Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 10 marca 2015
Herbatniki angielskie

W moim starym zeszycie znalazłam przepis na herbatniki angielskie. Ciastka wydały mi sie atrakcyjne bo lubimy wszelkie łakocie do pochrupania jednak przez pewien czas z nimi zwlekałam gdyż dodatek mąki ziemniaczanej był jak dla mnie dość nietypowy. Miałam pod ręką większą ilość mleka bo obawiałam się jak to się wszystko połączy jednak większych problemów nie było. Ilość mleka może być różna, zależy to od wilgotności mąki. Z podanych proporcji wychodzi bardzo duża ilość ciastek. 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • szklanka mleka
  • szklanka miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 laska wanilii

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, dodać masło, posiekać. Do mleka dodać sodę, cukier, ziarenka wanilii. Wszystko razem dokładnie wyrobić. Rozwałkować niezbyt cienko i wycinać ciastka dowolną foremką.Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

wtorek, 24 lutego 2015
Ciastka cytrynowe z kardamonem

Połączenie cytryny i kardamonu poznałam przy tej nalewce. Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.


Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z  cytryny + skórka
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny i sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna kardamonu. Wszystko  zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

niedziela, 01 lutego 2015
Faworki Nelly Rubinstein

Faworki smażę raz  w roku. I chociaż mam swój ulubiony, wypróbowany przepis, zdarza się, że sięgam po inny, zwłaszcza jeśli jest rekomendowany. W tym roku usmażyłam faworki Nelly Rubinstein a skusiła mnie tu mniejsza ilość żółtek, dzięki czemu nie musze się martwić o pozostałe białka a często mam problem co z nimi zrobić. Faworki są bardzo dobre, chrupiące i bardzo wciągające.

Źródło

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki (30 ml) rumu
  • 2 łyżki (30 g) drobnego cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki (35 g) miękkiego masła
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do podsypywania blatu
  • cukier do obsypania faworków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce zmiksować jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodać ocet i rum i zmiksować do połączenia. Dodać masło i śmietanę i znowu zmiksować do połączenia. Jeżeli zostaną małe grudki, to nic nie szkodzi. Cały czas miksując dodawać po trochu mąkę. Miksować do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne. Blat podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać je dłońmi około 5 minut. Wyrabianie powinno polegać na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłacza się w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blacie (w temperaturze pokojowej) na 10 minut.
 Na małym gazie w dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Tłuszcz lepiej rozgrzewać długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza. 
Przygotować duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Ciasto podzielić na 5 części. 1 część wyłożyć na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawinąć ponownie w folię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. W razie potrzeby podsypać je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem podzielić je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Na każdym pasku zrobić wzdłuż na środku 3 cm nacięcie. Przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paska. Ja pominęłam to i tylko wycięłam je radełkiem. Smażyć porcjami po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach kiedy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do chwili, aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Dobrze usmażone faworki  powinny  być lekko złote.
Faworki wyławiać łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i układać na  papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta.
Ciasto surowe można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić.

Smacznego:)
Tagi: jajka rum
10:46, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (7) »
sobota, 24 stycznia 2015
Kruche ciastka z czekoladą

Czasami, rozsądek podpowiada, żeby nie piec  ciasta na niedzielę, ale, że ciężko jest zrezygnować z tego co się lubi w zastępstwie piekę ciastka. Jest to złudne bo ciastek można zjeść więcej niż na przykład tortu czy innego ciasta z masą. Chyba, że ktoś ma bardzo silną wolę i powstrzyma się przed zjedzeniem  dziesiątej sztuki. W przypadku tych ciastek jest to ciężkie do wykonania:)

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

Tagi: czekolada
09:15, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (8) »
wtorek, 13 stycznia 2015
Pantofelki św. Hilarego

Po historii o św. Łucji trafiłam na opowieść o św. Hilarym, która zainspirowała mnie do upieczenia tych ciastek. Według legendy św. Hilary biskup, idąc po śniegu w podartych butach spotkał na swojej drodze szewca, który podarował mu parę nowych butów. Następnego dnia dobry uczynek szewca został nagrodzony, gdyż znalazł on w swoim warsztacie parę złotych butów. Święty Hilary jest patronem Parmy i na jego cześć wypieka się tam ciastka w kształcie pantofelków a jego wspomnienie wypada 13 stycznia. Moje buciki są wycinane nożem dlatego każdy jest inny i nie są to chyba pantofelki ale raczej kozaki albo gumowce ale ta historia tak mi się spodobała, że postanowiłam je upiec.


