Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 06 listopada 2011
Ryba zapiekana w sosie serowo-śmietanowym

Dzisiaj polecam kolejny smaczny sposób na rybę. W orginalnym przepisie wystąpił łosoś ja natomiast użyłam dorsza. Ryba smakuje naprawdę dobrze a aromatyczny sos śmietanowy z serem delikatnie tłumi typowy zapach ryby więc jak dla mnie jest to danie idealne.

Źródlo: Sól i Pieprz, nr 6/2011

Składniki:

  • garść liści szpinaku
  • 60 dag fileta z łososia lub innej ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 g  serka kanapkowego (użyłamAlmette)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny

Szpinak umyć. Obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odcisnąć i posiekać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebule obrać i pokroić. W garnku roztopić masło i zeszklić czosnek z cebulą. Posypać mąką i mieszając, chwilę smażyć. Wlać wino i bulion, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 3 minut na małym ogniu. Garnek zdjąć z ognia. Do sosu dodać twarożek, parmezan, szpinak i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroic w kawałki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę i zalać sosem. Zapiekać około 25 minut aż wierzch będzie złotawy. Podawać z ziemniakami.

Smacznego:)

sobota, 05 listopada 2011
Ziemniaki faszerowane mięsem

Mięso w tej potrawie występuje w postaci sosu bolońskiego. Jeżeli mam  sos, przygotowany wcześniej to z tym daniem można uwinąć się bardzo szybko. Wystarczy podgotować ziemniaki, wydrążyć w nich dno  i nadziać mięsem. Danie składa się z niezbyt wyszukanych składników ale smakuje naprawdę dobrze.

Składniki: 

  • 8 średnich ziemniaków
  • kawałek żółtego sera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, przekroić na pół. W każdej połówce wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Faszerować ziemniaki sosem bolońskim i układać je na blaszce. Wstawić ziemniaki do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 5 minut przed końcem posypać każdego ziemniaka  startym serem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

piątek, 04 listopada 2011
Wiśniowa etiuda

Kilka tygodni temu byłam na 3 dniowym szkoleniu w Krakowie. Plan zajęć był bardzo napięty ale już jadąc tam wiedziałam, że muszę jakimś sposobem odwiedzić cudowne miejsce jakim jest Pijalnia czekolady. Tym razem zamówiłam bardzo prosty deser, który jest łatwo odtworzyć w domu. Deser składa się z jogurtu, wiśni w zalewie i płatków owsianych. Jest bardzo lekki i można go zjeść naprawdę sporo. Moje pucharki nie wyszły zbyt pełne ponieważ na 3 porcje nie wystarczyło mi wiśni ale Wedel podaje puchary z czubem. Bardzo polecam i ten deser i to miejsce. Nie tylko w Krakowie:)

Składniki:

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 słoiczek wiśni w zalewie
  • garść płatków owsianych

Ubić jogurt z cukrem. Na dnie pucharków ułożyć wiśnie, następnie szczyptę płatków owsianych oraz ubity jogurt. Powtarzać warstwy do samego wierzchu.

Smacznego:)

czwartek, 03 listopada 2011
Sałatka ziemniaczana z panierowanym kurczakiem

Ta sałatka doskonale nadaje się na zastępstwo dla obiadu, kiedy nie chcę nam się gotować a mamy ziemniaki z poprzedniego dnia. Jest to taka mini wersja tradycyjnego obiadu.

 

Źródło: Stara gazeta

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 jajko
  •  bułka tarta
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 pomidory
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • kilka łyżek bulionu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Fileta pokroić w paski , obtoczyć w bułce i jajku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki i również przysmażyć na tłuszczu. W szklance wymieszać oliwę, bulion, musztardę, sol i pieprz. Na talerzach układać kolejno ziemniaki, mięso i pokrojone w kostkę pomidory. Polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

środa, 02 listopada 2011
Miniserniczki z malinami

Nie chciałam robić sernika bo niedawno był dyniowy ale miałam 40 dag sera w lodówce więc pomyślałam, że dla odmiany zrobię miniserniczki. Zazwyczaj ten pomysł odrzucałam bo nie chciało mi sie bawić w formę mini ale ma ona kilka zalet a najważniejsza z nich to to że jeden serniczek jest mniejszy do kawałka sernika, który bym ukroiła tak więc kilka kalorii mniej. Jeśli chodzi o owoce to zdecydowałam się na maliny bo jak już pisalam kilkakrotnie, uwielbiam je w ciastach ale następnym razem zrobię z borówką amerykańską bo myślę, że też będzie świetnie pasować:)

Składniki:

  • 40 dag twarogu na serniki, zmielonego
  • 1 mały serek Bieluch (lub inny)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • maliny (użyłam mrożonych)

 

Formę wysmarować masłem. Wszystkie składniki, oprócz malin,  włożyć do miski i dokładnie zmiksować. Masę serową włożyć do foremek, na wierzchu ułożyć po kilka malin i wstawić do piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego:)

06:00, wiosenka27 , Serniki
Link Komentarze (13) »
wtorek, 01 listopada 2011
Nalewka z owoców dzikiej róży

Po dziką różę wybrałam się do lasu bo chociaż rośnie też na osiedlu to jednak do nalewki wolałam taką zdrową, leśną,  nie naznaczoną żadnymi miejskimi śladami. Owoce zebrałam jeszcze przed przymrozkami dlatego włożyłam je do lodówki na jedną noc. Fantastyczne jest to jak z upływem czasu nalewka ciemnieje, na początku była całkiem jaśniutka, w tej chwili ma piękny bursztynowy kolor. Nalewka różana ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.

