Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 20 grudnia 2014
Ryba z rodzynkami i czerwoną cebulą

Przepisów na dobrą rybę nigdy za wiele, zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia. Dzisiaj polecam rybę w słodko-kwaśnym sosie, z dodatkiem rodzynek i czerwonej cebuli.


Składniki:

  • 3-4 płaty ryby np. dorsz lub morszczuk
  • 3  czerwone cebule
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ketchupu pikantnego
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek octu 10%
  • 1 łyzka pieprzu
  • 1 łyzka soli
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Rybę usmażyć w jajku i mące. Cebulę pokroić. W naczyniu ułożyć usmażoną rybę i warstwę cebuli i tak na przemian. Posypać rodzynkami i zalać sosem. Ryby powinny być zakryte sosem.  Dodać liść i ziele. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (2) »
sobota, 08 listopada 2014
Kotlety rybne z kaszą jaglaną

Kaszy jaglanej ciąg dalszy. Dzisiaj proponuję kotlety rybne  właśnie z jej dodatkiem. Niesamowity efekt pod warunkiem, że nie przeszkadza Wam zapach ryby. Kotlety są mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne. Polecam.

Składniki:

  • 3 filety z ryby ( u mnie morszczuk)
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Rybę przepuścić przez maszynkę. Ugotowaną i wystudzoną akszę dodać do zmielonej ryby. Dodać także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Formować zgrabne kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (5) »
wtorek, 18 lutego 2014
Ryba pieczona z papryką

W ramach zdrowego odżywiania proponuję rybę pieczoną z papryką. Aromatyczne i szybkie danie a do tego bardzo smaczne. Możecie użyć dowolnej ryby, ja użyłam dorsza.

Składniki:

  • 2 filety z ryby, podzielone na mniejsze kawałki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć paprykę oraz cebulę. Ułożyć kawałki ryby w formie i przykryć warstwą pozostałych składników. Doprawić. Zmieszać ocet z oliwą, całość skropić i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut.

Smacznego:)

14:35, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (7) »
środa, 11 grudnia 2013
Pstrąg w sosie orzechowym

Kolejny raz przekonałam się jak fantastyczną rybą jest pstrąg. Delikatne, białe mięsko to jego wielka zaleta. Jeśli do tego dołożymy jakiś ciekawy sos może to być prawdziwa uczta. Kiedyś bałam się ości, ale jeśli odciągniemy kręgosłup, większość ości wychodzi razem z nim.

Źródło: Świąteczny dodatek Tiny /2009

Składniki:

  • 4 pstrągi po 30 dag każdy
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok i skórka z otarta z cytryny
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sprawione pstrągi umyć dokładnie pod bieżącą zimną wodą, natrzeć solą i skórką z cytryny. Wstawić na 2 godź. do lodówki. Orzechy włoskie drobno posiekać. Następnie utrzeć z miodem i sokiem z cytryny. W trakcie ucierania dodać koncentrat pomidorowy i białe wino. Masło stopić w rondelku. Pstrągi wyjąc z lodówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać stopionym masłem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 10 min. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę, polać sosem orzechowym i piec jeszcze 20 min. Jeśli orzechy będą się zbyt mocno rumienić można przykryć naczynie folią.

Smacznego:)

07:59, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 09 grudnia 2013
Śledzie z pieczarkami

Kolejna przepyszna odsłona śledzi na moim blogu  to wersja z pieczarkami. Banalnie proste składniki, krótki czas przygotowania i rewelacyjny smak. Cieszę się, że znalazłam ten przepis bo nie zliczę ile razy już go robiłam i wciąż będę. Polecam na święta.

Źródło

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
  • 3 - 4 duże cebule
  • 40 dag pieczarek
  • koncentrat  pomidorowy do smaku
  • pieprz
  • sól 
  • słodka papryka
  • olej do smażenia

Wymoczone śledzie pokroić w dzwonka. Cebulę pokroimy w półkrążki i zeszklić na oleju. Oczyszczone pieczarki pokroić w cienkie plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Dusić do miękkości. Zestawić z ognia, dodać pieprz, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, wymieszać dokładnie, chwilę podgrzewać i wystudzić. Śledzie wymieszać z ostudzoną cebulką z pieczarkami i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

wtorek, 03 grudnia 2013
Śledzie cytrynowe

Okres Bożego Narodzenia to dla mnie czas poszukiwania nowych przepisów, szczególnie na śledzie. Tzn. poszukiwania  przepisów trwają u mnie cały rok ale na śledzie tylko w okresie okołoświątecznym. W tym roku takim hitem będą na pewno śledzie cytrynowe. Niesamowity aromat skórki cytrynowej i goździków to wielki atut tego przepisu. Ja zazwyczaj jadam śledzie marynowane w occie ale tutaj smak solonych płatów mi nie przeszkadza ponieważ bardzo dobrze robi im towarzystwo soku z cytryny. Genialne połączenie.

