Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 09 lipca 2013
Spaghetti con la mollica ed il basilio

Cóż to za dziwactwo? - można powiedzieć analizując skład dzisiejszego makaronu. Bo żeby jeść makaron z chlebem trzeba chyba być ciekawym ryzykantem lub znać takie połączenie smaków. Ja nie znałam. Ale żeby nie odstraszać tych co nie chcą ryzykować opiszę smak tego dania. Okruszki chleba przysmaża się na chrupiąco, oliwa musi być dobrej jakości, dodatkowo dajemy czosnek, papryczkę, bazylię i parmezan. I to wszystko sprawia, że to z pozoru banalne danie staje się bardzo ciekawe i smaczne.

Źródło: Teresa Capponi-Borawska

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag pokruszonego czerstwego chleba bez skórki
  • 150 ml oliwy extra vergine
  • 50 dag spaghetti
  • 1 papryczka chilli
  • 1 pęczek bazylii
  • sól, pieprz
  • parmezan

Ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli  i pokruszony chleb podsmażyć na patelni na oliwie, tak aby chleb się dobrze zrumienił ale nie przypalił. W międzyczasie ugotować spaghetti. Odcedzić, gdy jest jeszcze al dente i wrzucić na patelnię z chlebem szybko mieszając. Posypać posiekaną bazylią, świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym parmezanem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 30 kwietnia 2012
Kurczak z rozmarynem

Włoski sposób przygotowywania potraw jest tak łatwy i szybki , że można go wykorzystać nawet wtedy, gdy nie mamy czasu. Co prawda niektórzy mają długi weekend i czas by się znalazł ale niekonicznie do stania w kuchni. Dlatego proponuję ekspresowego kurczaka z rozmarynem. Mięso jest aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne. Polecam:)

Źródło: Claudia Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska"

Składniki:

  • 40 g masła
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg (użyłam udek)
  • 175 ml białego wina
  • sól, pieprz
  • ew. szklanka bulionu

Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni i dodać czosnek oraz rozmaryn. Gdy składniki na patelni zaczną skwierczeć ułożyć kawałki kurczaka i smażyć na średnim ogniu, odwracając na drugą stronę, aż uzyskają rumiany kolor. Kurczaka posypać solą i pieprzem,  dolać wino oraz bulion, przykryć i dusić 30-40 minut, aż mięso jest miękkie. Pysznie smakuje z risotto szafranowym.

Smacznego:)

środa, 14 marca 2012
Gnocchi ziemniaczane

Zapraszam na włoskie kopytka czyli gnocchi. Pyszne kluski ziemniaczane, polane smakowitym masłem. Można  też przyrządzić ulubiony sos. Ja do masła dodałam kilka gałązek szałwi i lekko podsmażyłam. Smak i zapach nie do opisania.

Źródło: Szczypta smaku...Włochy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 2 żółtka
  • 125 g zwykłej mąki
  • kilka łyżek masła
  • galązki szałwii

Ziemniaki ugotować, odcedzić i jeszcze gorące przepuścić przez praskę. Do ciasta dodać mąkę, sól, żółtka. Zagnieść krótko ciasto formując kulę. Urywać małe kawałki, rozgniatać ręką nadając im kształt gnochi. Widelem odgniatać ślady. Wrzucac partiami kluski na gotującą się, osoloną  wodę. W międzyczasie rozpuścić masło, podsmażyć na nim gałązki szałwi lub inne zioła. Tak przygotowanym masłem polewać odcedzone kluski.

Smacznego:)

poniedziałek, 12 grudnia 2011
Spaghetti carbonara

Długo przymierzałam się do tego dania. Bardzo szybki i dość popularny przepis na makaron kusił mnie za każdym razem gdy pojawił sie u kogoś na blogu. Dlatego nie wiem czy przypadkiem nie oczekiwałam nie wiadomo jakich smaków podczas gdy makaron nie zachwycił mnie niczym szczególnym. Często robię sosy śmietanowe, także do makaronu ale chyba jednak to jajko w carbonarze mi przeszkadzało za bardzo. Ciekawa jestem Waszej opinii na temat tego dania?

