Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 30 października 2012
Torcik orzechowo - kawowy

Mam w tym roku ogromną ilość orzechów włoskich  więc wypieki orzechowe będą się często pojawiać. Tym bardziej, że wszystkie są już obrane a część z nich już nawet zmielona. Dzisiejszy torcik składa się z 4 blatów orzechowych, które są leciutko nasączone i przełożone wspaniałą masą kawową. Jest niezbyt słodki, leciutki i chrupiący. Tak bardzo nam posmakował, że juz obmyślam kolejny  na bazie orzechowych biszkoptów.

Przepis wlasny

Składniki na blaty:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru

Zmielone orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodając na końcu  cukier. Dodać rozbełtane żółtka, wymieszać, przesiać mąkę i dodać orzechy. Delikatnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej wcześniej tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 min. Takich blatów należy upiec 2 czyli podane składniki mnożymy razy dwa. Po wystudzeniu blaty przekroimy na pół.

Nasącz:

  • filiżanka kawy rozpuszczalnej (nie słodziłam, ale jeśli chcecie można dodać łyżeczkę cukru)

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • mielone orzechy do dekoracji

Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody, wystudzić. Serek utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i kawę  i ubijać mikserem na dużych obrotach. Ubijam do momentu aż opadająca z miksera masa tworzy wzorki ale nie można ubijać zbyt długo bo zrobi się masło.

Biszkopty lekko nasączać, przekładać masą. Wierzch i boki posmarować, obsypać prażonymi, mielonymi orzechami i wstawić do lodówki.

Smacznego:)

poniedziałek, 29 października 2012
Omlet nadziewany po tajsku

Do przyrządzenia tego omletu jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwo go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu. Omlet zrobiłam na śniadanie i wystarczył nam do późnego obiadu.

Źródło:Jajka, mleko i sery, wyd. Reader's Digest

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chili
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 125 g drobnego makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 115 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 marchewki pokrojone w słupki
  • 1 zielona papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • 170 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki konserwowego ombiru
  • 1 łyżka uprażonego sezamu

Rozrobić w misce mąkę kukrydzianą z 3 łyżkami zimnej wody. Wbić jajka i starannie roztrzepać. Dodać chili, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Rozgrzać na średnim ogniu łyżeczkę oleju na patelni teflonowej o średnicy20 cm. Wlać 1/4 jajek, przechylając patelnię tak, aby rozlały się równomiernie po jej dnie. Smażyć 2 minuty, aż omlet zetnie się i przyrumieni od spodu. Zsunąć omlet na talerz, w ten sposób przygotować 3 kolejne omlety.

Zalać makaron ryżowy wrzątkiem tak, aby ledwie go zakrył i namoczyć w 4 minuty. Rozgrzać pozostałe 2 łyżeczki oleju słonecznikowego oraz olej sezamowy w woku. Wrzucić pieczarki, marchewkę, zieloną paprykę i kapustę. Smażyć metodą sir-fry, cały czas mieszając, 4-5 min, aż warzywa zmiękną. Dodać sos sojowy, ocet, imbir oraz namoczony makaron. Delikatnie wymieszać, żeby całość mocno się podgrzała, Rozdzielić nadzienie między omlety i zwinąć każdy z nich na pół. Posypać sezamem i natychmiast podawać.

Smacznego:)

niedziela, 28 października 2012
Risotto z prawdziwkami

Część niedawno uzbieranych prawdziwków trafiła do tego oto risotta. Wspaniałe, kremowe, z posmakiem białego wina i ziół no i oczywiście prawdziwych grzybów. Kropką nad i jest zielona pietruszka i listki parmezanu. Risotto można podać do kawałka jakiegoś mięsa ale nam wystarczyło jako samodzielne danie.

Źródło

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 200 g prawdziwków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina
  • 1 l bulionu warzywnego lub grzybowego
  • 100 g parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 gałazki tymianku
  • sól i pieprz
  • oliwa i masło do smażenia

Na dużą patelnię wlać dwie łyżki oliwy i masła. Wsypać drobno posiekaną cebulę i przez chwilę dusić na małym ogniu. Dodać drobno posiekany czosnek i dusić dalej. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i podsmażać, aż się zeszkli. Wlać wino, wymieszać. Zmniejszyć ogień,  mieszając od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie wino wlać pół szklanki wywaru. Wymieszać. Gdy płyn się wchłonie, dodać kolejną porcję i robić tak do momentu aż,  ryż będzie miękki.

W tym czasie na drugiej patelni podsmażyć na maśle pokrojone prawdziwki. Doprawić solą i pieprzem, dodać tymiankiem. Gdy ryż się ugotuje, powinien być al dente, zdjąć patelnię z ognia,  dodać usmażone grzyby, łyżkę masła i starty parmezan. Wymieszać i przykryć, zostawić pod przykryciem na ok. 2 min.  Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Podawać na głębokim talerzu z wiórkami parmezanu i natki pietruszki.

Smacznego:)

piątek, 26 października 2012
Zupa z zielonej soczewicy

Ugotowałam ostatnio pyszną zupę z soczewicy. To już druga w tym miesiącu więc jest to dla mnie trochę nietypowe. Zupa jest sycąca ale nie obciążająca. Smakuje wspaniale i na pewno jeszcze ugotuję ją nie raz.

Źródło

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • oliwa + łyżka masła

Soczewicę dokładnie wypłukać. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać pokrojoną cebulę, chwilę dusić. Dodać czosnek, startą na tarce marchewkę oraz seler i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę przesmażyć. Zalać wodą i zagotować. Włożyć udko z kurczaka i wypłukaną soczewicę i gotować na wolnym ogniu ok. 50 min. Kiedy udko jest już miękkie, wyjąć i obrać mięso. Pokrojone w drobniejsze kawalki wrzucić do zupy. Przyprawić solą i pieprzem i posypać tymiankiem lub natką pietruszki. Jeżeli używacie suszonego tymianku należy go dodać wcześniej.

