Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 17 marca 2015
Tagiatelle orzechowe z awokado

17 marca a więc musi być zielono. Jak zwykle zmobilizowało mnie dojrzewające awokado, jeszcze dzień lub dwa i by się zepsuło a użyte  w porę smakuje świetnie. Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • 2-3 garści rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonego boczku

Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, żeby tłuszcz się wytopił i zrobił się chrupiący. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. W dużym garnku, z osoloną wodą i łyżką oliwy  ugotować makaron al dente. Awokado obrać, orzechy posiekać, dodać rukolę i wszystko razem zmiksować. Do boczku dodać odsączony makaron, pesto i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego:)

wtorek, 17 lutego 2015
Makaron w sosie z porów i białego wina

Jeśli macie ochotę na makaron ale sos pomidorowy Wam się znudził proponuję bardzo prostą odmianę w postaci  śmietankowego sosu z porów z dodatkiem białego wina. Połączenie wina z porami jest tak oczywiste jak pomidorów z bazylia ale z pewnością nie tak powszechne a też bardzo smaczne. Dlatego zachęcam do tego aby czasami odbiec od standardów, tak dla urozmaicenia.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • ząbek czosnku
  • parmezan do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pora obrać, dokładnie oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plasterki pora. Chwilę przesmażyć, wlać wino oraz śmietankę, gotować ok. 5-7 min. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Podawać danie natychmiast posypane wiórkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 03 lutego 2015
Risotto z kurczakiem, marchewką i zielonym groszkiem

Danie to przygotowałam dokładnie tak samo jak przygotowuje się tradycyjne risotto, ale dodatki są takie na jakie akurat miałam ochotę. Bulion ugotowałam  na udku, potem obrałam mięso i wkroiłam do risotto. Tak samo zrobiłam z marchewką ponieważ użyłam świeżej. Jeśli użyjecie mrożonej można dodać ją w tym samym momencie co groszek. Takie kolorowe risotto  cieszy zarówno podniebienie jak i oczy. Polecam.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 udko
  • warzywa do bulionu (kawałek pora, selera, pietruszka, opalona cebula)
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 2 duże marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1/2 szklanki wina
  • 1 cebula
  • oliwa
  • parmezan
  • sól, pieprz

Z udka i warzyw ugotować 2 litry bulionu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, przesmażyć. Dodać  pokrojoną cebulę, przesmażyć. Wlać wino. Kiedy wyparuje, wlać kilka łyżek wazowych bulionu i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać groszek i marchewkę, dalej gotować dolewając gorący bulion. Pod koniec gotowania, kiedy risotto ma już pożądaną konsystencję dodać pokrojone mięso z bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wykładać na głęboki talerz, na wierzchu położyć plaster zimnego masła, posypać tartym parmezanem  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

sobota, 25 października 2014
Makaron z boczkiem i brukselką

Bardzo często przyrządzam dania makaronowe więc tym bardziej musi się takie pojawić w Światowym Dniu Makaronu. Dzisiaj polecam kokardki makaronowe z boczkiem i brukselką. Danie bardzo smakowite i aromatyczne. Oczywiście nie muszą to być kokardki lecz każdy ulubiony makaron.

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 300 g brukselki
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na rozgrzana patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, kiedy się wytopi dodać pokrojną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na 4 części brukselkę i smażyć aż kapusta stanie się miękka. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Makaron odcedzić i dodac do brukselki. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać tartym parmezanem i natychmiast podawać.

Smacznego:)

sobota, 18 października 2014
Pikantny makaron z kurczakiem

O ile w tym roku szkolnym mam czas na śniadania tak z obiadem krucho. Zazwyczaj muszę przygotowywać coś na szybko a najlepszy w takiej sytuacji jest makaron. A że makaron lubimy to chętnie go przygotwuję. Dzisiaj szybki i pikantny sposób  z kurczakiem.

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1  mała papryczka chilli (można dać 1/2)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 filet z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 100 ml śmietanki

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kurczaka na rumiano z obu stron. Zdjąc kurczaka z patelni i na ten sam tłuszcz wrzucić posiekany czosnek oraz pokrojoną chilli. Chwilę przesmażyć , dodać sok z cytryny, śmietankę, odrobinę soli i pieprzu. Gotować chwilę, aż sos się zredukuje. Dodać usmażonego kurczaka, makaron i podgrzać. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać danie gorące, posypane natką pietruszki i startym parmezanem.

