Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 31 października 2013
Bułki z sezamem

Kolejne bułki w mojej domowej piekarni, tym razem z dodatkiem sezamu. Powiem tylko, że polecam bo, że domowe pieczywo jest lepsze od kupnego to już wszyscy wiedzą.

Składniki:

  • 650 g maki pszennej
  • 400 ml letniego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

Z drożdży, 2 łyżek mąki i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Do miski przesiać mąkę z solą i cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn. Dodać pozostałe mleko i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie. Podzielić na ok. 15 kawałków i uformować bułki. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 min.

Smacznego:)

06:57, wiosenka27 , Pieczywo
Link Komentarze (6) »
środa, 30 października 2013
Śliwowica

Chyba nadeszła pora na pokazanie moich tegorocznych wyrobów wysokoprocentowych. W tym roku bardzo nie poszalałam bo końcówka lata była dość zajęta, potem nadszedł wrzesień i też było ciężko. Znalazłam jednak czas aby nastawić te nalewki, których jeszcze nie robiłam. Pierwszą z nich jest śliwowica. Nalewkę zrobiłam z bardzo słodkich węgierek, które całą swoją słodycz  oddały  trunkowi. Tym razem zastosowałam nieco inną metodę. Zamiast zasypywać śliwki cukrem zalałam je spirytusem a cukier dodałam dopiero po odlaniu alkoholu. Cukier doskonale wyciągnął resztę spirytusu ze śliwek a ja miałam czym ją posłodzić. Smak śliwowicy jest bardzo dobry. Wczoraj ją przefiltrowałam i nie obeszło się bez degustacji. Teraz będzie sobie leżakowała, ale myślę że na Boże Narodzenie  i Nowy Rok  będzie można ją już  serwować.

Składniki:

  • 2 kg słodkich śliwek węgierek
  • 600 g cukru
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wódki

Umyte śliwki przepołowić i usunąć pestki, wrzucić do dużego słoja. Zalać spirytusem zmieszanym z wódką. Słój zamknąć i odstawić na 4-5 tygodni. Po tym czasie odlać spirytus i dodać cukier. Odstawić na kolejne 4 tygodnie.  Cukier wyciągnie resztę alkoholu ze śliwek i się  w nim rozpuści. Po 4 tygodniach odlać syrop i dodać do spirytusu. Wymieszać i odstawić do leżakowania. Ja po  miesiącu przefiltrowałam i dalej sobie leżakuje.

Na zdrowie:)

wtorek, 29 października 2013
Pasta pieczarkowa z awokado

Bardzo się cieszę, że mogę dzisiaj zaprosić Was do wypróbowania tej pysznej pasty kanapkowej. Jeśli tylko lubicie pieczarki powinna Wam posmakować. Awokado nie musicie lubić bo jego smaku prawie tutaj nie czuć, jednak jest istotne ze względu na swoją aksamitną konsystencję, która spełnia rolę spoiwa. Minusem tej pasty jest może mało apetyczny kolor ale wystarczy jeden kęs kanapki  aby zapomnieć o jej wątpliwym wyglądzie.

Pomysł własny

Składniki:

  • 1 awokado
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pieczarki i dusić, aż woda, którą puszczą, całkowicie wyparuje.  Awokado obrać ze skórki, wrzucić do blendera, dodać wystudzone pieczarki, dodać łyżkę majonezu, sól i pieprz. Wszystko razem zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Schłodzić w lodówce.

Smacznego:)

poniedziałek, 28 października 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

Ciasto, na które dzisiaj zapraszam jest kwintesencją jesieni są w nim bowiem jabłka i orzechy. Jest dość zwarte i jednym kawałkiem można zaspokoić pragnienie słodkiego ale jest też wciągające więc po chwili  sięgniecie po nie ponownie.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 320 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 średnie kwaśne jabłka

Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę z solą i proszkiem wymieszać. Jajka ubić z cukrem na puszysta pianę. Dodać jogurt i olej, dokładnie zmiksować. Przesiać mąkę, dodać orzechy i starte i odciśnięte jabłka. Dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika. Piec ok. 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

niedziela, 27 października 2013
Sałatka z wędzoną rybą i awokado

Ostatnio testuję połączenie wędzonej ryby z awokado. Dzisiejsza sałatka okazała się na tyle smaczna, że motywuje mnie do dalszego poszukiwania podobnego zestawu smakowego. Bardzo polecam ją jako przekąskę lub lekką kolację.