Źródło: Kuchnia świętych i papieży

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 cytryna

Miękkie masło pokroić. Wysypać mąkę na stolnicę, w dołek wylać 2 całe jaja i 2 żółtka, zagnieść ciasto, dodając miękkie posiekane masło, cukier, startą skórkę cytryny i cukier waniliowy. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta i rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Nożem pokroić ciasto w taki sposób, aby można mu było nadać charakterystyczny kształt pantofelków św. Hilarego. Blachę posmarować masłem, ułożyć ciasteczka i piec w piekarniku w średniej temperaturze (u mnie 180 stopni), aż nabiorą złocistego koloru (ok. 20 min). Po upieczeniu wyjąć ciasteczka z piekarnika, posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 30 sierpnia 2014
Rogaliki półfrancuskie

Takie rogaliki piekłam na początku mojej "kariery" w kuchni czyli lata temu. Były proste do zrobienia, zazwyczaj się udawały i wszystkim smakowały. Piekłam je tak często, że nam spowszedniały i poszły w odstawkę na wiele lat. I pewnie nadal bym ich nie upiekła gdyby nie ta  propozycja na niedzielę. Przypomniałam sobie o nich i upiekłam je dokłądnie w takiej formie jak piekłam będąc w liceum. I polecam Wam je bo nie zawsze musi być ciasto na niedzielę. Czasami mogą być rogaliki:)


 Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolne nadzienie ( u mnie powidła z zielonej śliwki)

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować na  koło o średnicy 32 cm . Koło przeciąć na połowę. Każdą połowę przecinać na połowę, aż wyjdzie 16 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zwijać począwszy od podstawy trójkąta. Tak samo zrobić z resztą ciasta. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć rogaliki na blasze. Rogaliki piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż do uzyskania złotego koloru. Wystudzone rogaliki dowolnie udekorować, np.posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 lipca 2014
Wafle czekoladowe z orzechami

W czasach kryzysowych domowe wafle były chyba najczęściej pojawiającym się przysmakiem dlatego też dzisiaj  z sentymentem sięgam po smaki dzieciństwa. W obecnym  nawale różnych słodkości na styl amerykański takie wafle to prawdziwy rarytas.

Składniki:

  • ok. 2 szklanek mleka w proszku (niebieskiego)
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Orzechy posiekać lub zmielić, zalać gorącym mlekiem i odstawić. Margarynę rozpuścić z cukrem, i kakao, odstawić do przestygnięcia. Dodać mleko w proszku i ubijać mikserem, aby pozbyć się grudek. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej mleka w proszku. Na koniec dodać namoczone orzechy i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą przekładać wafle. Obciążyć i odstawić, najlepiej na noc.

Smacznego:)

sobota, 24 maja 2014
Ciastka cynamonowe

Cynamon nieodłącznie kojarzy się z klimatem jesieni i zimy, ja jednak spróbowałam wpasować go w aurę wiosenną. I stwierdziłam, że całkiem mi się to udało ponieważ ciasteczka cynamonowe smakują wspaniale, a że są chrupiące i bardzo proste  w wykonaniu na pewno każdemu posmakują.


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • cukier puder do posypania

Miękkie masło zmiksować z cukrem, aż  będzie białe i puszyste dodać jajka, następnie mąkę z cynamonem. Dokładnie wymieszać. Uformować kulę, zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na około 40 min. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wycinać ciastka dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec na rumiano ok. 20-25 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego:)

środa, 15 stycznia 2014
Domowe markizy

Kiedy byłam dzieckiem najbardziej popularnymi ciastkami były markizy. Innych nie pamiętam ale dwa kruche ciastka przełożone  mleczną, kakaową czasami nawet orzechową masą pamiętam doskonale. Dzisiaj wybór słodyczy jest tak ogromny, że większość nie robi na mnie większego wrażenia a smak szybko odchodzi w zapomnienie. A markizy sprzed wielu lat pamiętam nadal. Moje dzisiejsze ciastka to nie są te, o których piszę bo wtedy w sklepach nie było prawie niczego a o serku mascarpone pewnie mało kto słyszał. Smak tych ciastek jest jednak niesamowity a to dzięki przepysznej masie z mascarpone, białej czekolady i mleka w proszku. Bardzo polecam.

Składniki na herbatniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem i solą na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, wymieszać. Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować ciast, wycinać dowolną foremką. Układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 min. Wystudzić.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1-1 1/2 szklanki mleka w proszku

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować, dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać i stopniowo dodawać mleko w proszku. Ilość mleka może być różna, w zależności od preferencji ale powinna być w miarę gęsta i zwarta. Dlatego warto mieć pod ręką większą ilość mleka w proszku bo czasami 1 szklanka okazuje się za mało. Tak przygotowaną masą przekładać markiz.

Smacznego:)

piątek, 06 grudnia 2013
Cranberry noel

Cranberry noel to przepyszne maślane  ciastka. Z żurawiną i orzechami smakują rewelacyjnie. Są łatwe w przygotowaniu. Wieczorem zrobiłam dwa wałki ciasta, na noc wstawiłam do lodówki, a drugiego dnia po pracy wyciągnęłam, pocięłam i wstawiłam do piekarnika. Nic prostszego:)

Źródło

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki orzechów ( mogą być włoskie, pecan, a ja dałam laskowe )
  • około 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia ciastek

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Orzechy posiekać i wraz z żurawiną wmieszać do ciasta. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm, posmarować je wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Zawinąć je w folię i schłodzi w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7