Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 10 grudnia 2011
Smażony makaron z zieloną fasolką

Przedstawiam dzisiaj mój ostatni chiński przepis w tym roku. Do tej kuchni jeszcze z pewnością wrócę i to nie raz ale tymczasem trzeba zacząć planować menu świąteczne. Bardzo dziękuję Irenie i Andrzejowi za zorganizowanie akcji Z widelcem po Azji . Była to dla mnie wspaniała wyprawa przez różne kraje  tej części świata, co prawda niektórych wogóle nie odwiedziłam a inne wyjątkowo często no ale za każdym razem było pysznie.

Składniki:

  • 20 dag chińskiego makaronu
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag zielonej fasolki
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Makaron ugotować, wypłukać kilka razy w zimnej wodzie, dokładnie osączyć, wymieszać z łyżką oleju, odstawić. Olej mocno rozgrzać na woku na średnim ogniu. Włożyć posiekany czosnek i mięso pokrojone w kostkę, stale mieszając smażyć 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, odstawić.Wlać na patelnię łyżkę oleju, rozgrzać przez pół minuty na ostrym ogniu. Dodać do gorącego oleju paprykę pokrojoną w paski i fasolkę i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać mięso i makaron  oraz przyprawy i smażyć kolejne kilka minut. Podawać od razu.

Smacznego:) 

niedziela, 04 grudnia 2011
Kurczak z sezamem i warzywami

Polecam dzisiaj smaczne danie z kurczaka z aromatycznym sezamem i chrupkimi warzywami. W orginalnym przepisie wystąpił indyk jednak ja użyłam kurczaka bo indyk nie zawsze jest dostępny. Danie można podać z chińskim makaronem , ja tym razem zdecydowałam się na ryż. Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Źródło: Wendy Hobson 1000 klasycznych potraw chińskich

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 80 ml bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 czerwone papryki (lub różnokolorowe)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kilka plastrów ananasa
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Papryki pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paski. Ananasa, cebulę  i marchewki również pokroić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. W miseczce wymieszać sos sojowy, bulion, skrobię i cukier. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka ok. 3-4 minuty. Wyjąć i odstawić. W woku rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilka minut, aż zmiękną, ale pozostaną kruche. Dodać  sos sojowy  i olej sezamowy. Całość wymieszać, dobrze podgrzać i wyjąć z woka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do woka wrzucić ponownie kurczaka, przecisnąć przez praskę czosnek i całość zalać sosem. Doprowadzić do zagotowania, potrzymać na ogniu ok. 2-3 minut. Dodać sezam, wymieszać i natychmiast podawać.

Smacznego:)

niedziela, 20 listopada 2011
Wieprzowina w sosie bazyliowym z trawą cytrynową

Z przyjemnością przyjęłam kolejną paczkę z produktami firmy Blue Dragon. Tym razem testowaliśmy produkty z kuchni chińskiej. W paczce znajdowały się dwa sosy do mięs, 4 sosy w saszetkach idealne do stir-fry, sos ostrygowy oraz makaron pełnoziarnisty. Z ksiąeczki, która była dołączona do paczki wybrałam przepis na wołowinę w sosie bazyliowym z trawą cytrynową zmieniając jednak mięso na wieprzowinę. Z przyjemnością i spokojnym sumieniem mogę zareklamować te produkty bo są naprawdę warte polecenia. Danie bardzo nam smakowało a to że kuchnia chińska jest chyba jedną z najszybszych i w związku z tym bardzo często u mnie gości to już wiecie. Obiad podałam do ryżu, chociaż muszę przyznać, że makaron pełnoziarnisty bardzo mnie kusił jednak zostawiłam go do następnego dania, które już wkrótce. Wieprzowinę w sosie bazyliowym z trawą cytrynową  dopisuję także do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 1 saszetka sosu bazyliowego z trawą cytrynową
  • 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 200 g polędwicy wołowej (użyłam wieprzowej) pokrojonej w paski
  • czerwona papryka
  • zielona papryka

