Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 marca 2015
Egzotyczny koktajl śniadaniowy

Koktajle to rzecz, którą uwielbiam. Zazwyczaj miksuję co mi się nawinie pod rękę i przeważnie wychodzi coś dobrego. Dzisiaj, żeby zwiększość wartość odżywczą i tak już myślę bogatego pod tym względem koktajlu dodałam trochę błonnika w postaci płatków owsianych. Całość wyszła smaczna i bardzo pożywna.


Składniki:

  • 1 mango
  • sok z 1 pomarańczy, świeżo wyciśnięty
  • sok z 1 limonki, świeżo wyciśnięty
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka

W wysokim naczyniu umieścić obrane mango, dodac sok z cytrusów, mleko, płatki i miód. Wszystko dokładnie zmiksować, ew. przyprawić do smaku. Gęstość koktajlu można regulować mlekiem, według własnego uznania.

Smacznego:)

piątek, 27 lutego 2015
Koktajl jaglany z wiśniami i cynamonem

Kolejna rzecz z kaszy jaglanej, która powstała w mojej kuchni to koktajl. Uwielbiam gęste, zawiesiste napoje, zazwyczaj ta konsystencja jest możliwa dzięki takim owocom jak banan, awokado czy mango. Tutaj żaden z tych składników nie występuje bo zrobiłam go na bazie kaszy jaglanej i to właśnie ona przyczyniła się do odpowiedniej zawiesistości. Można ją regulować według własnego gustu. Smak przełamują wisienki z  korzennym aromatem. Taki koktajl jest doskonały na śniadanie. Zdrowy i smaczny:)

Składniki na 3-4 porcje:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • miód do smaku
  • ok. szklanka wiśni (użyłam możonych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok pomarańczowy ( u mnie ok. 3 szklanek)

Wiśnie rozmrozić, wrzucic do rondelka, dusić do miękkości. Gdy mają już odpowiednią konsystencję dodać miód do smaku i cynamon. Kaszę jaglaną zmiksować, dodać część soku pomarańczowego, następnei wiśnie z cynamonem (można odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) i dalej miksować. W tym momencie koktajl jest na pewno zbyt gęsty (dla mnie był) więc miksując dalej wlewać sok regulując jego gęstość. Pod koniec dosłodzić miodem według własnych preferencji.

Na zdrowie:)

czwartek, 12 lutego 2015
Kawa ze świeżym imbirem i propozycje na Tłusty Czwartek

Wszyscy dzisiaj smażą pączki, oponki lub faworki więc ja proponuję do nich wspaniałą kawę z imbirowym aromatem. Imbir idealnie pasuje do kawy wiem o tym od dawna jednak do tej pory szukałam najlepszego sposobu na połączenie tych dwóch składników. Można oczywiście zetrzeć kawałek korzenia i dodać do zaparzonej kawy ja jednak proponuję zrobić nieco odwrotnie. Tak przyrządzona kawa smakuje wspaniale.

A oto moje propozycje na Tłusty Czwartek:

Faworki

Faworki Nelly Rubinstein

Faworki staropolskie

Róże karnawałowe

Oponki

Oponki serowe

Pączki tradycyjne

Pączki z ziemniakami

Składniki na 1-2 porcje:

  • 300 ml wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • mleczko

Imbir obrać i pokroić na małe kawałki lub zetrzeć na tarce. W rondelku zagotować wodę z cukrem i imbirem. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. Do filiżanki wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, zalać syropem z imbirem. Wymieszać, podawać z melczkiem lub czarną, według własnego gustu.

Smacznego:)

środa, 28 stycznia 2015
Meloniada

Pod wpływem impulsu sięgnęłam po melona, leżał w domu ze trzy tygodnie, aż w końcu postanowiłam go rozkroić. Z zamrażalnika wyciągnęłam najmniejszy woreczek truskawek i wrzuciłam do blendera, dodałam trochę soku z cytrusów i wyszło coś pysznego. Co prawda napój bardziej na lato niż na zimne lutowe dni ale smakuje wspaniale więc polecam.


Składniki:

  • 1/2 melona
  • ok. szklanki truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 2 szklanek wody może być gazowana ale niekoniecznie
  • 2 szklanki soku pomarańczowego

Truskawki i melona obranego ze skóry zmiksować. Dodać wodę, sok pomarańczowy, sok z cytryny, miód i wszystko dokładnie wymieszać. Latem podawać z lodem.

