Dobre jedzenie i picie jest zawsze lepsze niż głupie gadanie
O autorze
Zakładki:
CIASTA I DESERY
DANIA GŁÓWNE
KUCHARZE ŚWIATOWEJ SŁAWY
KUCHNIE ŚWIATA
NAPOJE
PRZEKĄSKI
PRZYGOTOWANIE PRODUKTÓW
ULUBIONE BLOGI
Z NIE KULINARNEJ STRONY ŻYCIA
Z ZAGRANICY
Tagi
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
gotowanie Top Blogi Gotujemy po polsku! Sezon na jałbka 2ChocoTelegram_160x600 Wiosenka Eksplozja Smaku

Utwórz swoją wizytówkę Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 30 września 2014
Bułki dyniowe

Aż trudno uwierzyć ile można zrobić z jednej dyni. Moja kolejna propozycja to mięciutkie, oczywiście słoneczne  bułki. Doskonale smakują jeszcze ciepłe, tylko z masłem. Wspaniale smakowały także w pracy na drugie śniadanie.Taka żółciutka kanapka jest niezwykle kusząca.

Skłądniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 100 g masła
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pestki dyni

Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na 15 min. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać drożdże, jajka, pure z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać gorące, rozpuszczone masło i ponownie dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do na 40 min. Po tym czasie wyrobić ciasto ponownie i podzielić je na 10 części. Każdą część rozwałkować i zwinąć  w rulon. Ułożyć na wysmarowanej masłem blaszce i odstawić na 15 min. Przed wstawieniem do pieca posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Piec 20 min w temperaturze 180 st.

Smacznego:)

poniedziałek, 29 września 2014
Koktajl z jarmużu i mango

Jarmuż to takie ciekawe warzywo, z którego wiele można wyczarować. Robiłam już i zupę i sałatkę, w koktajlu także jarmuż się pojawił. Wszystko było bardzo smaczne i zdrowe. Jednak dzisiejsze smoothie jest jeszcze lepsze, a sądzę, że jest to zasługa zarówno mango jak i syropu z pędów sosny. Prześliczny zielony kolor zachęca do tego, żeby się napić. Po zmiksowaniu mój koktajl nie był idealnie gładki - chyba mój blender się już wysłużył - więc przetarłam go przez sito.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • garść jarmużu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki syropu z pędów sosny

Do kielicha blendera wrzucić obrane i pokrojone mango, jarmuż. Wlać mleko i syrop z pędów sosny. Wszystko dokładnie zmiksować. Można przetrzeć przez sito. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta należy dolać mleka.

Na zdrowie:)

niedziela, 28 września 2014
Drożdżowe ślimaczki dyniowe

Dynia jest wciąż niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Na blogach jest jej pełno ale wiele osób jeszcze jej nie próbowało i raczej kojarzy im się tylko z podobizną Skąpego Jacka wycinaną przez dzieci na Halloween. Tymczasem dynia jest nie tylko smaczna i zdrowa ale może być też świetnym barwnikiem bo czy jest lepszy sposób, żeby uzyskać tak piękny słoneczny i radosny kolor? Naturalny sposób? Chyba nie.

Składniki na ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • 1 1/2  szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 150 g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
  • 120 g  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 g  mąki

Składniki na nadzienie:

  • 200-300g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4-6 łyżek cynamonu
  • żurawina

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, pure z dyni  i prawie całą makę.Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-60 min Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.W międzyczasie wymieszać nadzienie. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty. Rozprowadzić nadzienie - posmarować każdy prostokąt  cynamonową masą i posypać żurawiną. Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków. Odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temp. 250 st.C. Piec około 10-15 min. Po wystygnięciu można polukrować.

Smacznego:)

sobota, 27 września 2014
Sałatka z kaszy jaglanej i awokado

Do listy cotygodniowych zakupów na stałe dołączyła kasza jaglana. Zdrowa i pożywna, dająca niewyobrażalny zakres możliwości kulinarnych powinna znaleźć się w każdym domu, w każdej kuchni. Osobiście dostrzegam tylko jedną jej wadę: jest mało fotogeniczna ale na szczęście nie w każdym daniu jest widoczna.

Skłądniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Do miski włożyć ugotowaną i odsączoną kaszę jaglaną, pokrojone  w kostkę awokado, cebulę oraz pomidora i oliwki.

W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Dodać do kaszy i warzyw i delikatnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

piątek, 26 września 2014
Szarlotka z dyniowym nadzieniem

Z okazji Światowego Dnia Jabłka upiekłam szarlotkę ale z dynią. To znaczy dodałam do jabłek trochę dyni więc myślę, że to wciąż jest szarlotka. Dzięki niej nadzienie stało się soczyście słoneczne i bardzo kuszące. Smak jest również wyjątkowy.


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zimną margarynę posiekać z cukrem i mąką przesiana z proszkiem. Dodać żółtka i  śmietanę i zagnięść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną formę o wymiarach 24/32 cm.

Składniki na andzienie jabłkowo-dyniowe:

  • 800 g jabłek
  • 2 szklanki musu dyniowego (zmiksowana i uduszona dynia )
  • 2 galaretki (cytrynowe)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka cynamonu

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i smażyć na małym ogniu aż będą gładkie. Dodać mus dyniowy, galaretki i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie nie jest słodkie teraz można dosmakować cukrem.

