Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 01 stycznia 2015
Pieczone udka perliczki

Zastanawiałam się jakim daniem rozpocząć Nowy Rok, żeby było bardziej odświętnie i przypomniało mi się, że mam udka perliczki. Kiedyś udało mi się kupić 2 sztuki  tego ptaka więc podzieliłam je na porcje i trzymam w zamrażalniku na takie chwile jak dzisiaj. Niektóre części już wykorzystałam i  mogę szczerze polecić rosół z peliczki lub takie duszone piersi w białym winie z pigwą. Pycha!

Zostały mi 4 udka i z początku nie planowałam ich piec bo wydawało mi się to mało ekonomiczne-zazwyczaj piekę większą ilość a nie 4 sztuki. Ale przecież można razem z mięsem upiec ziemniaki, co też zrobiłam i obiad dzięki temu wyszedł wspaniały. Prawdziwie odświętny. Przy tej okazji jednak uświadomiłam sobie, że zrobiłam błąd dzieląc perliczki na porcje bo z powodzeniem można upiec całego ptaka, przynajmniej jedną mogłam zostawić w całości. Mięso smakuje wyśmienicie a sama perliczka nie jest tak duża jak na przykład gęś więc 2 - 3 osobowa rodzina powinna sobie z nią poradzić w czasie jednego obiadu.

Pierwszy dzień Nowego Roku napawa mnie nadzieją i optymizmem. Chciałabym, aby tak było codziennie i tego życzę zarówno Wam jak i sobie:)

Pozdrawiam i życzę smacznego:)


Składniki:

  • 4 udka perliczki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 czosnku
  • oliwa do spyskania

Przygotowac solankę  z 4 l wody i 2 łyżek soli. Dokładnie wymieszać  i włożyć do niej udka, odstawić na 24 godziny, najlepiej do lodówki. Po tym czasie wyjąć udka z solanki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Suche przyprawy wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natrzeć udka przyprawami i czosnkiem i delikatnie spryskać oliwą. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 160 stopni przez około 1 godzinę, potem zwiększyłam moc piekarnika do 180  aż się udka zarumieniły. Trwało to jakieś dodatkowe 15 minut. Udka perliczki podałam z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Smacznego:)

 

wtorek, 16 grudnia 2014
Pierś perliczki z pigwą i białym winem

Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to duszona w białym winie pierś perliczki z dodatkiem pigwy. Danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne. Dzięki temu nie spędzimy pół dnia  przy kuchni w czasie świąt a rodzina będzie zachwycona obiadem.

Składniki:

  • 1 filet z perliczki
  • 2 pigwy
  • 1 cebula
  • łyżka majeranku
  • olej
  • sól
  • szklanka białego wina

Na patelni rozgrzać olej, położyć obsypaną solą i przyprawami pierś perliczki, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę i dusić chwilę. Wlać wino, szklankę wody, dodać majeranek i dusić ok 30 min. Gdy płyn już się zredukował dodać pokrojoną w cząstki lub plasterki pigwę i dusić w dalszym ciągu na małym ogniu. Owoce pigwy powinny być miękkie ale nie rozciapane. Przyprawić do smaku solą i świezo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i ulubiona surówką.

Smacznego:)

 

piątek, 05 grudnia 2014
Pieczone gęsie udka

Gęsina to mięso kojarzone głównie  z 11 listopada. Jako, że nie występuje na stole zbyt często nadal jest mięsem odświętnym, przynajmniej u mnie w domu. Z tego też powodu będzie mile widziana w czasie Bożego Narodzenia. Można upiec całą gęś, u mnie jednak to się nie sprawdza, dlatego piekę same uda. Moczone w solance, posypane ulubionymi ziołami  i pieczone w niezbyt wysokiej temperaturze są wspaniałym świątecznym  daniem. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 2 gęsie uda
  • 2 łyżki soli
  • majeranek
  • olej

2 łyżki soli rozpuścić w 4 litrach wody. Włożyć uda i odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie osuszyć uda, spryskać oliwą i natrzeć majerankiem. Ponownie odstawić na 3-4 godziny. Przełożyć uda do gęsiarki lub zwykłej brytfanki (wtedy przykryć folią) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1 godziny, następnie zdjąć przykrycie, można zwiększyć nieco temperaturę do 180 i piec, żeby mięso się zrumieniło (ja piekłam jescze około 20 min).

