Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 24 lipca 2011
Tost z mozzarellą, czosnkiem i bazylią

Aby dobrze rozpocząć dzień trzeba zjeść smaczne  śniadanie. Moja dzisiejsza ropozycja to chrupiący tost z serem i aromatycznymi przyprawami. Klimaty takie trochę włoskie więc bardzo polecam bo chyba jest to najpopularniejsza kuchnia świata.

Składniki:

  • chleb tostowy
  • mozzarella
  • pomidory
  • czosnek
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Czosnek posiekać, chleb posmarować oliwą, natrzeć czosnkiem. Na każdej kromce ułożyc pomidory i plasterek sera. Doprawic sola i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści a chleb jest chrupiący. Przed podaniem udekorować bazylią.

Smacznego:)

sobota, 23 lipca 2011
Kurczak curry z ryżem chili

Brzmi egzotycznie ale nie jest to aż tak bardzo obce danie.To chili i kardamon nadają tej potrawie tego charakteru.  Mięso w wyniku marynowania jest kruche i aromatyczne a ryż... przepyszny. Jest to mój ulubiony sposób przyrządzania ryżu i tak mi smakuje, że mogłabym jeść go samego. Curry jest bardzo intensywną przyprawą dlatego radzę dozować stopniowo. Przepis, lekko zmodyfikowany,  pochodzi ze starego numeru Soli i Pieprzu.

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • mielony kardamon
  • 300 g ryżu basmati
  • 750 ml gorącego bulionu drobiowego
  • 1 czerwona papryczka chili ( u mnie pół)
  • 2 łyżki oleju

Jogurt dokładnie wymieszać z curry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posmarowac jogurtowym currry. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na roztopionym maśle. Doprawić kardamonem. Wsypać ryż i mieszając zeszklić. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować ok. 25 minut na małym ogniu. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, drobno posiekać. Ja dałam połowę chili i połowę słodkiej papryki.  Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety (u mnie patelnia grilowa). Dodać chili do ryżu, wymieszać. Mięso rozłożyć na ryżu. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Smacznego:)

piątek, 22 lipca 2011
Odwrócone ciasto z morelami

Ciast ucieranych u mnie ostatnio dużo ale dzisiaj w wersji odwracanej. Dużą zaletą tego ciasta jest masa karmelowa. W połączeniu z mięciutkimi morelami jest to nie byle jaki smak. Ponieważ polewa jest na spodzie polecam ciasto piec  w takiej formie, przez którą nie będzie mogła wypłynąć. Ja piekłam w okrągłej tortownicy z odpinanym dnem i część polewy mi uciekło. Ale smak ciasta jest wspaniały, wilgotny i aromatyczny. Jet to moja propozycja do akcji Karoliny Morelkowo- Brzoskwiniowo. Przepis pochodzi z lipcowego numeru Kuchni.

Składniki na masę:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 12 moreli

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 300 g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotować masę owocową. Rozpuszczone masło zmieszać z cukrem pudrem, esktraktem waniliowym oraz skórką i sokiem z cytryny. Gotować na średnim ogniu 5 minut aż powstanie karmel mieszając od czasu do czasu. Wlać do formy i ułożyć na nim połówki moreli. Masło z cukrem utrzeć, dodać ekstrakt waniliowy i jajko a gdy masa będzie gładka wbić kolejne i ucierać 2-3 minuty. Dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do piecznia na przemian z maślanką. Rozsmarować na morelach. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 21 lipca 2011
Zupa serkowa z zielonym groszkiem i makaronem ryżowym

Bardzo lubię dodatek serka topionego w zupie. Nadaje jej takiego gładkiego, aksamitnego smaku. Jest wiele możliwości z zupą serkową. Baza jest zawsze taka sama a dodatki można komponować według własnego gustu i upodobań rodziny. Ja tym razem dałam makaron ryżowy. Przy okazji polecam również tę zupę serową z kurczakiem.

Składniki:

  • 10 dag śmietankowego serka topionego
  • 2 puszki groszku zielonego (lub groszek mrożony)
  • 2 duże marchewki
  • 40 dag makaronu ryżowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • pół szklanki śmietany

Ugotowac bulion (ja gotuję na mięsie i warzywach, nie używam kostki, ale można, żeby było szybciej). Rozpuścić serek w bulionie, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, gotować. Pod koniec dodać groszek z puszki, jeśli używacie mrożonego to trzeba dodać go trochę wcześniej. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i zagotować. Wrzucić makaron ryżowy i wyłączyć zupę.

