Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 28 czerwca 2011
Bruschetta z pomidorami

Pogoda za oknem bynajmniej nie wakacyjna więc żeby ściągnąć odrobinę ciepłych klimatów, na śniadanie zrobiłam przystawkę rodem ze słonecznej Italii. Robiłam ją po raz pierwszy bo jakoś nigdy nie pociągał mnie przypiekany chleb z pomidorami. Ale niedawno kupiłam specjalne włoskie pieczywo więc musiałam spróbować i tak mi ta kanapka posmakowała, że teraz będę ją robić nawet ze zwykłego tostowego.

Składniki:

  • 8 kromek pszennego chleba (np. ciabatta)
  • 3 - 4 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych posiekanych ziół
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii (zastąpiłam szczypiorkiem ale z bazylią smakuje lepiej)

Kromki chleba posmarować oliwą z oliwek i upiec z obu stron np. na patelni grilowej. Pomidory umyć i wrzucić do wrzątku na minutę. Następnie obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Drobno posiekać, wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, miód oraz ocet balsamiczny. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Układać na upieczonych kromkach chleba, udekorować listkami bazylii i natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Rolada z bitą śmietaną i malinami

Żal mi było, że kończą się truskawki no to na pocieszenie pojawiły się maliny. Jako, że mieszkam w zagłębiu malinowym, a nawet w mieście, w którym ten owoc ma swoje wielkie święto, nie obcy jest mi widok malinowych chruśniaków. Zawsze z końcem  roku szkolnego zaczynał się sezon malinowy i najwyraźniej tak jest i dzisiaj tylko jakoś mniej jestem w tym temacie, bo nie muszę ich rwać. Ale łubiankę malin już dostałam i pierwsze co z niej zrobiłam to roladę biszkoptową z bitą śmietaną. Oczywiście miękkie i słodkie maliny idealnie tu pasują. Bardzo polecam:)

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor  w temp. 180 stopni. Jeszcze ciepły zwinąć w szmatkę.

Składniki  na masę:

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • spora garść malin

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem (ewantualnie można dodać usztywniacz).   Posmarować  biszkopt bitą śmietaną.  Posypać malinami i delikatnie zwinąć. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Gulasz wołowy

Dania jednogarnkowe są u mnie w domu bardzo popularne dlatego wszelkiego rodzaju gulasze często  pojawiają się na stole. Wczoraj wykorzystałam wołowinę a jak wołowina to musi być czerwone wino. Danie bardzo smaczne, i jak to zwykle u mnie bywa musiałam je podać do kaszy gryczanej. Niestety gulasz wołowy ma jedną wadę. Mięso musi być bardzo długo gotowane. Moje dusiło się około 2,5 godziny.

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg wołowiny bez kości
  • 3 szalotki lub białe części dymki
  • 3 marchewki
  • łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • mieszanka ziołówa (3 gałążki tymianku, 2 liście laurowe, ziele angielskie włożyć do torebki z gazy)
  • 2 dag suszonych grzybów
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka cukru
  • 10 ml koniaku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 40 dag drobnych pieczarek

Mięso pokroić w kostkę. Szalotki i marchewki obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie, stale mieszając, zdjąć z patelni. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na brązowo. Dodać z powrotem marchewkę i szalotki, smażyć razem, mieszając. Dodać nieobrane ząbki czosnku, mieszankę ziół, grzyby. Wlać wino, koniak, dodać cukier, sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu do 3 godzin. Na 10 minut przed końcem wrzucić oczyszczone, pokrojone w ćwiartki pieczarki i dokończyć gotowanie bez przykrycia. Przed podaniem wyjąć zioła i czosnek.

Smacznego:)

niedziela, 26 czerwca 2011
Kalafior zapiekany z sosem serowym

Postanowiłam spróbować kalafiora w innej postaci niż tradycyjnie gotowany i podany z rozpuszczonym masłem  i bułką tartą. W sumie to tutaj też  są te wszystkie składniki więc kaloryczność dania jest taka sama albo jeszcze większa biorąc pod uwagę sos beszamelowy i żółty ser. Ale kalafior w tej formie jest po prostu pyszny i raz na jakiś czas napewno nie zaszkodzi. Przepis pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz 365 obiadów na polskim stole.

Składniki:

  • duży kalafior
  • sól, cukier
  • łyżeczka masła
  • filiżanka utartego żółtego  sera

Składniki na sos:

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • filiżanka utartego  żółtego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka tartej bułki do posypania
  • łyżka masła

Wymoczony w wodzie z solą (aby wypłynęły muszki) kalafior podzielić na małe części, przełożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła, gotować na średnim ogniu przez około 8 minut. Kalafior nie powinien się rozgotować. W tym czasie przygotować sos. Na roztopionym maśle zasmażyć mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzić zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotować, dodać ser, śmietanę i przyprawy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć dokładnie odsączony kalafior, zalać sosem, posypać żółtym serem, tartą bułką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:) 

sobota, 25 czerwca 2011
Ciasto z jogurtową masą truskawkową

To chyba moje ostatnie ciasto truskawkowe w tym sezonie. Szczerze mówiąc  dzisiaj nie miałam weny na pieczenie ale, że z tym ciastem zbyt dużo roboty nie ma to się na nie zdecydowałam. Jest to zwykły biszkopt przełożony masą z truskawkowego pure i jogurtu naturalnego. Dla stężęnia masy dodałam galaretkę truskawkową. Całość bardzo lekka i nie zapychająca.

