Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 30 października 2009
Babeczki toffi

Zawsze myślałam, że z babeczkami jest bardzo dużo pracy i pewnie tak jest ale jeśli ciasto zrobi się wcześniej i gotowe wyciągnie z lodówki, można narobić szybko mnóstwo pysznych ciastek. Te miały być oczywiście z bitą śmietaną ale jak zwykle w sobotę, oprócz nich robiłam jeszcze kilka innych rzeczy, więc żeby było szybciej wyciągnęłam gotową masę toffi, powkładałam do każdej babeczki i powtykałam ulubione bakalie. Pomysł ściągnęłam z pobliskiej cukierni ale moje babeczki nie były aż tak słodkie gdyż ciasta nie słodziłam wogóle. Od siebie dodałam również, w wersji dla dorosłych, alkohol.

Przepis zgłaszam do akcji Halloween.

Składniki:

  • pół kostki  masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • gotowa masa tofii lub puszka mleka skondesnowanego
  • śliwki suszone moczone w spirytusie
  • polewa
  • płatki migdałów

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia ciasto rozwałkować, wycinać kółka, tak aby wielkością pasowały do foremek. Dokładnie wylepić brzegi foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na rumiano. Wystudzone babeczki napełniać gotową masą  lub mlekiem skondensowanym gotowanym 3 godziny. Do każdej babeczki powtykać śliwki moczone w spirytusie lub inne bakalie. Gotową całośc polać polewą czekoladową i udekorować np. płatkami migdałów.

Smacznego:)

czwartek, 29 października 2009
Popękane ciasteczka czekoladowe

Małe, słodkie, pyszne- to czekoladowe ciasteczka popękane, które znalazłam tutaj. Musiałam je zrobić bo bardzo zaintrygowały mnie te pęknięcia. Moje to ciacha- wyszły trochę za duże, następnym razem będę nabierać mniejsze porcje. Bo to, że następny raz będzie, to pewne. Ciastka wogóle nie tracą  świeżości więc jest to dodatkowy powód, żeby je upiec.

Ciasteczka zgłaszam do akcji Halloween.

Składniki:

  • 225 g czekolady gorzkiej,
  • 110g masła,
  • 2/3 szkl cukru,
  • 3 duże jajka,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżaczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 i 2/3 szklanki mąki,
  • cukier puder (do obtoczenia),

Masło rozpuścić w rondelku, pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier, a następnie żółtka i cukier waniliowy, dodać do tego ostudzoną masę czekoladową. Do powstałej masy czekoladowej dodać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze (niezbyt obficie bo i tak są słodkie).

Piec ok 12-15 minut w temperaturze 170 stopni. Podczas pieczenia ciastka popękają i lekko się spłaszczą.

Smacznego :)

Tagi: czekolada
19:38, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (12) »
środa, 28 października 2009
Kurczak po indyjsku

Na pyszne danie na kurczaka długo nie trzeba mnie namawiać więc kiedy zobaczyłam ten przepis nie zastanawiałam się długo tylko od razu zabrałam się za przygotowywanie. No i to była słuszna decyzja bo kurczak okazał się rewelacyjny. Jest to jedno z tych dań, które robi sie rekordowo szybko, i zapada w pamięć. Jednocześnie zachwyca prostotą bo mnogości warzyw czy innych składników to tu raczej nie znajdziemy. Jest to kolejny pyszny przepis z tego forum.

Składniki:

  • 1 kurczak (ja użyłam piersi z kurczaka)
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • masło
  •  curry
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • olej


Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron.
W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i łyżkę  masła.
Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki soli i 2 łyżki ketchupu. Dusić do miękkości. Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować.

Z ryżem ten kurczaczek jest wspaniały:)

Smacznego:)

 

niedziela, 25 października 2009
Batoniki z ziarnami i miodem

Do tej pory płatki owsiane kojarzyły mi się z owsianką, której tak naprawdę nigdy nie jadłam. Okazuje się jednak, że można je wykorzystać do tak pysznej przekąski jaką są batoniki i to własnej roboty. Przepis znalazłam w październikowym numerze Mojego Gotowania.

