Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 19 marca 2015
Schab nadziewany mięsem mielonym

Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie schabu. Bardzo często mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś pieczone mięso zazwyczaj kupowałam karkówkę a najlepiej szynkę kulkę.  Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam mięso w rękawie i nadziałam mięsem mielonym z indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było  na kanapki jako wędlina.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • tymianek

24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki soli ropzuścić w 2 l wody, włożyć mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż  dłuższego boku tak aby powstał duży płat mięsa.

Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, wodą, posiekaną natką pietruszki. Przyprawić pieprzem, solą i ziołami i wyrobić gładką masę. Masę mięsną wyłożyć na schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce.  Wstawić mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby mięso się przyrumieniło.

Smacznego:)

środa, 11 marca 2015
Gulasz wieprzowy z soczewicą

Zbliża się wiosna więc powoli trzeba będzie żegnać się z cieżkimi daniami ale dzisiaj jeszcze proponuję gulasz wieprzowy z soczewicą. Jest to danie jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące. Miseczka takiego gulaszu to solidna porcja obiadowa.

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny np. szynki
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 300 ml wody
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 4 łyżki koncentrau pomidorowego
  • mielona słodka papryczka
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz przepłukaną soczewicę i posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem lub wodą, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 lutego 2015
Wędlina ziołowo - cytrynowa

Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.

Składniki:

  • 1 szynka kulka (maks. 2 kg)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ok. 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki rozmaryny lub tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli + 2 l wody

Sól rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać resztę zimnej wody, wymieszać. Włożyć mięso w solankę i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć. Z soku i skórki z  cytryny,  oliwy i  przeciśniętego czosnku oraz ziół zrobić mieszankę.  Mięso zapakować do rękawa do pieczenia zawiązanego na węzeł z jednej strony, dodać mieszankę z oliwy i cytyny , zawiązać drugi koniec i dokładnie wymieszać obracając mięso na wszystkie strony. Włożyć mięso w rękawie do brytfanki i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić mięso do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 120 min (czas zależy od wilekości mięsa). 15 minut przed końcem rozpruć górną część rękawa, aby mięso się przyrumieniło. Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

piątek, 16 stycznia 2015
Polędwiczka otulona mięsem

Jeśli potrzebujecie ciekawego pomysłu na obiad a jednocześnie nie chcecie się zbytnio narobić proponuję taką roladkę z polędwiczki wieprzowej. Wystarczy zawinąć ją ładnie w masę z mięsa mielonego,  wstawić do piekarnika i obiad praktycznie gotowy.


Składniki:

  • 1 wieprzowa polędwiczka
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • oliwa

Polędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i oliwą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z jajkiem, majonezem, posiekaną pietruszką. Dokładnie wyrobić mięsną masę przyprawiając solą i pieprzem.

Na dużym kawałku folii aluminowej posmarowanej oliwą rozłożyć mięso. Dłuższy brzeg powinien miec długośc polędwiczki. Na brzegu masy mięsnej ułożyć polędwiczkę i delikatnie zwijać, można to zrobić pomagając sobie folią. Uformować roladę, zawinąć w folię, zawijając brzegi. Przełożyć mięso do brytfanki iwstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-60 min. Rolada nadaje się na obiad a jeszcze lepiej smakuje na zimno.

Smacznego:)

środa, 22 października 2014
Gulasz wieprzowy z dynią

Sezon dyniowy  jest u mnie w tym roku wyjątkowo obfity.Sama się dziwię ile już zrobiłam a to jeszcze nie koniec. Dzisiaj proponuję pyszne danie jednogarnkowe. Pikantne, rozgrzewające i bardzo sycące. Doskonale pasuje do chleba ale ja podałam z kluskami kładzionymi.


Składniki:

  • 400 g wieprzowiny
  • 300 g dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok. 10 pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki

Wieprzowinę pokroić w kostkę, obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić mięso, przesmażyć chwilę. Dodać cebulę, czosnek, mieloną paprykę i kminek. Przemieszać. Wlać ok. 3 szklanek wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godź. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki, dynię i papryki oraz passatę pomidorową. Dusić wszystko razem ok. 10-15 min. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pieczywem lub z kładzionymi kluskami.

Smacznego:)

poniedziałek, 13 października 2014
Miodowe żeberka z kukurydzą

Kukurydzę  lubię za to, że nadaje każdej potrawie odrobinę naturalnej słodyczy. Mięso w jej towarzystwie smakuje naprawdę doskonale. Jeśli do tego zestawu dodamy odrobinę miodu i świeży koperek to jest to danie, od którego nie moge się oderwać. I wcale nie mięso jest tu najważniejsze i najlepsze.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki miodu
  • pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • olej

Żeberka oczyścić, pokroić na mniejsze porcje. Oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać olej w dużym rondlu. Podsmażyć żeberka z każdej strony. Wlać  ok. 2 szkalnek wody i dusić na małym ogniu ok. 40 min, w razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gdy żeberka są już miękkie dodać miód i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać kukurydzę , wymieszać i trzymać na ogniu ok. 5 min. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego:)

piątek, 12 września 2014
Karkówka w sosie serowo-ziołowym

Tak się zamyśliłam nad smakiem tej potrawy, że robiąc zdjęcie nie zauważyłam, że właściwie nie widać co jest na talerzu. Pozostaje mi więc opisać jej smak a Wam uwierzyć mi na słowo.

