Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 07 lutego 2015
Domowy ocet jabłkowy

W ostatnim czasie  ciągle słyszałam o domowym occie jabłkowym. Sama często go używam, więc skoro to takie łatwe dlaczego miałabym nie wyprodukować własnego? Sprawa jest naprawdę banalnie prosta, jedyną trudnością jest długi okres czekania ale akurat na tym polu wyćwiczyłam swoją cierpliwość przy produkcji domowych nalewek. Polecam wszystkim spróbować swoich sił bo satysfakcja jest ogromna. Wykonanie octu najlepiej zaplanować na dzień kiedy pieczemy np. szarlotkę lub coś innego z dużą ilością jabłek.

Źródło

Składniki:

  • 1/2 kg skórek jabłek
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka dowolnych ziół (dałam majeranek)

Cukier rozpuścić w wodzie, dodać zioła. W dużym słoiku umieścić skórki z jabłek. Zalać wodą z cukrem i ziołami. Dokładnie potrząsnąć słoikiem. Przykryć słoik kawałkiem płótna i odstawić na min. 4 tygodnie. W tym czasie należy obserwować ocet, jabłka fermentują i czasami mogą wykipieć ze słoika. Po 4 -6 tygodniach przecedzić ocet przez gęste sito i przelać do butelki.

Powodzenia:)

Tagi: jabłka
06:00, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (2) »
środa, 04 lutego 2015
Dżem z pomarańczy

Taki dżem pomarańczowy z delikatnym posmakiem skórki chciałam zrobić od dawna. Kiedy w ubiegłym roku przebywałam w Irlandii, nie miałam szczęścia pod względem kulinarnym. Na śniadanaia serwowano nam codziennie to samo  i to by mi może niezbyt przeszkadzało natomiast to co leżało na stole moim zdaniem nie nadawało się do jedzenia. Paczkowana wędlina, sosy o dziwnym składzie albo przeterminowane, pachnące stęchlizną płatki zmusiły mnie do tego, że wybrałam "najczystszą" formę jedzenia jaką były tosty z dżemem. A dżem był pyszny. Intensywnie pomarańczowy z lekko gorzkim aromatem skórki, w dodatku niezbyt słodki, jak to się zazwyczaj zdarza w przypadku gotowych produktów. I ten, który wczoraj zrobiłam smakuje dokładnie tak samo.

Źródło

Składniki:

  • 6-7 pomarańczy
  • 500 g jasnego cukru trzcinowego ( dałam mniej)
  • skórka z 1 pomarańcza
  • sok z jednej cytryny

Pomarańcze filetować z białych osłonek i skórki. Pociąć na mniejsze kawałki, najlepiej zrobić to nad miską, żeby zebrać jak najwięcej soku, który będzie się wydzielał podczas tej czynności. Pomarańcze wraz z sokiem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową przełożyć do garnka, wstawić na niewielki ogień. Kiedy sok z kawałkami pomarańczy się podgrzeje dodać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania odpowiedniej  konsystencji. Należy dosyć często sprawdzać konsystencję i mieszać żeby  się nie przypaliło. 

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (9) »
czwartek, 20 listopada 2014
Suszona pigwa

Przeczytałąm gdzieś, że najlepszy wigilijny kompot z suszu to ten, który zawiera pigwę. Ta myśl "chodziła" mi po głowie kilka dni pomimo, że kompot to jest chyba ostatnia rzecz, o której myślę w czasie wigilii. Pigwę ususzyłam w piekarniku na niskiej temperaturze a dosuszałam na kaloryferze. Wygląda jak suszone jabłka i wcale mnie nie ciągnęło, żeby spróbować ale kiedy w końcu sięgnęłam po jeden plasterek okazało się, że jest dziwnie wciągająca i bardzo smaczna. Chyba nawet smakuje mi bardziej niż  jabłka.

Składniki:

  • 3 pigwy

Pigwy umyć, przekroić, wykroić gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni. Suszyć około 20-30 minut. Ja obserwowałam i kiedy stwierdziłam, że pigwa jest już dobra wyjęłam z piekarnika. Dosuszałam na kaloryferze.Można też trzymać dłużej  wpiekarniku na niższej temperaturze.

Smacznego:)

Tagi: pigwa
07:39, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (6) »
niedziela, 16 listopada 2014
Syrop z pigwy

Moją kuchnię opanowała pigwa. Mam jeszcze kilka pomysłów co do jej zastosowania ale dzisiaj chcę pokazać ten najprostszy i najbardziej oczywisty czyli syrop do herbaty w zastęstwie za cytrynę.