Smacznego:)

 

 

20:40, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (12) »
czwartek, 25 października 2012
Makaron w sosie cukiniowym z pomidorami

Chociaż to nie pora na cukinię musiałam wykorzystać tę, ktora od dłuższego czasu leżała sobie w lodówce. A, że dzisiaj podobno święto makaronu to długo się nie zastanawiałam. Makaron w warzywnym sosie robi się 15 minut więc jest to jedno z najszybszych dań na moim blogu.

Składniki:

  • 30 dag makaronu (użyłam razowego)
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić w talarki. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, podsmażyć chwilę, dodać czosnek, cukinię  a gdy jest już półmiękka dodać pomidory. Dusić razem kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu włożyć ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorący.

Smacznego:)

 

środa, 24 października 2012
Ziołowa pieczeń z indyka

Chyba wszyscy wiedzą, że domowe wędliny są najlepsze. Ja już dawno przestałam się nabierać na pięknie wyglądające w sklepowej gablocie kawałki szynki, polędwicy czy baleronu. Wszystkie wędliny, jakkolwiek by się nie nazywały smakują tak samo czyli nijak. Ale nie jest problemem upiec ten kawałek szynki we własnej kuchni, przyrządzając ją po swojemu i mając pewność, że jest to w 100 % to co upiekliśmy. Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.

Przepis własny

Składniki:

  • duży kawał fileta z indyka (ok. 1,5 kg )
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli (użyłam czarnej soli cypryjskiej)
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka mielonej papryki ostrej

Umytą pierś natrzeć posiekanym czosnkiem. W misce wymieszać oliwę z solą, pieprzem, papryką i ziołami. Włożyć do niej fileta, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć mięso do rękawa i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się przyrumieniło.

Smacznego:)

wtorek, 23 października 2012
Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Za te ciastka zabieralam się bardzo długo. Chociaż spodziewalam się, że są bardzo dobre, zawsze gdy zastanawiałam się co upiec, jakoś przegrywaly z ciastem. Ciastka są naprawdę wspaniałe. Robi się je bardzo szybko, ladnie zachowują się podczas pieczenia no i sa maksymalnie czekoladowe. Przechowywane w puszce długo utrzymują świeżość. Warto je upiec.

Źródło

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 160 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 g mąki  pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g kakao
  • 85 g posiekanych rodzynków
  • 95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
  • 75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
  • 75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)

Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać. Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.

Smacznego :)

Tagi: czekolada
15:50, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 22 października 2012
Makaron z sosem z leśnych grzybów

Widok samochodów stojących wzdłuż pobocza przy lesie  i ludzi z koszami pełnymi grzybów sprawił, że ostatni, piękny weekend i ja zapragnęłam spędzić na poszukiwaniu darów jesieni. Wyprawa okazała się bardzo obfita. Od razu po powrocie część grzybów wykorzystalam na szybki obiad. Do tego sosu można użyć podgrzybków, maślaków ale oczywiście najlepsze są prawdziwki. Sos można podawać do ziemniaków, pieczywa a ja najbardziej lubię z makaronem.

Składniki:

  • 80 dag prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki śmietany
  • pół szklanki białego wina
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki lub koperek
  • 40 dag makaronu np. tagiatelle

Makaron ugotowac al dente. Grzyby  oczyścić, duże pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, dodać oczyszczone grzyby, chwilę dusić. Podlać bulionem i winem  i dusić aż grzyby będą miękkie. Wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.  Do patelni z sosem włożyć gorący makaron i dokładnie wymieszać. Posypać  natką pietruszki.

Smacznego:)

niedziela, 21 października 2012
Napoleonka

Uwielbiam napoleonkę ale jakoś zawsze niechętnie się za nią brałam chyba dlatego,że nie mialam dobrego przepisu. Aż do teraz. Ciasto według tego przepisu jest idealnie kruche a masa nie zawiera masła co dla mnie jest wyjątkowo atrakcyjne.

Źródło

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny/masło (użyłam margaryny)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Z mąki, margaryny/masła i śmietany zagnieść ciasto, tak jak na kruche. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; podzielić na 2 części. Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko, przełożyć na blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia) i piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 20 - 25 minut. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza dnia kolejnego (ciasto musi zmięknąć pod wpływem budyniu). Kroić ostrożnie nożem z piłką, jest bowiem niezwykle krucha.

Smacznego:)

piątek, 19 października 2012
Jajka na zielonej kołderce

Moje dzisiejsze danie powinno nazywać się Jajka po florencku bo też jest inspirowane tym przepisem. Jednak w orginale jajko miało być w koszulce a ja wbiłam je do zielonej mieszanki szpinakowo-porowej i udusiłam podobnie jak w czakczuce. Danie wyszło naprawdę smaczne i mogę ze spokojnym sumieniem polecić je na sobotnie śniadanie.

Źródło: na podst. przepisu Jajka po florencku, Jajka, mleko i sery, wyd Reader's Digest

Składniki:

  • 300 g szpinaku (może być mrożony)
  • duży kawałek pora, zielona część
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa + łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 jajka

Rozgrzać masło z oliwą, wrzucić szpinak, dodać szpinak i dusić chwilę. Dodać pokrojonego pora i dusić do miękkości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zrobić dołki w mieszance szpinakowo-porowej i wbić jajka. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu aż białka się zetną a żółtką są jeszcze wolne. Podawać natychmiast. Można danie posypać tartym serem.

Smacznego:)

 
1 , 2 , 3