Na rozgrzanym oleju podsmażyć do miękkości mięso, dodać pokrojone warzywa i smażyć około 2 minut. Dodać sos bazyliowy, wymieszać i smażyć wszystko do momentu idealnego podgrzania i ulubionej chupkości mięsa i warzyw. Podawać z ryżęm lub chińskim makaronem

Smacznego:)

czwartek, 27 października 2011
Wieprzowina po kantońsku

Kolejne danie chińskie w mojej kuchni to tradycyjna wieprzowina z regionu kantońskiego. Papryka, ananas i chińskie przyprawy gwarantują bardzo smaczny obiad. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

 

Składniki:

  • 2 grube kotlety wieprzowe 
  • 4 plastry ananasa z puszki   
  • 1  papryka
  • 1 marchewka,
  • 3-4 łodygi selera naciowego,
  • 1 pęczek zielonej cebulki razem ze szczypiorem
  • olej
  • sól, pieprz.
  • sok z ananasa  
  • 3 łyżki octu winnego z białego wina
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól, pieprzu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej.

Do soku z wodą dodać ocet, sos sojowy, bulion, cukier, sól i pieprz. Dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać trzepaczką. Plastry ananasa pokroić na 8 części. Paprykę oczyścić usuwając nasiona i powięzi, po czym pokroić w paski. Marchewkę obrać, pokroić na kawałki długości ok. 5-6 cm, pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, które z kolei pokroić w słupki. Cebulki umyć - jeśli są duże to główki pokroić w piórka, jeśli są małe to razem ze szczypiorem pokroić na kawałki 2,5 cm. Selera oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w cienkie paseczki. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej (ok. 2 łyżek) i wrzucić mięso. Smażyć na sporym ogniu, aż nabierze rumieńców - nie zapominając o mieszaniu. Dodać warzywa i smażyć ok. 3-5 minut, aż zmiękną. Oczywiście cały czas mieszając. Wymieszać jeszcze raz sok i zalać mięso z warzywami. Dodać ananasa i doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Danie podawać z ryżem.

Smacznego:)

wtorek, 18 października 2011
Makaron po chińsku z brokułami

Kolejny raz kuchnia chińska i makaron błyskawiczny uratowały mi życie. Pyszne danie z chrupiącymi warzywami i mięsem oraz egzotycznymi przyprawami pojawia się u mnie wtedy kiedy nie mam czasu. To naprawdę zadziwiające, że tak się dzieje. Z drugiej strony ten ciągły pośpiech zaczyna mnie już denerwować. Często robię szybkie obiady,  a tak naprawdę to przecież lubię te czasochłonne i bardziej skomplikowane przepisy. Nie wiem jak  długo tak pociągnę ale wiem, że nawet ten pyszny obiad zjedzony ekspresowo nie służy   zdrowiu. Niestety. Dzisiejszy makaron jest moja propozycją do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu ryzowego
  • 4 łyzki oleju ryżowego
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron błyskawiczny
  • só, pieprz

Mięso pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną marchewkę. Smażyc chwilę. Wlać bulion i dusić kilknaście minut. Dodać pozostałe przyprawy. Pod koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić razem z mięsem aż wszystko będzie odpowiedniej miękkości. Makaron błyskawiczny zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić. Dołożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

środa, 28 września 2011
Wieprzowina w sosie śliwkowym

Nie znoszę września. Wiem, że jest  to piękny miesiąc zwłaszcza gdy jest taka pogoda jak ostatnio ale pracując w szkole mam wrażenie, że jest to najgorszy miesiąc w roku. Zanim wszystko się na dobre rozkręci i nabierze swojego rytmu zdążę się tak zmęczyć, że zapominam, że dopiero co były wakacje. A jak wyskoczy coś niespodziewanego to już wogóle nie mogę się odnaleźć. Dlatego rytm mojego bloga może zostać zakłócony chociaż bardzo się staram aby tak nie było. I dlatego też dzisiaj przedstawiam kolejny ekspresowy obiad. Przy okazji jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Źródło: 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska pod red. Wendy Hobson

