Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 20 marca 2015
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami i sosem beszamelowym

Dzisiejsze danie jest bardzo wygodne. Wszystkie składniki można sobie podszykować wcześniej np. rano albo nawet poprzedniego dnia a po przyjściu z pracy włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Obiad będzie bardzo szybki. Smaki tradycyjne a więc raczej wszystkim powinno odpowiadać.


Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki
  • 10 dag sera żółtego

Składniki na sos beszamelowy:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu
  • sól, pieprz

Masło rozpuścić na patelni, dodac mąkę, wymieszać energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Wlać mleko i bulion, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę mleka lub bulionu. Przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotowć w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Jajka obrać ze skorupki, pokroić w cząstki. Pieczarki również pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w talarki, delikatnie podsmażyc na oleju.

W wysmarowym naczyniu ułożyć ziemniaki, jajka, pieczarki i cebulę. Wszystko zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min. 5 min przed końcem posypać starym żółtym serem. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zapiekanka doskonale smakuje z pomidorami.

Smacznego:)

sobota, 09 listopada 2013
Zapiekanka ziemniaczana z wędzoną rybą

Często mam problem co zrobić z ziemniakami, które zostają z obiadu. Gdyby były całe to bym je pokroiła w plasterki i przysmażyła na rumiano, tłuczonych nie lubię. Dlatego postanowiłam je użyć do czegoś zupełnie innego. Bezpośrednią inspiracją był dla mnie Sheperd's pie jednak tylko jeśli chodzi o użycie ziemniaków. Pozostałe składniki to moja inwencja. Wiedziałam, że ryba wędzona będzie pasować, natomiast bardzo miłym zaskoczeniem był dodatek słodkawej kukurydzy. Również pieczarki wpasowały się idealnie do kompozycji smakowej. Polecam tę zapiekankę.

Składniki:

  • 5-6 ugotowanych i stłuczonych ziemniaków
  • 1 duża wędzona makrela
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki

Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości. Ugotowane i stłuczone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej ryby, na to wysypać odsączoną kukurydzę i oraz usmażone pieczarki. Jajko rozmieszać ze śmietanką, przyprawić solą i pieprzem. Polać zapiekankę masą śmietankowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min. Przed podaniem posypać zieleniną.

Smacznego:)

niedziela, 14 kwietnia 2013
Przekładaniec mięsno-pieczarkowy z serem

Dzisiaj mam ciekawą propozycję na danie, które można zaserwować gościom. Jest to przekładaniec zawierający  warstwy 2 gatunków mięs, pieczarki i żółty ser. Wszystko jest wykończone warstwą śmietany, bogato oprószonej przyprawami. Porcja jest dość duża, więc najlepiej zaplanować ją na jakąś imprezę. Danie jest znakomite na ciepło i bardzo dobrze smakuje także na zimno.

Źródło: Ewa Wachowicz

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 80 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • masło do smażenia
  • 30 dag sera żółtego
  • 1 kg mięsa mielonego
  • bułka namoczona w mleku
  • jajko
  • 4 ząbki czosnku szklanka gęstej śmietany

Filety z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami, sola i pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania, posmarować niewielką ilością oleju. Pieczarki i jedną cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce masła,przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na filety. Na pieczarki z cebulą zetrzeć ser żółty- na tarce o grubych oczkach, Na ser wyłożyć warstwę przygotowanego mięsa mielonego-do mięsa dodać namoczoną w mleku bułkę, jajko, posiekany czosnek oraz cebulę usmażoną na łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem i wyrobić. Wyrównać i docisnąć. Śmietanę wymieszać z przyprawami i wyłożyć na mięso. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Jeśli wypłynie zbyt dużo wody, trzeba ją zlać.

Smacznego:)

sobota, 11 sierpnia 2012
Zapiekanka z czerwonej soczewicy

Tak, to słoneczne  danie to zapiekanka z czerwonej soczewicy, która po ugotowaniu staje sie żółta, dodatkowo kolor został "podrasowany" kurkumą. Sama soczewica jest dość mdła w smaku dlatego potrzeba dużej ilości czosnku oraz ziół. Ja zdecydowałam się na tymianek bo jest to moje ulubione zioło ale myślę, żę będzie tez pasować majeranek lub rozmaryn. Zapiekanka jest bardzo dobra zarówno  na ciepło jak i na zimno. Koniecznie z kleksem śmietany lub jogurtu.

Źródło: Sól i Pieprz

Składniki:

  • 400 g  czerwonej soczewicy
  • 120 g twardego żółtego sera
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 5-6 ząbków czosnku (dałam 4)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 60 g drobnej bułki tartej
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i bułka do formy
  • 1-2 łyżki oliwy

Soczewicę wsypać na sito, opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka. Zalać zimna wodą, dodać nieco soli, gotować ok. 30 minut aż się rozgotuje. Ser zetrzeć. Soczewicę wystudzić. Dodać kurkumę, starty ser, wymieszać z przeciśniętym przez praskę obranymi ząbkami czosnku. Jaja rozkłócić, dokładnie wymieszać z soczewicą. Następnie wyrobić stopniową wsypując mąkę i drobną bułkę tartą. Masę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć masę z soczewicy, wygładzić wierzch i skropić oliwą. Piec ok. 35 minut. Przestudzoną zapiekankę kroić w plastry i podawać ze śmietaną lub jogurtem. Pasuje tu także sałata lub surówka.

Smacznego:)

Tagi: soczewica
07:22, wiosenka27 , Zapiekanki
Link Komentarze (7) »
środa, 20 czerwca 2012
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem w sosie serowym

Ostatnio rzadko przygotowuję mięsne dania bo upały nie sprzyjają takiemu jedzeniu. Za to makaron ze szpinakiem jak najbardziej. Przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut. Trzeba uważać z solą bo spora ilość sera sprawia, że danie jest i tak słone. 