Składniki :

  • 1 kg  pigwy
  • ok. 3 szklanek cukru

Pigwę wyszorować, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki a w końcu w kostkę. Pokrojoną pigwę przekładać do słoików i zasypywać cukrem. Ilość cukru powinna być mniej więcej dostosowana do ilości pigwy czyli na szklankę pokrojonej pigwy dałam szklankę cukru. Można dać trochę mniej lub więcej, zależy jak słodko lubimy. Pigwa puści sok już po kilku godzinach, jednak co jakiś czas należy potrząsnąć słoikiem żeby cukier rozpuścił się całkowicie. Syrop trzymam w lodówce. Jest dokonały do herbaty.

Smacznego:)

Tagi: pigwa
11:05, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 10 listopada 2014
Konfitura z pigwy

Tego przepisu miało nie być na blogu bo w pierwszej chwili ta konfitura mnie nie zachwyciła. Jednak w wyniku szczęśliwego zbiegu okoliczności (szerzej o tym wkrótce) stało się tak, że trochę ją ulepszyłam i znalazłam dla niej doskonałe zastosowanie. Tak więc ze spokojnym sumieniem mogę podać przepis na aromatyczną konfiturę z pigwy a za kilka dni zobaczycie co z niej wymyśliłam.


Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki cukru ( można dać więcej-kwestia indywidualna)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki

Pigwy umyć, przekroić, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Włożyć je do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 min. W tym czasie owoce się rozgotują ale na pewno nie wszystkie i nie dokładne. Jeżeli chcecie mieć gładką konfiturę można je rozgnieść, ja lubie jak się trafiają kawałki owoców. Dodać cukier, cynamon i goździki zgniecione w moździerzu. Wszystko gotować jeszcze około 20-30 min, jeśli woda wyparowała można jeszcze trochę dodać. Gorącą konfiturę przekładać do słoików, zakręcać, zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki po 500 ml.

Smacznego:)

Tagi: cynamon pigwa
06:00, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (4) »
niedziela, 26 października 2014
Korzenna dynia marynowana

Miłośnikom dyni polecam dzisiaj wersję  marynowaną. Korzenne przyprawy podkreślają jej charakter. Cukru w zalewie nie czuć choć gdyby go nie było  zapewne byłoby zbyt kwaśno. Taka marynowana dynia będzie doskonała do sałatek. Wyszło mi 8 słoiczków z jednej małej dyni. A do  rozejrzenia się za tym przepisem zmobilizowały mnie osoby, które tu zaglądają. Pozdrawiam wszystkich moich czytelników:)

Źródło

Składniki:

  • 1 szkl. octu 10%
  • 5 szkl. wody 
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szkl. ksylitolu (lub cukru)
  • 5-6 goździków
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • dynia


Dynię pokroić w kostkę, zasypać ksylitolem (lub cukrem) z dodatkiem goździków i cynamonu, zostawić na noc. Następnego dnia, przygotować zalewę z octu, wody i soli, zalać nią dynię i gotować  ok 10 min, pilnując aby dynia nie rozgotowała się, ma pozostać jędrna. Gorącą dynią z zalewą napełniać słoiki, zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego:)

czwartek, 09 października 2014
Waniliowa konfitura z jabłek, dyni i pomarańczy

Dynia i jabłka to doskonałe połączenie. Można powiedzieć, że pod względem konsystencji stanowią jedność. Natomiast obawiałam się, że w smaku będzie trochę mdło dlatego zdecydowałam się na dodanie wanilii oraz pomarańczy. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania a obawy prysły w jednej chwili, wraz z pierwszym kęsem. Konfitura ma konsystencję musu i jest po prostu wspaniała. Doskonale nadaje się do naleśników, tostów czy do przełożenia kruchych ciastek.


Składniki:

  • 3  duże jabłka (u mnie boikeny)
  • 300 g miąższu dyni
  • 2 pomarańcze
  • 2 laski wanilii
  • cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)

Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dynię i jabłka wrzucić do rondla, dodać cukier i dusić na niezbyt dużym ogniu. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać do rondla. Dynia ma zazwyczaj sporo wody, kiedy jej nadmiar odparuje dodać skórkę i sok  z pomarańczy. Dusić tak długo, aż konsystencja będzie idealnie gładka. Jeśli chcemy skrócić czas  przygotowania można użyć blendera. Gorącą przełożyć do słoiczków. Można zapasteryzować.

