Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 22 stycznia 2015
Domowy boczek pieczony

Boczek pieczony to chyba moja ulubiona domowa wędlina. Oczywiście, nie robię go zbyt często, ale od czasu do czasu się zdarza i zawsze wtedy wyśmienicie smakuje. Obficie przyprawiony ziołami i czosnkiem wspaniale pachnie i bardzo szybko znika.

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok.1,5 kg)
  • 4 łyżki soli
  • 2 l wody
  • ziele anielskie
  • liści laurowy
  • tymianek, majeranek, mielon papryka ostra, 
  • czosnek (dużo, ja dałam ok. 10 ząbków)

Sól rozpuścić w wodzie, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Oczyszcony boczek, przekroić ma 2 węższe kawałki (niekoniecznie, ale ja tak zrobiłam), włożyć do solanki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć boczek, osuszyć. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz mieloną papryką. Wstawić boczek do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu można boczek obciążyć, żeby przybrał ładny kształt.

Smacznego:)

wtorek, 09 grudnia 2014
Pasztet z kaczki

Menu świąteczne koniecznie musi zawierać pasztet. Ja w tym roku proponuję wersję z kaczki. Pasztet przygotowałam w ten sam sposób jak wieprzowy tyle, że wieprzowinę zastąpiłam mięsem z kaczki. Taki domowy, pachnący pasztet jest wspaniały a kaczka nadaje się równie dobrze jak każde inne mięso. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 1 kaczka ok. 2kg
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 700 g podgarla
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 małe bułki
  • 1 seler
  • sól, pieprz
  • majeranek

Kaczkę podzielić na kawałki. Ugotować w wodzie razem z podgarlem  i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i  bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżki wazowe wywaru mięsnego. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę  do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 maja 2014
Miodowa łopatka

Dzisiaj z cyklu domowe wędliny polecam pyszne pieczone mięso. Może być to karkówka lub szynka, ja tym razem użyłam łopatkę. Mięso pieczone w miodowej marynacie jest pyszne albo ja po prostu uwielbiam te smaki ale jeśli chcecie przekonać się jak smakuje, polecam Wam ten przepis. Dzięki całonocnemu marynowaniu mięso przechodzi smakami i jest kruche. Jest to sposób na wspaniałą , domową wędlinę.


Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu

Umyte i osuszone mięso natrzeć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Oliwę wymieszać z miodem i posmarować mięso.  Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso włożyć do rękawa  i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 90 min. 15 min przed końcem rozwiązać rękaw aby mięso się przyrumieniło. Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

środa, 09 kwietnia 2014
Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Mięso, które dzisiaj proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie -jak dla mnie genialne -  miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli. Bardzo polecam tę pieczeń na świąteczny stół bo na pewno nie pożałujecie.

Inspiracja

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki musztardy Dijon
  • 1//4 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki miodu
  • świeży rozmaryn ew. suszony

Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce. Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.

Smacznego:)

piątek, 28 marca 2014
Pasztet drobiowy

Uwielbiam domowe pasztety. Sklepowych w ogóle nie kupuję bo nigdy nie mam pewności co tak naprawdę się w nich znajduje natomiast  domowe, choćby niezbyt dietetyczne, robię dość często. Dzisiaj zapraszam na wersję drobiową. Do przygotowania tego pasztetu wykorzystałam kurczaka średniej wielkości a jakoś wyszło mi go tak sporo, że masa nie zmieściła się do tradycyjnej formy pasztetowej i dodatkowo upiekłam dwie kokilki.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g podgarla
  • 4 jajka
  • 1 marchewka
  • 2 małe bułki
  • 1 seler
  • sól, pieprz
  • majeranek

Kurczaka podzielić na kawałki. Ugotować go w wodzie razem z podgarlem  i warzywami w lekko osolonej wodzie (po ugotowaniu, wody nie wylewać). Wątróbkę sparzyć gorącą wodą. Ostudzone mięso przepuścić przez maszynkę trzy razy. Ostatnim razem przepuścić również wątróbkę oraz namoczoną w wodzie z gotowania mięsa i wyciśniętą bułkę. Masę dosmakować solą (ok. 1 łyżka), pieprzem i majerankiem, dodać jajka, wymieszać i dolać ok. 3-4 łyżek wazowych wody z gotowania mięsa. Formę pasztetową wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Przełożyć masę  do formy, wierzch posypać kaszą manną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 90 min. Jeśli wierzch zbytnio się przyrumieni należy go przykryć folia aluminiową.

