Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 13 stycznia 2015
Pantofelki św. Hilarego

Po historii o św. Łucji trafiłam na opowieść o św. Hilarym, która zainspirowała mnie do upieczenia tych ciastek. Według legendy św. Hilary biskup, idąc po śniegu w podartych butach spotkał na swojej drodze szewca, który podarował mu parę nowych butów. Następnego dnia dobry uczynek szewca został nagrodzony, gdyż znalazł on w swoim warsztacie parę złotych butów. Święty Hilary jest patronem Parmy i na jego cześć wypieka się tam ciastka w kształcie pantofelków a jego wspomnienie wypada 13 stycznia. Moje buciki są wycinane nożem dlatego każdy jest inny i nie są to chyba pantofelki ale raczej kozaki albo gumowce ale ta historia tak mi się spodobała, że postanowiłam je upiec.


Źródło: Kuchnia świętych i papieży

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 jaja
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 cytryna

Miękkie masło pokroić. Wysypać mąkę na stolnicę, w dołek wylać 2 całe jaja i 2 żółtka, zagnieść ciasto, dodając miękkie posiekane masło, cukier, startą skórkę cytryny i cukier waniliowy. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta i rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Nożem pokroić ciasto w taki sposób, aby można mu było nadać charakterystyczny kształt pantofelków św. Hilarego. Blachę posmarować masłem, ułożyć ciasteczka i piec w piekarniku w średniej temperaturze (u mnie 180 stopni), aż nabiorą złocistego koloru (ok. 20 min). Po upieczeniu wyjąć ciasteczka z piekarnika, posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 12 stycznia 2015
Pasta pomidorowa z pieczonego kurczaka

Czasami jest tak, że zostaje mięso z pieczonego kurczaka. Najchętniej zjadamy  udka i pierś, pozostałe części obieram i robię albo sałatkę albo pastę. Dzisiaj chciałam więc pokazać pomidorową pastę z mięsem z pieczonego kurczaka chociaż myślę, że można też wykorzystać  mięso z rosołu. Smakiem dominujący są tu pomidory i czosnek oraz zioła.


Składniki:

  • ok. 3 szklanek mięsa z pieczonego kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • oliwa

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać puszke pomidorów, sól, pieprz, bazylie i dusić aż pomidory się rozpadna a woda całkowicie wyparuje. W wysokim naczniu umieścić mięso kurczaka, uduszone pomidory 4 łyżki oliwy i wszystko dokładnie zmiksować. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

sobota, 10 stycznia 2015
Kotlety jaglane ze szpinakiem i pieczarkami

Idąc dalej w eksperymentach z kaszą jaglaną zrobiłam kotlety. Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)

Składniki:

  • 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3-4 brykiety mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Pieczarki zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut.Na drugiej patelni rozpuścić masło, dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak i dusić chwilę. Przyprawić solą i pieprzem. W dużej misce umieścić, kaszę, usmażone pieczarki i szpinak. Dodać jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Nabierać porcję masy, formować płaskie kotlety. Każdego kotleta obtoczyć w bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

piątek, 09 stycznia 2015
Tosty ze smażonymi pieczarkami i jajkiem sadzonym

Gdybym mogła to takie śniadania jadłabym codziennie. Na sam widok wylewającego się żółtka dostaję ślinotoku, a do tego jeszcze pieczarki, które bardzo lubię. W sezonie robię takie tosty z kurkami, są równie wspaniałe.

Składniki:

  • kilka pieczarek
  • 1 mała cebula
  • olej do smażenia
  • kilka kromek chleba tostowego
  • 2-3 jajka
  • sól, pieprz, zielona pietruszka lub bazylia

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę oraz pieczarki, chwilę smażyć, aż płyn z pieczarek wyparuje. Przyprawić solą. Na drugiej patelni usmażyć jajka. Białko powinno być ściętę a żółtko płynnę (chyba, że wolicie inaczej).

 W tostrze opiec kromki chleba. Na gotowych tostach układać usmażone pieczarki i jajko. Posypać świeżo mielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

czwartek, 08 stycznia 2015
Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą

Połączenie jabłek i budyniu znają i lubią pewnie wszyscy. A ja proponuję dołożyć do tego duetu jeszcze chałwę. To wszystko razem przeplecione miękkim biszkoptem smakuje wspaniale. Ciasto znika błyskawicznie. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 34/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 części.