Smacznego:)

niedziela, 21 grudnia 2014
Świąteczna kawa korzenna

Jeśli ktoś ma ochotę aby w najbliższym czasie  i kawa  smakowała bardziej odświętnie a lubi korzenne smaki polecam prosty sposób. Kawa podana gościom w tej formie na pewno przypadnie do gustu i będzie doskonałym zwieńczeniem świątecznego obiadu.

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka przypraw (cynamon, kardamon, anyż)
  • mleko do smaku
  • cukier

Kardamon i anyż utłuc w możdzierzu, dodać cynamon jesli używamy mielonego. Zmielone przyprawy wymieszać z kawą. Kawę przygotować najlepiej w ekspresie. Podawać z gorącym mlekiem i ew. cukrem.

Smacznego:)

czwartek, 18 grudnia 2014
Wigilijny kompot z suszu z pigwą

Jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych jest kompot z suszu, którego nie cierpiałam, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj też jestem umiarkowana fanką jednak w tym roku będzie on smakował wyjątkowo, gdyż dodam do niego suszoną pigwę.


Składniki:

  • szklanka suszonych jabłek
  • szklanka suszonych gruszek
  • szklanka suszonej pigwy
  • szklanka suszonych śliwek
  • kilka goździków
  • 1-2 laski cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • ok 3 litrów wody
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu 30-40 minut. Kompot odstawić do wystudzenie. Przecedzić i przelać do dzbanka, podawać dobrze schłodzony.
Smacznego:)

niedziela, 09 listopada 2014
Kompot cytrusowy z miętą

O tej porze roku może nie jest to zbyt popularny napój ale z drugiej strony cytrusy właśnie teraz są najlepsze. Kompot ugotowałam ze względu na sporą ilość mięty, jaką wczoraj przywiozłam z działki i nie bardzo miałam na nią pomysł. Jest doskonałym orzeźwieniem, jakkolwiek dziwnie to brzmi w listopadowy dzień.


Składniki:

  • pęczek mięty
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki cukru

Pomarańcze i cytrynę sparzyć. Pokroić na mniejsze kawałki, skórki nie obierać. Owoce włożyć do garnka, zalac wodą, dodać cukier i miętę i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5min. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Smacznego:)

poniedziałek, 29 września 2014
Koktajl z jarmużu i mango

Jarmuż to takie ciekawe warzywo, z którego wiele można wyczarować. Robiłam już i zupę i sałatkę, w koktajlu także jarmuż się pojawił. Wszystko było bardzo smaczne i zdrowe. Jednak dzisiejsze smoothie jest jeszcze lepsze, a sądzę, że jest to zasługa zarówno mango jak i syropu z pędów sosny. Prześliczny zielony kolor zachęca do tego, żeby się napić. Po zmiksowaniu mój koktajl nie był idealnie gładki - chyba mój blender się już wysłużył - więc przetarłam go przez sito.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • garść jarmużu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu z pędów sosny

Do kielicha blendera wrzucić obrane i pokrojone mango, jarmuż. Wlać mleko i syrop z pędów sosny. Wszystko dokładnie zmiksować. Można przetrzeć przez sito. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta należy dolać mleka.

Na zdrowie:)

czwartek, 25 września 2014
Cynamonowa czekolada na gorąco

Nie lubię tego czasu kiedy w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu grzewczego trzeba się  grubo ubierać. Zimne wieczory powodują, że człowiek najchętniej nie wychodziłby spod koca. No chyba, że do kuchni po gorącą czekoladę, która z pewnością umili taki chłodny wieczór. Cynamonowa nuta przyjemnie łaskocze podniebienia, można ją zastąpić kardamonem, imbirem czy tym co kto lubi.


Składniki:

  • 350 ml  mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1-2 łyżki cukru

W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietanką, dodać korę cynamonową. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka, zdjąć z ognia i mieszać , aż czekoalda się rozpuści. Wyjąć korę i przelać do filiżanek.

Smacznego:)

niedziela, 17 sierpnia 2014
Smoothie pomarańczowe

Na śniadanie, do  wczorajszych  grzanek caprese proponuję pyszny koktajl na bazie jogurtu greckiego o smaku pomarańczy. Zwykle do takich koktajli używam maślanki bo wolę nieco rzadszą konsystencję ale tutaj skutecznie rozrzedza ją sok pomarańczowy. Aromat skórki doskonale tu pasuje i pysznie łączy się z cynamonem. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 (niepełna) szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 (zmrożony) banan
  • ew. 2 łyżki miodu

W wysokim naczyniu umieścić banana, sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, ekstrakt i jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować i przelać do szklanek. Wierzch posypać startą skórką pomarańczy. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6