Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 stycznia 2012
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa, której korzenie wywodzą się z Francji, zawsze kojarzyła mi się  z elegancją i takim wyrafinowym smakiem . Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty a smak? Naprawdę dobry. Kto nie próbował, bardzo zachęcam.

Źródło: Moje Gotowanie, nr 11/2011

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 dużych cebul
  • sól
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 3 gałazki świeżego tymianku
  • pieprz
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 szklanki startego żółtego sera

W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i kilka szczypt soli. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, żeby cebula się nie przypaliła. Kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. Dolać wino i bulion, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem do smaku.Gotować na niewielkim ogniu jeszcze ok. 15 minut. Mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Na wierzch ułożyć tosty ( w razie potrzeby przyciąć) i posypać obficie tartym serem. Ustawić miski na blasze do pieczenia, wstawić pod rozgrzaną grzałkę i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Smacznego:)

czwartek, 17 listopada 2011
Coq au vin czyli kogut w winie

Po maratonie tradycyjnych dań polskich, chcę zaprezentować danie z kuchni francuskiej. Kogut w winie to francuski klasyk i jak to zwykle bywa, pewnie w całej Francji nie ma jednego przepisu na to mięso a każdy region dodaje coś od siebie. Przejrzałam wiele przepisów i do wspólnych składników należą oprócz kurczaka oczywiście, boczek, cebulki, pieczarki no i wino. Wykorzystałam czerwone, jednak  polecałabym  białe. Mięso przejmuje kolor wina i staje się przez to, jak dla mnie,  średnio atrakcyjne pod względem wizualnym. To jest oczywiście tylko moje subiektywne odczucie więc nie musicie się nim sugerować. Nie mniej jednak całość jest bardzo smaczna a danie z pewnością nadaje się na specjalną okazję.

Źródło: Kuchnia, nr 10/2011

Składniki:

  • 1 duży kurczak (2 kg) - dla tych co nie mają dostępu do  koguta
  • 100 g masła
  • 6 łyżek oleju
  • 40 g mąki
  • sól
  • 250 g marynowanych cebulek
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz, sól
  • 300 g małych pieczarek
  • 250 g wędzonego boczku

Składniki na marynatę:

  • 2 marchewki pokrojone w plastry
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w cząstki
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 butelki czerwonego wina
  • 60 ml oleju

Kurczaka podzielić na kawałki. Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki, zanurzyć w niej kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dzięki marynowaniu w czerwonym winie mięso nasyci sie jego aromatem, skruszeje i nabierze miękkości. Wyjąć kurczaka z marynaty, osuszyć. Obsmażyć w brytfannie lub na głębokiej patelni na  maśle z olejem. Wrzucić warzywa i zioła wyłowione z marynaty i smażyć na maśle 5 minut. Dodać mąkę i dusić 2 minuty. Wlać płyn z marynaty, posolić i zagotować. Przykryć i wstawić  na 40 minut do rozgrzanego piekarnika (220 stopni). W tym czasie wrzucić na patelnię marynowaną  cebulkę, zalać wodą i doprawić łyżką cukru, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości aż woda odparuje. Pieczarki pokroić w ćwiartki, obsmażyć na maśle i dusić, doprawiając do smaku. Kiedy woda odparuje z pieczarek, zmieszać je z cebulką. Bekon pokroić w paski, obsmażyć na skwarki i dodać do cebulek z pieczarkami. Wyjąć kurczaka z brytfanny. Powstały płyn przecedzić, warzywa przetrzeć a potem dodać do pieczarek z cebulkami i boczkiem. (Ja pominęłam ten etap bo chciałam mieć warzywa w kawałkach).Włożyć kurczaka do brytfanny, zalać mieszaniną warzywno-pieczarkową. Dusić pod przykryciem 5 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 15 sierpnia 2011
Kurczak po prowansalsku

Przepisów na kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z kurczaka, które przygotowałam. W orginale, w kurczaka wkłada się bukiecik z rozmarynu i tymianku i udka związuje się bawełnianą nicią. Ponieważ ja piekłam tylko udka, ograniczyłam się do posypania mięsa posiekanymi ziołami. Popularność tego dania w dużym stopniu zależy od dodatku warzyw, które pieczone razem z mięsem mają wspaniały smak o czym zresztą już wiedziałam bo przekonałam się niedawno. Bardzo polecam tego kurczaka, na świąteczny lub niedzielny obiad nadaje się idealnie. Przepis pochodzi z książki Jamie Fletwood Jeden garnek-wiele potraw.

