Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 22 maja 2014
Musaka

Od bardzo dawna planowałam zajrzeć do kuchni greckiej a tam jednym z najpopularniejszych dań jest musaka czyli zapiekanka mięsna z bakłażanem. Jest wiele wariacji na temat musaki ale jeśli ktoś gustuje w kuchni aromatycznej, gdzie dominuje mięso ale są obecne i warzywa to na pewno każda interpretacja tego dania będzie dobra.

Źródło

Składniki:

  • 2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, posiekane
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 600 ml mleka
  • 120 g masła
  • 100 g mąki
  • 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie sera typu greckiego
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).

Smacznego:)

poniedziałek, 04 czerwca 2012
Kotlety mielone z fetą

Takie kotlety najbardziej znane są w Grecji i nazywają się bifteki. Widziałam wersję z kawałkami sera w masie mięsnej ale także z serowym farszem. Ponieważ lubię wszelkiego rodzaju nadziewane kotlety zdecydowałam się wlaśnie na taką wersję. Kotlety są bardzo smaczne, pachnące ziołami przywodzą na myśl słoneczne lato w Grecji.

Źródło

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 łyżka naturalnego jogurtu
  • 100 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wszystkie składniki oprócz fety wymieszać dodając 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Dobrze wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować owalne kotlety w środek wkładając kostkę fety. Smażyć na rozgrzanej patelni, na małym ogniu  ok. 15 min.

Smacznego:)

poniedziałek, 12 lipca 2010
Sznycel po grecku z fetą i oliwkami

Tak bardzo zaciekawiło mnie to danie, że nie czekałam długo, żeby je zrobić. Taka forma przyrządzenia sznycla drobiowego zachwyciła mnie pod każdym względem bo danie jest nie tylko smaczne ale i kolorowe.W przepisie podano 4 papryki pepperoni, ja dałam dwie i to też jest dużo więc jeśli ktoś nie jest smakoszem pikantnych dań radzę zmniejszyć ilość do 1. Zamieniłam też oliwki zielone na czarne bo jakoś nigdy nie kupuję zielonych a czarne w lodówce  mam zawsze. Sznycle podałam z zapiekanymi ziemniakami. Przepis ten pochodzi z lipcowego numeru Soli i Pieprzu.

Składniki:

  • 250 g pomidorów
  • 4 papryki pepperoni (dałam 2)
  • 60 g zielonych oliwek (dałam czarne)
  • 100 g fety
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 4 kotlety z indyka ( u mnie kurczak)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Pomidory i papryki umyć. Z pepperoni usunąć gniazda nasienne. Oliwki, papryki i pomidory pokroić w plastry, fetę pokruszyć. Zioła umyć i osuszyć. Z gałązek tymianku oberwać listki a z rozmarynu igiełki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kotlety umyć, oszuszyć i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć na blachę. Na mięsie rozłożyć pomidory, oliwki i pepperoni. Wierzch posypać ziołami i fetą. Całość oprószyć solą i pieprzem i piec około 10 minut.

Smacznego:)