Składniki:

  • 1 kg owoców dzikiej róży (zebranych po pierwszych przymrozkach)
  • 1/4 litra spirytusu
  • 1/2 litra wódki
  • 1/2 kg cukru

Przemrożone owoce starannie oczyścić, usunąć nasiona, umyć i osuszyć. Owoce zasypać w słoju cukrem i postawić w ciepłym miejscu, aby puściły sok. Co 2-3 dni potrząsać słojem. Po 14 dniach wlać alkohol, słój zakręcić i zostawić na następne 14 dni, co kilka dni wstrząsając. Zlać, przecedzić i rozlać do butelek. Pozostawić w chłodnym pomieszczeniu. Po 2 miesiącach nalewka nadaje się do picia.

Na zdrowie:)

poniedziałek, 31 października 2011
Calzone

Było to moje drugie podejście do calzone. Pierwsze, niezbyt udane, zniechęciło mnie na jakiś czas ale przecież nie można się poddawać. Spróbowałam drugi raz i wszystko przebiegało zgodnie z oczekiwaniami. Ciasto wspaniale się wyrabiało i  szybko urosło. Przy dwóch pierwszych miałam wątpliwości co do zawijania brzegów bo zamiast robić falbankę, wystające brzegi ozdobiłam widelcem ale nie wyglądało to zbyt dobrze dlatego zawinęłam wystające ciasto do środka i wyszedł mi całkiem zgrabny wałeczek na brzegu pieroga. W środek można włożyć nadzienie jakie komu pasuje, ja dałam pieczarki, kurczaka, paprykę i ser. Z podanych składników wyszło mi 6 sporych pierogów. Wszystkim miłośnikom pizzy bardzo polecam:)

Składniki :na ciasto (żródło):

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży suchych (8 g) lub 16 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka 

Składniki na nadzienie:

  • 1 filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 10 dag sera żółtego
  • bazylia
  • sól. pieprz

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki, dusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, dodać zioła. Na drugiej patelni usmażyć pokrojonego w paski kurczaka, ja obtoczyłam go w przyprawie gyros. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć razem kilka minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 20 cm. Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, najpierw pieczarki, potem kurczaka z papryką,  zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut, aż do mocnego zarumienienia, podawać ciepłe.

Smacznego:)

niedziela, 30 października 2011
Gorąca czekolada dla dorosłych

Czekolada do picia pojawiała się już kilka razy na moim blogu. Dzisiaj jednak proponuję wersję dla dorosłych autorstwa Nigelli. Aromatyczna, z dodatkiem alkoholu na pewno posmakuje każdemu.

Składniki:

  • 2 kubki mleka
  • 100g ciemnej czekolady
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru  (można pominąć)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki stołowe ciemnego rumu

Wlać mleko do garnka, dodać połamaną czekoladę, laskę cynamonu, miód, cukier i podgrzewać powoli aż czekolada się rozpuści. Dodać wanilię i mieszając dodać  rum.

Na zdrowie:)

sobota, 29 października 2011
Dorsz z masłem escargot

Macie ochotę na rybę? Polecam wspaniały przepis. Rybę wystarczy usmażyć i położyć na niej aromatyczne masło  z musztardą i innymi przyprawami. Masło się rozpuszcza i powstaje pyszna skorupka. Ten przepis jest po prostu rewelacyjny. Bardzo polecam:)

Źródło: xxx

Składniki:

  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 i 1/2 łyżki posiekanej szynki parmeńskiej (nie dodałam)
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól , pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 5-6 kawałków ryby np. dorsza

Rybę usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku ryby ułożyć kołderkę z masła. Wstawić do nagrzanego piekranika i zapiekać kilka minut.(ok. 10)

Smacznego:)

07:31, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (12) »
piątek, 28 października 2011
Kurczak w korzennym sosie owocowym

Muszę przyznać, że tym sosem trochę ryzykowałam. Przede wszystkim to, że sama będę go jeść i że nawet mnie nie będzie smakować. Owoce z mięsem lubimy od dawna ale tutaj występują także dość intensywne przyprawy takie jak np. curry i cynamon. O ile odrobina curry nikomu nie przeszkadza tak z cynamonem różnie bywa. Ale chciałam spróbować i nie zrezygnowałam. Danie jest naprawdę  orginalne, słodkawe i bardzo aromatyczne. Podałam je do ryżu i mogę powiedzieć, że nie musiałam wyrzucać nawet odrobiny. Można oczywiście zrezygnować z cynamonu jeśli ktoś nie ma odwagi ale ciekawym tego smaku bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • puszka  brzoskwiń
  • pół puszki ananasa
  • szklanka soku z pomarańczy
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki cynamonu (dałam mały kawałek kory)
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

Pokrojonego w kostkę fileta podsmażyć na patelni, zdjąć na talerz. Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę smażyć, dodać pokrojoną marchewkę i smażyć kilka minut. Wlać bulion i sok pomarańczowy oraz pokrojone w kostkę ananasy i brzoskwinie. Dodać curry i cynamon oraz sól i pieprz. Dusić kilkanaście minut aż warzywa i owoce będa miękkie. Po tym czasie zestawić sos z ognia, wyjąć kilka łyżek samych owoców  z marchewką, oraz korę cynamonową i  resztę zmiksować. Jeśli jest zbyt rzadki dodać mąkę ziemniaczaną  wymieszaną z wodą i zagotować. Włożyć do sosu kurczaka i odłożone owoce. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem.

Smacznego:)