Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 05 lutego 2015
Waniliowy budyń z tapioki

Będąc w dobrze zaopatrzonym sklepie uległam impulsowi i kupiłam tapiokę. Swoje musiała odleżeć  ale w końcu korzystając z wolnych dni ugotowałam  budyń. Tapioka  jest bezproblemowa podczas gotowania. Jest też bez smaku dlatego dodałam laskę wanilii, która zamieniła ją w całkiem dobry deser.

Składniki:

  • 1/2 szklanki tapioki
  • 3 szklanki mleka krowiego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny ( w tym czasie lekko napęcznieje). Dodać cukier, przekrojoną laskę wanilii i zagotować. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż kulki tapioki staną się przejrzyste (ja gotowałam ok. 7 min.).  Przelać do pucharków, w tym czasie może być jeszcze rzadka ale bardzo szybko gęstnieje. Można podawać deser przestygnięty, jednak nam bardziej  smakował na ciepło.

Smacznego:)

wtorek, 06 stycznia 2015
Domowy kisiel truskawkowy

Zawsze po Nowym Roku ropzoczynam czyszczenie zamrażalnika, żeby zrobić miejsce na nowy sezon. W tym roku mam bardzo duże zapasy dlatego muszę częściej po nie sięgać, żeby wyrobić się do maja. Bo w maju będą pierwsze truskawki.

Dzisiaj zapraszam na domowy kisiel. Najprostszy deser jaki może być, najszybszy do wykonania i taki dobry.  Niby nic wielkiego jednak w czasach, kiedy można sobie zalać proszek z torebki i mieć gotowy deser, ugotowanie własnego kisielu urasta do rangi wielkiego kuchennego przedsięwzięcia. A to tylko chwila dłużej.

Składniki:

  • ok. 2 szklanek truskawek (mogą być mrożone)
  • 500 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Odlać pół szklanki wody. Resztę wody wlać do rondelka, dodać cukier i truskawki. W szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującej się wody z truskawkami, zagotować, zdjąć z ognia gdy kisiel ma już odpowiednio gęstą konsystencje. Na koniec dodać sok z cytryny ale nie jest to konieczne. Przelać do pucharków i natychmiast podawać.

Smacznego:)

wtorek, 14 października 2014
Owoce pod kruchą pierzynką i IX Kociołek Lubelski

Miało być crumble ale z braku czasu wyszło coś innego. Bohaterem IX edycji Lubelskiego Kociołka jest jabłko. U mnie jest to jabłko połączone w parę z mango -  duet niesamowity. Pierwszy raz piekłam mango- oczywiście oprócz epizodu z grillowaniem:) Jabłka muszą być kwaśne,użyłam boikenów,  co w połączeniu ze słodkim i aromatycznym  mango dało super doznania. Można zrobić kruszonkę taką jak do crumble, ja starłam trochę ciasta, które zamroziłam do sernika. Jestem pewna, że czasami zostaje Wam zamrożone kruche ciasto np. od szarlotki, można go użyć.

A ten ekspresowy deser przygotowałam wraz  z innymi dziewczynami i chłopakami z  Lubelskiej blogosfery:

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/

Marta - http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/

Ola - http://the-taste-of-sweet.blog.pl

Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/

Siostry Zalewskie - http://cookinggoodlooking.blog.pl/

Małgośka -http://jedzismakuj.blogspot.com/

Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

Bro Jo (Joanna - Szkatułka_Cook) - http://sekretymaleiduze.blogspot.com/

Dziękuję Wam za kolejny wspólnie spędzony czas w wirtualnej kuchni:)

 

Składniki:

  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżi cukru (opcjonalnie)
  • mała kulka kruchego ciasta

Owoce obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Wymieszać i przeożyć do naczynia do zapiekania lub kilku małych. Na każdą porcję owoców zetrzeć kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 min. Podawać na ciepło, można z lodami.

