Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 04 stycznia 2015
Szampański deser z brzoskwiniamii

Deser, który dzisiaj chciałam pokazać powstał z połączenia szampana i soku a właściwie syropu z brzoskwiń. Jest to prosty, pucharkowy sposób na pyszne zakończenie niedzielngo obiadu.

Składniki:

  • 500 ml szampana
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Szampana i syrop z brzoskwiń umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić z 2 łyżkach gorącej wody  i odstawić do napęcznienia. W tym czasie osączone brzoskwinie pokroić w małe cząstki i umieścić w pucharkach. Żelatynę dodać do szampana, wymieszać i przelać do pucharków. Brzoskwinie powinny być zakryte. Galaretkę wstawić do lodówki.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Na każdej zastygniętej galaretce z brzoskwiniamii umieścić odpowiednią ilość bitej śmietany. Deser schłodzić przynajmniej  1godz w lodówce.

Smacznego:)

poniedziałek, 24 listopada 2014
Deser kawowy z granatem

Kropką nad i niedzielnego obiadu musi być deser. Ja bardzo lubię bitą śmietanę i chociaż jest mega kaloryczna od czasu do czasu sobie na nią pozwalam. Taki deser brzmi może banalnie ale z  dodatkiem kawy i orzeźwiających pestek granatu taki banalny już nie jest.

Składniki:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pestki granatu

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec dodać wystudzoną kawę. Na dnie pucharków ułożyć pestki granatu, nałożyć pożądaną ilość śmietany i udekorować pestkami. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

wtorek, 11 listopada 2014
Deser na Święto Niepodległości

Jako wzorowa obywatelka mogę dziś wywiesić flagę na balkonie, jako historyczka z zamiłowania wezmę udział w uroczystościach patriotycznych w moim mieście a jako autorka bloga  kulinarnego przygotowałam deser w patriotycznych kolorach. Nie lubię listopada ale na pewno najlepsza kartka w kalendarzu tego miesiąca to właśnie ta z jedenastką. I to nie tylko dlatego, że nie idzie się do pracy ale przede wszystkim dlatego, że wspaniała jest atmosfera tego dnia. Często słyszy się głosy, że Polacy to smutasy, bo  w Święto Niepodległości nie potrafią bawić się tak jak Amerykanie. Mnie osobiście to odpowiada bo lubię podniosły nastrój tego dnia, i nie potrzebuję balu, żeby poczuć TĘ atmosferę. Tylko dzisiaj  nie przeszkadzają mi przemówienia polityków,  uwielbiam piosenki niepodległościowe a dzięki cyfrowej technologii mam możliwość posłuchania samego marszałka Piłsudskiego. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, mnie to naprawdę interesuje.

W tym roku patriotyczny deser przygotowałam  także pod hasłem zdrowia. Żurawina, jogurt i ricotta to same atuty, do tego smaczne i na dzisiaj potrzebne bo przecież w kolorach narodowych:)


Składniki:

  • szklanka owoców żurawiny (może być mrożona) + 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 250 g ricotty
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • mięta do dekoracji
  • 2-3 łyżki sosku z cytryny

Żurawinę umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wody, dodać cukier i ziarenka wanilii i zagotować. Trzymać na małym ogniu, aż owoce się rozgotują a woda wyparuje i powstanie gęsty sos.  W wysokim naczyniu umieścić jogurt, ricottę, sok z cytryny  i miód. Wszystko razem utrzeć na gładką masę, można mikserem lub blenderem. W pucharkach umieścić warstwę sosu żurawinowego, na to wyłożyć masę serkową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego:)

poniedziałek, 09 czerwca 2014
Deser czy sałatka owocowa?

Sama nie wiem do jakiej kategorii zakwalifikować to co dzisiaj zrobiłam ale nie jest to chyba aż tak istotne. Połączenie mango z truskawkami miałam w głowie już dawno ale co roku przypominałam sobie o nim gdy nie było już świeżych truskawek. Dlatego w tym roku wspomogłam się kartką z przypomnieniem i oto jest. Smaku owocom dodaje jogurt zmieszany z miodem - genialne połączenie. A za kilka dni zapraszam na pyszne lody w podobnych klimatach smakowych.


Składniki na 3 pucharki:

  • 2 owoce mango
  • 2 szklanki truskawek
  • 200 ml jogurtu greckiego naturalnego
  • 4 łyżki miodu

Mango obrać i pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w cząstki. Na dnie pucharków ułożyć warstwę truskawek. Miód zmieszać z jogurtem i polać nim truskawki. Na wierzchu ułożyć kostki mango. Wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Smacznego:)

niedziela, 16 marca 2014
Melonowe semifreddo z borówkami

Chociaż  pogoda dzisiaj nie dopisuje bo od rana deszcz bębni w okna to jednak kiedy robiłam to semifreddo było cudownie słonecznie i wiosennie. Być może latem ten zimny deser byłby bardziej odpowiedni, ale skoro melony są dostępne cały rok a jutro jest Świętego Patryka postanowiłam przyłączyć się do zabawy (chociaż deser pochodzi  z Włoch). Tym bardziej, że Irlandia zawsze budziła we mnie pozytywne uczucia a już w tym roku wręcz czuję się zobowiązana do tego, żeby się z nimi solidaryzować.

Deser smakuje prawie jak lody, delikatny melonowy smak jest wyczuwalny a owoce są miłą niespodzianką. Oczywiście można użyć innych, ja w dalszym ciągu opróżniam zamrażalnik. Jest to uproszczona wersja semifreddo bo nie zawiera jajek.

