Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 19 grudnia 2014
Sernik z bezą kokosową

Na święta musi być sernik. W tym roku będzie to wersja bez spodu za to z kokosową bezą. Sernik jest z tych lekkich, wychodzi puszysty i da się go zjeść całkiem sporo. Chociaż, nie wiem czy to akurat jest zaleta:)


Składniki:

  • 1 kg sera (zmielony trzykrotnie)
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag cukru pudru
  • 8 dag mleka w proszku
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru do piany
  • 3/4 litra śmietany 22%
  • 200 g  wiórek kokosowych

Ser utrzeć mikserem stopniowo z żółtkami i cukrem pudrem. Miksując dodawać śmietanę, mąkę, mleko w proszku. Lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i wiórki. Wymieszać i rozprowadzić na wierzchu sera. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec około 1 h. Jest to porcja na dużą blachę z wysokimi brzegami.

Smacznego:)

Tagi: kokos serniki
06:00, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (9) »
czwartek, 18 grudnia 2014
Wigilijny kompot z suszu z pigwą

Jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych jest kompot z suszu, którego nie cierpiałam, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj też jestem umiarkowana fanką jednak w tym roku będzie on smakował wyjątkowo, gdyż dodam do niego suszoną pigwę.


Składniki:

  • szklanka suszonych jabłek
  • szklanka suszonych gruszek
  • szklanka suszonej pigwy
  • szklanka suszonych śliwek
  • kilka goździków
  • 1-2 laski cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • ok 3 litrów wody
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować na małym ogniu 30-40 minut. Kompot odstawić do wystudzenie. Przecedzić i przelać do dzbanka, podawać dobrze schłodzony.
Smacznego:)

środa, 17 grudnia 2014
Nalewka na orzechach laskowych

Drugim świątecznym trunkiem w tym roku będzie ta nalewka podpatrzona u Karoliny. Wiedziałam, że ją zrobię jak tylko ją zobaczyłam. Uwielbiam orzechy laskowe, ich aromat i wszystko z ich dodatkiem. Nalewka jest esencją ich smaku.


Źródło

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych, bez łupinek
  • 2 laski wanilii
  • 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
  • 100 g cukru
  • 100 g wody
  • 0,75 l wódki

 

Orzechy obrać ze skórki i posiekać.  Przełożyć do słoja razem z zielem i przeciętymi laskami wanilii.  Zalać wódką, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie.  Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Po 2 tygodniach przygotować syrop z cukru i wody.  Ostudzić.  Zawartość słoja przecedzić przez sito wyłożone gazą.  Wycisnąć dokładnie.  Orzechy można zostawić np do ciasta.  Nalewkę przefiltrować. Połączyć z ostudzonym syropem, wymieszać i przelać do butelki.  Odstawić na kolejne 3 tygodnie w ciemne miejsce.

Na zdrowie:)

wtorek, 16 grudnia 2014
Pierś perliczki z pigwą i białym winem

Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to duszona w białym winie pierś perliczki z dodatkiem pigwy. Danie bardzo proste a jednocześnie wykwintne. Dzięki temu nie spędzimy pół dnia  przy kuchni w czasie świąt a rodzina będzie zachwycona obiadem.

Składniki:

  • 1 filet z perliczki
  • 2 pigwy
  • 1 cebula
  • łyżka majeranku
  • olej
  • sól
  • szklanka białego wina

Na patelni rozgrzać olej, położyć obsypaną solą i przyprawami pierś perliczki, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną cebulę i dusić chwilę. Wlać wino, szklankę wody, dodać majeranek i dusić ok 30 min. Gdy płyn już się zredukował dodać pokrojoną w cząstki lub plasterki pigwę i dusić w dalszym ciągu na małym ogniu. Owoce pigwy powinny być miękkie ale nie rozciapane. Przyprawić do smaku solą i świezo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i ulubiona surówką.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 15 grudnia 2014
Miodowe śledzie z żurawiną

Do mojej świątecznej  listy dorzucam kolejną propozycję, tym razem są to  śledzie z żurawiną. Niezwykle wyraziste, aromatyczne, po prostu pyszne. Śledzie to  oprócz czerwonego barszczu i uszek moje ulubione wigilijne jedzenie. Dlatego z ciekawością odkrywam kolejny przepis. Ten jest genialny.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych*
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • kilka plasterków cytryny
  • szklanka mleka

Oliwę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać żurawinę i cebulę. Odstawić na parę godzin. W tym czasie filety wymoczyć w mleku, a następnie odlać i ułożyć w salaterce, zalć sosem. Wstawić do lodówki na 2 dni. Wyłożyć półmisek, obłożyć cebulą i żurawiną.

*Jeśli ktoś tak jak ja nie przepada za solonymi śledziami można użyć śledzi marynowanych w occie i wtedy pominąć moczenie w mleku.

