Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 14 kwietnia 2011
Ryba w occie

Przed świętami chciałam jeszcze wypróbować przepis Majanki na marynowanego dorsza. Chciałam sprawdzić jak smakuje taka rybka i czy nadaje się na świąteczny stół. Otóż nadaje się i to jak! Jako przystawka jest genialna, bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 8 małych cebul
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia ryby

 

Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Ostudzić. Zalewę odcedzić od cebuli i przypraw, które pozostawić w miseczce (będą potrzebne). W naczyniu układać część ryb, na to część przypraw z cebulą i zalać 1 częścią wody. Czynności powtarzać. Wstawić do lodówki.

Smacznego :)

środa, 13 kwietnia 2011
Chińskie żeberka BBQ

Nie przepadam za żeberkami ale chyba dlatego, że albo nie umiem ich przyrządzić albo mam złe przepisy. Właściwie to powinnam powiedzieć w czasie przeszłym bo od tego przepisu zaczęłam je lubić. Żeberka jak smakują to każdy wie ale ten sosik jest wspaniały. Bardzo polecam. Jest to kolejny wspaniały przepis znaleziony u Moniki.

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • ½ szklanki sosu hoisin
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki miodu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

 

Żeberka dokładnie opłukać i pokroić na jednosegmentowe kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i marynować mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.

Smacznego:)

Herbata z kardamonem

Piłam już kawę z kardamonem i bardzo mi smakowała dlatego też i  przepis na herbatę z tą przyprawą wydał mi się  atrakcyjny. Podobno taką herbatką raczą się w Afganistanie więc dodaję ją do akcji Z widelcem po Azji. Przepis znalazłam tutaj.

 

Składniki:

  • 8 łyżeczek zielonej herbaty
  • garść ziaren kardamonu
  • cukier
  • kilka liści świeżej miety
  • woda

Do dzbanka wsypać zieloną herbatę, utłuczone w moździeżu ziarna zielonego kardamonu oraz liscie mięty. Zalać to wodą o temperaturze około 85 stopni, czyli kilka minut po tym jak przestanie się gotować. Herbatę zaparzać około 5 min a następnie nalewać do filiżanek.

Na zdrowie:)

wtorek, 12 kwietnia 2011
Wieprzowina z fasolką szparagową

Kuchnia tajska zawsze kojarzyła mi się, nie wiem zresztą czy słusznie - z mlekiem kokosowym, owocami morza i dziwnymi przyprawami. Jakie więc było moje zaskoczenie kiedy w książeczce dołożonej do jakiejś gazety (chyba GW) znalazłam całkiem zwyczajne danie, ze składnikami tolerowanymi u mnie w domu,  a nawet z bardzo popularną fasolką. Zaletą tego dania jest jego szybkie wykonanie i bardzo dobry smak. Lekko słodki od fasolki i pysznie chrupiący. Z ryżem smakuje wyśmienicie. Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

 

Składniki:

  •  40-50 dag mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu chilli
  • sól, pieprz

Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, czosnek i smażyć kilka minut. Dodać sos sojowy, sól, cukier, przyprawy. Dusić do pożądanej miękkości. Pod koniec dodać podgotowaną oddzielnie fasolkę. Podawać z ryżem

Smacznego:)

Łatwy chleb z ziarnami

Lubię pieczywo z ziarnami więc nie omijam takich przepisów. Ten chleb to jeden z łatwiejszych jakie zrobiłam. Wystarczy tylko zamieszać składniki, odstawić na noc i rano wstawić do piekarnika. Czy może być coś łatwiejszego? A do tego jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1 1/2 szklanki wody (ja musiałam dac ok. 2 szklanek)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdzy instant
  • 2-3 garści ulubionych ziaren ( ja dałam simię lniane i słonecznik)

Mąkę, sól, drożdże wymieszać w misce, dodać wodę i ziarna i wymieszać. Ciasto odstawić na noc. Rano wyłożyć ciasto na blat, odgazować i złożyć w kopertę. Przełożyć złączeniem do spodu do koszyka wyłożonego  ściereczką wysypaną mąką. Odstawić na 2 godziny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w maksymalnej temperaturze, po tym czasie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze około 20-25 minut.

Smacznego:)

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Kawa z adwokatem

Dzisiejsza kawa powstała przez przypadek. Kojarzył mi się  ten przepis ale nie mogłam znaleźć kartki dlatego pomyślałam, że zrobię go z głowy. Kiedy po fakcie odnalazłam kartkę z przepisem okazało się, że to miała być czekolada z adwokatem a nie kawa. Tak więc przypadkiem wzbogaciłam się o jeden dobry przepis a na czekoladę z adwokatem zapraszam wkrótce:)

Składniki:

  • 20 ml Adwokata
  • filiżanka espresso
  • cukier
  • śmietanka do kawy

Zaparzyć espresso, osłodzić według preferecji. Na dno szklanki wlać likier jajeczny, następnie po ściankach szklanki wlać kawę, żeby nie zamieszać Adwokata. W ten sposób uzyskujemy dwie warstwy, ja dodałam odrobinę śmietanki, która przesunęła się pod kawę i utworzyła 3 warstwę. 