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na masę:

  • 50 dag truskawek
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • galaretka truskawkowa

Truskawki podgrzać na ogniu, dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Galaretkę rozpuścić  w jak najmniejszej ilości wody. Do zimnej masy truskawkowej dodać jogurt, dokładnie wymieszać na koniec dolać tęzęjącą galaretkę. Wylać masę na jedną część biszkoptu, przykryć drugą połową. Wstawic do lodówki. Przed podaniem obficie posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)

Sałatka ryżowo-paprykowa

Przepis na tę sałatkę znalazłam w Kolekcji Dobrego Smaku i robię ją już od bardzo dawna. Można ją jeść jako samodzielne danie a jest też świetnym dodatkiem do mięsa. To zdjecie zrobiłam wczesną wiosną ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz mogę je Wam pokazać.

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 1 średni seler
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 opakowanie chudego jogurtu
  • 5 łyżek soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki zalewy z ogórków
  • odrobina sosu tabasco
  • 4 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu okołó 30 minut. W tym czasie obrać cebule i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tarki utrzeć seler, krótko gotować go w niewielkiej ilości wody. Ogórki pokroić w plastry. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skóry i równiez pokroic w plastry. Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Wymieszać przygotowane wcześniej składniki. Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i cukier. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 1 godzinę aby nabrała pełni aromatu. Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać. Sałatkę podawać przybraną gałązkami pietruszki.

Smacznego:)

piątek, 24 czerwca 2011
Błękitny anioł

Co prawda wakacje zaczęły mi się w innej atmosferze niz planowałam ale i tak zapraszam na ciekawego drinka.Wiem, że  wygląda on jak płyn do mycia naczyń ale zapewniam, że tak nie smakuje. Ale, żeby się o tym przekonać musicie go spróbować.

Składniki:

  • 20 ml rumu
  • 40 ml soku pomarańczowego lub bananowego
  • 10 ml syropu curacao
  • lód

Do kieliszka wlać rum, sok oraz syrop. Dokładnie zamieszać. Dodać lód.

Na zdrowie:)

Filet faszerowany szpinakiem i mozzarellą

Dzisiaj moich zachwytów szpinakiem ciąg dalszy. Na niedzielny czy świąteczny obiad mogę polecić bardzo dobre kieszonki drobiowe nadziewane szpinakiem i mozzarellą. Łatwe w wykonaniu, szybkie w przygotowaniu i smaczne w jedzeniu. To są chyba argumenty za tym, żeby  je przyrządzić no chyba, że ktoś nie przepada za szpinakiem ( tak jak ja, jeszcze niedawno:)

 

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 500 g szpinaku
  • sól, pieprz
  • 100 g mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 2 łyżki oleju

Filety umyć, osuszyć. W każdym naciąć kieszonkę. Szpinak przebrać, umyć i obgotować w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonego dlatego podsmażyłam go na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdego fileta nafaszerować masą szpinakową i plasterkiem mozzarelli. Spiąć wykałaczką. Opanierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego:)

 

czwartek, 23 czerwca 2011
Krakersy tymiankowe

Krakersy o aromacie tymianku  wydały mi się atrakcyjne z kilku powodów. Nie dość, że szybkie i łatwe to jeszcze wyjątkowo kuszące smakiem. Ciastka okazały się dokładnie takie jak myślałam. Świetnie smakują z serem pleśniowym lub ziołowym twarożkiem. Użyłam tymianku suszonego ale najlepiej byłoby użyć świeżego. Przepis pochodzi z kolekcji Wypieki ze smakiem.

Składniki:

  • 260 g mąki razowej
  • 30 g płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli (dałam pół)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (nia miałam więc dałam suszony)
  • 75 g schłodzonego masła
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Podgrzać piekarnik do 200 stopni.  Wymieszać mąkę z płatkami owsianymi, cukrem,, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie połączyć z przygotowaną mieszaniną drobno posiekany tymianek oraz pokrojone masło, by otrzymać masę o konsystencji tartej bułki. Dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto, po czym rozwałkować je na grubość ok.4 mm pomiędzy dwoma kawałkami oprószonej mąką folii spożywczej. Wyciąć nożem lub radełkiem krakersy i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez około 10 minut aż lekko zbrązowieją a potem pozostawić do ostygnięcia na blasze.

Smacznego:)

wtorek, 21 czerwca 2011
Ciasto drożdżowe z truskawkami i ricottą

O tym jak wspaniałe jest połączenie truskawek z ricottą przekonałam się w ubiegłym roku robiąc te bułki.  W tym roku nie bawiłam się aż tak tylko zrobiłam jedno ciasto, wyłożyłam ser i truskawki i przykryłam ażurkową warstwą. Szaleństwo truskawkowe powoli dobiega końca a ja chciałam wykonać jeszcze jedno ciasto. Jeśli mi się uda to będzie dobrze a jeśli nie to i tak sezon truskawkowy w tym roku uważam za udany:)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • truskawki
  • 40 dag ricotty
  • cukier waniliowy

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna byc trochę większa. Przełożyć większą część  do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wieńcowej. Wyłożyć warstwę ricotty wymieszanej z cukrem i ułożyć truskawki. Drugą część rozwałkować i specjalnym radełkiem wyciąć ażurek. Można też posypać ciasto kruszonką zamiast ażurku. Przykryć ciasto i wstawić  do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)