Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 04 lutego 2015
Dżem z pomarańczy

Taki dżem pomarańczowy z delikatnym posmakiem skórki chciałam zrobić od dawna. Kiedy w ubiegłym roku przebywałam w Irlandii, nie miałam szczęścia pod względem kulinarnym. Na śniadanaia serwowano nam codziennie to samo  i to by mi może niezbyt przeszkadzało natomiast to co leżało na stole moim zdaniem nie nadawało się do jedzenia. Paczkowana wędlina, sosy o dziwnym składzie albo przeterminowane, pachnące stęchlizną płatki zmusiły mnie do tego, że wybrałam "najczystszą" formę jedzenia jaką były tosty z dżemem. A dżem był pyszny. Intensywnie pomarańczowy z lekko gorzkim aromatem skórki, w dodatku niezbyt słodki, jak to się zazwyczaj zdarza w przypadku gotowych produktów. I ten, który wczoraj zrobiłam smakuje dokładnie tak samo.

Źródło

Składniki:

  • 6-7 pomarańczy
  • 500 g jasnego cukru trzcinowego ( dałam mniej)
  • skórka z 1 pomarańcza
  • sok z jednej cytryny

Pomarańcze filetować z białych osłonek i skórki. Pociąć na mniejsze kawałki, najlepiej zrobić to nad miską, żeby zebrać jak najwięcej soku, który będzie się wydzielał podczas tej czynności. Pomarańcze wraz z sokiem, sokiem z cytryny i skórką pomarańczową przełożyć do garnka, wstawić na niewielki ogień. Kiedy sok z kawałkami pomarańczy się podgrzeje dodać cukier. Mieszać aż się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować do uzyskania odpowiedniej  konsystencji. Należy dosyć często sprawdzać konsystencję i mieszać żeby  się nie przypaliło. 

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Przetwory
Link Komentarze (9) »
wtorek, 03 lutego 2015
Risotto z kurczakiem, marchewką i zielonym groszkiem

Danie to przygotowałam dokładnie tak samo jak przygotowuje się tradycyjne risotto, ale dodatki są takie na jakie akurat miałam ochotę. Bulion ugotowałam  na udku, potem obrałam mięso i wkroiłam do risotto. Tak samo zrobiłam z marchewką ponieważ użyłam świeżej. Jeśli użyjecie mrożonej można dodać ją w tym samym momencie co groszek. Takie kolorowe risotto  cieszy zarówno podniebienie jak i oczy. Polecam.


Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 udko
  • warzywa do bulionu (kawałek pora, selera, pietruszka, opalona cebula)
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 2 duże marchewki
  • 2 l bulionu
  • 1/2 szklanki wina
  • 1 cebula
  • oliwa
  • parmezan
  • sól, pieprz

Z udka i warzyw ugotować 2 litry bulionu. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wsypać ryż, przesmażyć. Dodać  pokrojoną cebulę, przesmażyć. Wlać wino. Kiedy wyparuje, wlać kilka łyżek wazowych bulionu i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodać groszek i marchewkę, dalej gotować dolewając gorący bulion. Pod koniec gotowania, kiedy risotto ma już pożądaną konsystencję dodać pokrojone mięso z bulionu. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wykładać na głęboki talerz, na wierzchu położyć plaster zimnego masła, posypać tartym parmezanem  i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 02 lutego 2015
Biały krem z zimowych warzyw

Ziemniaki, pietruszka, seler to podstawowe warzywa, które znalazły się w tej zupie. Wyszła delikatna i aksamitna w smaku i byłaby może mdła ale smak został przełamany kwaśnym jabłkiem. Z grzankami jako najlepszym dodatkiem, moim ulubionym do zup.


Składniki:

  • 1/2 bulwy selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 l bulionu np. drobiowego
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 1 łyzka majeranku

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz ziemniaki, podsmażyć. Dodać kawałki selera, pietruszkę, pora, oraz jabłka bez skórki, podsmażyć. Dodać bulion, zagotować.  Dodać sól, pieprz, majeranek, gotować ok. 20 min na małym ogniu. Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem i podawać z grzankami.