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1,2 kg (u mnie udka)
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki rozmaryny i 8 gałązek tymianku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wina lub bulionu

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni ( z termoobiegiem do 180). Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Część rozmarynu i tymianku i włożyć w środek kurczaka, resztę posiekać. Udka kurczaka, jeśli pieczemy w całości, związać bawełniana nicią. Pozostałe zioła wymieszać z częścią oliwy. Posmarować mięso. Piec ok. 20 minut w natłuszczonej formie, od czasu do czasu smarując resztą marynaty i ewentualnie podlewając odrobiną wody. Kurczaka obrócić i piec kolejne 20 minut. W tym czasie wszystkie warzywa pokroić w plasterki lub kawałki. Ułożyć je wokół kurczaka, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą. Wlać wino lub bulion i piec jeszcze ok.40 minut (ja piekłam krócej).

Smacznego:)

wtorek, 25 stycznia 2011
Croque madami

...czyli grzanki po francusku z jajkiem sadzonym. Przepis na takie pyszne śniadanie znalazłam w książce  Dania domowe wyd. Wega. Bardzo zaskoczyły mnie te tosty bo szczerze mówiąc nie spodziewałam się żadnych ekscesów. Tymczasem  przekonałam  się, że tak połączone i przyrządzone wydawałoby się zwykłe i codzienne składniki łączą się w niesamowitą kanapkę. A tym wspaniałym łącznikiem tutaj okazała się być musztarda. Gdyby jej nie było tost smakowałby podobnie jak Przysmak Monte Christo albo Tosty włoskie z mozzarellą  a tak smakował niepowtarzalnie.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 4 kromki jasnego pieczywa
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 plasterki sera gruyere
  • 2 plastry szynki wieprzowej
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

Jajko wbić do miski, wlać mleko i lekko ubić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki pieczywa posmarować masłem, połowę kromek posmarować musztrdą. Kłaść po plasterku sera i szynki, przykrywać drugą kromką. Pozostałą porcję masła i oleju rozgrzać na dużej patelni. Zanurzać tosty w masie jajeczno - mlecznej i smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony.Usmażyć jajka sadzone. Grzankę przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć jajko sadzone. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

środa, 10 marca 2010
Francuska zapiekanka ziemniaczana

Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.

Składniki:

  •  1 ząbek czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag cebuli
  • 4 dymki
  • 50 g masła
  • 50 g słodkiej śmietanki 36 %
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 500 ml bulionu z kury

Czosnek obrać, przekroic na pół i natrzeć nim naczynie żaroodporne. Następnie nasmarować je tłuszczem. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić lub zetrzeć na cienkie plastry. Cebule drobno pokroić i zeszklić na maśle. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dodać ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać  do 180 stopni. Plastry ziemniaków i masę cebulowo - serową układać na zmianę warstwami w przygotowanym naczyniu. Składniki polać bulionem tak, aby były odrobine przykryte. Piec ok. 60 minut na złocistobrązowo. Jesli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba nakryć folią.

Smacznego:)

piątek, 12 lutego 2010
Cordon bleu

Wiem, że orginalna wersja cordon bleu  jest z cielęciny, ale nie jest to towar zalegający na półkach sklepowych, więc zapożyczyłam tę nazwę dla kotleta z wieprzowiny a na swoją kolejkę czeka jeszcze filet z kurczaka. Danie jest przepyszne dlatego  jeszcze nie raz przełożę mięso serem, smakuje wspaniale. 

Składniki:

  • 4 duże kawałki schabu
  • sól, pieprz
  • musztarda
  • 4 plastry sera
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • olej i masło do smażenia
  • 2 łyżki białego wina

Schab lekko rozbić, opróśzyć solą i pieprzem. Posmarować cienko musztardą, przykryć plastrem sera.. Złożyć na pół. Mięso oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku i tartej bułce, Smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem, lekko skrapiając winem.

Smacznego:)