Na wyłożone w formie ciasto przełożyć nadzienie, równo rozsmarować, posypać cynamonem. Drugą połowę ciasta rozwałkowac i ułozyć na nadzieniu. Poprzycinać brzegi. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 min. Po wystygnięciu posypać cuktrem pudrem lub polukrować.

Smacznego:)

Kurczak ziołowo - cytrynowy

Podstawą pieczenia każdego mięsa jest dobra marynata.  Wie o tym każdy kto choć raz zapomniał mięso zamarynować- różnica jest ogromna. Mięso, które spędzi kilka godzin w lodówce natarte przyprawami, posypane ziołami i spryskane oliwą staje się kruche i aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na kurczaka ziołowo - cytrynowego. Bardzo dobre połączenie.


Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • mielona papryka ostra
  • tymianek
  • 1 cytryna

Kurczaka umyć i osuszyć.  Wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać z oliwą tak aby powstał gęstawy sos. U mnie były to 4 łyżki oliwy. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą  i posypać solą, pieprzem i mieloną papryka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 min aby mięso się zrumieniło.

Smacznego:)

czwartek, 25 września 2014
Cynamonowa czekolada na gorąco

Nie lubię tego czasu kiedy w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu grzewczego trzeba się  grubo ubierać. Zimne wieczory powodują, że człowiek najchętniej nie wychodziłby spod koca. No chyba, że do kuchni po gorącą czekoladę, która z pewnością umili taki chłodny wieczór. Cynamonowa nuta przyjemnie łaskocze podniebienia, można ją zastąpić kardamonem, imbirem czy tym co kto lubi.


Składniki:

  • 350 ml  mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 kawałek kory cynamonowej
  • 1-2 łyżki cukru

W małym rondelku podgrzać mleko ze śmietanką, dodać korę cynamonową. Czekoladę połamać na kawałki, dodać do mleka, zdjąć z ognia i mieszać , aż czekoalda się rozpuści. Wyjąć korę i przelać do filiżanek.

Smacznego:)

środa, 24 września 2014
Pasta z kaszy jaglanej i zielonego groszku

Kolejną pastę do chleba przyrządziłam na bazie kaszy jaglanej. Początkow moje plany były nieco inne ale jak zwykle okazało się, że ktoś mi coś podjadł więc musiałam się ratować inaczej. Pasta wyszła bardzo smaczna, dla podkręcenia smaku dodałam szczyptę curry ale jeśli nie lubicie można z niej zrezygnować.


Skłądniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 puszka groszku zielonegp
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczk majeranku

Kaszę zmiksować razem z odsączonym groszkiem i czosnkiem. Dodać curry i majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli pasta jest zbyt sucha można dodać oliwę lub wodę, która pzoostała z gotowania kaszy. Przed podaniem koniecznie schłodzić.

Smacznego:)

wtorek, 23 września 2014
Jajka na szpinaku z kurkami

Po takim śniadaniu chce się iść do pracy. Smaczne, energetyczne i bardzo sycące. Kurki można zastąpić pieczarkami lub grzybami leśnymi, których ostatnio nie brakuje. Bardzo polecam.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g szpinaku
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • olej 
  • sól, pieprz

Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz kurki i smażyć kilka minut. Dodać szpinak. Kiedy liście zwiędną a woda odrobinę wyparuje wbić jajka. Przykryć pokrywą i dusić kilka minut, aż białko będzie odpowiednio ścięte. Przyprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

Smacznego:)

poniedziałek, 22 września 2014
Śliwowica wyborna

Ci, którzy zaglądają na mojego bloga wiedzą, że bardzo fascynuje mnie produkcja domowych trunków. Chodzi oczywiście o nalewki, które są najwdzięczniejsze spośród wszystkich alkoholi. W tym roku nastawiłam kilka nowych zestawów smakowych i mam zamiar się tu nimi chwalić (czyt. dzielić pomysłami, abyście i Wy na przyszły rok je nastawili).

Jesteśmy w trakcie sezonu śliwkowego więc dzisiaj przedstawiam kolejną nalewkę na węgierkach. Kolejną bo mam już w swoim dorobku dwie i cieszą się one wielką popularnością. Wiem, że nazwa śliwowica wywoła wiele komentarzy więc chcę zaznaczyć, że podaję ją oraz przepis za źródłem, nie jestem autorką tego pomysłu.W przepisie nie ma konkretnych proporcji ale wszystko jest dokładnie opisane.


Źródło: Złota Księga nalewek, wyd. Olesiejuk

Składniki:

  • śliwki
  • cukier
  • spirytus

Do gąsiorka z szerokim otworem włożyć dobrze dojrzałe węgierki (bez pestek). Wlać spirytus, tak aby przykrył owoce. Dobrze zamknąć. Postawić w ocienionym miejscu na cztery tygodnie. Po tym czasie zlać nalewkę ze śliwek, wysączając długo i starannie gąsiorek. Wlać do butelek i dobrze zakorkować. W miejsce nalewki wsypać na śliwki miałkiego cukru tyle, ile się zmieści. Cukier będzie wyciągać ze śliwek alkohol w miarę rozpuszczania się. Powinno to trwać około 2 tygodni. Wtedy syrop zlać. Wymieszać z poprzednio zlaną nalewką. Przefiltrować przez bibułę filtracyjną.Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić przynajmniej na pół roku.

Na zdrowie:)

 
1 , 2 , 3