Batoniki zgłaszam do akcji Halloween.

Składniki:)

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

Płatki zrumienić na suchej patelni. Pestki słonecznika, dyni oraz sezam uprażyć na suchej patelni, wymieszać z płatkami, żurawiną i rozpuszczonym masłem. Przełożyć do rondla z podgrzanym miodem, dokładnie wymieszać. Prostokątną płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim przygotowaną masę na grubość ok. 2 cm. Wierzch wyrównać szerokim nożem. Pokroić na porcje, gdy jest jeszcze ciepła ( po wystudzeniu będzie na zbyt twarda).

piątek, 23 października 2009
Makaron z dynią i kurczakiem w sosie śmietankowym

Mój pierwszy kontakt z dynią okazał się bardzo trafiony. Nie spodziewałam się, jest to tak smaczne warzywo, danie wyszło naprawdę pyszne no i dodatkową zaletą jest to, że robi sie je bardzo szybko. W tym samym czasie można robic 3 rzeczy naraz i potem tylko wszystko razem wymieszać. Polecam:)

Danie zgłaszam do Festiwalu Dyni.

Składniki:)

  • duży kawałek dyni
  • pierś z kurczaka
  • pół paczki makaronu o dowolnym kształcie
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz
  • masło
  • bulion drobiowy (może być z kostki)
  • niepełna szklanka śmietanki
  • bazylia

Masło rozpuścić, dodać pokrojoną cebulę, smażyć przez chwilę, dodać pokrojoną w kostkę dynię. Chwilę posmażyć, podlać bulionem i dusić około 10 minut na wolnym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietankę i chwilę wszystko pogotować.W tym samym czasie ugotować makaron al dente oraz oddzielnie filet z kurczaka. Makaron odcedzić, a kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, jeśli potrzeba podgrzać, posypać posiekaną bazylią i podawać na gorąco.

Smacznego:)

 

poniedziałek, 19 października 2009
Sezamowe ciasteczka szczęścia

Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko- przeczytałam gdzieś ostatnio- i dlatego trzeba ich upiec dużo, aby cieszyć się ich smakiem każdego dnia. To zdanie idealnie nadaje się do sezamowych ciasteczek szczęścia. Z podanych składników wychodzi ich całkiem sporo, robi się je bardzo łatwo i szybko a smakują....wspaniale:) Przepis na te ciasteczka znalazłam tutaj i zgłaszam je do akcji Halloween.

Składniki:

  • 2/3 szkl uprażonego na patelni sezamu
  • 100g masła
  • 1/2 szkl białego cukru
  • 1/2 szkl jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szkl maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Utrzeć masło z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko. Wymieszać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem i stopniowo dodawać do ciasta nadal ucierając. Na koniec wmieszać do ciasta połowe uprażonego sezamu. wstawic ciasto na min. 1 godz. do lodówki. Następnie po wyjęciu lekko rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ukladać na blaszkach zachowujac duże odstepy między ciasteczkami - maksimum 20 ciastek  na dużą blaszkę od piekarnika.
Piec ok. 10-15min w 190 stopniach, aż będą złote ( złote! nie brązowe, nie wolno ich przepiec). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.

Smacznego:)

Tagi: sezam
22:11, wiosenka27 , Ciasteczka
Link Komentarze (8) »
niedziela, 18 października 2009
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i ananasem

Nie umiem powiedzieć skąd mam ten przepis ale mam go od bardzo dawna i często go robię bo sałatka  jest pyszna.Wszystkie składniki razem komponują się fantastycznie, pominęłam jedynie orzechy włoskie, bo u mnie w domu  byłaby to już "przeginka". Można ją podawać samodzielnie albo do ryżu, wtedy jest bardzo szybki obiad. Sałatkę zgłaszam do Święta Kapusty.

Składniki:

  • mała kapusta pekińska
  • puszka ananasów
  • puszka kukurydzy
  • pierś z kurczaka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Kapustę poszatkować. Pierś z kurczaka ugotować i ostudzoną pokroić. Kukurydzę i ananasa osączyć z zalewy. Ananasa pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem  do smaku.