Smacznego:)

sobota, 21 czerwca 2014
Kisiel miodowo-cytrynowy

Żeby dzisiejszy wpis nie wzbudził kontrowersji proszę potraktować go jako deser a nie lekarstwo:)

Wiem, że wysoka temperatura jest zabójcza dla leczniczych właściwości miodu jednak czasami zdarza się tak, że człowiek potrzebuje czegoś słodkiego a w domu akurat świecą  pustki. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem jest domowy kisiel. Oryginalny  smak, szybkość wykonania to argumenty za tym, żeby go przyrządzić. I nawet jeśli  w wysokiej temperaturze wszystkie wartościowe składniki miodu ulegną zniszczeniu potrzeba na słodkie zostanie zaspokojona.

Źródło

Składniki

  • 2 szklanki wody,
  • 100g miodu, 
  • skórka otarta z 2/3 cytryny, 
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
  • 4 goździki (pominęłam)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Zagotować wodę wraz z miodem, skórką i sokiem z cytryny oraz goździkami. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnej wody i mieszając, wlać do wody z miodem. Gotować chwilę, aż zgęstnieje. Podawać na ciepło.

Smacznego:)

Tagi: miód
08:06, wiosenka27 , Ciepłe desery
Link Komentarze (3) »
niedziela, 09 marca 2014
Domowy kisiel z kiwi

Przepis na ten kisiel usłyszałam kiedyś w audycji radiowej. Nie zapisałam szczegółów ale przecież ugotowanie kisielu nie  jest takie trudne. W przypadku kiwi zapamiętałam jednak, że z owoców robimy papkę i dodajemy ją do wody z mąką ziemniaczaną czyli kolejność jest odwrotna niż w przypadku bardziej tradycyjnych owoców. Kisiel wyszedł bardzo delikatny i  smaczny. Nie spodziewałam się, że kiwi tak wspaniale sprawdzi się w takim deserze.


Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 dojrzałe owoce kiwi

Owoce obrać, zmiksować na papkę. Wodę z  cukrem zagotować, gdy się gotuje dodać rozmieszaną w pół szklanki wody mąkę ziemniaczaną. Zagotować i wyłączyć. Do powstałego "krochmalu" dodać zmiksowane kiwi i dokładnie wymieszać. Przelać do pucharków i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Tagi: kiwi
11:03, wiosenka27 , Ciepłe desery
Link Komentarze (9) »
czwartek, 05 grudnia 2013
Kisiel żurawinowy

Żurawina i gałązki ostrokrzewu kojarzą mi się bardzo mocno ze świętami w wydaniu amerykańskim. A że jestem wielbicielką  amerykańskich klimatów zrobiłam sobie kisiel z żurawiny. Bardzo prosty, smaczny i domowy kisiel może być pięknym zakończeniem dnia. Także świątecznego.

Składniki:

  • 1 szklanka żurawiny
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do garnka wlać 450 ml wody, cukier i żurawinę. Gotować ok. 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka i zagotować. Kiedy kisiel ma pożądaną konsystencję przelać do pucharków i natychmiast podawać.

Smacznego:)

niedziela, 13 października 2013
Crumble malinowo-kokosowe

Nie planowałam tego deseru, ale tak się złożyło, że musiałam coś wyjąć z zamrażalnika, żeby włożyć coś innego i padło na maliny. Miałam je zmiksować i zjeść z cukrem ale to byłoby zbyt proste. Dlatego, zrobiłam crumble (co nie oznacza, że jest ono skomplikowane:) Maliny są dla mnie najlepszymi owocami do zapiekania, chociaż jest wiele innych wspaniałych, żadne nie pachną tak jak właśnie malinki. Dodałam odrobinę wiórek  kokosowych i to był bardzo dobry pomysł.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • ok. 2 szklanek malin

Na patelni rozpuścić, masło, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Wtedy dodać mąkę i mieszać, tak długo aż masło wsiąknie w mąkę i powstanie kruszona. Odstawić do wystygnięcia. Na dno wysmarowanych naczynek żaroodpornych wsypać odrobinę wiórek, następnie nałożyć maliny i przysypać kruszonką. Wierzch posypać resztą wiórek. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać na rumiano. (ok. 15 min).

