Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 21 października 2011
Chleb orkiszowy z ziarnami

Kolejny pyszny chleb, jaki ostatnio wypróbowałam to orkiszowy z ziarnami. Po raz pierwszy korzystałam z mąki orkiszowej i muszę przyznać, że naprawdę chleb wyszedł wspaniały. Bardzo chrupiący i smaczny.

Dzisiaj miał być ostatni dzień konkursu ale ponieważ za  chwilę wyjeżdżam i przez weekend będę w Krakowie możecie w dalszym ciągu zostawiać swoje propozycje a ja po powrocie podam  listę zwycięzców.

Źródło: Gotowanie pod gruszą

Składniki na zaczyn

  • 1 g świeżych drożdży
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 150 g wody

Składniki na ciasto właściwe:

  •  200 g mąki orkiszowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 7 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 30 g ziaren słonecznika
  • 30 g ziaren dyni
  • 10 g sezamu
  • 10 g siemienia lnianego

Wymieszać składniki zaczynu, odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki (u mnie ok 16 godzin). Następnego rozpuścić drożdże w wodzie, dodać do zaczynu. Wyrabiać dodając mąkę, sól oraz ziarna. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej otrębami keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę aż ciasto wypełni foremkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 30 minut.

Smacznego:)

czwartek, 20 października 2011
Gozleme

Dzisiejszy przepis pochodzi z kuchni tureckiej, która niedawno mnie zaciekawiła i z każdym przepisem wydaje mi się coraz bardziej interesująca. Uwielbiam takie pierożki, podobne wypróbowałam już wiele razy, z różnym nadzieniem i kolejne smakują mi jeszcze bardziej niż poprzednie. Dzisiejsze, w orginale robione są z cieniutkiego ciasta yufka  a w środek wkładane są same pyszne rzeczy. Ja zrobiłam ze szpinakiem chociaż mam też ochotę na serowy farsz. Pewnie zrobie taki następnym razem.

W dalszym ciągu zapraszam do konkursu. Tutaj czekam na Wasze pomysły:)

Żródło: Cukiernicze kreacje Charlotte

 

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka pszennej mąki
  • 1/2 filiżanki wody ( nieco mniej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Opcjonalnie: 1 łyżka oleju

Mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając ciasto do gładkości około 10 minut.    ( Można skorzystać z programu do wyrabiania makaronu w chlebowym automacie) Przykrywamy wilgotna ściereczką o odstawiamy na 15 minut.

Przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie szpinakowe:

  • 150 g mrożonego, posiekanego szpinaku
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 filiżanki pokruszonego sera Feta
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka

Rozgrzewamy patelnię wlewając olej. Wsypujemy drobno posiekaną cebulę i chwilę smażymy by zmiękła. Dodajemy szpinak i dusimy do miękkości ok. 5 minut.  Przyprawiamy do smaku, dodajemy fetę, mieszamy i przekładamy do miseczki.

Ciasto dzielimy na cztery równe części. Pierwszy kawałek kładziemy na posypanej mąką stolnicy i wałkujemy na placek o średnicy 25 cm. Gdyby wałkowanie było zbyt trudne, to można górną część ciasta punktowo smarować olejem i dalej wałkować, aż do uzyskania pożądanej wielkości.   

Nakładamy na środek placka 1/4 nadzienia i składamy tak jak na pokazanych zdjęciach. Najpierw przeciwległe boki a później trzecią i czwartą część.

Smażyć na średnim ogniu na teflonowej patelni, smarując po wierzchu roztopionym masłem lub oliwą, aż do uzyskania efektu brązowych oczek. Przełożyć na druga stronę, dosmażyć. Nałożyć na wierzch kawałeczek masła.

Smacznego:)

środa, 19 października 2011
Udka w żurawinie

Pomysł na ten obiad powstał pod wpływem  przepisu z pewnej gazety ale, że w trakcie gotowania całkowicie go zmieniłam, mogę go uznać za mój własny. Drób i suszone owoce to bardzo dobre połączenie, wiedzą o tym wszyscy, którzy już tego próbowali. Ja zazwyczaj wykorzystuję śliwki lub morele ale przecież żurawina też świetnie się nadaje. Danie podałam z ryżem.

