Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 24 czerwca 2011
Filet faszerowany szpinakiem i mozzarellą

Dzisiaj moich zachwytów szpinakiem ciąg dalszy. Na niedzielny czy świąteczny obiad mogę polecić bardzo dobre kieszonki drobiowe nadziewane szpinakiem i mozzarellą. Łatwe w wykonaniu, szybkie w przygotowaniu i smaczne w jedzeniu. To są chyba argumenty za tym, żeby  je przyrządzić no chyba, że ktoś nie przepada za szpinakiem ( tak jak ja, jeszcze niedawno:)

 

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 500 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 100 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki oleju

Filety umyć, osuszyć. W każdym naciąć kieszonkę. Szpinak przebrać, umyć i obgotować w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonego dlatego podsmażyłam go na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdego fileta nafaszerować masą szpinakową i plasterkiem mozzarelli. Spiąć wykałaczką. Opanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

 

czwartek, 23 czerwca 2011
Krakersy tymiankowe

Krakersy o aromacie tymianku  wydały mi się atrakcyjne z kilku powodów. Nie dość, że szybkie i łatwe to jeszcze wyjątkowo kuszące smakiem. Ciastka okazały się dokładnie takie jak myślałam. Świetnie smakują z serem pleśniowym lub ziołowym twarożkiem. Użyłam tymianku suszonego ale najlepiej byłoby użyć świeżego. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.

Składniki:

  • 260 g mąki razowej
  • 30 g płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli (dałam pół)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (nia miałam więc dałam suszony)
  • 75 g schłodzonego masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Podgrzać piekarnik do 200 stopni.  Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem,, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie połączyć z przygotowaną mieszaniną drobno posiekany tymianek oraz pokrojone masło, by otrzymać masę o konsystencji tartej bułki. Dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto, po czym rozwałkować je na grubość ok.4 mm pomiędzy dwoma kawałkami oprószonej mąką folii spożywczej. Wyciąć nożem lub radełkiem krakersy i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez około 10 minut aż lekko zbrązowieją a potem pozostawić do ostygnięcia na blasze.

Smacznego:)

wtorek, 21 czerwca 2011
Ciasto drożdżowe z truskawkami i ricottą

O tym jak wspaniałe jest połączenie truskawek z ricottą przekonałam się w ubiegłym roku robiąc te bułki.  W tym roku nie bawiłam się aż tak tylko zrobiłam jedno ciasto, wyłożyłam ser i truskawki i przykryłam ażurkową warstwą. Szaleństwo truskawkowe powoli dobiega końca a ja chciałam wykonać jeszcze jedno ciasto. Jeśli mi się uda to będzie dobrze a jeśli nie to i tak sezon truskawkowy w tym roku uważam za udany:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • truskawki
  • 40 dag ricotty
  • cukier waniliowy

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna byc trochę większa. Przełożyć większą część  do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wieńcowej. Wyłożyć warstwę ricotty wymieszanej z cukrem i ułożyć truskawki. Drugą część rozwałkować i specjalnym radełkiem wyciąć ażurek. Można też posypać ciasto kruszonką zamiast ażurku. Przykryć ciasto i wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

poniedziałek, 20 czerwca 2011
Makaron w sosie szpinakowym z parmezanem

To danie jest kolejnym przykładem na to jak z wiekiem zmieniają się smaki. Kiedyś bardzo nie lubiłam szpinaku, natomiast teraz lubię go coraz bardziej. Świeży nie zawsze jest dostępny dlatego staram się zawsze mieć mrożony.To danie jest proste i bardzo szybkie. Kiedyś robiłam podobny sos z dodatkiem pomidorów oraz sera camemmbert. Dzisiejszy makaron jest bardziej szpinakowy. Miłośników szpinaku nie muszę chyba namawiać. Polecam do wypróbowania.

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • pół paczki szpinaku
  • pół kubka śmietany
  • zioła prowansalskie
  • makaron ( dałam pół paczki Lubelli)

Ugotować makaron w osolonej wodzie.Na rozgrzanej patelni podsmażyć posiekany czosnek, dodać szpinak i  dusić kilka minut. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę. Doprawić sos do smaku. Do tak przygotowanego sosu dołożyć makaron i dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

niedziela, 19 czerwca 2011
Truskawkowy fool

Jako że bardzo lubię bitą śmietanę nie mogę się oprzeć  angielskiemu deserowi. Robiłam już z rabarbarem, jagodami a dzisiaj przyszła kolej na truskawki.  Mam nadzieję, że nie muszę za specjalnie przekonywać do niego a wersja z truskawkami jest wyjątkowo dobra.

 Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki
  • 125 ml jogurtu naturalnego

Zmiskować truskawki z 1 łyzką cukru na gładką masę. Ubic mikserem w średniej misce śmietankę z pozostałym cukrem pudrem na sztywna masę. Wmieszać jogurt i połowę zmiksowanych truskawek. Rozłożyć jedną trzecią truskawkowego puree do kieliszków. Na wierzch nałożyć połowę kremu. Nakładać krem warstwami, aż kieliszki będą pełne. Podawać od razu.

