Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 20 kwietnia 2011
Szaszłyki wielkanocne

Dzisiaj przedstawiam moja pierwszą propozycję na święta wielkanocne. Na początek proponuję smaczną, kolorową przekąskę na patyku czyli szaszłyk z jajka, oliwek i pomidorków koktajlowych. Zamaczany w sosie czosnkowym  lub innym może stanowić doskonałe preludium do świątecznego obżarstwa. Przepis pochodzi ze starego, świątecznego wydania Naj.

Składniki:

  • 12 przepiórczych jajek (u mnie kurze, podzielone na cząstki)
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek bez pestek
  • sól, pieprz
  • szczypior

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Pomidorki umyć, oliwki osączyć z zalewy. Szczypior posiekać. Na szpadki do szszłyków nawlekać kolejno pomidorki na przemian z jajkami i oliwkami. Ułożyć na talerzu, posypać szczypiorkiem oraz oprószyć solą i pieprzem. Podawać z sosem czosnkowym lub innym

Smacznego:)

wtorek, 19 kwietnia 2011
Chleb pszenny z makiem

Ostatnio zagościły u mnie chleby z makiem.  I łapię się na tym, że każdy kolejny jest lepszy od poprzedniego. Dzisiejszy pochodzi ze strony Liski i bardzo mi smakował. Nie mogłam oczywiście wytrzymać, aż wystygnie i trochę mi się środek poszarpał ale tak bosko pachniał, że musiałam go spróbować.

Składniki na zaczyn :

  •  100 g mąki pszennej
  • 65 g wody
  • 1/8 łyżeczki drożdży instant

Wymieszać, przykryć i odstawić na 12-16 godzin w temp. pokojowej.


Następnie do zaczynu dodać:

  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych instant (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 g masła
  • 20 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka maku

Składniki wyrobić ręcznie lub mikserem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypaną mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę (do półtorej, powinnien wyraźnie urosnąć). Piekarnik nagrzać do 230 st C. Chleb przełożyć na rozgrzaną blachę lub kamień do pizzy, zrobić kilka nacięć ostrym nożem. Piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 25-30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Bakłażan z jogurtem

Do tej pory dziwne dla mnie było gdy ktoś zachwycał się bakłażanem bo mnie on jakoś nie smakował i zawsze omijałam go z daleka albo jak się pojawiał w przepisach zastępowałam go cukinią. Aż do tego przepisu. Znalazłam go u Ireny i Andrzeja i zdecydowałam się wypróbować i nie żałuję. Tak przyrządzony bakłażan jest absolutnie wspaniały.

Składniki:

  • 4 średnie bakłażany
  •  sól
  • olej
  • 2 średnie cebule pokrojone w plasterki
  • 1 zielona papryka pokrajana w plasterki ( u mnie czerwona)
  • 2 duże pomidory pokrojone w plasterki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku.

Z bakłażanów odciąć końcówki i pokroić w centymetrowe plastry. Posolić, ułożyć na durszlaku i odstawić na pół godziny. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Usmażyć na oleju. Na pozostałym ze smażenia bakłażanów tłuszczu usmażyć cebulę. W naczyniu lub garnku układać warstwami bakłażany, cebulę, paprykę oraz pomidory. Każdą warstwę doprawić solą i chili. Polać resztą tłuszczu ze smażenia. Podlać wodą, przykryć i dusić 10 - 15 minut. Jogurt wymieszać z roztartym czosnkiem. Połowę wylać na półmisek na którym będziemy podawać danie. Wyłożyć delikatnie bakłażana z warzywami. Danie podawać polane resztą jogurtu i sosem z duszenia.

Smacznego:)

 

niedziela, 17 kwietnia 2011
Czekolada do picia z adwokatem

Pamiętacie kawę z adwokatem? Powstała wskutek mojego roztrzepania i sklerozy. Jednak orginalny przepis nie dawał mi spokoju  no i dzisiaj musiałam go wykonać. Taką czekoladę można wypić w Pijalni Czekolady Wedla w kilku miastach w Polsce. Atmosfera tego miejsca ma niewątpliwie duży wpływ na smak zamawianych napojów i deserów ale jeśli nie mieszkacie w okolicy można wykonać sobie taką domową która smakuje bardzo podobnie. Bardzo polecam to miejsce i ten napój.

 

Składniki:

  • 250 g czekolady deserowej
  • 400 ml mleka 3,2% tł
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 200 ml likieru Advocat

Mleko i śmietanę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać czekoladę. Nie zdejmując rondelka ze źródła ciepła, ciągle mieszając, doprowadzić do ponownego zagotowania. W czasie od 30 sekund do 1 minuty, gotując, doprowadzić do pożądanej gęstości. Czekoladę podawać w filiżankach: na dno każdej z filiżanek wlać po 40 ml likieru jajecznego Advocat.

