Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 13 marca 2015
Drobiowe kotlety mielone

Zawsze staram się mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać,  wieczorem  poprzedniego dnia wyciagam gotowe mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

W misce umieścić mięso, przeciśnięty czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki,  sól, i pieprz. Wymieszać, dodać wodę i majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie  kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony kilka minut.

Smacznego:)

Tagi: indyk
06:00, wiosenka27 , Kurczak i indyk
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 09 lutego 2015
Pulpety amarantusowe w sosie słodko - kwaśnym

O tym, że potrzeba jest matką wynalazku przekonałam się już nie jeden raz. Ostatnio znowu, ponieważ robiłam pulpety i kiedy przyszło do panierowania ich w bułce tartej okazało się, że puszka jest pusta. Nie pamiętałam, żeby zrobić zapas więc z rękami w masie mięsnej utknęłam w martwym punkcie. I wtedy przypomniało mi się, że mam całą torebkę amarantusa. Okazało się, że amarantus wspaniale się sprawdza, obawiałam się trochę, że się będzie przypalał, ale nic takiego się nie wydarzyło. Na smak oczywiście nie wpływa ale pulpety mi uratował.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki amarantusa

Składniki na sos słodko - kwaśny:

  • 1 szklanka ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 szklanki wody

Do miski włożyć mięso mielone, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz i jajko. Wyrobić dokładnie masę, formować małe pulpety. Obtoczyć je w amarantusie. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć pulpety na rumiano, zdjąć z ognia. Na tę samą patelnię wlać wszystki składniki sosu, zagotować. Zmniejszyc ogień do minimum, włożyć pulpety do sosu i gotować, ok. 45 min. W czasie gotowania sos zgęstnieje i nabierze ciemnej, instensywnej barwy. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 stycznia 2015
Pieczony udziec indyczy

Czasami, dla odmiany warto sięgnąć po inne mięso niż wieprzowina. Ja tym razem nabyłam piękne indycze udźca. Zrobiłam  więc pieczeń na obiad a to co zostało a były to naprawdę duże porcje było wspaniałą wędliną na kanapki. Mięso najpierw trzymałam w solance a potem natarłam przyprawami i upiekłam. Udziec z indyka, po wyjęciu kości jest niezby kształtny i tzreba go bardzo dokładnie ścisnąć jednak podczas pieczenia dobrze się skleja i tylko gdzie niegdzie rozdziela się na kawałki ale w sumie w niczym to nie przeszkadza.

Składniki:

  • 1 duży udziec indyczy
  • 2 łyżki soli (użyłam peklowej ale może być zwykła)
  • oliwa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • tymianek i rozmaryn
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • mielona papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

 Mięso oczyścić, wyjąć kość. Sól rozmieszać w trzech łyżkach gorącej wody, dodać ok.1 l  zimnej wody, ziele angielskie i liście laurowe, wymieszać. Do tak przygotowanej solanki włożyć mięso  i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i  natrzeć czosnkiem, oliwą  i ziołami. Wstawić mięso ponownie do lodówki , tym razem na 3-4 godziny. Mięso zwinąć ciasno w coś na kształt rolady, można związać sznurkiem, przełożyć  do rękawa lub zawinąć w folię aluminiową . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze około 1 godziny. 10 min przed końcem  można rozpruć rękaw jeśli mięso się niezbyt zrumieniło. Podawać jako porcję obiadową a to co zostanie jako wędlinę.

Smacznego:)

środa, 10 grudnia 2014
Rosół z perliczki

Niedawno, na świąteczny stół  proponowałam  gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie będę Was namawiać na spróbowanie mięsa perliczki. Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił swój smak. Dlatego też taka perliczka jest wspaniałą odmianą. Mięso jest delikatne i ma swój smak a rosół wychodzi rewelacyjny. Przypomina taki prawdziwy, wiejski rosół.


Składniki:

  • 1 perliczka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ziele angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ziarenka pieprzu w całości
  • natka pietruszki
  • sól

Cebulę opalić na palniku. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera obrać. Perliczkę pokroić na części. Szyję, skrzydełka, podudzia, udka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Przykryć mięso i zagotować, zdjąć powstałą pianę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać  warzywa,  ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz w ziarenkach. Gotować przez około 2  godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec dosmakować rosół, jeśli jest zbyt mało słony. Podawać z nitkami, posypany posiekaną natką pietruszki  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 25 listopada 2014
Roladki drobiowe z morelami w sosie estragonowym

Szybki ale w miarę elegancki obiad to mogą być roladki. A ponieważ w środek można wkładać różności często korzystam z tego pomysłu. Tym razem zapakowałam w mięsną roladkę ser pleśniowy oraz morele. Udusiłam je w sosie estragonowym na bazie białego wina. Całość na 5 z plusem- taką ocenę wystawili mi ci, którzy jedli te roladki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka suszonych moreli
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego np. cammembert
  • szklanka białego wina
  • łyżka suszonego estragonu
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. szklanka bulionu
  • olej do smażenia

Filety przekroić na pół i wzdłuż. Delikatnie je rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na środku każdego fileta ułożyć mały kaałek sera pleśniowego i morele. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiano, dodać pokrojoną cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać bulion i wino, kilka pokrojonych moreli  oraz estragon i dusić kilkanaście minut (długość duszenia zależy od grubości roladek). Pod koniec dodać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Trzymac jeszcze chwilę na ogniu, aż sos się zredukuje. Roladki doskonale smakują z ryżem.