Smacznego:)

sobota, 22 marca 2014
Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Dzisiaj polecam kolejny sposób na kaczkę i tak się składa,że znowu w parze z miodem. Miód jest fantastycznym dodatkiem do drobiu ale ja najczęściej używam go właśnie do kaczki. Tzn. dzisiaj skąpane w miodzie są gruszki, które są główna atrakcją tego dania. Podałam je z kluskami  kładzionymi  i surówką z pora i marchewki.


Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • szklanka białego wina

Oczyszczone udka zamarynować w kilku łyżkach oliwy, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie obrać gruszki, pokroić je na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić gruszki i przesmażyć chwilę. Następnie wlać wino, sok z cytryny  i chwilę dusić. Kiedy wyparuje dodać miód. Dusić kilka minut aby gruszki były miękkie ale jędrne. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Udka obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć je do  nagrzanego do 180 piekarnika i piec ok. 30-40 min.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Kaczka z pieczarkami

Chciałam, żeby obiad świąteczny  czymś się wyróżniał tylko pytanie czym. Ponieważ, najczęściej gotuję wieprzowinę i kurczaka postawiłam na kaczkę. Wkrótce pewnie i ona nam spowszednieje i nie będzie miała świątecznego charakteru ale póki co jeszcze się nadaje. Kaczka z pieczarkami dobrze się zestawiła i w sumie nie jest aż takim wyjątkowym daniem jednak biorąc pod uwagę częstotliwość występowania kaczki na naszych stołach może być jeszcze wciąż atrakcyjna.

Pomysł własny

Składniki:

  • 4 kacze udka
  • 500 ml bulionu
  • szklanka czerwonego wina
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 500 g pieczarek

Wino, sos sojowy, miód, majeranek wymieszać. Włożyć do marynaty oczyszczone udka kacze i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzać olej. Osączone udka zrumienić na tłuszczu z każdej strony, następnie wlać marynatę i bulion, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę na małym ogniu (u mnie trwało to ok. godzinę + 15 min.) Kiedy kaczka jest już miękka dodać pokrojone pieczarki i dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku sola i pieprze. Podawać z surówką.

Smacznego:)

wtorek, 17 grudnia 2013
Kaczka w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

Myślicie już o świątecznym obiedzie? Na pewno tak. Ja ponownie proponuję kaczkę. Przepisów na kaczkę na moim blogu jest już kilka ale ten wyróżnia się dodatkiem czerwonej kapusty, gotowanej w soku pomarańczowym. Dzięki temu kapusta zyskuje ciekawy aromat i wspaniale smakuje. Szczerze polecam.

Składniki :

  • 2 filety z kaczki ze skórą
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz

Kapustę poszatkować. Do garnka wlać sok, wrzucić kapustę, miód, ocet i gotować na wolnym ogniu ok. 30 min. Przyprawić sola i pieprzem.

W tym czasie oczyścić filety. Na skórze naciąć kratkę. Położyć filety na zimnej patelni skóra do dołu. Ze skóry wytopi się tłuszcz. Przysmażyć na rumiano z obu stron. Kiedy mięso jest rumiane wlać kilka łyżek soku z gotowania kapusty i dusić aż filety będą odpowiednio miękkie. U mnie było to 30 min. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na kapuście.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 września 2013
Kaczka na jabłkowym puree

Do niedawna kaczka była dla mnie mięsem trudnym bo nieznanym i nie często po nią sięgałam. Jednak kolejne, trafione przepisy pokazały mi, że właściwie nie ma się czego bać. Dzisiaj oprócz kaczki pieczonej w całości najczęściej wykorzystuję filety i udka. Pierś to moja ulubiona część kaczki. Nie znoszę krwi na talerzu więc dla mnie musi być wersja wysmażona ale cały czas miękka w środku. Dzisiejszą porcję mięsa ułożyłam na jabłkach, co w przypadku kaczki jest chyba oczywiste a może już nawet nudne ale tym razem jabłka są w wersji puree.

