Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 21 maja 2011
Puszyste placuszki jogurtowe

Czasami biorę sobie urlop od gotowania i robię wtedy coś szybkiego i prostego np. racuszki. Wczoraj zrobiłam racuchy, które są tak puszyste jak żadne inne, które do tej pory wypróbowałam. Rozpływają się w ustach. Można dołożyć do nich jakieś owoce, albo podać je z boku ja jednak pierwszy raz zrobiłam czyste, bez dodatków.

Składniki:

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier puder

Żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli i pieprzu, utrzeć z mąką dodając po łyżce jogurtu (najlepiej ucierać mikserem, bo ciasto jest gęste i lepiące). Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Na rozgrzany olej kłaść łyżką placki, smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

piątek, 20 maja 2011
Lody truskawkowe

Kolejne lody w tym sezonie to truskawkowe, z pierwszych owoców tej wiosny. Kiedy byłam dzieckiem  najbardziej lubiłam czekoladowe ale z wiekiem smaki się zmieniają i dzisiaj do moich ulubionych należą owocowe, najlepiej własnie truskawkowe. Kremowe, słodkie, no i domowe. Takie są właśnie te lody. Dopisuję je do tej akcji.

Składniki:

  • 350 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka  mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka  kremówki
  • 210 g cukru

Truskawki zmiksować.  Powstały mus wymieszać z sokiem z cytryny. Wodę, mleko i cukier włożyć do garnuszka z grubym dnem i podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, najlepiej nie gotować (mieszanka szybciej się schłodzi). Dodać kremówkę, mus z truskawek i dobrze wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej. Gotową mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.

 Smacznego :)

Tagi: truskawki
06:07, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (12) »
czwartek, 19 maja 2011
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Miałam się trochę wstrzymać z chińskimi daniami ale ten kurczak jest tak pyszny że spieszę podać przepis. Kurczak w chrupiącym cieście w sosie słodko kwaśnym nie może nie smakować. Jest rewelacyjny, można go podać z makaronem albo z ryżem. Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu i dopisuję go do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Jajka rozmieszać z solą. Kurczaka pokroić w paski i każdy kawałek panierować w mące i w jajku. W woku lub  głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy i smażyć kurczaka. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Do woka wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, chili  i chwilę smażyć. Dodać  sos sojowy, ocet, ketchup. Chwilę pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu włożyć kurczaka i podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego:)

środa, 18 maja 2011
Naleśniki z serkiem mascarpone i brzoskwiniami

Ostatnio poszalałam trochę w kuchni po chińsku więc dzisiaj mała przerwa na naleśniki. Zrobiłam je  według mojego wypróbowanego przepisu natomiast do nadzienia użyłam serka mascarpone i brzoskwiń z puszki. Całość tak fajnie się łączy, że zacznę chyba częściej zaglądać do tych bardziej oczywistych i tradycyjnych przepisów. Chociaż w sumie te egzotyczne też mi bardzo smakują:)

Składniki:

  • 10 naleśników według własnego, ulubionego
  • 3 żółtka
  • 120 g  cukru pudru
  • 180 g serka mascarpone
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • puszka brzoskwiń

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać serek mascarpone i miksować przez kilka minut. Dodać śmietanę oraz sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około chwilę. Na każdym naleśniku rozsmarowywać po około 2 łyżki kremu oraz pokrojone brzoskwinie, składać w trójkąty i podawać

Smacznego:)

wtorek, 17 maja 2011
Smażone brokuły

Często do obiadu, obok sałatki podaję brokuły. Zazwyczaj obgotowuję je w wodzie a potem podsmażam na maśle. Tym razem jednak sięgnęłam po egzotyczny sposób, który pochodzi z książki Łatwa kuchnia chińska. Tak przyrządzone brokuły są bardziej ostre, czosnek jest mocno wyczuwalny więc trzeba z nim uważać. Dodatek egzotycznych olejów: sezamowego i z orzeszków ziemnych też powinien być dozowany bo łatwo można przesadzić i zepsuć danie. Brokuły na chińską nutę podane obok tradycyjnego, polskiego schabowego mogą się okazać  świetnym dodatkiem do niedzielnego obiadu. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

 

Składniki

  • 450 g brokułów
  • 1,5 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek wody

Obrać brokuła i oddzielić różyczki od łodyg. Łodygi pokroić w plasterki. Ja korzystałam z mrożonych brokułów, więc po rozmrożeniu tylko odcięłam końcówki różyczkom. Rozgrzać woka i wlać olej.  Wrzucić czosnek, sól i pieprz i smażyć z mieszaniem pół minuty. Dorzucić brokuły i smażyć mieszając przez 2 minuty. Wlać wodę, przykryć i gotować na dużym ogniu przez 4-5 minut. Odkryć, dodać olej sezamowy i smażyć mieszając jeszcze przez pół minuty.

