Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 28 grudnia 2014
Świąteczny detoks czyli cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem drobiowym

Po kilku dniach świąt, mam nadzieję, że wszyscy są nasyceni i każdy miał okazję spróbować coś dobrego zarówno spośród dań wigilijnych jak i świątecznych. Znając polską tradycję, oraz obserwując blogi kulinarne wiadomo, że na stole pojawiały się mięsa, ryby, sałatki, wspaniałe ciasta a także cała masa rozmaitych przystawek. Dlatego dzisiaj nie polecam niczego ciężkiego, chociaż jest niedziela i jak najbardziej obiad powinien być. Pamiętając  doświadczenie ubiegłych lat przygotowałam się na to, że nie będzie nam się dzisiaj chciało sztuki mięsa dlatego na obiad będzie  cukinia nadziewana mięsem drobiowym i kaszą jaglaną. Danie bardzo smaczne i lekkie. Polecam wszystkiem na świateczny detoks:)


Składniki:

  • 6 cukinii (mogą być tradycyjne podłużne lub okrągłe jak u mnie)
  • szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 200 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej, dodac posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Dodać mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smażyć kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Do wystudzonego mięsa dodać ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, posiekana natke pietruszki  i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dosmakować. Umyte cukienie przekroić wzdłuż jeśli są podłużne lub odkroić tylko czapkę jeśli są okrągłe jak u mnie, Wydrążyć środki, które, po pokrojeniu można dołożyć do farszu. Nadziewać cukienie farszem, ułożyć je w natłuszczonej masłem foremce, podlać szklanką wody i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Zapiekać ok. 30 min.

Smacznego:)

sobota, 22 listopada 2014
Brukselka smażona z ziemniakami i pieczarkami

Normalnie, nie wierzę, ale w tak krótkim czasie brukselka pojawia sie już kolejny raz na moim blogu. Jeszcze raz napiszę, że do niedawna wystrzegałam się jej jak tylko  mogłam a od tego przepisu kupuję bardzo często. Każde kolejne danie było lepsze od poprzedniego a to dzisiejsze jest mega pyszne. Oczywiście, jest to sprawa indywidualna bo brukselka pasuje i do makaronu i do ziemniaków więc sami oceńcie co wolicie. Jeszcze tylko wspomnę, że ja makaron uwielbiam, za ziemniakami nie przepadam a dzisiejsze danie smakowało  mi wybitnie.

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków (mogą być z  poprzedniego dnia)
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 300 g brukselki
  • olej
  • sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie kminek)

Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż płyn wyparuje. Przyprawić solą, pieprzem ew.  kminkiem lub majerankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać obraną z wierzchnich listków  i pokrojoną na połówki brukselkę i smażyć. Podlać wodą, przyprawić solą  i dusić do miękkosći. Ziemniaki pokroić w plasterki lub cząstki i  podsmażyć na rumiano. Dodać do nich usmażone pieczarki oraz brukselkę. Wszystko dokładnie wymieszać, ew. przyprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 21 października 2014
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Dzisiaj zapraszam na dalszy ciąg jaglanej fascynacji i proponuję delikatną pieczoną cukinię z jeszcze bardziej delikatnym jaglanym farszem. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na lekką kolację. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest niezłe. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  •  1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • tymianek

Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę dusić. Dodać pokrojone pieczarki i udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę dusić razem. Usmażone warzywa dodać do kaszy jaglanej, dodac posiekaną pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszać. Cukinie przekroić wdłuż, wyciąć środek i napełnić farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 min.5 minut przed wyjęciem można posypać cukinie startym serem.

Smacznego:)

sobota, 06 września 2014
Kotlety z ziemniaków i soczewicy

Kotlety z soczewicy są ciekawą alternatywą dla mięsa. Doskonale smakują na ciepło ale na zimno są równie pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym i był to naprawdę bardzo dobry obiad. Z podanych proporcji usmażyłam 8 kotletów ale wyszły mi tak duże, że wystarczyło zjeść jednego, żeby się nasycić więc następnym razem zrobię  nieco mniejsze.

