Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 31 października 2010
Rogaliki marchewkowe

Uff, zdążyłam. Bałam się, że nie dam rady ale na szczęście udało mi się. I bardzo się cieszę bo rogaliki marchewkowe  z październikowej edycji Weekendowej Cukierni, zaproponowane przez Pinkcake są rewelacyjne. Nie pamiętam, które kruche ciasto tak mi się fantastycznie wyrabiało, z przyjemnością upiekłam  te rogaliki i napewno jeszcze do nich wrócę, i to nie raz. Pinkcake, dziękuję za wybór tak wspaniałych przepisów bo i ciasto buraczane było pyszne:)

 

Składniki:

  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być więcej
  •  kostka masła lub margaryny
  •  2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  •  gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna byle byłaby gęsta (może być przecier z róży).

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania ze względu na wilgotność marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą ( u mnie powidła śliwkowe) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Piec 30 minut w 180 stopniach, aż rogaliki będą chrupiące.

Smacznego :)

sobota, 30 października 2010
Piersi z kurczaka z mascarpone i pieczarkami

Przepis na to danie znalazłam na opakowaniu serka mascarpone, a  że już nie raz w ten sposób wzbogaciłam się o ciekawe danie to i teraz nie wyrzuciłam pudełka. Zapiekanka jest bardzo dobra i napewno przypadnie Wam do gustu jeśli lubicie niżej wymienione składniki. Wszystkie doskonale się łączą a  serek mascarpone to taka kropka nad  i.  

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 szalotka
  • puszka zielonego groszku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  •  2o g masła
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka

Umyte i osuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać  masło i olej, obsmazyć pokrojone w kostkę piersi. Dodać pieczarki i szalotkę, przyprawić solą i pieprzem, dodac serek mascarpone. W naczyniu żarodopornym wymieszać, pieczarki z kurczakiem, dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz groszek. Wszystko razem wymieszac i wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

piątek, 29 października 2010
Flaczki

Zastanawiam się, czemu, ktoś nadał tak obrzydliwą nazwę tak pysznej zupie. Bardzo lubię flaki, zrobione w domu, z dużą ilości mięsa ale i jarzyn. Kiedyś lubiłam zapalane dzisiaj wolę czyste, są dużo lżejsze. Przepis na flaki zgłaszam do akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu Z pierwszego tłoczenia.

 

Składniki:

  • ok. 1 kg obgotowanych flaków mrożonych lub świeżych (gotowych
  •  ok. 0,5 kg wołowiny bez kości
  • 2 udka
  • 1 marchew, pietruszka, mały seler pokrojone w słupki
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek

Mięso wołowe i drobiowe  ugotować w lekko osolonej wodzie (z zielem, pieprzem i liściem laurowym) do miękkości. Po czym wyjąć i pokroić w słupki wzdłuż włókien. Flaki obgotować oddzielnie i dodać je do wywaru. Na koniec dodać pokrojoną, ugotowaną wołowinę, udka i jarzyny. Potrzymać na ogniu jeszcze jakiś czas, uważając by jarzyny się nie rozgotowały. Posypać  majerankiem. Wymieszać. Podawać gorące ze świeżym pieczywem, najlepiej smakują z bagietką.

Smacznego:)

 

07:40, wiosenka27 , Zupy
Link Komentarze (22) »
środa, 27 października 2010
Jaja zapiekane z ziemniakami i pieczarkami

Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki i nie macie pomysłu co z nimi zrobić proponuję smaczne i łatwe danie.  Pomysł pochodzi z książki 365  obiadów na polskim stole i jest naprawde trafiony.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • szklanka gęstej śmietany
  • kawałek żółtego sera
  • zielenina
  • sól, pieprz

Podsmażyć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Całośc smażyć, aż wyparuje płyn z pieczarek. Doprawić sola i pieprzem. Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać przyprawami, na nich równo ułożyć usmażone pieczarki. Wyrównać powierzchnię. Zrobić 4 wgłębienia i w każde wbić po jednym jajku, posypać solą i pieprzem. Całość zalać śmietaną wymieszaną z utartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać, aż ser i śmietana będa miec rumiany kolor. Posypać zieleniną  i podawać z sałatką z pomidorów.

Smacznego:)

wtorek, 26 października 2010
Sałatka Cezar

Zawsze kiedy widziałam przepis na tę sałatkę zastanawiałam się czym się ludzie właściwie zachwycają ale teraz kiedy sama ją zrobiłam już się nie dziwię. Sałatka zawiera tak mało składników a jest taka pyszna. Chrupiąca sałata, soczysty kurczak i pyszne grzanki w zestawieniu z lekko winnym i aromatycznym  sosem to jest to co napewno podbije serca gości ale i domowników. Do tych wszystkich argumentów mogę jeszcze dorzucić, że sałatka jest bardzo lekka i człowiek nie czuję się ociężąły po zjedzeniu nawet sporej ilości. Bardzo polecam. Przepis pochodzi z Soli i Pieprzu.