Smacznego:)

sobota, 17 października 2009
Szwedzki chrupki tort migdałowy (orzechowy)

 

Tak mi się spodobał ten przepis zaproponowany przez Jul, gospodynię  15 Weekendowej Cukierni, że nie mogłam doczekać się soboty, żeby go upiec. A dzisiaj się troszkę rozczarowałam bo okazało się, że nie mam migdałów. Na szczęście wpadłam na pomysł i migdały zastapiłam mielonym orzechami. Ciasto wyszło wspaniałe, cukiereczki świetnie strzelają pod językiem, a masa jest po prostu wspaniała. Całość na piątkę z plusem. Podziękowania dla Jul za przepis:)

Składniki:)

Spody (3 blaty)

  • 100g zmielonych migdałów (orzechów)
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 4 białka jaj

Do przełożenia

  • 4 żółtka jaj
  • 100g cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150g masła
  • opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL(bądź innych tego typu karmelków mlecznych)

Na wierzch

  • 100g mlecznej czekolady
  • ok 50-70 ml kremówki
  • dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 wertelsów

Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić  migdały (orzechy) i kartoflankę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C,  ostudzić.


Rozmieszać dokładnie śmietanę z  żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas, żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta, zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki daim, lub cukierki zmielić blenderem.Chodzi o to, by uzyskać takie "karmelowe drobinki", które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć "okruszki":) na bok.
Mając już ostygłą masę, rozmiksować ją z masłem, tak by uzyskać maślaną masę. Wstawić ją na chwilę do lodówki.

Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polac roztopioną czekoladą i śmietanką. Posypać pozostałymi drobinkami. Ja dodatkowo ubrałam złotymi maczkami cukrowymi. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Cukgalas sacepums czyli karkówka po łotewsku

Od dawna miałam przepis na pieczeń z dodatkiem majonezu jednak jakoś się wzbraniałam przed tym bo nie umiałam sobie wyobrazić jak się zachowa majonez w pieczeniu. Ale kiedy w ręce wpadło mi Moje Gotowanie i zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę się wreszcie przekonać jak smakuje pieczeń z majonezem. No i okazało się, że fantastycznie. Jest to jedna z lepszych pieczeni jakie robiłam.

Składniki:

  • 1 kg schabu karkowego
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchewki
  • 3 średnie cebule
  • 30 dag majonezu
  • 5 dag musztardy
  • 1/2 główki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron. Ziemniaki, marchew i cebulę obrać i pokroić w plastry o grubości 1/2 cm. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, cebulę, marchew i ziemniaki. Majonez wymieszać  z musztardą, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Na wszystkich składnikach rozsmarować sos. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni, aż sos będzie złocisty a ziemniaki złociste.

Smacznego:)

środa, 14 października 2009
Brownies z białą czekoladą i pomarańczami

Brownies to takie ciasto, które dla pewnych  znanych mi osób, było zakalcem, dopóki nie znalazło się w ich  ustach. Tak było w przypadku sernikobrownie z malinami a także dzisiejszego, z białą czekolada i pomarańczami. Przepis pochodzi z ubiegłorocznego październikowego numeru Kuchni. Ciasto wyszło jak prawdziwe brownie, może nie pachniało aż tak jak to z malinami, ale było też bardzo dobre. Zamiast świeżych pomarańczy użyłam kandyzowanych ze słoiczka i może dlatego było odrobinę za słodkie ale w taki brzydki dzień jak dzisiaj odrobina słodyczy nie zaszkodzi:)

Składniki:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag cukru białego
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża pomarańcza z cienką skórką
  • 10 dag białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka połączyć z obydwoma gatunkami cukru, mąką i kakao. Dodać rozpuszczoną czekoladę i masło. Orzechy posiekać, wrzucić do ciasta. Sparzoną pomarańczę pokroić w kostkę, dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać posiekaną białą czekoladę. Ciasto przelać do formy 25/25 wyłożonej pergaminem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Brownie można podać z lodami waniliowymi.

Smacznego:)

 
1 , 2