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 3  ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Soczewicę i ziemniaki ugotować oddzielnie, cebulę usmażyć. Kiedy wszystko przestygnie przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, sól pieprz, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej. Nabierać małe ilości masy i formować kotleciki lekko je spłaszczając. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Smacznego:)

czwartek, 07 sierpnia 2014
Ziemniaki zapiekane z fetą, cukinią i boczkiem

Nie lubię gotowanych ziemniaków. Próbowałam już wiele razy się do nich przekonać ale jakoś mi nie "podchodzą". Dlatego też często do obiadu podaję ryż, makaron albo po prostu inne warzywa tj. brokuły, fasolkę szparagową czy kalafior. Przeglądając zupy na moim blogu można zauważyć, że tych z ziemniakami jest naprawdę niewiele. Natomiast ziemniaki w każdej innej postaci są  przeze mnie tolerowane. Lubię frytki chociaż w domu ich nie robię a jadam je zwykle na wycieczce szkolnej ale najbardziej lubię pieczone. Czy to z ogniska, czy  z piekarnika. Oczywiście te przyrządzone w domu dają większe możliwości skomponowania jakiegoś ciekawego dania. Dzisiejsze ziemniaki są nadziane farszem z fety i  cukinii, pachną boczkiem i koperkiem. Można je zjeść jako danie samodzielne lub podać do sztuki mięsa. Bardzo polecam:)

Źródło

Składniki:

  • 6 średnich płaskich ziemniaków
  • 1/4 kostki fety
  • 1/2 cukinii
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • pieprz
  • koperek
  • 6 łyżek oliwy

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ( nie mogą się rozpadać). W misce wymieszać fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę oraz  pokrojony w kostkę boczek i startą cukinię. Ja starłam tylko skórkę, gdyż obawiałam się wody z miąższu cukinii. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przyprawić pieprzem. Gdy ziemniaki wystygną przekroić je na pół i wydrążyć. Do farszu serowego dodać miąższ z ziemniaków i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążone ziemniaki nadziewać farszem serowym i układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 20 min.'

Smacznego:)

piątek, 11 lipca 2014
Warzywne racuchy

To miały być placki marchewkowe. Pomyślałam, jednak, że sama marchew będzie mdła więc dorzuciłam niewielki kawałek pora a kiedy otworzyłam lodówkę i zobaczyłam kilka pieczarek wiedziała już, że i one wylądują w plackach. Całość wyszła zaskakująco dobra i delikatna. Słodycz marchewki doskonale połączyła się z ostrością pora. A dla większego  zaostrzenia smaku podałam racuchy z sosem czosnkowym.


Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • mały kawałek pora
  • 6-7 pieczarek
  • 2 jajka
  • sól, pieprz (sporo)
  • szczypta curry
  • tymianek
  • 2-3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia

Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Pora pokroić w drobne krążki, pieczarki w paseczki lub kostkę. Do miski z warzywami dodać jajka, wymieszać, dodać mąkę, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką kłaść małe porcję masy warzywnej i smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.

Smacznego:)

czwartek, 05 czerwca 2014
Co to jest pantakija?

Podobno to danie pochodzi z Indii chociaż słowa na ten temat w internecie nie znalazłam. Przepis mam z przekazu ustnego, od kogoś kto w Indiach był i  jadł tę potrawę  ale podejrzewam inną pisownię. Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat i chciałby mnie uświadomić to bardzo proszę o info.

Samo danie miało mnie nie zaskoczyć bo po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że to taka wersja leczo czy ratatuja.  Tymczasem mieszanka egzotycznych przypraw, która wędruje na patelnię sprawia, że to danie ma zupełnie inny charakter. Jest wyraziste, aromatyczne i dość pikantne. Doskonałe na lekką kolację.


 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry (dałam zieloną)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • oliwa z oliwek
  • posiekana natka kolendry
  • jogurt - do podania

Na patelni lub w głębokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać pastę curry i chwilę przesmażyć. Dodać cebulę oraz czosnek następnie pokrojone pozostałe warzywa. Dodać również przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez około 20-30 min. Warzywa powinny być miękkie ale nie rozciapane. Pod koniec duszenia, jeśli jest taka potrzeba, ponownie przyprawić. Podawać z jogurtem.

