Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 27 lutego 2015
Koktajl jaglany z wiśniami i cynamonem

Kolejna rzecz z kaszy jaglanej, która powstała w mojej kuchni to koktajl. Uwielbiam gęste, zawiesiste napoje, zazwyczaj ta konsystencja jest możliwa dzięki takim owocom jak banan, awokado czy mango. Tutaj żaden z tych składników nie występuje bo zrobiłam go na bazie kaszy jaglanej i to właśnie ona przyczyniła się do odpowiedniej zawiesistości. Można ją regulować według własnego gustu. Smak przełamują wisienki z  korzennym aromatem. Taki koktajl jest doskonały na śniadanie. Zdrowy i smaczny:)

Składniki na 3-4 porcje:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • miód do smaku
  • ok. szklanka wiśni (użyłam możonych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok pomarańczowy ( u mnie ok. 3 szklanek)

Wiśnie rozmrozić, wrzucic do rondelka, dusić do miękkości. Gdy mają już odpowiednią konsystencję dodać miód do smaku i cynamon. Kaszę jaglaną zmiksować, dodać część soku pomarańczowego, następnei wiśnie z cynamonem (można odłożyć 2-3 łyżki do dekoracji) i dalej miksować. W tym momencie koktajl jest na pewno zbyt gęsty (dla mnie był) więc miksując dalej wlewać sok regulując jego gęstość. Pod koniec dosłodzić miodem według własnych preferencji.

Na zdrowie:)

czwartek, 26 lutego 2015
Ciasto kawowe z korzenną śliwką

Efektem dalszego wykorzystywania zimowych zapasów jest to ciasto. Użyłam do nich mrożonych śliwek i na pewno powtórzę je w sezonie, kiedy będą dostępne świeże owoce. Korzenna masa śliwkowa cudownie pasuje do smaku kawy i czekolady.

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.

Składniki na korzenny mus śliwkowy:

  • ok. 500 g śliwek węgierek lub innych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3-4 goździki roztarte w moździerzu

Śliwki wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Kiedy są już prawie "rozciapane" dodać cukier i przyprawy i dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.

Składniki na masę kawową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać.

Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć mus śliwkowy, równo rozprowadzić. Następnie wyłożyć masę kawową, rozprowadzić i przykryć drugą częścią biszkoptu.Wierzch posypać kakao lub polać ulubioną polewą czekoladową.

Smacznego:)

środa, 25 lutego 2015
Flaczki drobiowe

Nie są to prawdziwe flaki, bardziej zupa na drobiowych żołądkach. Lekka, aromatyczna, po prostu pyszna. Mogę ją jeść trzy razy w ciągu jednego dnia. Moje pierwsze skojarzenie  było jednak z tradycyjnymi flakami stąd też taka nazwa. Bardzo polecam.

Skłądniki:

  • 3 udka drobiowe
  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 mały por
  • 1 korzeń selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchwie
  • 3 cebule
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • sos sojowy do smaku
  • 2 łyżki majeranku

 

Oczyszczone mięso zalać wodą i gotować na małym ogniu. Seler, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce, pora i cebulę  pokroić w plasterki. Kiedy mięso kurczaka jest miękkie wyjąć z zupy, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Do zupy dodać starte i pokrojone warzywa oraz majeranek. Gotować 15 minut, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać obrane mięso z kurczaka. Dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

Tagi: kurczak
06:00, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 24 lutego 2015
Ciastka cytrynowe z kardamonem

Połączenie cytryny i kardamonu poznałam przy tej nalewce. Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.


Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z  cytryny + skórka
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny i sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna kardamonu. Wszystko  zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

poniedziałek, 23 lutego 2015
Wędlina ziołowo - cytrynowa

Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.