Smacznego:)

Kompot z rabarbaru

Rzadko gotuję kompoty ale na ten znaleziony u Atiny miałam wielką ochotę. Dlatego gdy tylko dostałam rabarbar zaraz się za niego zabrałam. Przepis jest wart wypróbowania. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • skórka z 1 limonki, cienko obrana i pokrojona na kawałki
  • skórka z 1 pomarańczy, cienko obrana i pokrojona na kawałki
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, pokrojona na kawałki (można ją zastąpić skórką z 1 cytryny)
  • 500g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kawałki
  • 4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki grenadyny (można zastąpić sokiem z granatów, wtedy może być potrzebne więcej cukru)

Rabarbar zagotować z wodą i cukrem. Gotować na małym ogniu około 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać obwiązane gazą skórki cytrusów i trawę cytrynową (można również zanurzyć w garnku sitko z tymi dodatkami, ale tak aby sie z niego nie wydostały) . Pozostawić na dwie godziny pod przykryciem, żeby kompot nabrał aromatu, a następnie wyjąć całą paczuszkę z gazy z garnka. Dolać grenadynę i wymieszać. Kompot można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.

Smacznego:)

sobota, 18 czerwca 2011
Placek zbójnicki z jajkiem

Placki ziemniaczane są znane i  bardzo popularne. W starym numerze Mojego Gotowania znalazłam wersję  z jajkiem. Jest to smaczne urozmaicenie zwłaszcza na piątkowy obiad. W orginalnym przepisie placek miał formę bardziej kopczykowatą, a jajko było wbite w dołek. Mnie nie do końca się to udało ale i tak placek z jajkiem bardzo nam smakował.

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 łyżki mąki
  • 5 jajek
  • duża cebula
  • garść ulubionych ziół (świeżych lub suszonych)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodać mąkę, wbić jajko, połączyć z drobno startą cebulą oraz posiekanymi ziołami. Doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć po kolei 4 placki. Zrumienić jedną stronę, przewrócić na drugą i wbić na wierzch jajko. Smażyć aż jajko się zetnie.

Smacznego:)

czwartek, 16 czerwca 2011
Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruche ciasto z owocami to hit lata. A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Chyba po raz pierwszy robiłam kruche z truskawkami. Ciasto jest jak się można tego spodziewać rewelacyjne i bardzo szybko znika. Gorąco polecam:)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 duże żóltka
  • 1 lyżka gestej kwaśnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • ok. 0,5 kg truskawek

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.


Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać  kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

środa, 15 czerwca 2011
Zupa z młodej kapusty i ryżu

Ostatnio zabrałam się za zupę ale jak zwykle w trakcie gotowania okazało się że czegoś nie mam. Tym razem brakowało mi ziemniaków. Ponieważ zupa była już nastawiona, po zastanowieniu się pomyślałam, że do odważonej już kapusty dodam trochę ryżu. Efekt wyszedł mi bardziej niż smaczny. Polecam taką zupę. 

Składniki:

  • 2 kurze skrzydełka
  • pół główki kapusty
  • 3-4 litry wody
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. szklanki ryżu
  • pęczek koperku
  • pół szklanki smietany
  • sól, pieprz

Kapustę poszatkować i odważyć. Zagotować wodę, dodać skrzydełka. Dorzucić włoszczyznę (marchewkę starłam na tarce) i gotować. Dodać kapustę oraz ryż. Gotować aż ryż będzie al dente. Wlać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego:)

Tagi: kapusta ryż
17:24, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (10) »
wtorek, 14 czerwca 2011
Beza Pawlowej

Beza Pawlowej to znany i popularny deser. Ponieważ wszyscy się nim zachwycają postanowiłam spróbować. I szczerze mówiąc to się nie zachwyciłam. Owszem, beza wyszła mi chrupiąca, w połączeniu z bitą śmietaną, którą przecież uwielbiam, smakowała całkiem fajnie ale jest wiele innych deserów, które smakowały mi o wiele bardziej. Nie mniej jednak, jak zwykle cieszę się, że się mogłam o tym przekonać i jeśli jesteście ciekawi jak smakuje taka beza z owocami to zachęcam do wypróbowania przepisu Nigelli.

Składniki:

  •  4 bialka
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka octu balsamicznego
  • kilka  kropli aromatu waniliowego
  • 300 ml śmietanki kremówki

Ubijać białka jajek ze szczyptą soli aż do uzyskania gladkiej masy. Dodać po trochu cukier i ubijać dopóki beza bedzie sztywna i blyszcząca. Dosypać mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną, dodać ocet i aromat waniliowy. Delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni  i piec 60 do 75 min. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. W tym czasie ubić śmietankę. Po ostygnieciu bezy odwrócić  ją spodem do góry i nałożyć ubitą śmietanę. Wyłożyć owoce.

Smacznego:)