Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 06 lipca 2014
Kurczak w coca - coli

Jeśli lubicie lekko słodkawe mięsa to dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Już Coca - Cola i ketchup  nadają daniu odrobinę słodyczy więc można zrezygnować z dodatkowego cukru ja jednak dałam łyżeczkę. Sos jest bardzo wygodny, praktycznie bez roboty mamy szybki i smaczny obiad. Najlepiej pasuje do ryżu.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 5 udek (można zamienić na skrzydełka)
  • 1 puszka coca - coli
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczone udka zrumienić na patelni. Pozostałe składniki umieścić w garnku i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Sos powinien być klarowny. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

środa, 11 czerwca 2014
Makaron smażony z warzywami

Mieszkając na prowincji nie mam zbyt często dostępu do  groszku cukrowego. Dlatego kiedy zobaczyłam go przypadkiem w supermarkecie nie wahałam się ani chwili, żeby wrzucić  go do koszyka. A potem głowiłam się co z niego zrobić. Sprawdziłam kilka przepisów ale nie mogłam się zdecydować na żaden dlatego otworzyłam lodówkę i wyjęłam co moim zdaniem miało się połączyć. Wyszło mi danie w stylu dalekowschodnim, warzywa krótko smażone na dużym ogniu, wymieszane z makaronem i mięsem marynowanym w bardzo aromatycznej mieszance przypraw. Proste a takie pyszne.

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mala cukinia
  • 150 g groszku cukrowego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju arachidowego

Przyprawy zmieszać w miseczce, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w paski.  Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć krótko na dużym ogniu. Przełożyć kawałki mięsa na talerz, do woka wrzucić najpierw cebulę, czosnek a następnie resztę warzyw. Smażyć krótko, tak, żeby warzywa były w miarę miękkie ale wciąż chrupiące. Makaron zalać gorącą wodą, po 5 minutach odsączyć i dodać do warzyw i kurczaka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku, posypać posiekaną zielną cebulką. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

środa, 28 maja 2014
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym

Czasami tak niewiele trzeba, żeby z "oklepanego" kotleta zrobić pyszny obiad bo do sosu dodałam tylko  odrobinę musztardy. Są tu oczywiście i inne składniki, które składają się na pyszny smak sosu np. wino czy pietruszka ale głownie jest to zasługa musztardy. Bardzo lubię też musztardę ziarnistą ale jeśli za nią nie przepadacie, można pominąć i dodać tylko Dijon.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Umyty filet przekroić wzdłuż, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć fileta, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki i smażyć, aż woda wyparuje. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać wino, musztardę, bulion oraz śmietanę i całość dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć mięso i chwilę razem podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 lutego 2014
Pęczak z kurczakiem

Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
  • mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu
  • parmezan
  • zielenina

Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku  i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

niedziela, 19 stycznia 2014
Udka pieczone w kiszonej kapuście

Wiedziałam, że dzisiaj nie będę miała zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, dlatego już wczoraj zaplanowałam, że zrobię kurczaka w kiszonej kapuście. Danie banalnie proste a takie dobre. Robiłam kiedyś karkówkę w takiej kapuścianej pierzynce a wydaje mi się że kurczak jest jeszcze lepszy. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 6 udek
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • łyżeczka kminku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do kapusty (5-6 łyżek)

Udka posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Kapustę odcisnąć, dodać posiekaną cebulę i startą marchewkę, sól, pieprz, olej oraz kminek. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kapusty, następnie udka i znowu kapustę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5-2 godź.

Smacznego:)

środa, 18 września 2013
Kurczak w porach

Jakoś ostatnio tak się składa, że często na naszym stole goszczą pory. Lubię je dodawać do mięsa bo zaostrzają jego smak, ale są delikatniejsze od cebuli. W dzisiejszym daniu spisały się znakomicie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1 jogurt grecki
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Pora umyć, pokroić w cienkie krążki i wyłożyć nim całe naczynie żaroodporne. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki i poukładać na kawałkach pora. Każdy kawałek mięsa posypać przyprawami oraz startym żółtym serem. W misce wymieszać jogurt z majonezem. Piersi i kawałki pora przykryć sosem. Zapiekać ok. 25 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

poniedziałek, 01 lipca 2013
Udka kurczaka pieczone w majonezowej glazurze

Bardzo prosty i szybki a jednocześnie łatwy sposób na kurczaka poleciła mi koleżanka. Udka kurczaka posmarowane majonezem i posypane przyprawami. Prawda, że proste. A jak smakują to już musicie przekonać się sami. Polecam:)

Składniki:

  • udka kurczaka
  • przyprawa do kurczaka + ulubione zioła
  • majonez

Umyte i osuszone udka posmarować majonezem, posypać przyprawami i ziołami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na 15 min. w piekarniku i dopiero podawać.

Smacznego:)

sobota, 20 kwietnia 2013
Kurczak karaibski

Przed nami weekend więc można wykonać nieco dłuższy przepis na obiad. Chociaż dzisiejsze danie składa się z wielu składników to jednak czas przygotowania nie jest wyjątkowo czasochłonny. Najpierw marynujemy mięso w przyprawach i warzywach a potem dusimy. Tak więc cała robota ogranicza się do obrania warzyw i wymieszania. I takie dania wszyscy kochają. Kurczak karaibski smakuje wyśmienicie. Najlepiej smakuje z ryżem.

Źródło

Składniki:

  • 12 części kurczaka (u mnie pałki)
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ketchupu

Pierwsze 12 składników wymieszać w naczyniu. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cukier, zamieszać aż cukier się skarmelizuje i będzie bulgotał. Kiedy będzie brązowy włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, następnie przełożyć do innego naczynia. Do garnka dodać ketchup i marynatę. Dodać 1-2 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu. Podawać udka posypane zielona pietruszką.

Smacznego:)

sobota, 06 kwietnia 2013
Pikantne udka w czerwonym sosie

Potrzebujecie przepisu na dobry, niedzielny obiad? Jeśli tak to polecam Wam pikantne udka w czerwonym sosie. Smak mięsa doskonale przechodzi wszelkimi przyprawami i nabiera wspaniałego aromatu. Poziom pikantności można sobie regulować w zależności od własnej wytrzymałości. U mnie jest ona dość duża ale ja lubię wyraziste smaki.

Składniki:

  • 10-12 kawałków kurczaka (najlepiej pałki )
  • pół kostki masła+ kilka łyżek oleju
  • 2 małe cebule
  • szklanka wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka pieprzu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól

Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, ocet, cukier oraz paprykę, pieprz i sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry).  Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z ryżem.

Smacznego:)

czwartek, 04 kwietnia 2013
Kurczak w sosie pomarańczowym

Uwielbiam przepisy w których jest długa lista składników. Gwarantuje to wspaniałe doznania smakowe a nie zawsze oznacza długi czas przygotowania. Kurczak w sosie pomarańczowym na pierwszy rzut oka wydał mi się pracochłonny tymczasem jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 min. Sos jest aromatyczny, dość wyrazisty, ale i delikatny,  z ryżem smakował wspaniale. Wiem, że pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu takie połączenie ale tym, którzy nie boją się spróbować szczerze polecam.

Źródło

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka imbiru posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/4 lub 1/3 szklanki wody zmieszanej z mąką ziemniaczaną

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

W misce wymieszać obie mąki, jajka i sól. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na rumiano.

W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sok pomarańczowy,  imbir, olej sezamowy. Smażyć 3 minuty. Dodać wszystkie składniki sosu i zagotować. Gotować kilka minut, następnie wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstniej. Włożyć kurczaka i gotować jeszcze chwilę. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10