Smacznego:)

poniedziałek, 10 marca 2014
Boczek duszony w warzywach

Wspaniały boczek na chleb. Mięciutki bo duszony, wspaniale pachnie przyprawami ale też przejmuje smak warzyw. Dzięki temu jest tak pyszny, że trzeba mieć silną wolę, żeby nie zjeść go za dużo.

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok. 1,20 )
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 duża pietruszka
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku

Boczek natrzeć solą i ziołami. W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej pokrojone warzywa i doprowadzić do zagotowania. W tym czasie na rozgrzanej patelni obsmażyć boczek. Obsmażony obłożyć czosnkiem i włożyć go do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień, dodać liście laurowe, ew. odrobinę soli i dusić ok. 1,5 godź. Po tym czasie boczek wyjąć na talerz, wierzch obciążyć i odstawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

czwartek, 16 stycznia 2014
Mielonka paprykowa

Dostałam niedawno węgierską pastę paprykową, bardzo pikantną w smaku. Dodałam ją do domowej mielonki i dzięki temu zyskała ona intensywny, paprykowy smak i lekko się zaczerwieniła. Jest to mój kolejny pomysł na mięso z szynkowaru.

Źródło

Składniki:

  • 900 g łopatki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka soli peklującej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu (w ziarenkach)
  • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki chili (najlepiej płatków)
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w płatkach (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 -100 ml. zimnej wody
     

Mięso umyć, osuszyć. Łopatkę podzielić na 3 części . Jedną zmielić w maszynce z sitkiem o najdrobniejszych oczkach (śr. 2 mm.), drugą cześć i boczek bez skóry na największych oczkach (śr.8mm). Pozostałą część łopatki drobno posiekać nożem. Pieprz niezbyt drobno utłuc w moździeżu. Mięso włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy i cześć wody. Mięso z przyprawami wyrabiać ręcznie ok. 10 min, dodając w miarę potrzeby resztę zimnej wody , aż stanie się kleiste . Miskę przykryć i zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przygotować szynkowar zgodnie z instrukcją tzn. w szynkowarze umieścić związane sznureczki, włożyć woreczek i wywinąć jego brzegi na zewnątrz. Mięso włożyć do woreczka ,ubić ciasno, końcówki woreczka mocno zwinąć . Zamknąć szynkowar, dokręcając pokrywę. Szynkowar wstawić do lodówki na dobę, a następnie umieścić w dużym garnku, wlać tyle zimnej wody, aby jej poziom był o 1-2 cm. wyższy niż poziom mięsa w szynkowarze. Wodę doprowadzić prawie do wrzenia i gotować 2 godz. w temp. 85-90 st. uzupełniając wodę, jeśli wyparuje.Wyjąć szynkowar z wody , usunąć skroploną wodę z szynkowaru bez otwierania szynkowaru i wstawić go do zlewu z zimną wodą. Zamknięty, zimny szynkowar wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

środa, 20 listopada 2013
Schab z szynkowaru

Wreszcie mam szynkowar. Myśl o jego zakupie kiełkowała we mnie od jakiegoś czasu i wreszcie ją zrealizowałam. Bardzo się cieszę, że to zrobiłam bo domowa wędlina jest rewelacyjna. Robiłam już mielonkę ale nie mogłam jej pokazać bo tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia a dzisiaj przedstawiam schab. Zwykle do schabu jestem sceptycznie nastawiona bo często wychodzi suchy ale nie ten. Ten było soczysty, delikatny i po prostu pyszny.

Źródło

Składniki:

  • 800g schabu bez kości
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 14 g soli
  • 5 g soli peklującej

Schab obsypać solą, solą peklującą i wszystkimi przyprawami, wstawić do lodówki na całą noc. Przyprawiony schab zamknąć w szynkowarze i włożyć do garnka, który będzie zakrywał szynkowar do 3/4 wysokości. Parzyć przez 60 minut od momentu, jak w wodzie pojawią się bąbelki. Po wyciągnięciu szynkowar odwrócić zamknięty do gór dnem i zostawić do wystudzenia, następnie wstawić do lodówki na ok 10 godzin. Po tym czasie schab w ziołach jest gotowy do jedzenia.

Smacznego:)