Smacznego:)

niedziela, 01 lutego 2015
Faworki Nelly Rubinstein

Faworki smażę raz  w roku. I chociaż mam swój ulubiony, wypróbowany przepis, zdarza się, że sięgam po inny, zwłaszcza jeśli jest rekomendowany. W tym roku usmażyłam faworki Nelly Rubinstein a skusiła mnie tu mniejsza ilość żółtek, dzięki czemu nie musze się martwić o pozostałe białka a często mam problem co z nimi zrobić. Faworki są bardzo dobre, chrupiące i bardzo wciągające.

Źródło

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki (30 ml) rumu
  • 2 łyżki (30 g) drobnego cukru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 łyżki (35 g) miękkiego masła
  • 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do podsypywania blatu
  • cukier do obsypania faworków
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce zmiksować jajko z żółtkami, solą i cukrem. Dodać ocet i rum i zmiksować do połączenia. Dodać masło i śmietanę i znowu zmiksować do połączenia. Jeżeli zostaną małe grudki, to nic nie szkodzi. Cały czas miksując dodawać po trochu mąkę. Miksować do czasu, aż ciasto będzie gładkie i jednorodne. Blat podsypać lekko mąką i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać je dłońmi około 5 minut. Wyrabianie powinno polegać na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłacza się w ciasto powietrze i w trakcie smażenia powstaną duże bąble.Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na blacie (w temperaturze pokojowej) na 10 minut.
 Na małym gazie w dużym garnku lub w głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Tłuszcz lepiej rozgrzewać długo niż szybko na dużej mocy. Powinien być bardzo gorący (smalec - 180 stopni C), ale nie może dymić. Przed smażeniem faworków trzeba sprawdzić temperaturę rozgrzania przez wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza. 
Przygotować duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Ciasto podzielić na 5 części. 1 część wyłożyć na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawinąć ponownie w folię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. W razie potrzeby podsypać je jeszcze mąką. Ostrym nożem lub radełkiem podzielić je na paski ok 3 cm szerokie i 9 cm długie. Na każdym pasku zrobić wzdłuż na środku 3 cm nacięcie. Przez to nacięcie przeciągnąć jeden z końców paska. Ja pominęłam to i tylko wycięłam je radełkiem. Smażyć porcjami po 3-4 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach kiedy od spodu zaczną się rumienić, przełożyć je widelcem lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 20 sekund do chwili, aż lekko zrumienią się z drugiej strony. Dobrze usmażone faworki  powinny  być lekko złote.
Faworki wyławiać łyżką cedzakową lub drewnianym patyczkiem i układać na  papierowych ręcznikach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 
Tak samo postąpić z pozostałymi porcjami ciasta.
Ciasto surowe można przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić.

Smacznego:)
Tagi: jajka rum
10:46, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (7) »
sobota, 31 stycznia 2015
Ciasto żytnie z jabłkami

Po ciastach z truskawkami przyszła pora na odmianę w postaci chlebka z jabłkami. Ciasto maksymalnie zdrowe bo  w całości na mące żytniej i do tego wspaniale pachnące cynamonem. Proporcje są przewidziane na małą foremkę.

Źródło

Składniki:

  • 1 średniej wielkości jabłko (125 - 150 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 50 g golden syrupu (lub miodu)
  • 100 g cukru muscovado (dałam 50 g)
  • 75 ml mleka, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • płatki migdałów, do oprószenia

Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę. Oprószyć cynamonem i wymieszać. W naczyniu wymieszać zmielone migdały, mąkę, proszek. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, golden syrup, cukier muscovado. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki i wymieszać, by nie było grudek. Wsypać jabłka i wymieszać.

Foremkę keksówkę o wymiarach 20 x 8 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać, posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego:)

piątek, 30 stycznia 2015
Pasta pomidorowa z ciecierzycy

Jeszcze jedna pasta na moim blogu świadczy o przesycie mięsa i wędliny. Po każdą pastę sięgam z ciekawością bo za każdym razem odkrywam jakieś nowe połączenie, które zaskakuje mnie swoim smakiem. Wielką zaletą past jest także ekspresowe tempo wykonania. Wystarczy wrzucić kilka składników do blendera zmiksować i gotowe. No i jeszcze chwilę poczekać, bo najlepiej pasta smakuje schłodzona. Ja najczęściej robię je na wieczór, żeby rano można już było spróbować.


Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną ceulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilę, dodać pomidory, bazylię i dusić na małym ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Przestudzone, odparowane pomidory wrzucić do blendera, dodać ciecierzycę i zmiksować. Stopniowo dodawać oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

czwartek, 29 stycznia 2015
Ciasto waniliowo - truskawkowe

To już chyba ostatni worek truskawek jaki znalazłam w zamrażalniku. Po nich zabiorę się za jagody, potem za śliwki i wiśnie. A potem będzie nowy sezon:) Tymczasem zrobiłam pyszną masę do ciasta, z dodatkiem białej czekolady a masę waniliową na bazie mleka w proszku. Jak dla mnie jest to genialne połączenie i niestety jest to kolejna rzecz, od której nie można się odczepić.


Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek o pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy o rozm. 32/34 cm. Wyrównac i wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec  25-30 min.

 

Składniki na masę truskawkową:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g białej czekolady
  • szklanka zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić na chwilę.  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Truskawki powinny być w temperaturze pokojowej bo inaczej zmrożą nam czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki.

 

Składniki na masę waniliową:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 szklanek mleka w proszku
  • okrągłe biszkopty

Masło zmiksować z cukrem i ekstraktem, dodawać na przemian jogurt z mlekiem w proszku. Jeśli masa jest zbyt rzadka warto mieć pod ręką dodatkową ilość mleka w proszku. Jeśli ktoś się obawia o konsystnecję można również dodac 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wodzie (ja nie dodałam).

Składniki na nasącz:

  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • ok. szklanka wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Na masie truskawkowej ułożyć nasączone biszkopty. Na nie wyłożyć masę z mleka w proszku, wyrównać. Wierzch można posypać startą czekoladą.

Smacznego:)

środa, 28 stycznia 2015
Meloniada

Pod wpływem impulsu sięgnęłam po melona, leżał w domu ze trzy tygodnie, aż w końcu postanowiłam go rozkroić. Z zamrażalnika wyciągnęłam najmniejszy woreczek truskawek i wrzuciłam do blendera, dodałam trochę soku z cytrusów i wyszło coś pysznego. Co prawda napój bardziej na lato niż na zimne lutowe dni ale smakuje wspaniale więc polecam.


Składniki:

  • 1/2 melona
  • ok. szklanki truskawek
  • 3 - 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 2 szklanek wody może być gazowana ale niekoniecznie
  • 2 szklanki soku pomarańczowego

Truskawki i melona obranego ze skóry zmiksować. Dodać wodę, sok pomarańczowy, sok z cytryny, miód i wszystko dokładnie wymieszać. Latem podawać z lodem.

Smacznego:)

wtorek, 27 stycznia 2015
Obazda bawarska

Do tej pasty zabierałam się jak przysłowiowy pies do jeża. Miałam wątpliwości czy zużyć serek na smarowidło czy zjeść go po prostu w czystej formie. Na szczęście, jednak zrobiłam pastę i bardzo się cieszę bo smakuje wspaniale.  Zrobiłam ją  z samych cammembertów dlatego jest to wersja bawarska, podobno z mieszanych serów, jest to przysmak frankoński. Wspaniałym dodatkiem do tej pasty są pomidory lub ogórki kiszone.


Składniki:

  • 500 g różnych gatunków serów pleśniowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka kminku

Cebulę obrać, posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser rozdrobnić, dodać cebulę, pietruszkę, śmietanę, masło,  sól, pieprz i roztarty w moździerzu kminek,  wymieszać widelcem. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.

Smacznego:)

poniedziałek, 26 stycznia 2015
Chowder z ziemniakami i brukselką

Dzisiejszy pomysł na obiad jest kontynuacją mojej bliższej znajomości z brukselką. Jeszcze niedawno przeglądając gazetę z przepisami na pewno przekręciłabym kartkę dalej nie zwracając uwagi na cokolwiek co zawiera brukselkę. Na szczęście dzięki temu daniu odkryłam tę uroczą kapustkę i teraz mogę namawiać wszystkich do spróbowania.


Źródło: Moje Gotowanie, nr 3/2014

Składniki:

  • 300 g brukselki
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4 liście laurowe
  • pieprz, sól
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek

Brukselkę oczyścić, przekroić na pół lub na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek, wytopić, dołożyć posiekaną cebulę, smażyć przez 3 minuty, po czym dodać masło i brukselkę. Po 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą. Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować ok. 20 min. aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą. Doprawić solą i pieprzem, z powrotem postawić na małym ogniu, aż zupa zawrze. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)