Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 24 stycznia 2015
Kruche ciastka z czekoladą

Czasami, rozsądek podpowiada, żeby nie piec  ciasta na niedzielę, ale, że ciężko jest zrezygnować z tego co się lubi w zastępstwie piekę ciastka. Jest to złudne bo ciastek można zjeść więcej niż na przykład tortu czy innego ciasta z masą. Chyba, że ktoś ma bardzo silną wolę i powstrzyma się przed zjedzeniem  dziesiątej sztuki. W przypadku tych ciastek jest to ciężkie do wykonania:)

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, wanilię i sól, zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta dwa wałki o długości około 30 cm. Zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie pokroić wałeczki na plastry o grubości około 4 mm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

Tagi: czekolada
09:15, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (8) »
czwartek, 22 stycznia 2015
Domowy boczek pieczony

Boczek pieczony to chyba moja ulubiona domowa wędlina. Oczywiście, nie robię go zbyt często, ale od czasu do czasu się zdarza i zawsze wtedy wyśmienicie smakuje. Obficie przyprawiony ziołami i czosnkiem wspaniale pachnie i bardzo szybko znika.

Składniki:

  • duży kawałek boczku (ok.1,5 kg)
  • 4 łyżki soli
  • 2 l wody
  • ziele anielskie
  • liści laurowy
  • tymianek, majeranek, mielon papryka ostra, 
  • czosnek (dużo, ja dałam ok. 10 ząbków)

Sól rozpuścić w wodzie, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Oczyszcony boczek, przekroić ma 2 węższe kawałki (niekoniecznie, ale ja tak zrobiłam), włożyć do solanki. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć boczek, osuszyć. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz mieloną papryką. Wstawić boczek do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Po upieczeniu można boczek obciążyć, żeby przybrał ładny kształt.

Smacznego:)

środa, 21 stycznia 2015
Kostka kawowo - truskawkowa

Jak zwykle, o tej porze roku, częściej sięgam do zamrażalnika, aby zrobić miejsce na nadchodzący sezon. Kolejny worek truskawek powędrował do tego ciasta. Zestawiłam je do pary z masą kawową i musze przyznać, że to była dobra decyzja. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc możecie dodać trochę więcej cukru.

Pomysł własny

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na masę truskawkową:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić. W wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę, cukier i wszystko dokładnie ubić. Dodać zmiskowane truskawki i żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na pierwszą część biszkoptu. Wyrównać i wstawić do lodówki.

Składniki na masę kawową:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na zastygniętą masę truskawkową. Wyrównać i przykryć dugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

wtorek, 20 stycznia 2015
Brukselka duszona z dynią i pieczarkami

Jako osoba niezbyt lubiąca ziemniaki do obiadu,  ciągle poszukuję dla nich zastępstwa. Dzisiaj proponuję wspaniały zestaw trzech warzyw, które bardzo dobrze się za sobą komponują zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jarzynka musi być dobrze doprawiona dlatego nie żałujcie czosnku i cebuli ale kropką nad i jest tutaj koperek. Ja zrobiłam tę jarzynkę jako dodatek do obiadu ale myślę, że można dodać do niej trochę wędzonego boczku i będzie wspaniała przekąska na kolację. Następnym razem tak zrobię:)

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 200 g pieczarek
  • ok. 2 szklanek dyni (użyłam mrożonej)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku (można dać mniej jeśli ktoś nie lubi)
  • koperek
  • sól, pieprz
  • olej

Brukselkę oczyścić z wierzchni liści, przekroić na pół lub ćwiartki. Pieczarki pokroić na cząstki lub  w plasterki. Cebulę pokroić w krążki, czsonek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę po chwili czosnek, i chwilę przesmażyć. Dodać brukselkę, przemieszać, podlać ok.1/2  szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu doczasu mieszając. Dodać pieczarki i dynię i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić jarzynkę solą, pieprzem i mieloną papryką. Na sam koniec dodać koperek i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.

Smacznego:)

poniedziałek, 19 stycznia 2015
Spanakopita

Spanakopita to  greckie rożki ze szpinakiem z ciasta filo. U mnie wersja zwinięta jak naleśniki ponieważ to ciasto za bardzo mnie stresowało i w obawie, żeby nie wyschło jak zacznę ciąć rożki, zdecydowałam się je po prostu zwinąć. Czasami widuję przepisy, które sugerują użycie ciasta filo lub francuskiego i muszę tu dokonać porównania. Ciasto francuskie jest o wiele łatwiejsze, nie wymaga smarowania masłem i nie zmusza nas także do pilnowania temperatury. Natomiast filo nie może być moim zdaniem pieczone w wyższej niż 160 stopni (przynajmniej w moim piekarniku) i musi być koniecznie posmarowane masłem. Ale smak filo jest zupełnie inny a jedyne co ich łączy to chrupkość. Francuskie ciasto jest bardziej dostępne,  można je kupić w każdym supermarkecie a filo tylko okazyjnie. Przynajmniej na prowincji:))

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g szpinaku, może być mrożony
  • 115 g  fety
  • sól i pieprz
  • 450 g  ciasta filo
  • 340 g roztopionego masła
  • olej do posmażenia

Cebulę pkroić, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju, mieszając, aż się zeszkli. Dodać szpinak i  podsmażać około 10 minut. Dodać fetę i dokładnie wymieszać. Jeden arkusz filo przekroić na pół, posmarować rozpuszczonym masłem i przykryć drugą połową, również posmarować masłem. Wzdłuż jednego brzegu rozłożyć nadzienie i zwinąć jak naleśniki. Posmarować rulon masłem, układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni  piekarnika i piec około 40 min. Najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego:)

niedziela, 18 stycznia 2015
Ryba w zalewie pomidorowej

Karnawał sprzyja spotkaniom towarzyskim dlatego z pewnością przyda się przepis na taką rybę, którą można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach, ale można ja przechowywać w lodówce znacznie dłużej. Z podanej proporcji wyszedł mi 1 litrowy słoik ryby.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki octu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 cebule
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól
  • 3-4 płaty ryby np. morszczuka
  • 1 jajko + mąka

Zagotować wodę, cukier, ocet, olej, sól, liście, ziele. Do gotującej się wody dodać pokrojoną  w krążki cebulę. Dodać ketchup i koncentrat i ponownie zagotować. Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w mące i jajku, usmażyć. W dużym słoiku ułożyć ryby warstwami, zalać gorącą zalewą i odstawić na kilka dni.

