Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 27 października 2014
Ziołowo - jogurtowe roladki drobiowe

Drobiowe roladki w  wersji pieczonej to nasz niedzielny obiad. Delikatne, soczyste i aromatyczne. Ach, jakie to było pyszne. Polecam:)

Inspiracja

Składniki:

  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sos: 1/2 szklanki jogurtu wymieszać z łyżka musztardy i szczypiorkiem.

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz

Kurczak:

Piersi rozbić, (jeśli są duże to przeciąć wzdłuż) oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i pietruszką. Każdą pierś posmarować masłem i ściśle zwinąć.

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

W osobnej misce wymieszać 1/3 szklanki jogurtu z łyżeczką musztardy. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Roladki najpierw namoczyć w jogurtowej marynacie, a potem obtoczyć w parmezanowej bułce. Naczynie żaroodporne lub blaszkę skropić odrobiną oliwy(łyżeczka lub dwie). Ułożyć roladki,a wierzch skropić 2 łyżkami masła. Piec  w 200 *C przez około 30 minut .

Smacznego!

piątek, 26 września 2014
Kurczak ziołowo - cytrynowy

Podstawą pieczenia każdego mięsa jest dobra marynata.  Wie o tym każdy kto choć raz zapomniał mięso zamarynować- różnica jest ogromna. Mięso, które spędzi kilka godzin w lodówce natarte przyprawami, posypane ziołami i spryskane oliwą staje się kruche i aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na kurczaka ziołowo - cytrynowego. Bardzo dobre połączenie.


Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona papryka ostra
  • tymianek
  • 1 cytryna

Kurczaka umyć i osuszyć.  Wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać z oliwą tak aby powstał gęstawy sos. U mnie były to 4 łyżki oliwy. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą  i posypać solą, pieprzem i mieloną papryka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 min aby mięso się zrumieniło.

Smacznego:)

niedziela, 21 września 2014
Kurczak duszony w bardzo aromatycznym sosie

A może by tak przejść na wegetarianizm?- zastanawiałam się niedawno. Serio, nie jestem jakąś wielką fanką mięsa, mogę przeżyć bez niego całkiem długo. Obecnie jadam je tylko jeden raz w tygodniu, oczywiście w niedzielę. W tygodniu zazwyczaj robię coś na szybko a, że mięso potrzebuje dłuższego gotowania, obywam się bez niego.  I wlaśnie dlatego uświadomiłam sobie, że go wcale nie potrzebuję. Ale obawiam się, że gdybym podjęła to wyzwanie mogłoby się stać dla mnie zbyt uciążliwe. Podziwiam tych wszystkich, którzy rezygnując z mięsa gotują inne  posiłki, które przecież powinny być przemyślane, żeby były pełnowartościowe. Ich kreatywność mnie powala. Bo co innego jest wymyślić kotleta z kaszy jaglanej  raz na jakiś czas a co innego jeść pięć razy dziennie tylko posiłki wegetariańskie. O diecie wegańskiej nawet nie wspomnę- za bardzo lubię jajka:)

Poza tym muszę stwierdzić, że kiedy jem mięso tak rzadko, akurat wtedy bardziej mi smakuje. Na przykład, dzisiejszy obiad.Główny składnik to kurczak ale jest tu spora ilość warzyw i przypraw, które sprawiają że mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie ale zachwycam się właśnie tym sosem a nie samym mięsem. Podsumowując moje rozważania na temat ewentualnego wegetarianizmu w moim życiu  stwierdzam, że chyba jednak pozostanę przy jednym mięsnym obiedzie na tydzień ale chętnie zapoznam się z  wege przepisami .


Składniki:

  • 6 udek przekrojonych na pół lub 12 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżecka majeranku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub mały kawałek świeżego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 2 szklanki wody
  • płatki migdałów
  • kolendra świeża

W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skóry), wodę oraz sok z cytryny i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu około 40 min.  Kiedy mięso odchodzi już od kości a sos się zredukował i stał klarowny dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 5 min. Kurczaka wykładać na talerz razem z warzywami, posypać prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną świeżą kolendrą.

Smacznego:)

środa, 17 września 2014
Kurczak duszony z warzywami w białym winie

Ze wszystkich sposobów obróbki mięsa najbardziej chyba lubię duszenie. Mięso jest mięciutkie, przesiąknięte aromatem sosu i na pewno nie zdarzy się go przetrzymać za długo. Kurczak duszony w białym winie z warzywami smakuje wspaniale. Nie należy obawiać się wina. Każdy, kto go czasami używa wie, że alkohol wyparuje w trakcie gotowania  a  w daniu zostaje lekki kwaskowy aromat, który trudno jest osiągnąć w inny sposób. Do potraw z białym winem idealnie pasuje tymianek i   rozmaryn a ja wprost uwielbiam estragon.


Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • estragon (może być suszony)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 100 ml śmietanki

Udka umyć, przekroić na pół.Mięso natrzeć solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć kawałki kurczaka na rumiano. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć 2-3 minuty.Wlać wodę oraz wino, dodać estragon, sól, i  pieprz i dusić na małym ogniu około 30 min. Po tym czasie sos powinien się zredukować. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Dusić 10 min. Dodać śmietankę i zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

wtorek, 09 września 2014
Kurczak w różowej marynacie

Zwykły kawałek drobiowego mięsa może smakować zupełnie inaczej jeśli zanurzymy go na kilka godzin w pysznej różowej marynacie. Mięso jest idealnie kruche i soczyste jednocześnie i wspaniale pachnie przyprawami.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 2 łyżki octu z malin
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku

Filety umyć, przekroić wzdłuż, tak aby powstały 4 porcje. W głębokim naczyniu wymieszać maślankę z majonezem, ketchupem, octem i miodem. Dodać przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinno być zanurzone  całkowicie. Przykryć talerz folią i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Grillować na mocno rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Smacznego:)

wtorek, 12 sierpnia 2014
Kurczak słodko kwaśny

Wielbicielom kontrastowych smaków proponuję dzisiaj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Patrząc na składniki można posądzić to danie o  dalekowschodni rodowód  i może coś w tym jest jednak smakuje ono znacznie lepiej niż to, które miałam okazję jeść na przykład miesiąc temu w Londynie. Myślałam, że tak zwana chińszczyzna, którą czasami przygotowuję w domu nijak się ma do tej prawdziwej jednak zweryfikowałam  swoje  przekonanie (a i tak najlepiej  byłoby  pojechać do Chin:).  Kiedy zobaczyłam dania, które tam serwowali dostałam  ślinotoku. Klimat miejsca, azjatycka obsługa, masa cudzoziemców zajadających te dania dookoła sprawiły, że nie oparłam się pokusie i zamówiłam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podanego z makaronem. Moje rozczarowanie  było jednak ogromne. Danie nieźle wyglądało ale smak był okropny. Sos nie był zbalansowany co dla mnie przy takich kontrastach jest konieczne, podejrzane warzywa  chrzęściły  mi w zębach a jakość kurczaka była porażająco niska. Chyba nigdy w życiu nie jadłam tak niedobrego mięsa. A może to nie było mięso. Żeby zatrzeć wspomnienie tamtego smaku, po powrocie  zrobiłam coś podobnego. Zdaję sobie sprawę, że być może miałam pecha i trafiłam niezbyt dobrze ale przynajmniej się upewniłam, że to co przygotowuję w domu nie odbiega od oryginału a smakuje o wiele lepiej:)

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 świeżego ananasa

Składniki na sos:

  • 3/4  szklanki ketchupu pikantnego
  • 5-6 łyżek cukru  (według własnego smaku, najlepiej stopniować cukier)
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 duży ząbek czosnku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Paprykę oraz ananasa również w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w mące oraz w  lekko ubitym jajku i smażyć na rozgrzanym oleju, na dość dużym ogniu. Usmażone, rumiane kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę oraz ananasa  i zalać przygotowanym sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około30 min. Podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego:)

niedziela, 06 lipca 2014
Kurczak w coca - coli

Jeśli lubicie lekko słodkawe mięsa to dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Już Coca - Cola i ketchup  nadają daniu odrobinę słodyczy więc można zrezygnować z dodatkowego cukru ja jednak dałam łyżeczkę. Sos jest bardzo wygodny, praktycznie bez roboty mamy szybki i smaczny obiad. Najlepiej pasuje do ryżu.

Źródło + moje zmiany

Składniki:

  • 5 udek (można zamienić na skrzydełka)
  • 1 puszka coca - coli
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 cebula posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Oczyszczone udka zrumienić na patelni. Pozostałe składniki umieścić w garnku i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Sos powinien być klarowny. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

środa, 11 czerwca 2014
Makaron smażony z warzywami

Mieszkając na prowincji nie mam zbyt często dostępu do  groszku cukrowego. Dlatego kiedy zobaczyłam go przypadkiem w supermarkecie nie wahałam się ani chwili, żeby wrzucić  go do koszyka. A potem głowiłam się co z niego zrobić. Sprawdziłam kilka przepisów ale nie mogłam się zdecydować na żaden dlatego otworzyłam lodówkę i wyjęłam co moim zdaniem miało się połączyć. Wyszło mi danie w stylu dalekowschodnim, warzywa krótko smażone na dużym ogniu, wymieszane z makaronem i mięsem marynowanym w bardzo aromatycznej mieszance przypraw. Proste a takie pyszne.

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 mala cukinia
  • 150 g groszku cukrowego
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki oleju arachidowego

Przyprawy zmieszać w miseczce, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Wymieszać, odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie pokroić warzywa w paski.  Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć krótko na dużym ogniu. Przełożyć kawałki mięsa na talerz, do woka wrzucić najpierw cebulę, czosnek a następnie resztę warzyw. Smażyć krótko, tak, żeby warzywa były w miarę miękkie ale wciąż chrupiące. Makaron zalać gorącą wodą, po 5 minutach odsączyć i dodać do warzyw i kurczaka. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku, posypać posiekaną zielną cebulką. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

środa, 28 maja 2014
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-musztardowym

Czasami tak niewiele trzeba, żeby z "oklepanego" kotleta zrobić pyszny obiad bo do sosu dodałam tylko  odrobinę musztardy. Są tu oczywiście i inne składniki, które składają się na pyszny smak sosu np. wino czy pietruszka ale głownie jest to zasługa musztardy. Bardzo lubię też musztardę ziarnistą ale jeśli za nią nie przepadacie, można pominąć i dodać tylko Dijon.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 szklanka bulionu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • olej

Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Umyty filet przekroić wzdłuż, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć fileta, zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić pieczarki i smażyć, aż woda wyparuje. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć razem. Dodać wino, musztardę, bulion oraz śmietanę i całość dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu włożyć mięso i chwilę razem podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 lutego 2014
Pęczak z kurczakiem

Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
  • mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu
  • parmezan
  • zielenina

Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku  i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11