Źródło: Opakowanie szpinaku

Składniki:

  • 100 g szpinaku
  • 200 g makaronu
  • 100 g sera pleśniowego typu rokpol
  • 100 ml śmietany 22%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kawałek sera żółtego

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szpinak ugotować do miękkości, odlać wodę, dodać masło, czosnek, przesmażyć. Wlać śmietanę i dodać ser. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać sos, wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypać startym serem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.

Smacznego:)

czwartek, 24 maja 2012
Kolorowa zapiekanka makaronowa w sosie beszamelowym

Zapiekanka makaronowa to danie które mogę robic kilka razy w tygodniu, zmieniając dodatki do makaronu. Najczęściej robię z papryką, pieczarkami i szynką a dzisiaj proponuję kolorową zapiekankę z makaronem i marchewką. Łatwa, szybka i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 2 duże marchewki
  • 1 brokuł
  • 1 filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (może być nawet do gyrosa)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • kawałek żółtego sera

Fileta pokroić w kawałki, usmażyć na rumiano obtoczonego w przyprawie. Brokuła ugotować al dente, marchewki pokroić w kostkę i też ugotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Rozgrzać oliwę na patelni, wsypać mąkę i przesmażyć, wlać bulion i mleko i zagotować. Mieszać szybko, żeby nie powstały grudki. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać kawałek startego żółtego sera. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, kurczaka, brokuła i marchewkę. Dokładnie wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać zapiekankę sosem beszamelowym i wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 170 stopniach.

Smacznego:)

piątek, 20 kwietnia 2012
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Może znowu ktoś mi napisze, że taka zapiekanka na kolana go nie powaliła ale nam bardzo smakowała. Mięso było dobrze przyprawione, dodatek pieczarek z cebulą idealnie tu pasował a podałam zapiekankę w towarzystwie naszego ulubionego mixu sałat. Pewnie, że nie jest to obiad królewski ale kto by jadł takie(tzn. królewskie) obiady w tygodniu.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Oczyszczonego fileta pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i usmażyć. Zdjąć kurczaka z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucic paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyć i zdjąć na talerz. Wrzucić posiekane pieczarki  z cebulą i poddusić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć najpierw usmażonego kurczaka, następnie paprykę oraz pieczarki z cebulą. Jajko, mleko i mąke wymieszać tak, żeby nie było grudek. Zalać tym kurczaka z warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w 180 stopniach, aż jajko będzie dobrze ścięte a wierzch rumiany.

Smacznego:)

wtorek, 28 lutego 2012
Zapiekanka chłopska

Proste jedzenie zawsze cieszy się dużą popularnością. Dzisiejsza zapiekanka składa się z trzech składników: ziemniaków, kapusty i kiełbasek. Ja użyłam kiełbasek śniadaniowych ale możecie użyć swoich ulubionych. Żeby skrócić czas zapiekania najpierw podgotowałam ziemniaki. Zapiekanka bardzo nam smakowala.

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • pół kapusty
  • 10 kiełbasek
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu
  • ulubione zioła

Ziemniaki podgotować 15 minut. Kapustę poszatkować i odważyć w drugim garnku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, na to kapustę, posypac ziołami,  na wierzchu ułożyć kiełbaski. Całość podlać bulionem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego:)

piątek, 24 lutego 2012
Zapiekanka z ryżem i warzywami

Ta zapiekanka przywołuje na myśl lato ponieważ zawiera warzywa, które ewidentnie kojarzą się z tą porą roku. Mnie osobiście bardzo  przypadła do gustu. Ja nazwałabym ją pieczonym risotto pomidorowym bo pomidory są tu mocno wyczuwalne. Danie jest lekkie i bardzo smaczne.

W dalszym ciągu czekam na Wasze propozycje do konkursu herbacianego Dilmah:)

Źródło

Składniki:

  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g bakłażana
  • 400 g cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli, posiekanej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
  • 100 g surowego ryżu Arborio do risotto (lub zwykłego białego ryżu)
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 250 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowo do podania
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 - 200 g tartego sera

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę (około 2,5 cm). Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu mieszając od czasu do czasu (około 5 minut). Dodać czosnek a po minucie dodać bakłażana i lekko zrumienić go smażąc przez około 3 - 4 minuty. Dodać ryż a po minucie wlać wodę lub bulion. Zagotować, dodać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pogotować przez minutę a następnie dodać pomidory i cukinię. Po minucie odstawić z ognia, wymieszać z natką pietruszki i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Naczynie zamknąć i wstawić do piekarnika na 35 minut. Naczynie otworzyć, posypać tartym serem, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Jeśli lubimy gdy ser jest lekko zrumieniony, ostatnie 10 minut zapiekamy bez przykrycia.

Smacznego:)

piątek, 17 lutego 2012
Tortellini w sosie szpinakowym

Od czasu kiedy pierwszy raz użyłam pierożków tortelini do tej sałatki, kupuję je bardzo często. Już tylko ugotowane i polane masłem smakują bardzo dobrze ale zajrzałam do opakowania i tam znalazłam inspirację na kolejne pyszne danie.

Składniki:

  • 1 opakowanie pierożków tortellini
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • parmezan

Pierożki tortellini ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek i chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i dusić. Po chwili wlać śmietankę, dodać sól i pieprz i gotować aż sos zgęstnieje. Gdy ma odpowiednią konsytsnecję zestawić z ognia. Pierożki wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok.20 minut.  Na gorące pierożki zetrzeć  parmezan.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4