Źródło: Kuchnia, nr 10/2011

Składniki:

  • 200 gr makaronu najlepiej spaghetti 
  • 100 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 jajka ( u mnie tylko 1)
  • 100 ml smietany
  • oliwa z oliwek (do podsmażenia boczku)
  • sól, pieprz

Boczek  pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z pokrojoną cebulą i posiekanym czosnkiem.W miedzyczasie ugotować makaron al dente. Do boczku dodać śmietankę i gotować aż się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem.Wbić jajko i od razu zestawić z ognia, żeby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypać połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki.  Dodać odcedzony makaron i wymieszać, aby sos okleił makaron. Przełożyć na talerze, posypać resztą parmezanu i pietruszki.

Smacznego:)

poniedziałek, 31 października 2011
Calzone

Było to moje drugie podejście do calzone. Pierwsze, niezbyt udane, zniechęciło mnie na jakiś czas ale przecież nie można się poddawać. Spróbowałam drugi raz i wszystko przebiegało zgodnie z oczekiwaniami. Ciasto wspaniale się wyrabiało i  szybko urosło. Przy dwóch pierwszych miałam wątpliwości co do zawijania brzegów bo zamiast robić falbankę, wystające brzegi ozdobiłam widelcem ale nie wyglądało to zbyt dobrze dlatego zawinęłam wystające ciasto do środka i wyszedł mi całkiem zgrabny wałeczek na brzegu pieroga. W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)

Składniki :na ciasto (żródło):

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka 

Składniki na nadzienie:

  • 1 filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • sól. pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła. Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w paski kurczaka, ja obtoczyłam go w przyprawie gyros. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem kilka minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, najpierw pieczarki, potem kurczaka z papryką,  zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego:)

środa, 24 sierpnia 2011
Pasta all Amatriciana

Jakiś czas temu Magda pokazała świetny przepis na makaron. Sos pomidorowy, boczek, ser, zioła, to wszystko zamknięte w jednym daniu. Polecam wszystkim wielbicielom włoskich smaków. Dodatkowym plusem jest oczywiście krótki czas przygotowania.

Składniki

  • 400-500 g pomidorów  (mogą być też z puszki)
  • 200-250 g boczku surowego lub podwędzanego
  • ser pecorino lub parmezan
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 niepełny kieliszek białego wina
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • makaron spaghetti albo bucatini, czyli spaghetti z dziurą w środku

 
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ważne żeby był al dente, w tym czasie przygotować sos.Na smalcu lub oliwie podsmażyć pokrojony w kostkę lub cienkie paski boczek i papryczkę, gdy boczek się podrumieni, ale nie za bardzo, dodać wino i smażyć dalej, aż wino odparuje.Następnie dodać pokrojone pomidory, jeśli używacie świeżych wcześniej należy obrać ze skórki, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut i sos gotowy.Sosem polać makaron i podawać posypane pecorino lub parmezanem.

Smacznego:)

wtorek, 09 sierpnia 2011
Spaghetti z kurczakiem w sosie śmietanowym

U mnie znowu duet kurczaka z suszonymi pomidorami  ale tym razem w  wersji z makaronem. Już sama  nie wiem, która wersja bardziej mi smakuje. Ryż jest dodatkiem natomiast tutaj makaron jest wpakowany do dania  więc stanowi integralną część tej potrawy doskonale łącząc się z pysznym, kremowym sosem z suszonych pomidorów. Pycha:) Przepis pochodzi z majowego numeru Soli i Pieprzu.

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów oleju
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu (lub innych ziół)
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml bulionu z kury
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 400 g makaronu spaghetti
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Pomidory osączyć i pokroić w paski. Wymieszać z rozmarynem i dusić około 3 minut na rozgrzanym oleju. Włożyć mięso i mieszając, smażyć aż się przyrumieni. Wlać bulion, dodać śmietanę, wymieszać. Gotować ok.10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, a następnie wymieszać z mięsnym sosem. Rozłożyć na talerzach i posypać parmezanem.

Smacznego:)

czwartek, 02 czerwca 2011
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem w sosie beszamelowym

Lazania to danie, które mało kiedy mi się udaje pod względem wizualnym. Zazwyczaj robię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym ale ostatnio rozsmakowałam się w szpinaku i dlatego chętnie skorzystałam z przepisu znalezionego w czerwcowym numerze Soli i Pieprzu. Makaron ze szpinakiem smakuje wspaniale, do tego kurczak i sos beszamelowy. Tak mi smakowała ta lasagne, żę mam już w planach następną. Może w końcu wyjdzie mi równie ładna co smaczna.