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • grzanki z chleba tostowego
  • parmezan
  • sól, pieprz
  •  sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu

Sałatę porwać na kawałki. Kurczaka pokroić w małą kostkę i usmażyć na oliwie na złoty kolor, przyprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wszystkie składniki sosu wymieszać razem i dodać zmiażdżony czosnek. Odstawić. Sałatę rozłożyć na talerzach, dodać kurczaka i grzanki. Posypać startym parmezanem.  Przed samym podaniem  polać dressingiem.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 25 października 2010
Buchty z malinami

Bardzo chciałam zrobić buchty - drożdżowe bułeczki, które kojarzą mi się z Czechami. Wypróbowałam przepis Liski, tylko zamiast powideł czy dżemu dałam maliny z cukrem. O tej porze roku smakowały i pachniały wyjątkowo a zniknęły  w ciągu jednego dnia.

Składniki:

  • 1/8 l mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • maliny

Do obtoczenia:

  • 100 g masła, roztopionego w garnuszku 

Podgrzać mleko. Drożdże rozkruszyć do filiżanki i wymieszać z połową podgrzanego mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić. Masło wymieszać z resztą mleka, żeby się rozpuściło. Mąkę z żółtkami umieścić w misce. Dodać resztę cukru. Do tego dodać drożdże z masłem i wyrobić miękkie ciasto. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Piekarnik rozgrzać do 180 st C.Masło (100 g) rozpuścić na patelni. Ciasto delikatnie nacisnąć i podzielić na 8 dużych lub 24 małe porcje. Z każdej zrobić kulkę. W środek każdej włożyć malinę z cukrem. Każdą z tych kulek obtoczyć w maśle i umieścić w formie. Odstawić do wyrastania na 30 minut. Piec 30 minut.

Smacznego:)

sobota, 23 października 2010
Herbata wiśniowa z kokosową wkładką

Ostatnio rozmyślałam nad połączeniem smaków i pewnie nie odkryłam Ameryki ale naszła mnie ochota na wiśnie i kokos. A, że było mi zimno i chciałam się rozgrzać zrobiłam sobie herbatę. Dolałam soku wiśniowego a na rozgrzewkę moje Malibu, które ostatnio jest coraz częściej przeze mnie wykorzystywane. Całość była bardzo smaczna tyle, że po takiej herbatce raczej nie można juz prowadzić samochodu:)

Składniki:

  • łyżeczka herbaty Earl Grey
  • łyżeczka cukru
  • sok wiśniowy
  • kieliszek Malibu

Zaparzyć herbatę. Osłodzić. Dolać soku wiśniowego według własnego gustu. Na koniec dolać Malibu.

Na zdrowie:)

piątek, 22 października 2010
Ryba w cieście piwnym

Bardzo chciałam wypróbować ciasto piwne w zestawie z rybą bo wiele słyszałam o takim połączeniu. W sumie to taka ryba niewiele różni się od tej,  którą robiłam do tej pory chociaż muszę przyznać, że ciasto miało wspaniałą konsystencję. Piwa prawie wogóle nie czuć tak więc śmiało można robić taką rybkę.

Składniki:

  • 70 dag filetów rybnych
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • jajko
  • 15 dag mąki + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • olej

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, pozostawić pod przykryciem na okołó 15 minut. Jajko wymieszać z 15 dag mąki i piwem. Filety pokroić na małe kawałki. Obtoczyć je najpierw w samej mące, a następnie w cieście piwnym. Rybę usmażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.

Smacznego:)

 

Tagi: piwo ryby
17:12, wiosenka27 , Ryby
Link Komentarze (14) »
czwartek, 21 października 2010
Sernik Malibu

Chciałam zrobić sernik kokosowy ale taki,  żeby nie zawierał wiórek. Wpadłam zatem na pomysł, żeby dodać Malibu, które zrobiłam jakiś czas temu. I był to kokosowy strzał w dziesiątkę. Sernik jest tylko delikatnie kokosowy, nie przytłacza swoim aromatem i nie zapycha. Bardzo polecam:)

Składniki:

  • 190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 60 g roztopionego masła
  • 70 dag twarożku kremowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki Malibu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Przygotować spód. Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek). Wylać na przygotowany spód. Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC

    Smacznego:) 

    Tagi: kokos serniki
    21:50, wiosenka27 , Serniki
    Link Komentarze (21) »
    środa, 20 października 2010
    Kotlety z kaszy gryczanej

    Na Lubelszczyźnie jeden z bardziej popularnych smaków to połączenie kaszy gryczanej z białym serem. Ja dzisiaj proponuję pyszne kolteciki panierowane w płatkach owsianych. Kotlety te można jeść samodzielnie ale w duecie z sosem np. pieczarkowym lub mięsem może wyjść fantastyczny obiad. Polecam robić małe kotleciki, im mniejsze tym lepsze bo chrupiąca i rumiana panierka z płatków owsianych smakuje wspaniale:)

    Składniki:

    • 20 dag kaszy gryczanej
    • mały por
    • 40 dag sera białego
    • 2 jajka
    • sól, pieprz
    • natka pietruszki
    • płatki owsiane

    Kaszę ugotować na sypko. Pora posiekać i zeszklić na oleju. Rozetrzeć ser w misce, dodać kaszę i pora. Wbić 2 jajka, wymieszać. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki, panierować w płatkach i smażyć kilka minut z jednej strony, aż płatki staną się rumiane.

    Smacznego:)

     
    1 , 2 , 3