Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 28 lutego 2015
Kartacze

Kartacze to bardzo popularne kluski ziemniaczane z mięsem rodem z Podlasia. Od dawna planowałam je zrobić jednak są trochę pracochłonne więc długo czekały na swoją kolej. Podstawową zasadą przy cieście na kartacze jest proporcja ziemniaków gotowanych i surowych. Mięso też powinno być dobrej jakości, i raczej powinno być tłustawe. Kluski wyszły mi dość spore, więcej niż dwóch nie dałam rady zjeść jednak warto było poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie. Odgrzewane też smakują wspaniale.

Skłądniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 800 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku suszonego 
  • 1 łyżeczka soli 
  •  pieprz do smaku

Mięso zmielić razem z cebulą, dodać przyprawy, wyrobić gładką masę, dodać ok. 1/2 szklanki wody, aby spulchnić masę.

2/3 ziemniaków zetrzeć na tarce, pozostałe ugotować. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki odcisnąć przez gazę, dodać do ugotowanych. Wodę z ziemniaków delikatnie odlać, pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Moja masa była troche za rzadka więc dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Nabierać małe porcje masy, formować płaski placuszek, na środku układać porcję mięsa i formować kluski.

Uformowane kluski rzucać na gotującą się, posoloną wodę. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Wyłowione, odcedzone kluski podawać okraszone podsmażoną cebulką.

Smacznego:)

sobota, 03 stycznia 2015
Bigos wielkopolski

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i  mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko  bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na  obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.


Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd.  SBM

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną  kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i  koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego:)