Źródło

Składniki:

  •  3 opakowania śledzi Matjas w oleju
  • 6 cytryn
  • garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok do osobnego naczynia. Śledzie bardzo dokładnie wypłukać  w zimnej wodzie, następnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego i kroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to 2-3 goździki i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać około łyżki oliwy, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce.


Smacznego:)

14:37, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (10) »
niedziela, 06 października 2013
Ryba pieczona z pomidorami

Kolejna odsłona ryby w moim domu to wersja pieczona z pomidorami. Użyłam dorsza ale polecam każdą inną rybkę, którą lubicie.


Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana  natka pietruszki
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Rybę oprószyć solą, skropić cytryną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki ryby, na wierzch plasterki pomidorów. Pomidory posmarować oliwą, ułożyć na nich przeciśnięty czosnek i posypać natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 min. Podawać z ziemniakami lub bagietką.

Smacznego:)

07:09, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (9) »
piątek, 20 września 2013
Ryba pieczona z warzywami

Tak przyrządzona ryba jest doskonałym obiadem na piątek ale też będzie smakowała w każdy inny dzień. Do tego jest to bardzo szybki obiad bo wystarczy wszystko zapakować  do piekarnika i gotowe. Mnie zeszło co prawda trochę dłużej bo ja zwykle podgotowuję ziemniaki ale chyba nie jest to problem. Użyłam okonia morskiego ale pyszny będzie także pstrąg.

Składniki:

  • 2 okonie lub pstrągi
  • 4 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 1 cukinia
  • rozmaryn
  • sol, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ostra papryka

Ziemniaki obrać, podgotować. Pieczarki, cukinię i paprykę pokroić w kawałki. W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie warzywa, dodać rozmaryn, masło  i przyprawy. Na wierzchu ułożyć ryby z plasterkiem cytryny i odrobiną masła w środku. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około30 min.

Smacznego:)

wtorek, 20 sierpnia 2013
Pstrąg smażony

Będąc dzieckiem nie przepadałam za rybami smażonymi w całości a to oczywiście ze względu na ości. Nie umiałam sobie z nimi poradzić więc po kilku próbach porzuciłam je całkowicie  i nawet apetyczny zapach z kuchni mnie nie kusił. Przez bardzo długi czas jeśli smażyłam to tylko filety. Po latach  spróbowałam ponownie i muszę powiedzieć, że taka ryba bardzo mi odpowiada. A i ości nie są jakieś straszne, wystarczy odciągnąć kręgosłup i wszystkie odchodzą.

Przepis tradycyjny

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • rozmaryn lub tymianek

Ryby umyć, osuszyć, skropić cytryną i natrzeć solą, pieprzem. W środek włożyć plasterki czosnku oraz rozmaryn lub tymianek. Rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Tagi: czosnek ryby
06:23, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (9) »
piątek, 07 czerwca 2013
Pstrągi z pieca

Jest to moje drugie podejście do pstrągów. Za pierwszym razem jakoś nie za bardzo mi smakowały a dzisiaj bardzo. Nie wiem czy to kwestia przygotowania bo robiłam je w bardzo podobny sposób. Pstrągi piekłam w blaszce otwartej, bez przykrycia, gdyż nie chciałam, żeby ryba udusiła się we własnym sosie lecz była przyrumieniona. W środek włożyłam masło z czosnkiem i świeżym tymiankiem co sprawiło, że ryba była aromatyczna. Ości mogą być problemem jednak kręgosłup ładnie odszedł od ryby  a wraz z nim cała reszta.

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • sok z 2 limonek
  • 100 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeży tymianek

Umyte i osuszone pstrągi posypać solą. W środek włożyć pokrojony ząbek czosnku, łyżeczkę masła oraz po dwa plasterki limonki i po gałązce tymianku. Sok z limonki zmieszać z oliwą. Na blaszce ułożyć pstrągi. Obłożyć je plasterkami cytryny i   zalać sokiem z oliwą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.

Smacznego:)

Tagi: ryby tymianek
19:19, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (9) »
 
1 , 2 , 3 , 4