Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 16 września 2013
Pieczeń z porami

W oryginale był to pasztet jednak dla mnie pasztet powinien być z gotowanego mięsa dlatego pozwoliłam sobie na zmianę nazwy na pieczeń. Jest to moja kolejna domowa wędlina na kanapki. Dość wyrazista w smaku, dobrze przyprawiona, ze względu na dość intensywny zapach trochę kłopotliwa w spożywaniu w pracy ale to tylko taki mały minusik bo zawsze przecież możemy ją zjeść w domu.

Źródło

Składniki:

  • 450 g obranych porów (tylko białe części)
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 listki szałwii
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka listków laurowych

Pory pokroić na cienkie plasterki. W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić pory, przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 min. Dodać czosnek i nadal dusić około 10 min, aż pory zrobią się zupełnie miękkie, następnie odstawić by wystygły.

Mięso i boczek pokroić na drobniejsze kawałki i zmielić w maszynce. Do miski z mięsem wrzucić pory, zioła, przyprawy sól i pieprz i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć masę mięsną do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy pasztetowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam pieczeń przykrytą folia aluminiową bez kąpieli wodnej.

Smacznego:)

czwartek, 14 marca 2013
Parfait z wątróbki drobiowej

Parfait z wątróbki drobiowej okazało się znakomitym smarowidłem do chleba i nie odstraszyło nawet tych, którzy nie są w stanie przełknąć  wątróbki w kawałku. Myślę, że nie warto rezygnować z tego przepisu.

 Źródło

Składniki:

  • 500 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 5 kulek jałowca
  • 150 g +50 g masła
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 papryczka
  • 100 ml porto
  • sól

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać jałowiec, boczek i wątróbki. Mieszając doprowadzić je do zrumienienia. Zdjąć wszystko z patelni i przełożyć do miski. Na patelnię wlać porto i deglasując czyli "wymywając" alkoholem to co zostało na patelni, doprowadzić płyn do zagęszczenia. Zawartość patelni wraz z wątróbką, cebulą, czosnkiem i jałowcem, solą do smaku i 150 g masła, zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć do foremek. 50 g masła sklarować i polać nim wierzch musu. Posypać mielona papryczką. Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego:)

sobota, 12 stycznia 2013
Pieczeń drobiowa z serem pleśniowym i żurawiną

Jeśli lubicie domowe wędliny czy wyroby mięsne to ta pieczeń powinna Wam przypaść do gustu. Jest bardzo delikatna bo przyrządzona tylko z mięsa kurczaka i indyka. Serek pleśniowy i żurawina to składniki, które można zamienić na inne jeśli akurat za tymi nie przepadacie ale ja miałam ochotę właśnie na nie a poza tym komponowałam już inne smaki i byłam ciekawa tej wersji. Pieczeń jest bardzo smaczna i gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 golonka z indyka
  • 1 jajko
  • 200 g sera pleśniowego (użyłam brie)
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz
  • bułka tarta

Mięso obrać od kości, zmielić na maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz majonez, pietruszkę. Wyrobić na gładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka dodać łyżkę bułki tartej. Dodać pokrojony w kostkę serek i żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Masę przełożyć do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 min.

Smacznego:)

wtorek, 06 listopada 2012
Przyprawa do pierników

W tym roku postanowiłam upiec kilka  pierników i pierniczki w związku z tym będę potrzebowała sporo przyprawy do pierników. Przejrzałam Internet w szerz i wzdłuż i zdecydowałam się na ten przepis. Przyprawa już zrobiona czeka sobie spokojnie na wypieki. Pachnie wspaniale i już nie mogę się doczekać. Tym bardziej, że do tej pory jakoś  ta zabawa z piernikami mnie nie kręciła ale w tym roku postanowiłam się z nimi zmierzyć. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:)

Źródło

Składniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 5 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek

Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia kawy (najlepiej), zetrzeć na specjalnej drobnej tarce lub utłuc w moździerzu. Wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronić przed słońcem. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i dość pieprzna (można zmniejszyć ilość pieprzu). Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 - 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

 Smacznego:)

poniedziałek, 05 grudnia 2011
Kandyzowana skórka pomarańczy

Miałam w domu kilka pomarańczy, a że ostatnio przeglądałam blogi i  wpadł mi w ręce przepis na skórkę kandyzowaną, postanowiłam go zrobić. W okresie przedświątecznym na pewno taka skórka znajdzie swoje zastosowanie a ja tak ją lubię, że mogę jeść łyżką, prosto ze słoika. (oczywiście, nie da się zjeść zbyt dużo:) 

Źródło

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • 2.5 szklanki cukru
  • 2.5 szklanki wody

Pomarańcze obrać tak, by jak najmniej uszkodzić skórkę. Oczyścić ją z białego "podskórka" sparzyć wrzątkiem i pokroić  w cieniutkie paseczki. Całość zalać wodą, zasypać cukrem i gotować aż będzie gęste i klarowne.

