Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 27 lipca 2014
Cytrynowo-ziołowa karkówka z grilla

Sezon grillowy oznacza dla mnie eksperymentowanie z różnymi marynatami. Jest to bardzo ważny element pieczenia mięs zarówno w piekarniku jak i na grillu. Dzięki niej mięso po upieczeniu jest kruche i aromatyczne ale, żeby tak się stało należy  trzymać je  w marynacie przynajmniej kilka godzin a ja zwykle wkładam je  na całą noc. Ostatnio przyrządziłam marynatę z bardzo oczywistych i pasujących do siebie składników gdyż użyłam cytryny i ziół. Kiedyś piekłam podobne mięso właśnie w piekarniku jednak aromat dymu nadaje tego wyjątkowego smaku. Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny (ok. 6 łyżek)
  • 3/4 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu i tymianku

Kotlety wieprzowe dokładnie rozbić. W głębokim naczyniu wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, zioła oraz przecisnąć czosnek. Marynata powinna mieć gładką konsystencję. Włożyć do niej rozbite plastry mięsa tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin  a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grillować z po kilka minut  z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.

Smacznego:)

środa, 16 lipca 2014
Grillowana karkówka miodowa

Chociaż wyróżniłam miód w tytule  w marynacie do tej karkówki ważna jest tak samo musztarda. Podobne mięso piekłam w piekarniku jednak zapach dymu, który okadza karkówkę daje nowe doznania smakowe. Mięso wychodzi delikatne  z lekką nutą słodyczy jednocześnie zaostrzone przez musztardę. Jest to jeden z moich ulubionych pomysłów na grilla.


Składniki:

  • 8 plastrów karkówki
  • 10-12 łyżek oliwy
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek musztardy np. sarepskiej lub innej
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • łyżka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Karkówkę rozbić na cienkie plastry. W misce wymieszać oliwę, miód, obie musztardy i tymianek. Włożyć plastry mięsa tak aby dokładnie przykryte marynatą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Grilować.

Smacznego:)