Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 06 maja 2011
Klopsiki w sosie piwnym

Polecam pyszne, delikatne cielęce klopsiki w sosie piwnym. Ci, którzy używają piwa do gotowania wiedzą, że nie czuć jego goryczy a daniu nadaje bardzo dobrego smaku. Ja już wielokrotnie używałam piwa i w daniach wytrawnych i w ciastach i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego ( u mnie cielęcina)
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka
  • szklanka jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki bulionu

Cebulę oraz natkę umyć, oczyścić i drobno pokroić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, pokrojoną cebulą, natką i przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa, uformować klopsy i obtaczać je w mące. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Cebulę na sos pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju, zalać piwem i bulionem, zagotować dusić 15 min. Usmażone klopsy ułożyć na sosie piwnym i dusić jeszcze kilka minut.

Smacznego:)

czwartek, 05 maja 2011
Ciasto czekoladowe z malinami

Robiąc to ciasto myślałam, że mi się nie uda, że wyjdzie zakalec, w dodatku tak długo się piekło, że już zwątpiłam. Ale po wystudzeniu i ukrojeniu pierwszego kawałka ciasto okazało się hitem długiego weekendu. Zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Kolejny raz przekonałam się także wyższości malin nad innymi owocami, przynajmniej jesli idzie o zapach i smak w formie zapiekanej. Pachnie bosko w całym mieszkaniu a nawet u sąsiadów:) Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

  •  1 szkl.  czekolady połamanej na kawałeczki
  • 230 g masła
  • 1 łyżka mocnej kawy
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. bardzo drobnego cukru
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 szkl. malin (mogą być mrożone , ale rozmrożone i dokładnie odcedzone)
  • cukier puder do posypania

Czekoladę , masło i kawę  rozpuścić w kąpieli wodnej (w małym garnuszku wstawionym do większego , wypełnionego gorącą wodą). Odstawić na bok i trochę przestudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną , gęstą , kremową masę. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Mąkę przesiać z cynamonem i dodać do masy , ostrożnie mieszając. Ciasto wlać do tortownicy (23-26 cm średnicy) , natłuszczonej i wyłożonej na dnie pergaminem. Wierzch ciasta posypać malinami. Piec w temp. 160 st.C (ja piekłam w nieco wyższej) przez 35-45 minut. Podawać posypane cukrem pudrem , ew. z bitą śmietaną i dodatkowo ze świeżymi malinami.

Smacznego:)

 
Masala czaj

Lubicie bawarkę? Ja nie za bardzo. Ale mam w domu fankę tego dziwnego jak dla mnie napoju, a że ostatnio pogoda jakby zimowa i trzeba się rozgrzewać więc zrobiłam coś co pochodzi z Indi i nazywa się masala czaj. Jest to napój podobny do bawarki tyle, że z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw.Wyglądu to za bardzo nie ma ale smak podobno i owszem. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Grumków.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mleka
  • 3 - 4 łyżeczki czarnej herbaty 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 10 goździków roztartych
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Wodę wlać do garnuszka, wsypać przyprawy i zagotować na wolnym ogniu10-15 min. Wsypać herbatę i znowu zagotować. Zdjąć z ognia, przecedzić. Do wywaru dodać ok. 4 łyżeczek cukru i dodać mleko. Zagotować.

Smacznego:)

Smażony ryż z jajkiem i grzybami

Pamiętam, chyba japoński, serial Oshin, nadawany bardzo dawno temu przez polską telewizję, o biednej dziewczynce, którą ojciec sprzedał  za worek ryżu. Pamiętam jak płakałam kiedy szła na służbę a jej śliczna, nieszczęśliwa twarzyczka prześladowała mnie od odcinka do odcinka. Był to tak smutny serial, że nawet dzisiaj na samo wspomnienie tamtych emocji łza się w oku kręci. A przypomniało mi się to bo przeglądając książkę 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska zauważyłam jak bardzo popularną potrawą jest  smażony ryż. Dla mnie jest to taka trochę nowość, bo jakoś wcześniej nie przyrządzałam ryżu w ten sposób. Makaron tak ale nie ryż. Dzisiejsza wersja zawiera grzyby i jest to świetny sposób na wykorzystanie ryżu, który wam pozostał z obiadu. Jest to moja propozycji do akcji Grumków.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 4 duże grzyby (u mnie pieczarki)
  • 1 jajko
  • 225 g ugotowanego długoziarnistego ryżu

Rozgrzać olej i usmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojone grzyby i dusić chwilę. Dodać jajko i smażyć przez chwilę, następnie dodać ryż, wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż ryż będzie ciepły. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego:)

środa, 04 maja 2011
Kurczak w jogurtowej marynacie

Kurczaka mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Jest to mięso używane przeze mnie najczęściej ale różnorodność przepisów na jakie napotykam jest tak ogromna, że wcale on mi się nie nudzi. Dzisiejsze mięsko jest pyszne bo leżakowało sobie kilka godzin w marynacie, a że jogurtowa   świetnie się sprawdza odkryłam to już przy chicken yerk. Razem z mięsem upiekłam ziemniaki, a całości dopełniła nasza ulubiona sałatka z kapusty lodowej , pomidora i selera naciowego. Przepis znalazłam u Izy a że pochodzi z tej strony więc dodaję go do akcji Grumków.