Smacznego:) 

poniedziałek, 16 maja 2011
Kruche ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pełni a ja dopiero teraz zdobyłam rabarbar. Przepisów jest tak wiele a łodyg tak mało więc zdecydowałam się na kruche ciasto, które przetrwało ...1 godzinę. Niesamowicie kruche, z kwaśnym rabarbarem nie może nie smakować i pewnie dlatego tak szybko zniknęło. Chyba dłużej zajęło mi jego przygotowanie niż zjedzenie:) Z przepisu Bajaderki.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masla
  • 3 duze zoltka
  • 1 lyzka gestej kwasnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • 1 kg rabarbaru
  • 6 lyzek cukru
  • 1/2 szklanki dzemu truskawkowego 

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy

 
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto (swietnie do tego nadaje sie malakser), uformowac w walek, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzac do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzec na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Rabarbar umyc, osuszyc i pokroic na 1cm kawalki. Rozgrzac sucha, duza patelnie, wrzucic do niej rabarbar i posypac cukrem. Podgrzac na ostrym ogniu mieszajac, az rabarbar pusci sok - okolo 2-3 minut. Przelozyc rabarbar na durszlak i odsaczyc z nadmiaru soku.

Przygotowac kruszonke:
Make wymieszac z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopic w malym rondelku i bardzo mocno podgrzac i takim goracym zalac suche skladniki. Dobrze wymieszac. Przestudzone ciasto posmarowac cienko dzemem, wylozyc na nie odsaczony rabarbar, posypac lyzka startej bulki i na koncu posypac pokruszona kruszonka. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzic i posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kurczak marynowany w cytrynie i ziołach

Dzisiaj polecam pysznego kurczaka z kuchni libańskiej. Mięso jest wspaniałe bo marynowane w soku z cytryny z czosnkiem i dodatkiem ziół. Jeśli nie znudziły się Wam moje kurczakowe propozycje to bardzo polecam to dzisiejsze danie, które jest także moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji. Przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne.

 Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • sok z jednej cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżeczka suszonego estragonu
  • papryka w proszku
  • pieprz, sól
  • olej

Mięso umyć. Sok z cytryny, posiekany czosnek oraz zioła i pozostałe składniki połączyć. Powstałą marynatą zalać kurczaka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wstawić udka razem z marynatą do rozgrzanego piekarnika i piec  temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny (zależy od wielkości udek) Ja zawsze zostawiam  je w gorącym piekarniku.

Smacznego:)

niedziela, 15 maja 2011
Lody cytrynowe

Pierwsze lody, które zrobiłam w tym roku to cytrynowe z tego przepisu, mocno orzeźwiające i naprawdę bardzo dobre. Ostatnie dni nie są może zbyt upalne ale takie lody - nawet niewielka ich ilość- mogą poprawić humor. Lody cytrynowe dodaję do akcji lodowej.

 

 Składniki:

  • 2 - 3 cytryny (w sumie powinno być 6 łyżek świeżo wyciśniętego soku)
  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • otarta skórka z cytryny do dekoracji

Wycisnąć sok z cytryn. W naczyniu umieścić sok, kremówkę, jogurt, cukier i jogurt. Zmiksować. Mieszaninę dobrze schłodzić w lodówce. Przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodznie z instrukcją.

Smacznego:)

Tagi: cytryny lody
09:55, wiosenka27 , Lody
Link Komentarze (13) »
sobota, 14 maja 2011
Kawa po arabsku

Do ciasta z jagodami i bitą śmietaną proponuję kawę po arabsku. Taką kawę pije większość Polaków każdego dnia, tyle że przygotowywaną w nieco inny sposób, który napewno może zniechęcić bo łatwiej jest zaparzyć kawę wodą z czajnika czy z ekspresu niż gotować kawę pół godziny, zwłaszcza rano. Ja jednak musiałam spróbować bo bardzo mnie interesują wszelkie ciekawostki i taka kawa bardzo mi smakowała. U mnie była to kawa popołudniowa i  piłam ją z dodatkiem mleczka. Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

Składniki:

  • 2 łyżki miałko zmielonej kawy
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki kardamonu

Do rondelka wlać zimną wodę i wsypać kawę. Gotować  na małym ogniu przez co najmniej pół godziny. Pod sam koniec gotowania dodać cukier i kardamon. Ja przefiltrowałam i dodałam mleczka.

Smacznego:)

 

Ciasto z bitą śmietaną i białą czekoladą

Przepis ten dostałam od koleżanki z rekomendacją, żeby koniecznie zrobić. Ciasto jest lekkie i puszyste, przełamane kwaskowatością dżemu. Ja używam jagodowego ale można też użyć dżemu z czarnych porzeczek. Masa z bitej śmietany i białej czekolady jest niesamowita. Bardzo polecam.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia (śr.21 cm). Upiec na złoty kolor  w temp. 180 stopni.

Składniki  na masę:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 biała czekolada
  • dżem z carnej porzeczki lub z jagód
  • wiórki kokosowe

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.(ewantualnie można dodać usztywniacz). Dodać rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. Biszkopt przekroić na pół, nasączyć dowolnym nasączem. Posmarować dżemem, na to wyłożyć 2/3 śmietany. Przykryć biszkoptem. Posmarować resztą śmietany i posypać wiórkami.

Smacznego:)