Składniki:

  • 450 g wieprzowiny na gulasz
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 dymek
  • 4 marchwie

Mięso zamarynować w czosnku, soli i koncentracie pomidorowym, sosie śliwkowym, sosie sojowym, curry, papryce i pieprzu przez 30 minut. Rozgrzać olej i smażyć mięso na lekki brąz. Zdjąć z woka. Dodać warzywa do tłuszczu na patelni i smażyć tak długo, aż zmiękną. Dodać mięso i podgrzać przed podaniem. Ja wymieszałam z makaronem błyskawicznym.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 września 2011
Potrawka z kurczaka

Bardzo szybka, i bardzo smaczna potrawka z kurczaka, na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej książce o kuchni chińskiej. Jest to danie idealne wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowaniu obiadu. Przepis zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Fileta pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. Dodać pokrojoną paprykę i fasolkę szparagową. Dodać ocet, sos śliwkowy i podlać odrobiną wody. Dusić aż warzywa i mięso będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

piątek, 23 września 2011
Sajgonki z kurczakiem

Latem robiłam sajgonki z mięsem mielonym  i tak mi się spodobały, że już wtedy postanowiłam spróbować wersję z kurczakiem. Tym razem jednak nie smażyłam ich, jedynie zawinęłam w namoczony papier ryżowy.  Dzięki temu są delikatniejsze w smaku no i zdrowsze. Przepis zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • filet z kurczaka
  • włoszczyzna (marchew, por, kapusta)
  • sól, pieprz
  • sos do podania
  • olej do smażenia

Papier ryżowy namoczyć według opisu na opakowaniu. Na patelni z olejem przesmażyć pokrojone mięso z kurczaka. Przełożyć na talerzyk, a na tej samej patelni usmażyć nieco mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paseczki. Warzywa doprawić do smaku i posiekać dużym nożem. Mięso połączyć z posiekanymi warzywami, doprawić do smaku. Arkusze papieru ryżowego posmarować farszem i zwinąć jak krokiety. Podawać "na surowo" lub usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego:) 

wtorek, 06 września 2011
Wieprzowina w czerwonym sosie

Zaczął się nowy rok szkolny i czas wrócić do codziennych obowiązków a to oznacza przygotowywanie szybkich obiadów. Dlatego sięgam po moją książkę o chińskiej kuchni, z której korzystałam juz wiele razy i jeszcze nie raz będę. Wszystkie dania, które z niej zrobiłam wydają się podobne ale nie do końca tak jest. Dzisiejsze jest słodkawo-ostre, mięso jest kruche a sos  aromatyczny i naprawdę smaczny. Danie podałam z chińskim makaronem błyskawicznnym ale można też zaserwować go z ryżem Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 450 g wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 3 marchwie
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • 300 ml bulionu z kury
  • 2 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody

Rozgrzać olej i usmażyć mięso na lekki brąz. Dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, wino, bulion, sos śliwkowy,ocet winny, cukier. Doproawdzic do wrzenia i dusic okołó 30 minut.Zmieszać mąkę  z wodą, dodac do sosu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszająć do momentu aż zgęstnieje.

Smacznego:)

niedziela, 31 lipca 2011
Wieprzowina z ananasem

Żeby nie było, że jemy tylko kurczaka, zrobiłam coś z wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki  z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione. Tym razem podałam do ryżu bo wszystkie chińskie dania z makaronem już mi się mieszają i wydają podobne a mam ich wiele jeszcze do wypróbowania. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 dag mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag grzybów
  • 10 dag ananasa
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 450 ml bulionu z kury
  • 1 łyżeczka cukru
  •  swieżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Rozgrzać olej, dodać sól i czosnek i smażyć na lekki brąz. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażać przez 2 minuty. Dodać cebulę, grzyby, paprykę i ananasa. Podsmażać przez kilka minut. Dodać wino, bulion, oraz cukier i przyprawić pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić kilka minut. Wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym oraz mąką kukurydzianą. Dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, az zgęstnieje i zrobi się klarowny.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4