Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 16 marca 2015
Szarlotka kisielowa

Ostatnio zrobiło się u mnie kisielowo i budyniowo. Dzisiaj chyba ostatnia propozycja z tej serii mianowicie szarlotka kisielowa. Kisiel dodałam do zesmażonych jabłek zamiast galaretki czy budyniu. Efekt bardzo cytrynowy, delikatny, pyszny. Bardzo polecam. Jestem pewna, że wszystkim wielbicielom szarlotki przypadnie do gustu.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na blachę o wymiarach 24/36 cm.

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 kisiele cytrynowe
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek kisielowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na rozwałkowane  ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch rozwałkować drugą połowę ciasta.. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

czwartek, 12 marca 2015
Śliwkowe ciasto budyniowe

Przedostatni worek mrożonych śliwek właśnie został wykorzystany. Zanim przystąpię do wypieku babek i mazurków mam jeszcze w planie kilka kruchych ciast. Piekę  proste i szybkie ciasta  bo na inne nie mam czasu ale okazuje się, że jednak są one jak najbardziej pożądane. A te bardziej wykwintne pozostawię na święta. W dzisiejszym cieście wszystko jest zwykłe i proste  a jednak dodatek budyniu do masy śliwkowej wyróżnia je spośród innych kruchych ciast.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę śliwkową:

  • ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe

Śliwki rozmrozić, dodac cukier i smażyć je na małym ogniu ok. 20 min. Rozmieszać budynie w 1/2 szklanki wody i kiedy śliwki są już zesmażone ale może być jeszcze trochę płynu, dodac budynie, zagotować. Ślwiki wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimny budyń, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

sobota, 07 marca 2015
Cytrynowe ciasto kisielowe

Dzisiaj proponuję szybkie ucierane ciasto o wyjątkowym smaku. Przepis znalazłam w swoim starym zeszycie, jednak trochę go zmodyfikowałam. Zmniejszyłam ilość mąki, zamieniłam margarynę na masło i dodałam sok i skórkę z cytryny. Ciasto wyszło raczej wilgotne niż suche, a dzięki kisielom miało swoistą strukturę. Nie wiem jak smakowało na drugi dzień bo zniknęło w ciągu kilku godzin i niech to będzie rekomendacją do tego by je upiec. Wykonanie ciasta zajmuje około 15 minut trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej wyjąć masło i jajka z lodówki.


Składniki:

  • 200 g masła (w pokojowej temperaturze)
  • 230 g mąki
  • 4 jajka (w pokojowej temperaturze)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kisiele cytrynowe ( po  60 g)
  • sok i skórka z połowy cytryny

Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę (ok. 3-4 min). Wbijać po jednym jajku  i za każdym razem ubijać masę 2 min. Wymieszać mąkę z kisielami i proszkiem do pieczenia i przesiewać do masła, na przemian z sokiem z cytryny. Należy zacząć i skończyć na mące. Dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanej keksówki i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec  ok. 45 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego:)

czwartek, 05 marca 2015
Ciasto Generał

Kolejnym przepisem wyszperanym w starym zeszycie jest  to oto ciasto. Nie jadłam go może z 15 lat albo więcej ale doskonale pamiętam jego smak. Jest bardzo proste do zrobienia, niezbyt drogie a smakuje naprawdę wspaniale.

Składniki:

  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki  mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę posiekać z cukrem i mąką, dodać żółtka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 cześci i upiec  oddzielnie  placki. Piekłam w blaszce o wymuiarach 24/32 cm. Upieczone placki wystudzić.


Składniki na masę:

  • 500 ml  kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao


Składniki masy umieścić w dużym naczyniu, dobrze wymieszać i przełożyć placki. Posmarować także wierzchnią część. Posypać kokosem. Ciasto odstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego:)

poniedziałek, 02 marca 2015
Murzynek z pijaną żurawiną

Coraz częściej zaglądam do starego zeszytu i wyciągam przepisy, które były popularne dawno temu, w czasach, gdy wiele produktów obecnie dostępnych prawie w każdym sklepie, nie było wogóle. Takim ciastem jest szybki, bardzo łatwy i przez wszystkich lubiany murzynek. Można go upiec bez dodatków, ja w przepisie miałam rodzynki ale zamieniłam je na żurawinę. Taka pijana żurawina ciekawie zaostrza smak ciasta. Bardzo polecam spróbować.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę)
  • 3 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • szklanka suszonej żurawiny + wódka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja

 Żurawinę wsypać do miski, zalać wódką, powinna być całkowicie przykryta. Odstawić na kilka godzin lub na całą noc. Margarynę, cukier, kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 3 minuty. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ja sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Smacznego:)

czwartek, 26 lutego 2015
Ciasto kawowe z korzenną śliwką

Efektem dalszego wykorzystywania zimowych zapasów jest to ciasto. Użyłam do nich mrożonych śliwek i na pewno powtórzę je w sezonie, kiedy będą dostępne świeże owoce. Korzenna masa śliwkowa cudownie pasuje do smaku kawy i czekolady.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na korzenny mus śliwkowy:

  • ok. 500 g śliwek węgierek lub innych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3-4 goździki roztarte w moździerzu

Śliwki wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Kiedy są już prawie "rozciapane" dodać cukier i przyprawy i dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.

Składniki na masę kawową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać.

Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć mus śliwkowy, równo rozprowadzić. Następnie wyłożyć masę kawową, rozprowadzić i przykryć drugą częścią biszkoptu.Wierzch posypać kakao lub polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego:)

sobota, 21 lutego 2015
Szarlotka budyniowa

Żeby odpocząć trochę od piankowych mas na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zrobiłam szarlotkę budyniową. Nie jest to, jak można pomyśleć czytając tytuł,  ciasto z gotowanym budyniem. Tym razem  do jabłek dodałam zamiast galaretki proszek budyniowy, który też świetnie związał masę jabłkową i nadał ciastu nieco odmienną nutę.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

niedziela, 08 lutego 2015
Ciasto kawowe z bananami

Banany i kawa - genialne połączenie. Jeśli ktoś jeszcze go nie próbował polecam jak najszybciej to zrobić. Lekka masa z bitej śmietany i serka mascarpone, która już wielokrotnie u mnie wystapiła, także w towarzystwie innych owoców, dzisiaj będzie kusić moich gości. Bardzo polecam bo ciasto jest mega pyszne.


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kawy
  • 2 duże, dojrzałe banany
  •  3 łyżeczki żelatyny
  • nalewka kawowa do nasączenia

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić, w wodzie, odstawić, żeby napęczniała. W tym czasie ubić serek z cukrem i śmietaną, kiedy masa ma już pożądaną konsystnecję, dodać kawę i żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki banany i dokładnie wymieszać.

 

Pierwszą część biszkoptu nasączyć nalewką kawową rozcieńczoną odrobiną wody. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posypać kakao lub polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

sobota, 31 stycznia 2015
Ciasto żytnie z jabłkami

Po ciastach z truskawkami przyszła pora na odmianę w postaci chlebka z jabłkami. Ciasto maksymalnie zdrowe bo  w całości na mące żytniej i do tego wspaniale pachnące cynamonem. Proporcje są przewidziane na małą foremkę.

Źródło

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrupu (lub miodu)
  • 100 g cukru muscovado (dałam 50 g)
  • 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów, do oprószenia

Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać. W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.

Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego:)

czwartek, 29 stycznia 2015
Ciasto waniliowo - truskawkowe

To już chyba ostatni worek truskawek jaki znalazłam w zamrażalniku. Po nich zabiorę się za jagody, potem za śliwki i wiśnie. A potem będzie nowy sezon:) Tymczasem zrobiłam pyszną masę do ciasta, z dodatkiem białej czekolady a masę waniliową na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie jest to genialne połączenie i niestety jest to kolejna rzecz, od której nie można się odczepić.


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek o pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o rozm. 32/34 cm. Wyrównac i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec  25-30 min.

 

Składniki na masę truskawkową:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki powinny być w temperaturze pokojowej bo inaczej zmrożą nam czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę waniliową:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 szklanek mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty

Masło zmiksować z cukrem i ekstraktem, dodawać na przemian jogurt z mlekiem w proszku. Jeśli masa jest zbyt rzadka warto mieć pod ręką dodatkową ilość mleka w proszku. Jeśli ktoś się obawia o konsystnecję można również dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wodzie (ja nie dodałam).

Składniki na nasącz:

  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. szklanka wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Na masie truskawkowej ułożyć nasączone biszkopty. Na nie wyłożyć masę z mleka w proszku, wyrównać. Wierzch można posypać startą czekoladą.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26