Karkówka jest doskonałym mięsem do pieczenia czy grillowania bo nie wychodzi ani sucha ani twarda.  Odpowiednio skomponowane dodatki mogą sprawić, że karkówkę można by jeść co tydzień i za każdym razem smakowała by zupełnie inaczej. Mięso to tylko mięso, liczy się to co nadaje mu smak. W dzisiejszym daniu ważny jest ser oraz warzywa. Sos  pięknie się wypieka  a mięso nabiera intensywnego smaku dlatego nie należy  przesadzić z przyprawami.


Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
  • 2 serki topione (20 dag)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka (użyłam żółtej)
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki

Karkówkę rozbić na cienkie plastry.Posypać przyprawą i tymiankiem. Ułożyć mięso w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na mięsie, następnie ułożyć warstwę pokrojonych pieczarek, a na wierzchu papryki. W rondelku rozpuścić serki w 250 ml wody gorącej wody. Gdy ser będzie już gładki zalać mięso, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego d 180 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min, 15 minut przed końcem nalkeży zdjąć pokrywę aby zrumienić wierzch. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

czwartek, 03 lipca 2014
Pikantna wędlina domowa

Dzisiaj przedstawiam kolejny pomysł na pyszną domową wędlinę. Wystarczy natrzeć mięso przyprawami na noc  i wstawić  do piekarnika. Mięso jest aromatyczne i dość  pikantne, dlatego można nieco zmniejszyć ilość przypraw.

 Składniki:

  • 1,5 kg łopatki  wieprzowej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1,5 łyżki soli
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

W misce wymieszać wszystkie sypkie przyprawy. Dodać miód i oliwę i wymieszać. Natrzeć mięso bardzo dokładnie i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 2 godź pod przykryciem, zdjąć pokrywkę 20 min. przed końcem pieczenia. Po upieczeniu odstawić mięso na 30 min.

Smacznego:)

czwartek, 19 czerwca 2014
Pieczeń wieprzowa w warzywach

Z okazji dzisiejszego święta i  obiad będzie nieco bardziej wykwintny. Mięso i warzywa można przygotować rano tak aby po przyjściu z procesji wstawić do piekarnika. Uwielbiam tego typu obiady bo nie tylko nie są pracochłonne ale i smakują zazwyczaj wyśmienicie. W czasie pieczenia powstaje pyszny sos a mięso jest kruche i delikatne.


Składniki:

  • 1,2 kg wieprzowiny (u mnie karkówka)
  • 10 małych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 kalarepy
  • 1 por (biała część)
  • łyżka tymianku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Warzywa obrać i pokroić w drobne kawałki. Musztardę zmieszać z ketchupem i oliwą. Posmarować mięso marynatą i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 40 minutach dołożyć do mięsa przygotowane wcześniej warzywa i wlać bulion. Od tego momentu piec jeszcze ok. 60-70 min. (zależy od grubości mięsa). W czasie pieczenia mięso kilka razy odwrócić. Pieczemy mięso pod przykryciem, 20 min. przed końcem należy zdjąć pokrywę. Po upieczeniu wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Warzywa doprawić solą i pieprzem ( trzeba uważać, żeby nie przesadzić ponieważ  przejmują smak powstałego sosu). Na talerzu ułożyć warzywa i plastry mięsa. Pieczeń, kroimy dopiero po 15 min,  aby zachować w nim wszystkie soki.

Smacznego:)

niedziela, 18 maja 2014
Pieczona karkówka i młoda kapusta z koperkiem

Wiosna w kuchni jest cudowna. Lato i jesień też ale wiosną wszystkie młode warzywa smakują wybornie i niepowtarzalnie. Jednym z  nich jest młoda kapusta. Tak niewiele trzeba, żeby to danie uczynić wyjątkowym. Wystarczy odrobina przypraw i soku z cytryny. I koperek. Tak, bez koperku kapusta nie smakowałaby tak wspaniale. Pieczona karkówka to oczywiście moje zestawienie ale naprawdę to się świetnie komponowało. Bardzo polecam, korzystajcie bo kapusta jest młoda tylko przez chwilę.

Składniki na mięso:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, spryskać oliwą i posypać tymiankiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do brytfanki. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 90 minut, następnie zdjąć pokrywkę  i piec jeszcze około 15 min, żeby mięso się zarumieniło. Pozostawić karkówkę na 15 min, i dopiero wtedy  kroić na plastry.

Składniki na kapustę:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • duży pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu warzywnego

Kapustę posiekać, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Wrzucić kapustę do garnka, dodać cebulę,  podlać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gdy płyn już wyparuje dodać koperek i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z plastrami karkówki.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9