Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę
poniedziałek, 24 lutego 2014
Pęczak z kurczakiem

Jeśli lubicie pęczak to zapewniam, że to danie Wam posmakuje. Jeśli nie, to proponuję zamienić go na zwykłą kaszę jęczmienną o ulubionej grubości. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu a przy tym można je zrobić w miarę szybko (jeśli użyjecie pęczaku to nieco dłużej)

Składniki:

  • 2 szklanki pęczaku
  • mięso z ugotowanego kurczaka (u mnie z 2 udek)
  • 1 cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki
  • 100 ml rosołu
  • parmezan
  • zielenina

Pęczak ugotować na miękko. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć chwilę. Dodać obrane i pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlać rosół i śmietankę. Dusić wszystko razem jakieś 10-15 min. Sos trochę zgęstnieje. Gdy ma już pożądaną gęstość, dodać ugotowaną kaszę, przyprawić do smaku  i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać startym parmezanem i np. posiekaną natka pietruszki.

Smacznego:)

niedziela, 19 stycznia 2014
Udka pieczone w kiszonej kapuście

Wiedziałam, że dzisiaj nie będę miała zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, dlatego już wczoraj zaplanowałam, że zrobię kurczaka w kiszonej kapuście. Danie banalnie proste a takie dobre. Robiłam kiedyś karkówkę w takiej kapuścianej pierzynce a wydaje mi się że kurczak jest jeszcze lepszy. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 6 udek
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • łyżeczka kminku
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • olej do kapusty (5-6 łyżek)

Udka posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na noc do lodówki. Kapustę odcisnąć, dodać posiekaną cebulę i startą marchewkę, sól, pieprz, olej oraz kminek. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę kapusty, następnie udka i znowu kapustę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5-2 godź.

Smacznego:)

środa, 18 września 2013
Kurczak w porach

Jakoś ostatnio tak się składa, że często na naszym stole goszczą pory. Lubię je dodawać do mięsa bo zaostrzają jego smak, ale są delikatniejsze od cebuli. W dzisiejszym daniu spisały się znakomicie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 por
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 1 jogurt grecki
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

Pora umyć, pokroić w cienkie krążki i wyłożyć nim całe naczynie żaroodporne. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki i poukładać na kawałkach pora. Każdy kawałek mięsa posypać przyprawami oraz startym żółtym serem. W misce wymieszać jogurt z majonezem. Piersi i kawałki pora przykryć sosem. Zapiekać ok. 25 min w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)

poniedziałek, 01 lipca 2013
Udka kurczaka pieczone w majonezowej glazurze

Bardzo prosty i szybki a jednocześnie łatwy sposób na kurczaka poleciła mi koleżanka. Udka kurczaka posmarowane majonezem i posypane przyprawami. Prawda, że proste. A jak smakują to już musicie przekonać się sami. Polecam:)

Składniki:

  • udka kurczaka
  • przyprawa do kurczaka + ulubione zioła
  • majonez

Umyte i osuszone udka posmarować majonezem, posypać przyprawami i ziołami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na 15 min. w piekarniku i dopiero podawać.

Smacznego:)

sobota, 20 kwietnia 2013
Kurczak karaibski

Przed nami weekend więc można wykonać nieco dłuższy przepis na obiad. Chociaż dzisiejsze danie składa się z wielu składników to jednak czas przygotowania nie jest wyjątkowo czasochłonny. Najpierw marynujemy mięso w przyprawach i warzywach a potem dusimy. Tak więc cała robota ogranicza się do obrania warzyw i wymieszania. I takie dania wszyscy kochają. Kurczak karaibski smakuje wyśmienicie. Najlepiej smakuje z ryżem.

Źródło

Składniki:

  • 12 części kurczaka (u mnie pałki)
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki ketchupu

Pierwsze 12 składników wymieszać w naczyniu. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cukier, zamieszać aż cukier się skarmelizuje i będzie bulgotał. Kiedy będzie brązowy włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, następnie przełożyć do innego naczynia. Do garnka dodać ketchup i marynatę. Dodać 1-2 szklanki wody i dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 1 godzinę pod przykryciem. Zamieszać od czasu do czasu. Podawać udka posypane zielona pietruszką.

Smacznego:)

sobota, 06 kwietnia 2013
Pikantne udka w czerwonym sosie

Potrzebujecie przepisu na dobry, niedzielny obiad? Jeśli tak to polecam Wam pikantne udka w czerwonym sosie. Smak mięsa doskonale przechodzi wszelkimi przyprawami i nabiera wspaniałego aromatu. Poziom pikantności można sobie regulować w zależności od własnej wytrzymałości. U mnie jest ona dość duża ale ja lubię wyraziste smaki.

Składniki:

  • 10-12 kawałków kurczaka (najlepiej pałki )
  • pół kostki masła+ kilka łyżek oleju
  • 2 małe cebule
  • szklanka wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka pieprzu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól

Udka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, ocet, cukier oraz paprykę, pieprz i sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry).  Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z ryżem.