Składniki:

  • 600 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 150 g ricotty
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wina białego lub mleka
  • 250 g śmietany ( dałam 30 %)
  • gałka muszkatołowa
  • makaron lasagne
  • 4 łyżki startego parmezanu

Szpinak podsmażyć na rozgrzanej oliwie z czosnkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ricottą. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Usmażyć na rumiano. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Szalotkę obrać, posiekać i zeszklić na reszcie rozgrzanej oliwy. Oprószyć mąką, chwilę smażyć. Następnie wlać wino i wymieszać. Chwilę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać. Sos doprawić do smaku solą, gałką i pieprzem. Niewielką ilość sosu wlać do naczynia żaroodpornego, położyć część płatów lasagne i polać sosem. Następnie wyłożyć część szpinaku i pomidorów. Polać sosem i przykryc płatami lasagne. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być polane sosem płaty laasgne. Wierzch oprószyć parmezanem (posypałam zwykłym tartym serem). Zapiekać aż makaron będzie miękki, ok. 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego:) 

czwartek, 26 maja 2011
Muszle nadziewane kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów oraz wyniki konkursu

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie Lubelli. Jak widać po liczbie komentarzy oraz tym co tam zostało napisane makarony sa bardzo popularne. Dzisiaj po pracy dokonałam losowania i obiecane zestawy makaronów pojadą do następujących osób:

  • aga7-009
  • cabernet
  • biedr_ona
  • moni-a11
  • monika-wino-i-oliwki

Szczęśliwych zwycięzców proszę o kontakt na adres wiosenka27@gazeta.pl, celem  podania adresu do wysyłki makaronów.

Gratuluję:)

Z produktów, które przysłała mi Lubella  zrobiłam dzisiaj bardzo smaczny obiad. Duże muszle nadziałam kurczakiem, zalałam sosem z suszonych pomidorów a po upieczeniu posypałam parmezanem. Dania nie trzeba solić bo pomidory są już wystarczająco słone. Makaronu nie gotowałam, dopilnowałam tylko, aby każda muszla była całkowicie zanurzona w sosie. Jest to danie we włoskim klimacie no ale koszyk od Lubelli był nawet przewiązny wstążeczkami w kolorze  flagi Włoch.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 10 plasterków suszonych pomidorów
  • mały kubeczek śmietanki
  • makaron duże muszle
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • bazylia
  • pieprz
  • oliwa

Kurczaka pokroić na kawałki i usmażyć. Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę. Dodać pokrojone pomidory i chwilę razem przesmażyć. Zalać bulionem oraz śmietanką. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie przełożyć pomidory z sosu do kurczaka i nadziewać muszle. Ułożyć je w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym i zalać pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Jeśli muszle są całkowicie zanurzone w sosie to ten czas powinien wystarczyć aby były miękkie. Po wyjęciu posypać startym parmezanem oraz bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego:)

 

środa, 25 maja 2011
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Nie było to moje pierwsze podejście do canelloni ale napewno najlepsze. Udał mi się zarówno  farsz szpinakowy jak i nadzianie rurek poszło gładko. Może tylko efekt wizualny pozostawia trochę do życzenia ale smakowo było całkiem dobrze. Całość zalałam sosem pomidorowym, dość rzadkim więc makaron był mięciutki. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest.

A jeśli i Wy chcecie  ponadziewać sobie takie rurki tym czy innym farszem zapraszam do konkursu, który trwa jeszcze tylko dzisiaj.

Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 375 g ricotty
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • 12 rurek cannelloni
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • oliwa

2 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z koncentratem pomidorowym, oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Można dolać trochę wody, żeby sos był rzadki.

Pozostałe 2 ząbki czosnku (lub więcej) podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać ricottę. Tak przygotowanym, zimnym  farszem nadziewać rurki. Układać je w wysmarowanym, żaroodpornym naczyniu. Zalać sosem pomidorowym Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia ok. 40 minut.

Smacznego:)

 

 
1 , 2