Smacznego:)

czwartek, 02 października 2014
Makaron z brukselką i serem pleśniowym

Kupiłam niedawno woreczek brukselki. Sama nie wiem jak to się stało bo  nigdy za nią nie przepadałam. Ale po powrocie do domu zrozumiałam, że miałam wypróbować ten przepis. Nie wiem jak mam zachęcić do niego ale to po prostu jest genialne danie. Brukselka smakuje zupełnie inaczej tj. doskonale. Nie miałam migdałów więc dałam orzechy włoskei i obowiązkowo dodałam ser pleśniowy. Bardzo, ale to bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Źródło

Składniki:

  • ok. 300 g brukselki
  • ok. 250 g makaronu
  • ok. 40 g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa extra vergine
    oliwa do smażenia
  • sól, vegeta bez glutaminianu, chilli
  • 1 cammembert

Ugotować makaron, a w tym czasie poszatkować brukselkę na plasterki. Migdały lub orzechy zmielić w blenderze (można użyć już mielonych). Brukselkę podsmażyć na oliwie do smażenia, dodać migdały lub orzechy, po czym zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojony serek pleśniowy. Doprawić solą, vegetą bez glutaminianu i chilli. Wyłączyć gaz, dodać odcedzony makaron, polać oliwą i podawać.

Smacznego:)

środa, 20 sierpnia 2014
Makaron minestrone

Włoska zupa minestrone zainspirowała mnie do tego makaronu. Parujący talerz pasty  z warzywami to było to czego potrzebowałam wczoraj po przyjściu do domu, zziębnięta, zmoknięta a w lodówce jakby nie za wiele. Ale jak wiadomo potrzeba jest matka wynalazków więc wzięłam to co było i wyszło co wyszło. I szybko zniknęło:)

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki
  • kilka listków bazylii
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Makaron ugotować al dente. W tym czasie podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, cukinię i paprykę. Dodać wino  oraz śmietankę i dusić wszystko razem, aż płyn się zredukuje o połowę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makron i dokładnie wszystko wymieszać. Posypać parmezanem i bazylią i natychmiast podawać.

Smacznego:)

wtorek, 29 lipca 2014
Serowe risotto z cukinią

Jako, że nie przepadam za ziemniakami często sięgam po ryż. Ostatnio przyrządziłam risotto, które ładnie  prezentuje się na talerzu a to za sprawą zielonej skórki cukinii. Serowy smak tego dania jest dominujący więc takie risotto można podać np. do kurczaka ale z pewnością można je też zjeść jako danie samodzielne. Ważne jest aby użyć "szczupłą" cukinię bo w tym daniu najbardziej liczy się jej skóra, natomiast miąższ wprowadzi do dania zbyt dużo wody.

Składniki:

  • szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • ok. 1 l  gorącego bulionu np. drobiowego
  • 1 mała cukinia
  • sól, pieprz
  • starty parmezan (ok. 4-5 łyżek)

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już al dente dodać startą cukinię, przeciśnięty czosnek  i starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego masła i posypać startym parmezanem. Podawać natychmiast.

Smacznego:)

środa, 09 lipca 2014
Risotto z kurkami

Sezon kurkowy w pełni więc pora zaprezentować jakieś danie. Przejrzałam bloga  i okazało się, że nie ma nim jeszcze risotto a jest to tak pyszne danie, że warto o nim przypomnieć. Risotto kurkowe można podawać z mięsem ale mnie w zupełności wystarczy jako danie samodzielne.

Składniki:

  • 1 litr bulionu
  • szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 g kurek
  • zielona pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • masło

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę oraz  kurki. Usmażyć do miękkości. Na drugiej patelni rozgrzać olej,  wsypać ryż i smażyć chwilę mieszając. Zalać ryż gorącym bulionem oraz winem i kiedy płyn zostanie wchłonięty dolewać kolejną porcję bulionu. Gdy ryż jest al dente dodać usmażone kurki i chwilę jeszcze razem dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać danie wiórkami masła, parmezanem i posiekaną pietruszką.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 czerwca 2014
Kremowy makaron z kurkami i cukinią

Kiedyś już przetestowałam, że kurki i cukinia świetnie do siebie pasują. A skoro moje ulubione danie z kurkami to makaron to czemu by tego nie połączyć? Polecam to danie wszystkim, którzy lubią sos kurkowy. A czy jest ktoś kto go nie lubi?


Składniki:

  • 50 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki białego wina
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek
  • 1 cukinia
  • 25 dag makaronu

Kurki oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać  winem  i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę.Gdy grzyby są już miękkie dodać cukinię i chwilę razem przesmażyć. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki..  Podawać gorący makaron, posypany startym parmezanem.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8