Smacznego:)

sobota, 17 stycznia 2015
Nalewka cytrynowa z kardamonem - X edycja Lubelskiego Kociołka

Pomyślałam, że X edycję Lubelskiego Kociołka trzeba uczcić czymś wyjątkowym a takim czymś jest z pewnością  nalewka cytrynowa z domieszką kardamonu. Robiłam już różne cytrusowe trunki ale ten jest  zdecydowanie najlepszy. W tej edycji naszej lubelskiej akcji rządzą cytrusy. Zapraszam także do moich koleżanek  i kolegów, oni też przygotowali coś pysznego:)

Kabamaiga - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html

Edyta - http://www.pasjasmaku.com/

Gosia - http://moderntasteblog.com

Patryk Miętowa Kuchnia - http://mientowakuchnia.blox.pl/html

Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/

Ela - http://elastokrotka.blogspot.com/

Dorota http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/



Źródło

Składniki:

  • 1 kg cytryn (najlepiej sycylijskich)
  • skórka z 1 cytryny
  • ok. 0,5 kg cukru
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 l spirytusu 70%

Sparzone i wyszorowane cytryny, pozbawione następnie skórki i aldebo, pokroić na cienkie plastry, eliminując przy okazji pestki. Przełożyć je do słoja warstwowo, przesypać  cukrem i skórką, dorzucić też kardamon. Całość zostawić na noc, żeby puściła sok. Na następny dzień zalać spirytusem i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać nalew znad owoców, przefiltrować i zamknąć w butelkach. Nalewka powinna dojrzewać przynajmniej 3 miesiące choć to bardzo trudne zadanie.

Na zdrowie:)

piątek, 16 stycznia 2015
Polędwiczka otulona mięsem

Jeśli potrzebujecie ciekawego pomysłu na obiad a jednocześnie nie chcecie się zbytnio narobić proponuję taką roladkę z polędwiczki wieprzowej. Wystarczy zawinąć ją ładnie w masę z mięsa mielonego,  wstawić do piekarnika i obiad praktycznie gotowy.


Składniki:

  • 1 wieprzowa polędwiczka
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z indyka)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • oliwa

Polędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i oliwą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa razem z jajkiem, majonezem, posiekaną pietruszką. Dokładnie wyrobić mięsną masę przyprawiając solą i pieprzem.

Na dużym kawałku folii aluminowej posmarowanej oliwą rozłożyć mięso. Dłuższy brzeg powinien miec długośc polędwiczki. Na brzegu masy mięsnej ułożyć polędwiczkę i delikatnie zwijać, można to zrobić pomagając sobie folią. Uformować roladę, zawinąć w folię, zawijając brzegi. Przełożyć mięso do brytfanki iwstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-60 min. Rolada nadaje się na obiad a jeszcze lepiej smakuje na zimno.

Smacznego:)

czwartek, 15 stycznia 2015
Pesto alla Genovese

Zielone pesto z Genui to najpopularniejszy dodatek do makaronu jaki może być.  Wystarczy zmiksować kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem makaronu z aromatycznym sosem. I choć orzeszki piniowe wciąż chyba należą do rzadkości na sklepowych półkach to warto ich poszukać. Prawdziwe, tradycyjne pesto powinno być ugniatane w moździerzu gdyż nazwa tego sosu pochodzi właśnie od słowa: "tłuc". Dzisiaj do przygotowania pesto można użyć blendera.


Składniki:

  • 4 pęki świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka orzeszków piniowych,
  • szczypta soli gruboziarnistej

Umyć i  osuszyć pęczki bazylii. Utrzeć listki  tłuczkiem w moździerzu, dodać czosnek i dalej tłuc. Gdy listki bazylii zaczną puszczać sok należy dodać  orzeszki piniowe i kontynuować ugniatanie. Następnie dodać garść parmezanu, odrobinę soli gruboziarnistej i oliwy z oliwek i dalej ugniatać. Gotowy sos przełożyć do szklanego pojemnika. Można trzymać go w lodówce kilka dni.

Smacznego:)

środa, 14 stycznia 2015
Pan Rustico - Styczniowa Piekarnia

W Styczniowej piekarni pojawiła się propozycja upieczenia pysznego chleba więc czemu by się nie zmobilizować. Ostatnio pieczywo rzadko u mnie gości więc dobrze jak przynajmniej raz w miesiącu coś  upiekę.  Mój chleb oczywiście pękł na samym środku  ale w smaku jest bardzo dobry. W środku mięciutki, z wierzchu chrupiąca skórka, pycha.

Razem ze mną piekli:

Akacjowy blog
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Magnolia rozmaryn
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Mozaika życia
Nie tylko na słodko
Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Ugotujmy to
Zacisze kuchenne



Składniki na starter:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

Skąłdniki na ciasto właściwe:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Blachę wysypać mąką. Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego:)

Tagi: drożdże
20:00, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (23) »