Smacznego:)

środa, 10 września 2014
Konfitura z ananasa

Latem kupuję dużo owoców, także tych egzotycznych, ale w tym roku wyjątkowa plaga muszek owocówek nie pozwalała trzymać ich na wierzchu. A jak owoce leżą w lodówce to nie sięga się po nie tak łatwo. Tym sposobem ananasy, które zakupiłam już bardzo dawno zbliżały się do kresu swojej przydatności. I wtedy właśnie pomyślałam, że skoro melon tak świetnie nadawał się na dżem to może i z ananasa  da  się coś zrobić. Nie zesmażył się tak idealnie dlatego pomogłam sobie blenderem ale smak  konfitury jest naprawdę wspaniały. Jeśli tylko lubicie te egzotyczne owoce, a jestem pewna że tak bo przecież ich nie da się nie lubić, na pewno Wam posmakuje. Ja nie pasteryzowałam konfitury bo zesmażyłam tylko dwa, średniej wielkości ananasy, no i podejrzewam, że są one zbyt drogie na masową produkcję domowych przetworów, jednak jeśli ktoś ma ochotę, na pewno warto.


Składniki:

  • 2 ananasy
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny

Ananasy obrać, ze skóry, wyciąć twardy środek, pokroić w kostkę. Włożyć owoce do garnka o grubym dnie i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Kiedy puszczą sok, wstawić na mały ogień i smażyć, aż będą mięciutkie lub zesmażą się do pożądanej konsystencji. Jeśli nie,  można zmiksować blenderem. Dodać sok z cytryny. Przełożyć do słoiczków.

Konfitura wybornie smakuje z pleśniowym serem.

Smacznego:)

Tagi: ananas
06:06, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (5) »
środa, 03 września 2014
Dżem z melona

Nigdy chyba nie pomyślałam, że zrobię dżem z melona. Kiedy zobaczyłam ten przepis dostałam ślinotoku a tak się złożyło, że akurat w lodówce był melon. Nie zastanawiając się długo wyciągnęłam kartkę z przepisem i przystąpiłam do dzieła. Dżem melonowy smakuje wyjątkowo:)

Źródło

Składniki:

  • 2 kg melona, waga po obraniu ze skóry i wyczyszczeniu pestek
  • 50 g imbiru
  • 10 limonek
  • 1000 g cukru z dodatkiem pektyny ( dałam ok. 800 g a i tak był słodki )

Melony obrać ze skóry i oczyścić z nasion, następnie pokroić na kawałki ok 2 cm i umieścić w dużej misce. Całość zasypać połową cukru, przykryć i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia zawartość miski odcedzić na sicie. Powstały przez noc sok przelać do garnka z grubym dnem .Syrop gotować na średnim ogniu aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Następnie do gotującego syropu dodać melony, sok i skórkę z limonek oraz obrany i pokrojony na kawałki imbir, wsypać pozostałą ilość cukru. Całość doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować aż odparuje i osiągnie konsystencję dżemu. Gorący dżem nakładać do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików i pasteryzować dowolną,  metodą.

Smacznego:)



Tagi: melon
06:17, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (5) »
piątek, 18 lipca 2014
Wiśniowa frużelina

Wszyscy robią frużelinę więc czemu nie miałabym zrobić i ja tym bardziej, że wiśni ci u nas dostatek. Kiedyś często kupowałam coś podobnego do frużeliny ale było to małe i drogie w dodatku skład niepewny a nazywało się polewa wiśniowa. Wtedy nawet mi smakowało, dzisiaj zdecydowanie wolę domowe przetwory. U mnie najczęściej występuje jako wykończenie sernika lub deseru a jutro zapraszam na lody podane w towarzystwie tej frużeliny.

 

Składniki:

  • 1 kg wiśni
  • 3/4 szklanki cukru (można dać więcej)
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki wody

Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, odstawić aż puszczą sok. Zagotować, dodać mąkę rozmieszaną w wodzie, dokładnie wymieszać trzymając na ogniu, aż masa zgęstnieje. Frużelina powinna mieć konsystencję gęstawego kisielu.  Można przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego:)

Tagi: wiśnie
07:02, wiosenka27 , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2