Jest to moja propozycja do akcji Zielono mi.

Składniki:

  • 450 ml śmietanki kremówki
  • 2 szklanki pure z melona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru (według własnego smaku)
  • ew. 3-4 krople zielonego barwnika
  • szklanka borówek

Śmietankę ubić z cukrem, pod koniec dodać pure z melona, ew. zielony barwnik oraz owoce. Przełożyć masę do wyłożonego naczynia, może to być plastikowy pojemnik na  żywność lub forma keksowa. Wstawić do zamrażalnika.

Smacznego:)

piątek, 14 lutego 2014
Deser malinowy

Przedostatni woreczek malin powędrował do prostego lecz pysznego deseru. Uwielbiam takie wykończenia niedzielnego obiadu. Jest to ta kropka nad i. Myślałam też nad innymi owocami np. jagodami jednak maliny są najlepsze.

Składniki:

  • 2 szklanki malin + łyżka cukru pudru
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 ml jogurtu naturalnego greckiego

Maliny rozmrozić, zmiksować z cukrem.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, odłożyć 4 łyżki, dodać połowę malin, wymieszać.  Jogurt wymieszać z pozostałą ilością cukru, dodać resztę malin i ubić. W pucharkach wyłożyć część śmietanową, następnie jogurtową, wierzch ozdobić odłożoną ubitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

poniedziałek, 03 lutego 2014
Panna cotta waniliowa z jagodami

Jagody z wanilią. Mogą być? Tak zaczynam tydzień. Jakoś trzeba osłodzić sobie powrót do pracy:)

Składniki:

  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru
  • szklanka wody
  • galaretka jagodowa
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 40 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyn

Jagody zalać wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Dodać galaretkę, wymieszać odstawić do wystygnięcia. Gdy jagody powoli już tężeją przelać do pucharków. Jeśli ustawimy je na ukos otrzymamy coś takiego jak na zdjęciu.

Śmietanę podgrzać z rozkrojoną laską wanilii i cukrem.  Gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut.  W międzyczasie żelatynę zalać zimną wodą. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii.  Wlać żelatynę dokładnie mieszając, odstawić do wystygnięcia. Masę przelać do pucharków z jagodową galaretką.  Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

piątek, 10 stycznia 2014
Mus truskawkowy

Dzisiaj przepisu nie będzie bo  chyba wszyscy znają taki mus i potrafią go zrobić. Wystarczy wyjąć mrożone truskawki, odrobinę je rozmrozić , zmiksować z cukrem i przełożyć do pucharków. Deser smakuje wybornie zwłaszcza, że jest środek kalendarzowej zimy a do deseru użyłam truskawek dojrzałych w słońcu. Jest to czas kiedy zaczynam sięgać po mrożonki żeby zrobić miejsce na nowe zapasy stąd takie deserek dzisiaj:)

Smacznego:)

niedziela, 18 sierpnia 2013
Letnia sałatka owocowa

Uwielbiam niedzielne desery ale o tej porze roku musi to być coś lekkiego jak np. sałatka owocowa. Takich sałatek mam już kilka na blogu a dzisiaj proponuję wersję z melonem. Melon jest moim tegorocznym odkryciem. Oczywiście nie  w sensie istnienia lecz smaku. Chyba do tej pory kupowałam niedobre egzemplarze bo jakoś nie wywarły na mnie większego wrażenia. Natomiast w tym roku odkryłam, że dojrzały melon jest przepyszny tak więc wkrótce pojawi się tu kilka propozycji.

Pomysł własny

Składniki:

  • kawałek arbuza (ok 1/4 całego owocu)
  • taki sam kawałek melona
  • 1-2 banany
  • garść pestek granatu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ew. kieliszek likieru

Owoce pokroić w kostkę, wymieszać, dodać pestki granatu. Miód zmieszać z sokiem z cytryny, dodać alkohol. Wymieszać, polać sałatkę. Przed podaniem schłodzić. Wybitnie smakuje z lodami.

Smacznego:)

Tagi: arbuz melon
11:54, wiosenka27 , Zimne desery
Link Komentarze (3) »
czwartek, 15 sierpnia 2013
Semifreddo jeżynowe

Pisałam już kilka razy, że jedną z moich ulubionych kuchni jest włoska więc na dzisiejsze święto polecam deser o włoskim rodowodzie. Nie jest to tradycyjne semifreddo, gdyż chwilowo nie mam dostępu do wiejskich jajek, ale myślę, że mimo to, a może dzięki temu, znajdą się chętni na taki deser. Semifreddo przypomina lody ale jest łatwiejsze do wykonania, ucieszą się więc ci, którzy nie posiadają maszyny do lodów. Semifreddo stwarza wiele możliwości smakowych, wystarczy tylko  uruchomić wyobraźnię więc zajrzyjcie do mnie za kilka dni, wtedy powinna pojawić się kolejna propozycja na ten pyszny deser.

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 5-6 łyżek cukru pudru (według własnego smaku)
  • szklanka jeżyn
  • 3 łyżki soku z cytryny

Jeżyny zmiksować z 2 łyżkami cukru. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec  dodać sok z cytryny. Formę keksówkę lub inne wąskie naczynie wyłożyć folią, przelać masę śmietankową. Następnie dodać zmiksowane jeżyny. Łopatką zrobić dowolne wzory. Wstawić do zmarażalnika na kilka godzin.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6