Smacznego:)

poniedziałek, 17 października 2011
Wędlina pietruszkowa

Moja dzisiejsza propozycja to pyszna domowa wędlina. Przygotowuję się ją inaczej niż jestem przyzwyczajona bo zwykle takie mięsa piekłam natomiast tutaj wkłada się je do wody. Mięso jest bardzo smaczne, czosnek dobrze wyczuwalny a i pietruszka świetnie tu pasuje. Niestety nie udało mi sie zrobić apetycznego zdjęcia ale może ktoś się skusi. Bardzo polecam:)

Żródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

Składniki:

  • 1 kg zmielonej karkówki
  • szklanka opłukanej i odsączonej kaszy manny
  • 1 - 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 jajka całe
  • łyżka wegety
  • pieprz wg uznania
  • 3 - 4 ząbki czosnku. 

Zmielone mięso przyprawić vegetą i pieprzem, dodać wyciśnięty czosnek, wbić jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę i wyrobić ręką. Mięso podzielić na 2 (lub 3) części. Każdą włożyć do woreczka foliowego, mocno ubić i zawiązać bawełnianą nicią. Woreczki włożyć do dużego gara z wrzątkiem. Przykryć. Gotować godzinę. Wyjąć, włożyć do zlewu i obciążyć garem z wodą, w którym się gotowały. Poczekać, aż wystygną. Woreczki osuszyć i włożyć do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.

Smacznego:)

piątek, 08 kwietnia 2011
Twarożek wiosenny

Dzisiaj nie pokazuję żadnego wynalazku, bo pewnie każdy zna taki wiosenny twarożek ale dla mnie jest to  niemal jak odkrycie Ameryki bo będąc dzieckiem nie tknęłabym takiego jedzenia. A odkąd przyszła wiosna jadłabym go codziennie.

Składniki:

  • 1 twarożek ziarnisty
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

czwartek, 17 marca 2011
Peklowana sztuka mięsa

Zbliżają się święta więc czas wypróbować ciekawe przepisy, które będą się nadawały na wielkanocny stół. Dzisiaj proponuję mięso pieczone a wcześniej kilka dni peklowane. Mięso trzymane w takiej marynacie jest soczyste i kruche. W ten sposób można przygotować dowolne mięso, ja tym razem zrobiłam karkówkę wieprzową. Przepis znalazłam u Agi.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ulubione przyprawy do mięsa

 
W naczyniu przygotować marynatę, wlać wodę, dodać sól peklową, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do marynaty włożyć mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi przyprawami i włożyć w siatkę do pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie soki pozostały wewnątrz mięsa.
 
Smacznego:)
czwartek, 03 lutego 2011
Smalec domowy

Smalec zrobiony spsobem  domowym czasami może bardzo smakować. Nie robię go zbyt często z oczywistych powodów ale od czasu do czasu mi się zdarza. Z ogórkiem kiszonym jest najlepszy ale to  każdy chyba wie.

 

Składniki:

  • 30 dkg słoniny
  • 30 dkg boczku
  • 30 dag mięsa mielonego
  •  cebula
  • ząbek czosnku
  • sól , pieprz
  • majeranek

Słoninę i boczek pokroić w drobnę kostkę, smażyć na patelni. Gdy się podtopią dodac cebulę i czosnek. W połowie smażenia dodać mięso mielone a pod koniec zioła, sól i pieprz. Wylac do pojemnika i odstawic w chłodne miejsce.

Smacznego:)

wtorek, 28 grudnia 2010
Pasztet z żurawiną

Kojarzyło mi się, że świąteczny pasztet powinien być z suszonymi owocami. Myślałam o śliwkach ale, że wpadł mi w ręce przepis na pasztet z żurawiną postanowiłam go zrobić chociaż jakoś do tej pory unikałam żurawiny w wytrawnych daniach. Kiedyś zrobiłam roladę drobiową i wydało mi się, że żurawina jest za słodka ale w pasztecie świetnie się komponowała. Pewnie i do rolady też pasowała tylko moje ówczesne wrażenie było inne. Tak czy siak jesli chcecie spróbować jak smakuje żurawina w pasztecie polecam ten przepis:)

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 30 dag podgarla
  • 10 dag wątóbki
  • 5 dag żurawin suszonych
  • sól, pieprz
  •  listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła

Mięso i podgarle pokroić w kawałki, cebulę również.W rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać mięso, krótko obsmażyć na sporym ogniu, po czym zmniejszyć płomień na malutki, podlać mięso odpowiednią ilością gorącej wody, osolić, popieprzyć, dodać listek laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości, ok. 1 godziny, uzupełniając w miarę potrzeby wodę. Wątróbkę oddzielnie sparzyć wrzątkiem. Po tym czasie przestudzić mięso. Żurawiny namoczyć w gorącej wodzie i kiedy zmiękną i nieco napęcznieją, odcedzić. Mięso oraz wątróbkę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę do mięsa. Dodać żurawiny, wymieszać całość. Masę wyłożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę.

Smacznego:)

 

 
1 , 2