Na zdrowie:)

niedziela, 10 kwietnia 2011
Potrawka z kurczaka z piekarnika

Wiedziałam, że to danie będzie hitem. Ale jak mogło być inaczej skoro warzywa i mięso włożone do jednego naczynia to zawsze gwarancja kulinarnego sukcesu, przynajmniej u mnie w domu. Danie znalezione u Grumków smakuje wspaniale, mięso jest soczyste, warzywa chrupiące. Całość na 5 z plusem.

Składniki:

  •  kilka kawałków kurczaka
  • 2 cebule pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 cukinie pokrojone w plasterki
  • 2 ziemniaki pokrojone w plasterki
  • 2 pomidory pokrojone w plasterki
  • 30 g rozpuszczonego masła lub oliwy
  • tarty żółty ser (zapomniałam dodać)
  • 50 ml wody
  • sól do smaku
  • łyżka nasion kminu
  • posiekana kolendra

W naczyniu do zapiekania wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka. Posolić, posypać kuminem, podlać wodą i masłem. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Sprawdzić czy mięso i warzywa są miękkie. Jeśli nie to wstawić do piekarnika na 30 minut( Ja piekłam 1,5 godziny i potem zostawiłam w gorącym piekarniku, pod przykryciem, żeby za bardzo nie wyschło). Miękkie mięso i warzywa wyłożyć na talerz. Posypać serem i kolendrą. Podawać.

Smacznego:)

Zapiekanka makaronowa

Przepis na tę zapiekanką znalazłam na blogu Pyszne jedzonko. Makaronowe to moje ulubione więc nie zrażałam się tym co Andzia napisała na temat serka, który ma się wytworzyć tylko postanowiłam sama sprawdzić jak to z nim  jest. Użyłam jogurtu greckiego i mleka i wydaje mi się że serek  się udał. Zapiekanka jest bardzo smaczna i taka trochę inna od tych, do których jestem przyzwyczajona. Wcale się nie dziwie, że jest to Twoja ulubiona Andziu:)

Składniki:

  • paczka ulubionego makaronu
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 l mleka
  • kiełbasa (u mnie była wersja piątkowa więc pominęłam)
  • cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Naczynie żaroodpone wysmarować masłem. Cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać kiełbasę pokrojona w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. Dodać suchy makaron i dokładnie wymieszać. Ja dodałam jeszcze zielony groszek i jedną podsmażoną marchewkę. Mleko wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Zalać makaron. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż makaron będzie miękki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

sobota, 09 kwietnia 2011
Sałatka z różowym sosem

Ta sałatka powinnna być warstwowa ale ja nie przepadam za takimi, chociaż bardzo ładnie wyglądają,  wolę wszystko wymieszać w salaterce. Przepis podam jednak zgodnie z warstwami bo może ktoś się skusi i chciałby ją wypróbować właśnie w tej formie a jest naprawdę smaczna. Wymieszać zawsze można na końcu. W tej sałatce występuje różowy sos, który pokazywałam jakiś czas temu, ale można też zrobić ją tylko z majonezem.

Składniki na warstwy:

  • 2 podwójne filety z kurczaka pokrojone w kostkę, usmażone z przyprawą do gyrosa
  • różowy sos
  • 3 średnie czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • różowy sos
  • puszka kukurydzy
  • różowy sos
  • 1 słoiczek ogórków konserwowych, pokrojonych w kostkę
  • różowy sos
  • mała kapusta pekińska, pokrojona drobno
  • różowy sos

Jeśli układacie warstwy, wierzch sałatki można posypać namoczonymi wcześniej żurawinami. Sałatka powinna stać kilka godzin w lodówce, wtedy smakuje znakomicie. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja.

Smacznego:)

piątek, 08 kwietnia 2011
Herbata ananasowa

Ciekawy przepis na napój ale z tradycyjną herbatą ma niewiele wspólnego. Jeśli lubicie smak miodu to będzie Wam smakować. Przepis znalazłam w książce 1001 klasycznych potraw Kuchnia chińska i zgłaszam go do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 100 g brązowego cukru( u mnie ok.60 g)
  • 75 g miodu
  • 100 ml wody
  • 450 g kawałków ananasa z puszki

Wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15 minut, często mieszając. Podawać na gorąco w małych miseczkach.