.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Paprykę umyć, przekroić w poprzek. Na patelni rozgrzać olej, położyć krążki papryki i chwilę smażyć. Przewrócić na drugą stronę i wbić w nie po jednym jajku. Zmniejszyć ogień i smażyć tak długo, aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze wolne. Spód powinien być rumiany i chrupiący. Przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

piątek, 11 kwietnia 2014
Śledzie musztardowe

Wiem, że Wielkanoc to święta jajeczne ale ja lubię też śledzie i na przystawkę proponuję tę pyszną wersję. Śledzie są wyraziste w smaku, sos jest doskonały. Myślę, że wszyscy miłośnicy śledzi zachwycą się tym musztardowym pomysłem.


Źródło

Składniki

  • 500 g płatów śledziowych z zalewy
  • 100 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 100 g musztardy Dijon (lub sarepska)
  • ok. 200 - 300 g śmietany 18% 
  • 2 czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml octu winnego
  • 75 ml oliwy lub oleju roślinnego
  • 50 g cukru 
  • 1 łyżeczka kurkumy

Śledzie płukać przez około 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie zimną wodę. Gdy są gotowe, osączyć z wod i pokroić w nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Sparzyć wrzątkiem na sicie. Odcedzić. Następnie w misce wymieszać musztardę francuską z ziarnami gorczycy z musztardą Dijon i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Stopniowo dodawać śmietanę.  Do sosu dodać około 50 ml oliwy i około 50 ml octu. Jeśli trzeba, dodać trochę cukru. Na koniec wmieszać kurkumę, cebulę i śledzie. Przełożyć do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

czwartek, 03 kwietnia 2014
Jajka na boczku i cebuli

Jeśli zjecie takie śniadanie z dwóch jajek gwarantuje, że nie będzie Wam się chciało jeść do popołudnia. Mega energetyczna porcja i bardzo smaczna. Jednocześnie nie ma tu nic zaskakującego ani żadnych dziwnych smaków ani egzotycznych produktów. Ech.. prostota rządzi:)


Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 200 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Cebulę i boczek  pokroić w kostkę. Na gorącą patelnię wrzucić boczek, kiedy się wytopi dodać cebulę i smażyć chwilę na najmniejszym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Kiedy cebula jest już miękka wbić na nią jajka. Nie mieszać! Przykryć patelnie pokrywką i trzymać na ogniu tak długo aż białka się zetną ale żółtka będą jeszcze wolne. Zdjąć z ognia i natychmiast podawać;

Smacznego:)

czwartek, 06 marca 2014
Bułki z pesto bazyliowym

Bułeczki drożdżowe z zielonym środkiem bardzo przyciągają swoim wyglądem, a o smaku nie wspomnę. Miękkie, delikatne, puszyste. Wspaniałe na przekąskę czy drugie śniadanie do pracy. Nie są bardziej pracochłonne niż zwykle ciasto drożdżowe. Zielony środek może być taki jaki nam się zamarzy. U mnie jest to bazyliowe pesto.

Składniki na ciasto:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny wody zrobić zaczyn. Gdy podrośnie dodać mąkę, sól, resztę wody, jajka. Wymieszać składniki i dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na pesto:

  • pęczek świeżej bazylii
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g parmezanu
  • łyżka oliwy z oliwek

Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Parmezan zetrzeć na tarce. Zmiksować go z orzeszkami, listkami bazylii i oliwą.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Posmarować go bazyliowym pesto i zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Odstawić na 15 min. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 min.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15