Smacznego:)

 

wtorek, 19 lipca 2011
Migdałowe ciasto z jagodami i białą czekoladą

Każdy powód jest dobry, żeby upiec ciasto a już naprawiony piekarnik wybitnie tego wymaga. Tak więc jak tylko fachowiec wyszedł zabrałam się za ucierane ciasto z jagodami i białą czekoladą. Połączenie smaków wprost bajeczne. Polecam każdemu wielbicielowi jagód, migdałów i czekolady.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2/3 szklanki cukru
  • szklanka jagód
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • płatki migdałów
  • cukier puder

Bardzo miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka (wcześniej wyjęte z lodówki). Kiedy masa jest już dobrze ubita dodać mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia  i delikatnie wymieszać. Dodać jagody i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy (u mnie keksówka), wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 lipca 2011
Lody malinowe

W sezonie malinowym polecam lody, na które przepis znalazłam u Magdy. Szybki i bezproblemowy sposób na orzeźwienie. Powinien zainteresować nawet zabieganych.  

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (ok.400g)
  • 150 mleka 3,2%
  • 300ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 500 g malin

Maliny umyć i pognieść widelcem, nie trzeba robić miazgi, wystarczy jeśli będą częściowo rozgniecione. Śmietanę kremówkę lekko ubić, dodać mleko i mleko skondensowane, a następnie wszystko razem zmiksować. Dodać maliny i wszystko razem wymieszać. Masę mrozimy w maszynce do lodów, zgodnie z instrukcją producenta. Później lody przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do zamrażarki.

Smacznego:)

Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z ziołami

Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy. Ze względu na dzieci lepiej nie przesadzić z jej ilością bo musztarda  zaostrza smak.

Składniki:

  • 6 plastrów szynki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki bulionu
  • tymianek
  • sól, pieprz

Plastry szynki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwóch stron. Dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać bulion, zioła, sól, pieprz i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać musztardę i śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Smacznego:)

niedziela, 17 lipca 2011
Malinowy sernik na zimno

Tydzień temu, z okazji lokalnego święta malin zwanego Maliniakami   obudziła się we mnie nutka patriotyzmu, która nakazała mi zrobienie tego ciasta -deseru. Bardzo lubię maliny i to nie dlatego, że mieszkam  w zagłebiu malinowym ale dlatego, że jest to owoc, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Żadne ciasto tak nie pachnie jak to z malinami. Zgodnie z tym powinnam więc na święto tego owocu coś upiec ale ja zabawiłam się we wróżkę i przewidując awarię piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Początkowo miał on  wyglądać całkiem inaczej  ale maliny tak mi się"rozciapciały" w nagrzanym samochodzie  że i wygląd musiał się zmienić. Sernik jest kremowy, lekko słodki, i lekko orzeźwiający. Smakuje trochę jak lody  co jest jego chyba największym atutem. Niestety dodałam trochę za mało żelatyny i dlatego konsystencja jest taka jak widać na zdjęciu.

Składniki:

  • 1 szklanka pokruszonych herbatników 
  • 60 g stopionego masła
  • 500 g malin
  • 500 g serka mascarpone 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1/2  szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • 500 g malin

Pokruszone ciastka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dokładnie rozprowadzić na tortownicy o średnicy 24 cm i wykleić dno.  Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Maliny z cukrem podgrzać i zmiksować. Można przetrzeć przez sitko ale ja tego nie zrobiłam bo malinowe pestki aż tak mi nie przeszkadzają. Śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Wymieszać ser mascrpone z malinowym przecierem i ubitą śmietanką. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę do formy i wstawic do lodówki.

Smacznego:)

sobota, 16 lipca 2011
Pierogi z jagodami

Od dawna planowałam pierogi z jagodami tylko jakoś wyjątkowo długo mi  z tym schodziło.  No ale jak już się za nie wzięłam to 35 pierogów zostało zjedzone prawie za jednym podejściem (3 osoby). Z jedzeniem jagód jest dużo frajdy bo można potem "podziwiać" czarny język. Przepis na ciasto podejrzałam u Karoliny, z dodatkiem masła robiłam po raz pierwszy ale tak mi się spodobało, że następnym razem też wykorzystam ten przepis.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko roztrzepane
  • około 1 szklanki ciepłęj wody
  • 1 szklanka jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Włożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Jagody delikatnie opłukać, osuszyć i obsypać mąką ziemniaczaną.  Wymieszać delikatnie tak, aby mąka pokryła wszystkie jagody.  Ciasto odkrawać po kawałku i  rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka.  Nakładać po łyżeczce jagód i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, aż pierogi wypłyną.

Smacznego:)

piątek, 15 lipca 2011
Kurczak w sosie z suszonych pomidorów

Dla miłośników suszonych pomidorów mam dzisiaj bardzo smaczną propozycję. Udka kurczaka w sosie z suszonych pomidorów smakują rewelacyjnie i przywodzą na myśl włoskie klimaty. Tylko trochę trzeba uważać żeby nie przesolić dania bo  pomidory są dość słone.

Składniki: 

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu
  • pół szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Udka podsmażyć na rumiano z każdej strony. Dodać cebulę, czosnek i pokrojone suszone pomidory i chwilę smażyć.Wlać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)