Składniki na mase jabłkową:

  • 1 kg kwaśnych  jabłek
  • 2 galaretki np. wiśnowe
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Umieścić je garnku razem z cukrem, podlać odrobiną wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie zesmażą. Dodać galaretki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę chałwową:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 batony chałwy waniliowej
  • 2 łyżki wódki

Ugotować budynie. Masło  utrzeć z cukrem, dodawać zimny budyń. Dodać  pokruszone 2 batony chałwy waniliowej i 2 łyżki wódki. Dokładnie utzreć chociaż trafiające się kawałki chałwy wogóle nie przeszkadzają, wręcz są atrakcją

W foremce ułożyć pierwszą część biszkoptu, wyłożyć 1/2 masy jabłkowej, rozsmarować następnie wyłożyć 1/2 masy chałwowej. Przykryć kolejnym biszkoptem i postąpić podobnie tworząc takie same warstwy. Ciasto przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą, ja tak zrobiłam ale następnym razem posypię ciasto tylko cukrem pudrem bo czekolada jest jednak zbyt dominująca.

Smacznego:)

środa, 07 stycznia 2015
Boeuf Stroganow

Dzisiaj zapraszam na najbardziej popularną wersję gulaszu wołowego. Spolszczona nazwa tego dania to Strogonow, która pochodzi od nazwiska rosyjskiego wojskowego i polityka Pawła Stroganowa, żyjącego w czasach napoleońskich. Po raz pierwszy przyrządził ją kucharz cara Aleksandra I, Antoine Careme. Jest kilka wersji na temat pochodzenia nazwy tego pysznego gulaszu. Mnie najbardziej przekonuje historia o tym, jak to car był zadłużony u arystokratycznej rodziny Stroganowych i nakazał swojemu kucharzowi przygotować jakieś wykwintne danie i nazwać je ich nazwiskiem. Inna historia opowiada, że hrabia Stroganow został zdradzony przez narzeczoną i nie chcąc  pojedynkować się z niegodnym rywalem wyżył się na kawałku polędwicy, krojąc ją w paski. Jakby nie było, wiadomo, że potrawa na pewno pochodzi z Rosji i zawiera wołowinę oraz pieczarki. Na przestrzeni lat przepis został urozmaicony i odtworzony w wielu wersjach, ja dzisiaj zapraszam na moją ulubioną.

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny, najlepiej polędwicy
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 300 ml wywaru warzywnego (a jeszcze lepiej wołowego)
  • 1/2 strąka papryczki chilli
  • 4 łyżki koncentrau pomidorowego
  • mielona słodka papryczka
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • ew. 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Oczyszczone mięso pokroić w paski.Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w paski lub kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć. Dodać cebulę i pieczarki oraz posiekane chilli, chwilę przesmażyć i zalać wywarem. Zmniejszyć ogień, dodać koncentrat i przyprawy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec dodać paprykę ale nie jest to konieczne, można z niej zrezygnować. Wlać śmietankę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie, jednak ja tego unikam. Dzięki gotowaniu na wolnym ogniu sos staje się aromatyczny i gęstnieje sam, bez wzmacniacza jakim jest mąka. Podawać gulasz posypany natką pietruszki w towarzystwie  np. kaszy gryczanej. Wtedy doskonale pasuje ogórek kiszony.

Smacznego:)

wtorek, 06 stycznia 2015
Domowy kisiel truskawkowy

Zawsze po Nowym Roku ropzoczynam czyszczenie zamrażalnika, żeby zrobić miejsce na nowy sezon. W tym roku mam bardzo duże zapasy dlatego muszę częściej po nie sięgać, żeby wyrobić się do maja. Bo w maju będą pierwsze truskawki.

Dzisiaj zapraszam na domowy kisiel. Najprostszy deser jaki może być, najszybszy do wykonania i taki dobry.  Niby nic wielkiego jednak w czasach, kiedy można sobie zalać proszek z torebki i mieć gotowy deser, ugotowanie własnego kisielu urasta do rangi wielkiego kuchennego przedsięwzięcia. A to tylko chwila dłużej.