Przypominam o trwającym konkursie. Tutaj możecie zostawiać swoje propozycje:)

Składniki:

  • 4 udka kurze
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • pół szklanki śmietanki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowane udka podsmażyć na patelni z obydwóch stron na rumiano. Dodać cebulę i czosnek i chwilę razem smażyć. Wlać bulion i dusic około 30 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pod sam koniec wlać śmietankę, wymieszać dokładnie i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem lub kopytkami.

Smacznego:)

wtorek, 18 października 2011
Konkurs oraz Mentolnięcie sposobem na wielkie porządki

Jeśli kiedykolwiek Wasze mieszkanie po imprezie  wyglądało podobnie  polecam najlepszy sposób na sprzątanie:)

 

Wszystkich, którzy mają odrobinę fantazji i ochoty zapraszam do wzięcia udziału w konkursie. Polega on na podaniu pomysłu na sytuację w której mentolnięcie jest jedynym dobrym rozwiązaniem i dodaje nam powera. Wystarczy opisać pomysł jednym, krótkim zdaniem. Komentarze proszę zostawiać pod dzisiejszą notką do piątku tj. 21 października 2011 r. Wyniki zostaną ogłoszone w poniedziałek.

Spośród odpowiedzi pozostawionych w komentarzach zostaną wybrane 3 najlepsze pomysły na scenariusz a zwycięzcy otrzymają bony sodexo o wartości 50 zł, które  można realizować w ponad 50 000 punktów sprzedaży na terenie całego kraju .

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie.

14:10, wiosenka27 , Konkursy
Link Komentarze (15) »
Makaron po chińsku z brokułami

Kolejny raz kuchnia chińska i makaron błyskawiczny uratowały mi życie. Pyszne danie z chrupiącymi warzywami i mięsem oraz egzotycznymi przyprawami pojawia się u mnie wtedy kiedy nie mam czasu. To naprawdę zadziwiające, że tak się dzieje. Z drugiej strony ten ciągły pośpiech zaczyna mnie już denerwować. Często robię szybkie obiady,  a tak naprawdę to przecież lubię te czasochłonne i bardziej skomplikowane przepisy. Nie wiem jak  długo tak pociągnę ale wiem, że nawet ten pyszny obiad zjedzony ekspresowo nie służy   zdrowiu. Niestety. Dzisiejszy makaron jest moja propozycją do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu ryzowego
  • 4 łyzki oleju ryżowego
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron błyskawiczny
  • só, pieprz

Mięso pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną marchewkę. Smażyc chwilę. Wlać bulion i dusić kilknaście minut. Dodać pozostałe przyprawy. Pod koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić razem z mięsem aż wszystko będzie odpowiedniej miękkości. Makaron błyskawiczny zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić. Dołożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

poniedziałek, 17 października 2011
Wędlina pietruszkowa

Moja dzisiejsza propozycja to pyszna domowa wędlina. Przygotowuję się ją inaczej niż jestem przyzwyczajona bo zwykle takie mięsa piekłam natomiast tutaj wkłada się je do wody. Mięso jest bardzo smaczne, czosnek dobrze wyczuwalny a i pietruszka świetnie tu pasuje. Niestety nie udało mi sie zrobić apetycznego zdjęcia ale może ktoś się skusi. Bardzo polecam:)

Żródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

Składniki:

  • 1 kg zmielonej karkówki
  • szklanka opłukanej i odsączonej kaszy manny
  • 1 - 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 jajka całe
  • łyżka wegety
  • pieprz wg uznania
  • 3 - 4 ząbki czosnku. 

Zmielone mięso przyprawić vegetą i pieprzem, dodać wyciśnięty czosnek, wbić jajka, wsypać posiekaną natkę pietruszki, kaszę mannę i wyrobić ręką. Mięso podzielić na 2 (lub 3) części. Każdą włożyć do woreczka foliowego, mocno ubić i zawiązać bawełnianą nicią. Woreczki włożyć do dużego gara z wrzątkiem. Przykryć. Gotować godzinę. Wyjąć, włożyć do zlewu i obciążyć garem z wodą, w którym się gotowały. Poczekać, aż wystygną. Woreczki osuszyć i włożyć do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.