Składniki:

  • kawałki kurczaka bez skóry
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki Fine Herbes ( połączenie świeżych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej: szczypiorku, natki pietruszki, estragonu i trybuły)
  • 1 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • około 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 posiekane cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

 

Wszystko włącznie z kurczakiem wrzucić do miski, dokładnie wymieszać. Przykryć i marynować w lodówce około 24 godzin od czasu do czasu obracając. Rozgrzać piekarnik. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny.

Smacznego:)

wtorek, 03 maja 2011
Niebiańskie orzeźwienie

Na ostatni dzień weekendu majowego polecam bardzo dobrego drinka o obiecującej nazwie Niebiańskie orzeźwienie. Jest to połączenie becherovki, soku bananowego oraz syropu curacao. Jeśli tylko lubicie wymienione składniki skuście się, nie będziecie żałować. Jeśli ktoś nie lubi albo nie ma becherovki mozna użyć rumu albo zwykłej, czystej wódki chociaż  z becherovką jest najlepszy. Żeby uzyskać efekt widoczny na zdjęciu koniecznie postępujcie według instrukcji. Polecam.

 Składniki:

  • 20 ml becherovki
  • 40 ml soku bananowego
  • 10 ml syropu curacao
  • lód

Do kieliszka wlać becherovkę i sok bananowy. Dokładnie zamieszać. Dodać lód. Syrop curacao wlewać na środek, powinien spłynąć na samo dno tworząc właściwe warstwy.

Na zdrowie:)

 

Foo yung z szynką i selerem naciowym

To taka chińska wersja naszego omletu. Dużym  plusem mojego dzisiejszego pysznego śniadania była chrupiąca szynka i seler naciowy, który wprost uwielbiam. Dodatek sosu sojowego również sprzyja podniesieniu walorów smakowych. Omlet trochę mi się poszarpał przy przewracaniu ale nijak to nie wpłynęło na smak. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 dymki
  • 2 łodygi selerea naciowego
  • 50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć szynkę oraz selera. Dodać sos sojowy, cukier i sól. Dodać ubite jajka i smażyć aż się zetną z jednej strony. Przewrócić na drugą stronę. Ja złożyłam tak jak polskiego omleta bo przewrócenie okazało się zbyt trudne, wręcz niemożliwe.

Smacznego:)

poniedziałek, 02 maja 2011
Zupa krem z czerwonych buraków

Lubię czerwony barszcz więc pomyślałam sobie, że ta zupa przypadnie mi do gustu. Dodatek imbiru nadaje jej bardzo orginalnego smaku. Zupa po zmiksowaniu staje się dość zawiesista(ja musiałam dolać trochę bulionu) i nie każdemu musi  to pasować no ale w końcu jest to zupa krem. Jesli macie ochotę na szaleństwo z klasyką polecam tę zupę.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku (u mnie estragon)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu (u mnie 3)
  • imbir (ok.2 cm)
  • 150 g śmietany

Cebulę, ziemniaki i buraki obrać. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę, buraki w słupki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać liść laurowy i warzywa. Chwilę dusić. Wlać bulion, doprawić majerankiem lub estragonem, solą i pieprzem, octem. Gotować aż warzywa będą miękkie, Wyjąć liść laurowy i zmiksować zupę. Doprawić do smaku. Imbir zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy.

Smacznego:)

Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką

Jak już kilka razy pisałam, że  uwielbiam chleby z dodatkiam ziaren dlatego nie mogłam obojętnie przejść obok propozycji Joli, gospodyni 115 edycji Weekendowej Piekarni. Jola zaproponowała aż trzy chleby i wszystkie trzy mi się podobają ale niestety dwa pozostałe będą musiały sobie troszkę poczekać. Chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty w wykonaniu, podobne chleby piekłam już kilkakrotnie i zawsze były pyszne. Wierzch moich chlebków posypałam ziarnami dyni a w środku są również ziarna słonecznika, sezamu, dyni i oczywiście moje ulubione siemię lniane.

 Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 900 ml ciepłej wody
  • 900 g mąki pszennej
  • 1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

Smacznego:)

niedziela, 01 maja 2011
Kurczak generała Tso

Kurczak generała Tso jest jednym z bardziej popularnych chińskich dań więc jak się łatwo można domyslić bardzo chetnie sięgnęłam po ten przepis. Zrobiłam to, żeby sie przekonać, że faktycznie mięso jest pyszne a sos jest wspaniałym uzupełnieniem tego dania. Bardzo polecam. Sugerowałam się przepisem znalezionym  tutaj i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki
  • 1 cebula dymka (część biała i zielona) posiekana
  • 2-3 małe papryczki chilli posiekane
  • olej do głębokiego smażenia

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • woda

Składniki na sos:

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego

Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili.Wymieszać składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.Smażyć kurczaka w 2 porcjach w gorącym oleju na chrupiąco. Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku.W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszając gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast. Ja podałam z ryżem i brokułam ale mozna też z makaronem.

Smacznego:)