Składniki:

  • ok. 2 szklanek truskawek (mogą być mrożone)
  • 500 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Odlać pół szklanki wody. Resztę wody wlać do rondelka, dodać cukier i truskawki. W szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do gotującej się wody z truskawkami, zagotować, zdjąć z ognia gdy kisiel ma już odpowiednio gęstą konsystencje. Na koniec dodać sok z cytryny ale nie jest to konieczne. Przelać do pucharków i natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 05 stycznia 2015
Pieczony udziec indyczy

Czasami, dla odmiany warto sięgnąć po inne mięso niż wieprzowina. Ja tym razem nabyłam piękne indycze udźca. Zrobiłam  więc pieczeń na obiad a to co zostało a były to naprawdę duże porcje było wspaniałą wędliną na kanapki. Mięso najpierw trzymałam w solance a potem natarłam przyprawami i upiekłam. Udziec z indyka, po wyjęciu kości jest niezby kształtny i tzreba go bardzo dokładnie ścisnąć jednak podczas pieczenia dobrze się skleja i tylko gdzie niegdzie rozdziela się na kawałki ale w sumie w niczym to nie przeszkadza.

Składniki:

  • 1 duży udziec indyczy
  • 2 łyżki soli (użyłam peklowej ale może być zwykła)
  • oliwa
  • 3-4 ząbki czosnku
  • tymianek i rozmaryn
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • mielona papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie

 Mięso oczyścić, wyjąć kość. Sól rozmieszać w trzech łyżkach gorącej wody, dodać ok.1 l  zimnej wody, ziele angielskie i liście laurowe, wymieszać. Do tak przygotowanej solanki włożyć mięso  i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć i  natrzeć czosnkiem, oliwą  i ziołami. Wstawić mięso ponownie do lodówki , tym razem na 3-4 godziny. Mięso zwinąć ciasno w coś na kształt rolady, można związać sznurkiem, przełożyć  do rękawa lub zawinąć w folię aluminiową . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec jeszcze około 1 godziny. 10 min przed końcem  można rozpruć rękaw jeśli mięso się niezbyt zrumieniło. Podawać jako porcję obiadową a to co zostanie jako wędlinę.

Smacznego:)

niedziela, 04 stycznia 2015
Szampański deser z brzoskwiniamii

Deser, który dzisiaj chciałam pokazać powstał z połączenia szampana i soku a właściwie syropu z brzoskwiń. Jest to prosty, pucharkowy sposób na pyszne zakończenie niedzielngo obiadu.

Składniki:

  • 500 ml szampana
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Szampana i syrop z brzoskwiń umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić z 2 łyżkach gorącej wody  i odstawić do napęcznienia. W tym czasie osączone brzoskwinie pokroić w małe cząstki i umieścić w pucharkach. Żelatynę dodać do szampana, wymieszać i przelać do pucharków. Brzoskwinie powinny być zakryte. Galaretkę wstawić do lodówki.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Na każdej zastygniętej galaretce z brzoskwiniamii umieścić odpowiednią ilość bitej śmietany. Deser schłodzić przynajmniej  1godz w lodówce.

Smacznego:)

sobota, 03 stycznia 2015
Bigos wielkopolski

Chociaż Wielkopolska jest mi całkowicie odległa zarówno geograficznie jak i  mentalnie w tym roku na święta gościł u mnie bigos według temtejszego przepisu. Nie jest to danie, kóre robi się zbyt często ale jeśli już to zwykle wychodzą wielkie ilości. W tym przepisie wszysko  bazuje na 1 kg kapusty więc jak dla mnie nietypowo ale idealnie. Różnica od tego bigosu, który robiłam do tej pory polega na  obróbce boczku i dodatku nieco innych ziół. No i oczywiście jest dużo suszonego aromatu a to dzięki śliwkom jak i grzybom. Bigos jest pyszny, aromatyczny i na pewno znajdzie swoich amatorów.


Źródło: Polska kuchnia regionalna, wyd.  SBM

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowego mięsa np. karczek, łopatka
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej, odsączyć, pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę, śliwki również. Ugotować boczek w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, odcedzić ale wody nie wylewać. Boczek pokroić w kostkę a wywarem zalać posiekaną  kapustę. Mięso pokroić w kostkę. Na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso, przesmażyć. Podlać wodą, dodać grzyby, wywar grzybowy (najlepiej stopniowo) oraz śliwki i  koncentrat pomidorowy. Dusić do miękkości mięsa, dodać do kapusty razem z boczkiem, kiełbasą i śliwkami. Wymieszać, przyprawić roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego:)