Smacznego:)

niedziela, 14 grudnia 2014
Lussekatter - Oczy św. Łucji

W tym tygodniu propozycją w Wypiekaniu na śniadanie są szwedzkie bułeczki o pięknym żółtym kolorze, w kształcie litery S. Są to bułki związane z niesamowitą, męczęńską historią św. Łucji. Zwyczaj ich wypiekania pochodzi ze Szwecji, gdzie kult tej świętej jest zaskakująco duży. Bułki są mocno maślane i słodkie. Smakują wyśmienicie:)


Źródło

Składniki:

  • 300 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 2 g szafranu lub kurkumy
  • 750 g mąki 
  • rodzynki

Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować z ciasta wężyki długości ok. 15-20 cm, a z nich literkę S, w każdy ślimaczek wcisnąć rodzynek. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Posmarować jajkiem z mlekiem. Piec ok. 12 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.

Smacznego:)

sobota, 13 grudnia 2014
Waniliowe drożdżówki z makiem

Nie jestem jakąś wielką wielbicielką maku ale w okolicach Bożego Narodzenia myślę o nim trochę częściej. W tym roku chyba nie będę robić strucli albo tylko małą bo mam także zamiar zrobić takie drożdżówki. Smakują podobnie ale jakoś tak  u mnie w domu cieszą się większą popularnością, Jest tu  sporo maku, dzięki temu drożdżówki nie czerstwieją.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżychh drożdży
  • 3 żółtka w pokojowej temperaturze
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 1 puszka masy makowej

Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać do niej rozczyn, mleko,ekstrakt,  żółka i chwilę wyrabiać. Rozpuścić masło z cukrem i gorące dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciastooprószyć mąką i odstawić do podwojenia objętości. Gdy jest już pięknie wyrośnięte, wyjąć je z miski, odgazować i podzielić na pół. Ciasto rozwałkować  dość cienki placek, posmarować połową  masy makowej i zwinąć ciasno jak roladę. Pokroić  na plasterki o szerokości 5-6 cm i układać na wysmarowanej masłem blaszce, tak jak leżały po przekrojeniu, NIE odwracamy ich przecięciem do wierzchu. Drożdżówki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta. Piec ok. 25 min, aż będą rumiane. Po wystudzeniu posmarować lukrem.

Smacznego:)

piątek, 12 grudnia 2014
Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką

Przy piątku i świętach w perspektywie polecam bardzo dobrą sałatkę z tuńczykiem, marynowaną cebulką i musztardowym sosem vinegret. Powinnam ją nazwać "Sałatką 3 cebul" bo to warzywo występuje tu, aż trzykrotnie. Jest to jednak duży atut a smak każdej cebuli jest inny więc nic się nie dubluje i nie zanudza. Może to być lekka przystawka, na pobudzenie kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilkanaście małych cebulek marynowanych
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 kapusty lodowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Kapustę lodową pokroić i ułożyć na półmisku. Cebulę i pomidory pokroić, tuńczyka i cebulkę osączyć. Na kapuście układać tuńczyka, pomidory, cebulę i cebulkę. Musztardę zmieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem i utrzeć na gładko. Polać sałatkę, posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

czwartek, 11 grudnia 2014
Czekoladowo-orzechowe ciasto z marcepanem i wiśniami

Tyle smaków w jednym cieście jest gwarancją dobrego ciasta. Wszystko tutaj się zgrywa, wiśnie z czekoladą , orzechy z marcepanem. Ciasto wogóle nie czerstwieje  i jest tak samo świeże nawet na trzeci dzień. Użyłąm wiśni kandyzowanych ale myślę, że mrożone będą się świetnie nadawały a swoją kwaśnością jeszcze ożywią smak ciasta. Z cukrem należy uważać gdyż marcepan je dosładza.

Źródło: Moje Gotowanie

Składniki:

  • 35 dag wiśni (mrożone lub kandyzowane)
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 25 dag gorzkiej czekolady
  • 15 dag  zmielonych orzechów laskowych + kilka w całości
  • 10 dag masy marcepanowej

Miękkie masło utrzeć  z cukrem na puch, stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać starty na grubych oczkach marcepan i  czekoladę, orzechy, wiśnie i wymieszać. Na koniec dodać  ubite na sztywno białka  i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do małej keksówki wcześniej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego:)

środa, 10 grudnia 2014
Rosół z perliczki

Niedawno, na świąteczny stół  proponowałam  gęsie uda natomiast dzisiaj i za kilka dni ponownie będę Was namawiać na spróbowanie mięsa perliczki. Kurczak jest już tak powszechny, że tak naprawdę stracił swój smak. Dlatego też taka perliczka jest wspaniałą odmianą. Mięso jest delikatne i ma swój smak a rosół wychodzi rewelacyjny. Przypomina taki prawdziwy, wiejski rosół.


Składniki:

  • 1 perliczka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ziele angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ziarenka pieprzu w całości
  • natka pietruszki
  • sól

Cebulę opalić na palniku. Marchewkę, pietruszkę, pora, selera obrać. Perliczkę pokroić na części. Szyję, skrzydełka, podudzia, udka włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Przykryć mięso i zagotować, zdjąć powstałą pianę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30 min. Dodać  warzywa,  ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz w ziarenkach. Gotować przez około 2  godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec dosmakować rosół, jeśli jest zbyt mało słony. Podawać z nitkami, posypany posiekaną natką pietruszki  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)