Smacznego:)

niedziela, 16 października 2011
Filet z kurczaka w sosie balsamicznym

Do tej pory jeśli robiłam słodkawy obiad podawałam go do ryżu ale wczoraj cały zestaw był już skomponowany więc postanowiłam zastosować się do wskazówek i zaryzykować. Obiad nie jest słodki jedynie lekko słodkawy. W sosie jest tylko łyżka miodu i ziemniaki są podsmażane na maśle z łyżką cukru. Zdaję sobie sprawę jak to brzmi i że nie każdego zachęci a niektórch wręcz zniechęci więc na koniec  powiem jeszcze  że ja także byłam pełna obaw ale  po tym obiedzie usłyszałam tylko: Jakie to było dobre:)

Źródło: Sól i Pieprz, nr 3/2010

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • sól
  • 2 pomidory
  • 4 filety z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  •  łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyzka masła
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki

Ziemniaki umyc i ugotować w osolnej wodzie. Pomidory naciąć na krzyż, polać wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroic na pół, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podlać bulionem, wlać ocet, bazylię, wymieszać i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie  wyjąć z sosu mięso, do bulionu włożyć pomidory, łyżkę miodu i chwilę dusić.  Na koniec dodać mąkę rozmieszaną z wodą i zagotować. Ziemniaki odcedzić, odparować. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i skarmelizować. Włożyć ziemniaki i mieszająć obtoczyć w karmelu.

Smacznego:)

 

sobota, 15 października 2011
Chleb słonecznikowy

Bardziej łatwego chleb jeszcze nie robiłam. Wystarczy wymieszać składniki i odstawić do wyrastania dlatego wydawać się może że i smak tego chleba jest taki sobie. Okazuje się jednak, już po raz  kolejny, że minimum roboty nie oznacza minimum smaku.  Chleb jest bardzo dobry, neutralny w smaku, pasuje i do wędliny i do dżemu. Ja dałam dużo słonecznika bo uwielbiam chleby z ziarnami.

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • ziarna słonecznika (dałam prawie całą szklankę)

Mąkę, sól, ziarna i drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać wodę, można stopniowo bo ciasto i tak wychodzi dość luźne. Zostawić na noc do wyrastania. Następnego dnia wyłożyć ciasto na omączony blat, odgazować, złożyć jak kopertę i przełożyć do koszyka złączeniem do dołu. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Energicznym ruchem przełożyc ciasto na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez około 30-40 minut. Po 15 minutach można zmiejszyć temperaturę do około 190 stopni.

Smacznego:)

piątek, 14 października 2011
Murzyn w słońcu

Nazwa może głupia ale drink całkiem dobry. Składniki są banalne, jedynie trzeba zaopatrzyć się w  syrop imbirowy a u mnie, o tej porze roku jest on  zawsze bo świetnie pasuje nie tylko do tego drinka ale także a może zwłaszcza  do rozgrzewających jesiennych herbat  lub grzańców.

Składniki:

  • 80 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml wódki
  • 10 ml syropu imbirowego
  • lód

Wlać wódkę, sok i lód do shakera i dokładnie wymieszać. Przelać drinka do kieliszka i deliktanym ruchem wlać syrop imbirowy, celując w sam środek.

Na zdrowie:)

czwartek, 13 października 2011
Francuska tarta z grilowanymi warzywami

Jeśli potrzebujecie czegoś na szybką kolację polecam tę tartę. Można  a nawet trzeba użyć gotowego ciasta  francuskiego, w czasie gdy ciasto będzie się podpiekało rzucamy warzywa na patelnię grilową, potem przekładamy na ciasto i zapiekamy. Calość smakuje naprawdę świetnie. Kropką nad i jest ser feta. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • dowolne warzywa np. cukinia, bakłażan, czerwona i żółta papryka, cebula
  • ser feta
  • oliwa

Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, przykryć papierem, obiążyć grochem i wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie skropione oliwą warzywa ułożyć na patelni grilowej i przypiekać z każdej strony. Przełożyć warzywa na podpieczone ciasto, poukładać fetę pokrojoną w kostkę. Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.

Smacznego:)