Smacznego:)

niedziela, 01 czerwca 2014
Kotleciki ziemniaczane z boczkiem

Jeśli czasami zostają Wam ziemniaki z obiadu mam smaczny pomysł na ich zagospodarowanie. Wszystko można sobie przygotować na wieczór dzięki temu te pyszne ziemniaczane kotleciki można zjeść  na śniadanie następnego dnia. Mogą też być dodatkiem do mięsa. Ja przygotowałam je w ramach Wypiekania na śniadania,  tym razem propozycja była dowolna i nie musiało to być pieczywo. U mnie zostały zjedzone jako samodzielne danie z kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 10  ugotowanych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Zdjąć kawałki boczku i na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę  z czosnkiem. W misce wymieszać ziemniaki, boczek, cebulę z czosnkiem następnie dodać jajka i posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Formować małe kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu 3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

sobota, 18 stycznia 2014
Pierogi z Cortiny d'Ampezzo

Trzeci Lubelski Kociołek odbywa się pod hasłem czerwonych buraków. Jest to moim zdaniem bardzo niedoceniane warzywo. Pewnie w większości domów występuje ono w postaci jarzynki na ciepło lub na ostro, w czerwonym barszczu no może jeszcze w zimowej sałatce z papryką. Tymczasem dzisiaj dziewczyny z lubelskiej blogosfery wyjmą z kociołka, jestem pewna, same smaczne  potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane masłem i posypane makiem smakują ...inaczej ale bardzo dobrze. A na drugi dzień przysmażone na rumiano na maśle wręcz rewelacyjnie.

A razem ze mną w kociołku mieszały:

 

Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html

Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/

Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/

Angelika-http://duringthefreetime.blogspot.com/

Małgośka-http://jedzismakuj.blogspot.com/

Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html



Źródło: Tessa Caponi-Borawska

Składniki na ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • sól,
  • 3 jajka,
  • letnia woda.

Składniki na nadzienie:

  • 75g ugotowanych buraków
  • 8 dag masła,
  • 10 dag sera ricotta,
  • 2 jaja,
  • sól,pieprz,
  • bułka tarta.

Składniki na sos:

  • 10 dag masła,
  • 3 łyżki masła,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Aby przygotować ciasto należy zagnieść mąkę z solą, jajkiem i taką ilością wody aby powstało gładkie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut. Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do miski, dodać ricottę, jajka, sól, pieprz i parę łyżek bułki tartej. Dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy około 10 cm. Na każdym układać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w dużej ilości osolonej wody  5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe polać roztopionym masłem z dodatkiem maku i posypać tartym parmezanem.

Smacznego:)

sobota, 30 listopada 2013
Curry fasolowe

Przy sobocie danie jednogarnkowe jak znalazł bo i ciasto na chleb zaczynione i warzywa na sałatkę ugotowane i jeszcze wiele innych rzeczy zaplanowanych. Dlatego wystarczyło wczoraj na noc namoczyć fasolę, żeby dzisiaj wrzucić ją do garnka z innymi warzywami oraz mnóstwem przypraw i mieć obiad. Danie aromatyczne i sycące.

Źródło: Jedz na zdrowie wyd. Reader's Digest

Składniki:

  • 225 g białej fasoli, namoczonej przez noc i odcedzonej
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dag pieczarek
  • korzeń imbiru (2,5 cm)
  • 2 zielone nasiona kardamonu
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • laska cynamonu (2,5 cm)
  • 6 goździków
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 3 łyżeczki soku z cytryny

Włożyć  fasolę do rondla razem z połową cebuli, chili, imbirem, kardamonem, pieprzem i cynamonem. Zalać wodą, zagotować. Gotować około 50 minut, aż fasola zmięknie a woda zredukuje swoją ilość. Na patelni  podgrzać oliwę. Wrzucić pozostałą cebulę i czosnek i smażyć 2 min. Dodać kurkumę, kminek, kolendrę oraz chili i dobrze wymieszać. Dodać pieczarki  i dusić kilka minut. Całości przełożyć do fasoli  oraz dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Dodać również garam masalę i sok z cytryny. Gotować jeszcze chwilę aż papryka będzie miała odpowiednią miękkość i natychmiast podawać.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5