Smacznego:)

poniedziałek, 27 października 2014
Ziołowo - jogurtowe roladki drobiowe

Drobiowe roladki w  wersji pieczonej to nasz niedzielny obiad. Delikatne, soczyste i aromatyczne. Ach, jakie to było pyszne. Polecam:)

Inspiracja

Składniki:

  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos: 1/2 szklanki jogurtu wymieszać z łyżka musztardy i szczypiorkiem.

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz

Kurczak:

Piersi rozbić, (jeśli są duże to przeciąć wzdłuż) oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i pietruszką. Każdą pierś posmarować masłem i ściśle zwinąć.

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

W osobnej misce wymieszać 1/3 szklanki jogurtu z łyżeczką musztardy. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Roladki najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, a potem obtoczyć w parmezanowej bułce. Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oliwy(łyżeczka lub dwie). Ułożyć roladki,a wierzch skropić 2 łyżkami masła. Piec  w 200 *C przez około 30 minut .

Smacznego!

piątek, 26 września 2014
Kurczak ziołowo - cytrynowy

Podstawą pieczenia każdego mięsa jest dobra marynata.  Wie o tym każdy kto choć raz zapomniał mięso zamarynować- różnica jest ogromna. Mięso, które spędzi kilka godzin w lodówce natarte przyprawami, posypane ziołami i spryskane oliwą staje się kruche i aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na kurczaka ziołowo - cytrynowego. Bardzo dobre połączenie.


Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona papryka ostra
  • tymianek
  • 1 cytryna

Kurczaka umyć i osuszyć.  Wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać z oliwą tak aby powstał gęstawy sos. U mnie były to 4 łyżki oliwy. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą  i posypać solą, pieprzem i mieloną papryka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 min aby mięso się zrumieniło.

Smacznego:)

niedziela, 21 września 2014
Kurczak duszony w bardzo aromatycznym sosie

A może by tak przejść na wegetarianizm?- zastanawiałam się niedawno. Serio, nie jestem jakąś wielką fanką mięsa, mogę przeżyć bez niego całkiem długo. Obecnie jadam je tylko jeden raz w tygodniu, oczywiście w niedzielę. W tygodniu zazwyczaj robię coś na szybko a, że mięso potrzebuje dłuższego gotowania, obywam się bez niego.  I wlaśnie dlatego uświadomiłam sobie, że go wcale nie potrzebuję. Ale obawiam się, że gdybym podjęła to wyzwanie mogłoby się stać dla mnie zbyt uciążliwe. Podziwiam tych wszystkich, którzy rezygnując z mięsa gotują inne  posiłki, które przecież powinny być przemyślane, żeby były pełnowartościowe. Ich kreatywność mnie powala. Bo co innego jest wymyślić kotleta z kaszy jaglanej  raz na jakiś czas a co innego jeść pięć razy dziennie tylko posiłki wegetariańskie. O diecie wegańskiej nawet nie wspomnę- za bardzo lubię jajka:)

Poza tym muszę stwierdzić, że kiedy jem mięso tak rzadko, akurat wtedy bardziej mi smakuje. Na przykład, dzisiejszy obiad.Główny składnik to kurczak ale jest tu spora ilość warzyw i przypraw, które sprawiają że mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie ale zachwycam się właśnie tym sosem a nie samym mięsem. Podsumowując moje rozważania na temat ewentualnego wegetarianizmu w moim życiu  stwierdzam, że chyba jednak pozostanę przy jednym mięsnym obiedzie na tydzień ale chętnie zapoznam się z  wege przepisami .


Składniki:

  • 6 udek przekrojonych na pół lub 12 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżecka majeranku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub mały kawałek świeżego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki wody
  • płatki migdałów
  • kolendra świeża

W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skóry), wodę oraz sok z cytryny i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu około 40 min.  Kiedy mięso odchodzi już od kości a sos się zredukował i stał klarowny dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 5 min. Kurczaka wykładać na talerz razem z warzywami, posypać prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego:)

środa, 17 września 2014
Kurczak duszony z warzywami w białym winie

Ze wszystkich sposobów obróbki mięsa najbardziej chyba lubię duszenie. Mięso jest mięciutkie, przesiąknięte aromatem sosu i na pewno nie zdarzy się go przetrzymać za długo. Kurczak duszony w białym winie z warzywami smakuje wspaniale. Nie należy obawiać się wina. Każdy, kto go czasami używa wie, że alkohol wyparuje w trakcie gotowania  a  w daniu zostaje lekki kwaskowy aromat, który trudno jest osiągnąć w inny sposób. Do potraw z białym winem idealnie pasuje tymianek i   rozmaryn a ja wprost uwielbiam estragon.


Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • estragon (może być suszony)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 100 ml śmietanki

Udka umyć, przekroić na pół.Mięso natrzeć solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki kurczaka na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2-3 minuty.Wlać wodę oraz wino, dodać estragon, sól, i  pieprz i dusić na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Dusić 10 min. Dodać śmietankę i zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

wtorek, 09 września 2014
Kurczak w różowej marynacie

Zwykły kawałek drobiowego mięsa może smakować zupełnie inaczej jeśli zanurzymy go na kilka godzin w pysznej różowej marynacie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste jednocześnie i wspaniale pachnie przyprawami.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 2 łyżki octu z malin
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku

Filety umyć, przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 porcje. W głębokim naczyniu wymieszać maślankę z majonezem, ketchupem, octem i miodem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinno być zanurzone  całkowicie. Przykryć talerz folią i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12