Na zdrowie:)

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Chyba mam bzika na punkcie makaronu a zwłaszcza sałatek makaronowych. Wypróbowałam już tyle wersji, że wszystkie zaczynają mi się wydawać podobne. W dzisiejszej   dość istotny jest dodatek ogórka i czosnku. Sałatka znika w bardzo szybkim tempie.

Składniki:

  • 20 dag ulubionego makaronu (u mnie drobne kolanka)
  • 15 dag szynki gotowanej
  • puszka kukurydzy
  • 1 duży ogórek
  • koperek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czonek, sól, pieprz i jogurt. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego:)

sobota, 16 kwietnia 2011
Kawa z Zatoki Perskiej

Jeśli jesteście kawoszami i lubicie eksperymentować polecam ten przepis. Kawa jest dość mocna ale bardzo smaczna, wspaniale komponuje się z orientalnymi dodatkami jakimi są woda różana, kardamon oraz szafran. Przepis znalazłam u Atiny i jest to również moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 2 łyżki wody różanej

Wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać kawę, kardamon i szafran. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 3 minuty. Przelać, przefiltrować i ponownie doprowadzić do zagotowania. Następnie usunąć z ognia i dodać wodę różaną. Podawać w małych filiżankach. Świetnie pasuje do słodkich arabskich deserów.

Na zdrowie:)

Yakitori z kurczaka

Dzisiaj proponuję coś z kuchni japońskiej. Danie całkiem zwyczajne a bardzo smaczne. Szaszłyki z kurczaka usmażone na patelni ( u mnie grilowej) wyglądają ładnie i dobrze smakują. Przygotowuje się je  z porem w roli głównej ale u mnie por się kończył więc dołożyłam trochę cukini. Przepis pochodzi z Kuchni i jest to moja propozycja do akcji Grumków.

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka ze skórą
  • 1 mały por
  • tłuszcz do smażenia
  • 150 ml sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 25 ml wytrawnego białego wina lub sake
  • Podzielić udko na 12 równych kawałków, pora pokroić na ukośne plasterki. Namoczyć w zimnej wodzie drewniane szpadki do szaszłyków. Na każdą szpadkę nabijać na przemian kurczaka  i pora. Składniki sosu wymieszać.  Szaszłyki smażyć na tłuszczu, co jakiś czas polewając je sosem.

    Smacznego:)

    piątek, 15 kwietnia 2011
    Murzynek

    Z murzynkiem mam wspomnienie jeszcze ze szkoły podstawowej kiedy to na jakąś dyskotekę kilka mam, w tym moja,  miały upiec ciasto. Wszystkie ciacha były takie wypasione z masami a moja mama upiekła murzynka. Było mi trochę głupio postawić takie skromne ciasto obok piętrowych przekładańców. Ale jaka była moja radość i duma kiedy murzynek mojej mamy zniknął błyskawicznie i nie został nawet jeden kawałek. Przepis ze starego zeszytu.

    Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki
    • 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę)
    • 3 łyżki kakao
    • kostka margaryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 jaja

    Margarynę, cukier, kakao podlać pięcioma łyżkami wody i gotować 3 minuty. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać pianę z białek. Wlać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ja sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

    Smacznego:)

    czwartek, 14 kwietnia 2011
    Ryba w occie

    Przed świętami chciałam jeszcze wypróbować przepis Majanki na marynowanego dorsza. Chciałam sprawdzić jak smakuje taka rybka i czy nadaje się na świąteczny stół. Otóż nadaje się i to jak! Jako przystawka jest genialna, bardzo polecam.

    Składniki:

    • 1 kg filetów z dorsza
    • 8 małych cebul
    • gorczyca
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 8 szklanek wody
    • 1 szklanka octu
    • 6 łyżek cukru
    • 1 łyżka soli
    • olej do smażenia ryby

     

    Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim, liściem laurowym. Cebulę pokroić w piórka. Wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Ostudzić. Zalewę odcedzić od cebuli i przypraw, które pozostawić w miseczce (będą potrzebne). W naczyniu układać część ryb, na to część przypraw z cebulą i zalać 1 częścią wody. Czynności powtarzać. Wstawić do lodówki.

    Smacznego :)

    środa, 13 kwietnia 2011
    Chińskie żeberka BBQ

    Nie przepadam za żeberkami ale chyba dlatego, że albo nie umiem ich przyrządzić albo mam złe przepisy. Właściwie to powinnam powiedzieć w czasie przeszłym bo od tego przepisu zaczęłam je lubić. Żeberka jak smakują to każdy wie ale ten sosik jest wspaniały. Bardzo polecam. Jest to kolejny wspaniały przepis znaleziony u Moniki.

     

    Składniki:

    • 1 kg żeberek
    • ½ szklanki sosu hoisin
    • ¼ szklanki wody
    • ¼ szklanki octu ryżowego
    • ¼ szklanki miodu
    • ¼ szklanki sosu sojowego
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka startego imbiru
    • 2 łyżki ketchupu
    • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
    • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

     

    Żeberka dokładnie opłukać i pokroić na jednosegmentowe kawałki. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki i marynować mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.

    Smacznego:)