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 wędzona makrela
  • kawałek pora
  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Kapustę poszatkować, ułożyć na talerzu. Ułożyć pokrojonego pora, kawałki wędzonej ryby, jajko oraz kawałki awokado. Składniki sosu zmieszać i polać sałatkę.

Smacznego:)

sobota, 26 października 2013
Karkówka korzenna

Mięso wieprzowe marynowane przez noc w  przyprawach korzennych przechodzi smakami i smakuje rewelacyjnie. Mięso można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku, ja użyłam patelni grillowej.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki
  • 100 ml  oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 ziarenka jałowca
  • 3  goździki
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn

Goździki i jałowiec utrzeć w moździerzu. Dodać pozostałe przyprawy oraz oliwę i dokładnie wymieszać. Mięso zbić na cienkie kotlety, posmarować marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć na mocno rozgrzanej grillowej patelni po kilka minut z obydwóch stron.

Smacznego:)

czwartek, 24 października 2013
Brioszki z żurawiną

Tak bardzo "chodziło" za mną drożdżowe, że choć ostatnio wyjątkowo nie mam czasu, to późnym wieczorem nastawiłam ciasto. Znalazłam też słoik konfitury żurawinowej więc nie musiałam się długo zastanawiać co włożyć do środka. Brioszki wyszły wspaniałe, wyrośnięte i bardzo puszyste. A zapach świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, pomimo późnej pory,  zwabił sąsiadów.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 jajka w pokojowej temperaturze
  • słoik ulubionej konfitury ( u mnie  żurawinowa)

Z drożdży, odrobiny mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, wlać drożdże,  mleko oraz roztrzepane jajka. Wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie, podzielić na 12 części i uformować kulki w środek wkładając po łyżce konfitury. Kulki ciasta układać na wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec ok. 30 min.

Smacznego:)

wtorek, 22 października 2013
Pierogi z podrobami

Wiem, że dzisiejszy wpis nie będzie miał zbyt wielu zwolenników mimo tego jednak zaproponuję pierogi z farszem podrobowym. Ci, którzy nie boją się tych smaków i mieli okazję ich  spróbować wiedzą, że takie pierożki mogą być znakomite. Podroby są zmielone więc konsystencja farszu jest przyjemna dla podniebienia. Takie nadzienie trzeba dobrze przyprawić, można też dodać kiszoną kapustę ale wtedy ich smak jest trochę inny, chociaż również bardzo dobry. U mnie dzisiaj wersja tradycyjna, taką jaką znam od  wielu lat.

Składniki na farsz:

  • 1 kg podrobów wieprzowych (serce, płuca, wątróbka)
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny
  •  olej
  • sól, pieprz

Oczyszczone podroby oczyścić, zalać zimną wodą, dodać sól oraz włoszczyznę  i ugotować do miękkości. Wystudzone podroby zmielić. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i przysmażyć. Dodać do farszu, dokładnie wymieszać, na końcu przyprawiając do smaku.

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka roztrzepane
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać sól, masło, jajka. Stopniowo dodając wodę zagniatać elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto, wycinać kółka szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zawijać brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować aż będą miękkie.

Smacznego:)

poniedziałek, 21 października 2013
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Dawno nie było u mnie zupy więc dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą, pikantną zupę z soczewicy. Jest łatwa do zrobienia, bardzo szybka no i można się wspaniale po niej poczuć. Nasyca ale nie zapycha i jest zdrowa. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 czerwone papryki
  • puszka pomidorów
  • sól, cukier, pieprz, chilli w proszku
  • ulubiona zielenina

Soczewicę opłukać, zalać gorącym bulionem i gotować, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę i papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażyć 5 min. Dodać do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory zmiksować i wlać do zupy. Przyprawiamy solą i pieprzem, cukrem i chilli.  Gotować, aż soczewica będzie miękka.

Smacznego:)

12:57, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (6) »
niedziela, 20 października 2013
Ciasto dyniowe z kawą i wiśniami

Kawa idealnie pasuje do tego dyniowego ciasta a wiśnie to tylko kropka nad i. Genialne połączenie sprawiło, że ciasto zniknęło błyskawicznie. Jest wilgotne, i chociaż  wygląd  nie jest jego mocną stroną to już  smak jak najbardziej tak.

Pomysł własny

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka w pokojowej temperaturze
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka pure z dyni
  • 2 łyżki kawy
  • szklanka wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)

 

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wystudzić. Do masła przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać pure dyniowe oraz rozpuszczoną kawę, na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 60 min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3