Składniki:

  • 1 szynka kulka (maks. 2 kg)
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • ok. 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki rozmaryny lub tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli + 2 l wody

Sól rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, dodać resztę zimnej wody, wymieszać. Włożyć mięso w solankę i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso, osuszyć. Z soku i skórki z  cytryny,  oliwy i  przeciśniętego czosnku oraz ziół zrobić mieszankę.  Mięso zapakować do rękawa do pieczenia zawiązanego na węzeł z jednej strony, dodać mieszankę z oliwy i cytyny , zawiązać drugi koniec i dokładnie wymieszać obracając mięso na wszystkie strony. Włożyć mięso w rękawie do brytfanki i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić mięso do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 120 min (czas zależy od wilekości mięsa). 15 minut przed końcem rozpruć górną część rękawa, aby mięso się przyrumieniło. Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego:)

sobota, 21 lutego 2015
Szarlotka budyniowa

Żeby odpocząć trochę od piankowych mas na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zrobiłam szarlotkę budyniową. Nie jest to, jak można pomyśleć czytając tytuł,  ciasto z gotowanym budyniem. Tym razem  do jabłek dodałam zamiast galaretki proszek budyniowy, który też świetnie związał masę jabłkową i nadał ciastu nieco odmienną nutę.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka

Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem  i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek np. szara reneta
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 20 lutego 2015
Pesto orzechowe

Kolejne pesto jakie zrobiłam to orzechowe.  Bardzo lubię tę nutę w różnego rodzaju potrawach, zarówno na słodko jaki i na słono. Pesto można zrobić tradycyjnie na bazie bazylii a ja zrobiłam z pietruszki, którą bardzo lubię i która  też się tu świetnie sprawdza. Makaron z takim pesto smakuje bosko:)

Skłądniki:

  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 100 ml oliwy
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Orzechy prażyć na suchej patelni kilka minut cały czas mieszając. Do kielicha blendera wrzucić obrany czosnek, uprażone orzechy oraz listki pietruszki. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem  oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i tartym parmezanem. Dokładnie wymieszać. Trzymać w lodówce.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Sosy
Link Komentarze (4) »
środa, 18 lutego 2015
Pasta jaglana z czerwonej fasoli

Kolejna pasta do chleba powstała na bazie kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Musi być dobrze przyprawiona czosnkiem wtedy jest naprawdę smaczna pomimo, że wyglądem jakoś nie zachęca. Doskonale smakowała z  pomidorami i kiełkami rzodkiewki.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok. 50 ml oliwy
  • olej
  • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, delikatnie podsmażyć. Do wysokiego naczynia włożyć przestudzoną cebulę, kaszę jaglaną, osączoną puszkę fasoli oraz czosnek. Wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę. W trakcie miksowania cienkim strumieniem wlewać oliwę, do uzyskania idealnej konsystencji. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i schłodzić.

Smacznego:)

wtorek, 17 lutego 2015
Makaron w sosie z porów i białego wina

Jeśli macie ochotę na makaron ale sos pomidorowy Wam się znudził proponuję bardzo prostą odmianę w postaci  śmietankowego sosu z porów z dodatkiem białego wina. Połączenie wina z porami jest tak oczywiste jak pomidorów z bazylia ale z pewnością nie tak powszechne a też bardzo smaczne. Dlatego zachęcam do tego aby czasami odbiec od standardów, tak dla urozmaicenia.

Składniki:

  • 1 duży por
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • ząbek czosnku
  • parmezan do posypania
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Pora obrać, dokładnie oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz plasterki pora. Chwilę przesmażyć, wlać wino oraz śmietankę, gotować ok. 5-7 min. W tym czasie sos powinien zgęstnieć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Podawać danie natychmiast posypane wiórkami parmezanu i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 16 lutego 2015
Racuchy jaglane z bananami

Ugotowałam trochę za dużo kaszy dlatego powstały te racuchy. Delikatnie bananowe z nutką cynamonu na pewno będą smakowały wielbicielom słodkich śniadań. Można podać z miodem, ulubionym sosem owocowym lub z cukrem pudrem.

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Kaszę, obranego banana, szczyptę soli wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać jajko, mąkę oraz cynamon, dokładnie wymieszać. Na aptelni rozgrzać olej, nakładać łyżką porcję ciasta. Smażyć placuszki na rumiano z każdej strony. Po usmażeniu posypać np. cukrem pudrem lub polać miodem.

Smacznego:)