Smacznego:)

niedziela, 13 listopada 2011
Orzechowe crumble z gruszkami i kardamonem

Ten deser miałam pokazać jutro ale właśnie uświadomiłam sobie, że dzisiaj jest ostatni dzień Orzechowego tygodnia. Jest to znane wszystkim crumble,  u mnie w wersji orzechowej i z gruszką, która okazała się wspaniałym owocem w tej formie. Deser podany z lodami umilił nam niedzielny obiad.

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 180 g mąki
  • 50 g posiekanych orzechów
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • lody
  • łyżeczka kardamonu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gruszki umyć, obrać ze skróy i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kawałki i przełożyc do posmarowanego naczynia . Oprószyć brązowym  cukrem oraz łyżeczką kardamonu. Mąkę zagnieść z masłem, orzechami i cukrem. Rozłożyć kruszonkę na owocach. Piec 30 minut na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na talerze. Podawać z lodami.

Smacznego:)

sobota, 19 lutego 2011
Kruszonka czekoladowa z owocami

Szaleństwo czekoladowe opanowało blogosferę więc i ja dam się unieść tej fali bo przepis na żeberka czy karkówkę jakoś dzisiaj chyba nie zaistnieje. Inspirację na ten deser znalazłam w moim prezencie imieninowym A to tylko 1 garnek wyd. Parragon. Był to przepis, na którym książka otworzyła się sama i poprosiła, żeby go zrobić. Nie miałam więc wyboru. Rozpisywać się o tym deserze  nie będę bo czekolada, kruszonka i owoce to  argumenty, które napewno przekonają Was do zrobienia tego przepisu.

Składniki:

  • 60 g gorzkiego kakao
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki bardzo drobnego cukru
  • 2 łyżki niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 4 duże jabłka lub brzoskwinie

Składniki na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki  mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 5 łyżek ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów pecan
  • 50 g czekolady deserowej, drobno posiekanej

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wsypać mąkę i kakao do dużej miski, dodać masło i palcami wyrobić masę, aż będzie przypominała pokruszony chleb. Dodać 4 łyżki cukru i posiekanych orzechów, a następnie dodać posiekaną czekoladę i odstawić.

Umieścić kakao, wodę i cukier w małym rondlu. Gotować na małym ogniu 3 minuty, mieszając. Dodać pokrojone masło i ponownie zagotować, cały czas mieszając, a następnie zestawić z ognia.

Owoce pokroić. Rozłożyć je równomiernie na dnie żaroodpornego naczynia. Wylać połowę sosu czekoladowego na owoce i posypać kruszonką oraz pozostałym cukrem. Wstawić do piekarnika na ok.20-25 min, aż kruszonka zacznie się przyrumieniać. Tuż przed końcem pieczenia ponownie podgrzać resztę sosu czekoladowego. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjąć je z piekarnika i podawać z ciepłym sosem czekoladowym.

Smacznego:)

wtorek, 29 czerwca 2010
Flirt Afrodyty

 Miałam nie robić tego deseru bo jakoś trudno było mi sobie wyobrazić jak mogą smakować takie "rozciapciane" truskawki zapieczone w masie żółtkowej. Dzisiaj bardzo się cieszę, że go zrobiłam bo doznania smakowe były rewelacyjne a truskawki wcale nie były takie jak sobie wyobrażałam. Były delikatne i wspaniale łączyły się z masą. Śmiało mogę powiedzieć, że ten deser to szał podniebienia. W moim domu zrobił furrorę.

Składniki:

  • 30 dag truskawek
  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag płatków migdałowych
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 150 ml soku pomarańczowego

Truskawki oczyścić i przekroić na połówki lub cząstki. Żółtka ubijać z cukrem na parze aż masa zbieleje. Gdy jest już gęsta dolewać cienkim strumieniem sok pomarańczowy. Przerwać ubijania gdy masa będzie cienką nitką odrywała się od łyżki. Dodać cynamon i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć truskawki, zalać masą i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i zapiekać aż wierzch się zrumieni.

Smacznego:)

 
1 , 2