Inspiracja

Składniki:

  • filet z kaczki
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2cm korzenia imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • kilka łyżek wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

 Czosnek z imbirem przepuścić przez praskę, wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Filety przykryć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Na patelni rozgrzać olej , włożyć filety i obsmażyć z obydwu stron. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Jeśli płyn całkowicie wyparuje można dolać odrobinę wody. Usmażone filety pokroić na plasterki. Na tłuszcz po smażeniu kaczki włożyć obrane i pokrojone jabłka. Dodać cukier, podlać wodą i prażyć, aż jabłka się rozpadną. Na talerzu ułożyć garść szpinaku, odrobinę jabłkowego puree i plastry usmażonej kaczki.

Smacznego:)

piątek, 23 sierpnia 2013
Gulasz z kaczki

Miałam dwa wolne filety z kaczki, a że ostatni gulasz był taki  dobry postanowiłam spróbować jak w tej potrawie sprawdzi się kacza pierś. Okazało się, że nadaje się do tego idealnie. Mięso jest delikatne i kruche, jednym słowem wspaniałe. Gulasz najbardziej smakuje mi z makaronem ale oczywiście możecie go podać również z kaszą.

Pomysł własny

Składniki:

  • 2 filety z kaczki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 100 ml czerwonego wina
  • bulion warzywny
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach a następnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kawałki mięsa i obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę następnie posiekany czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek. Całość dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (u mnie ok, 1h) a płyn wyparuje i sos stanie się gęsty. Podawać z makaronem lub kaszą gryczaną.

Smacznego:)

sobota, 22 czerwca 2013
Filet z kaczki duszony w białym winie z fasolką

Ostatnio nie ciągnie nas do mięsa. Pogoda, nawał obowiązków i późne powroty z pracy spowodowały, że jadamy prawie całkowicie bezmięsnie.  Taki post czasami dobrze robi bo jak się spróbuje mięsa po 3 tygodniach przerwy smakuje ono wtedy wybornie. Zwłaszcza jeśli jest to np. filet z kaczki uduszony w białym winie podany  na zielonej fasolce. Czas przygotowania takiego obiadu nie jest zbyt długi, ja dusiłam ok. 30 minut i mięso było idealne.

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
  • szklanka wina białego
  • szklanka bulionu
  • 1 cebula
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej

Rozgrzać olej na patelni i położyć na niej filet. Obsmażyć z obu stron, dodać pokrojoną cebulę. Przesmażyć chwilę. Wlać wino, bulion, dodać majeranek, sól i pieprz. Dusić ok. 25-30 min, aż płyn częściowo się zredukuje. Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć je na talerz i wsypać fasolkę. Gotować w sosie aż będzie miękka. Włożyć z powrotem mięso i podgrzać. Podawać  natychmiast.

Smacznego:)

czwartek, 27 grudnia 2012
Piersi kaczki ze smażonymi jabłkami

Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu  oglądalność przepisów na kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem,  na piersi kaczki. Chciałam go już dawno pokazać, ale niestety z pośpiechu skasowałam zdjęcie w aparacie.  Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Zmieniłam tylko nieco długość pieczenia bo nie lubię krwi na talerzu. Podane z jabłkami ale tym razem smażonymi. 

Źródło: Karol okrasa łamie przepisy + moje zmiany

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 twarde. soczyste jabłka
  • majeranek
  • 100 g masła
  • sól, pieprz, olej do smażenia

 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki.  Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawić solą, pieprzem i tartą skórką pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać. Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dorzucić rozgnieciony czosnek i majeranek. Przełożyć na drugą stronę i podsmażyć (smażyłam około 15 minut). Podsmażone piersi kaczki włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. (Według przepisu 6-8 minut ale wtedy mięso jest jeszcze krwiste). Na patelni po kaczce  włożyć pokrojone jabłka, pokrojoną cebulę, masło i smażyć chwilę. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać łyżkę miodu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Smażyć, aż sos zgęstnieje ale jabłka nie mogą się rozpaść. Przyprawić solą i pieprzem. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, polewając sosem i obkładamy podsmażonymi jabłkami.

Smacznego:)

 
1 , 2