Smacznego:)

czwartek, 04 kwietnia 2013
Kurczak w sosie pomarańczowym

Uwielbiam przepisy w których jest długa lista składników. Gwarantuje to wspaniałe doznania smakowe a nie zawsze oznacza długi czas przygotowania. Kurczak w sosie pomarańczowym na pierwszy rzut oka wydał mi się pracochłonny tymczasem jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 min. Sos jest aromatyczny, dość wyrazisty, ale i delikatny,  z ryżem smakował wspaniale. Wiem, że pewnie nie wszystkim przypadnie do gustu takie połączenie ale tym, którzy nie boją się spróbować szczerze polecam.

Źródło

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3 białka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka imbiru posiekanego
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/4 lub 1/3 szklanki wody zmieszanej z mąką ziemniaczaną

Składniki na sos:

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki soku z pomarańczy

W misce wymieszać obie mąki, jajka i sól. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtoczyć. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka na rumiano.

W oddzielnym rondelku rozgrzać olej, dodać czosnek, sok pomarańczowy,  imbir, olej sezamowy. Smażyć 3 minuty. Dodać wszystkie składniki sosu i zagotować. Gotować kilka minut, następnie wlać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstniej. Włożyć kurczaka i gotować jeszcze chwilę. Posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego:)

niedziela, 17 marca 2013
Roladki drobiowe ze szpinakiem i ricottą

Uwielbiam roladki drobiowe. Wypróbowałam już wiele pomysłów i wiem, że zawsze jest to świetny obiad. To co wkładamy w środek zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu i kubków smakowych. Ponieważ dzisiaj jest 17 marca a ja wczoraj przygotowywałam scenariusze lekcji o świętym Patryku, ten irlandzki klimat mi się udzielił. Piwa nie ufarbowałam ale obiad zjemy dziś na zielono. Szpinak łączyłam już z fetą, mozzarellą ale najbardziej smakuje mi z ricottą.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
  • 10-15 dag ricotty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Fileta pokroić  na 4 sznycle. Delikatnie rozbić. Szpinak podsmażyć na odrobinie masła z olejem, dodać szpinak i chwilę dusić aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wystygnie dodać ricottę i dokładnie wymieszać.

Na każdy filet kłaść odpowiednią porcję farszu szpinakowego. Zwijać roladkę i spinać wykałaczkami. Gotową roladkę obtoczyć w bułce i roztrzepanym jajku i smażyć  na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego:)

niedziela, 23 grudnia 2012
Indyk słodko - kwaśny w cieście piwnym

Jak już wspominałam, jedzenie wigilijne nie jest moim ulubionym więc znacznie bardziej przykładam się do ułożenia interesującego menu na kolejne, świąteczne  dni. Lubię kiedy na stole znajduje się dużo przystawek i sałatek. Jedną z takich przekąsek mogą być dzisiejsze kawałki indyka w cieście piwnym. Goście mogą po nie sięgać bez obawy, że będą się po nich czuli ociężali. Doskonale smakują maczane w sosie słodko - kwaśnym.

Składniki:

  • 1/2 kg fileta z indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 12 dag mąki
  • jajko
  • łyżeczka oliwy
  • szklanka piwa (użyłam piwa Paulaner)
  • łyżeczka cukru
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • cebula
  • 1/2 strączka ostrej papryki
  • 1 marchew
  • 2 łyżeczki imbiru
  • łyżka miodu
  • kawałek chrzanu (dałam łyżeczkę ze słoiczka)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Indyka pokroić na małe kawałeczki. Z piwa, jajka, mąki, oliwy i soli zrobić ciasto o konsystencji naleśnikowego i odstawić pół godziny. Na rozgrzany olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i papryczkę, startą marchewkę, pokrojony w zapałkę imbir, miód, wlać resztę sosu sojowego, zagotować. Dodać chrzan, zaprawić mąką ziemniaczaną. Mięso maczać w cieście i smażyć na bardzo gorącym oleju. Wykładać na gorący talerz. Osobno podawać sos.

Smacznego:)

środa, 24 października 2012
Ziołowa pieczeń z indyka

Chyba wszyscy wiedzą, że domowe wędliny są najlepsze. Ja już dawno przestałam się nabierać na pięknie wyglądające w sklepowej gablocie kawałki szynki, polędwicy czy baleronu. Wszystkie wędliny, jakkolwiek by się nie nazywały smakują tak samo czyli nijak. Ale nie jest problemem upiec ten kawałek szynki we własnej kuchni, przyrządzając ją po swojemu i mając pewność, że jest to w 100 % to co upiekliśmy. Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.

Przepis własny

Składniki:

  • duży kawał fileta z indyka (ok. 1,5 kg )
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli (użyłam czarnej soli cypryjskiej)
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka mielonej papryki ostrej

Umytą pierś natrzeć posiekanym czosnkiem. W misce wymieszać oliwę z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Włożyć do niej fileta, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć mięso do rękawa i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się przyrumieniło.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10